MrTomo Napisano 23 lutego 2013 Udostępnij #1 Napisano 23 lutego 2013 Od północnej strony na dachu (blachodachówka) osadza mi się mech.Co roku jest go coraz więcej.Da się go jakoś pozbyć na trwałe? Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 23 lutego 2013 Udostępnij #2 Napisano 23 lutego 2013 (edytowany) Cytat Od północnej strony na dachu (blachodachówka) osadza mi się mech.Co roku jest go coraz więcej.Da się go jakoś pozbyć na trwałe? nie sądzętrza będzie umyć ciśnieniowo i za czas jakiś ponownie i ponownie itdedit:przepraszam niby jakaś chemia spowalniająca istnieje coś mi się po łbie kolebie ale nie na stałe i szczegółów nie pamiętamedit edit np.coś takiegoedit:edit:edit:cos o problemie jest Tu Edytowano 23 lutego 2013 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
animus Napisano 23 lutego 2013 Udostępnij #3 Napisano 23 lutego 2013 Cytat Od północnej strony na dachu (blachodachówka) osadza mi się mech.Co roku jest go coraz więcej.Da się go jakoś pozbyć na trwałe? To naturalne zjawisko jak dach jest blisko koron drzew to jeszcze intensywniej to narasta,zimą zsuwający się śnieg trochę usuwa większe narosty ,trzeba usuwać nie ma rady ,są też firmy czyszczące dachy i rynny. Link do komentarza
MrTomo Napisano 24 lutego 2013 Autor Udostępnij #4 Napisano 24 lutego 2013 Tego się właśnie obawiałem. Wszystko krótkotrwałe efekty.Czy te "glony" mają jakiś wpływ na blachę? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #5 Napisano 25 lutego 2013 Cytat Tego się właśnie obawiałem. Wszystko krótkotrwałe efekty.Czy te "glony" mają jakiś wpływ na blachę? Trwałe zabezpieczenie blachodachówki przed porostami jest praktycznie niemożliwe - można jedynie ograniczyć warunki sprzyjające ich rozwojowi np. przez prześwietlenie korony drzew. Z pewnością nie sprzyjają one trwałości pokrycia dachowego, gdyż zatrzymują wilgoć i inne zanieczyszczenia, które niekorzystnie wpływają na powłokę lakierniczą. Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #6 Napisano 25 lutego 2013 Jest to kolejny dowód, że porasta wszystko nawet szklane (bardzo gładkie) ścianki akwarium. Czy jest bliskość drzew czy nie będzie porastać. Odradzam mycie ciśnieniowe bo powłoka dość szybko zostanie zniszczona. Isola ma swojej ofercie preparat do zwalczania tego zjawiska. Jednak przed użyciem radziłbym zasięgnąć opinii u producenta blachodachówki czy użycie tego środka nie będzie szkodliwe dla powłoki i nie spowoduje utraty gwarancji. Pozdrawiam. 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 2 marca 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 2 marca 2013 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Nie zdecyduję się na użycie środków chemicznych, stąd pozostaje mi tylko mycie pod ciśnieniem albo pokochać zielsko.Pzdr Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #8 Napisano 25 marca 2013 Cytat Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Nie zdecyduję się na użycie środków chemicznych, stąd pozostaje mi tylko mycie pod ciśnieniem albo pokochać zielsko.Pzdr jak kładli mi dachówkę to od razu kazali się napatrzeć puki czerwona bo za kilka lat zzielenieje - teraz wiem że z zazdrości Link do komentarza
adam_mk Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #9 Napisano 25 marca 2013 Ta chałupa stoi tak jak stoi...Zobacz, czy nie da się czegoś z tym zrobić, ale... wątpię...Mech nie porasta na powierzchniach często i intensywnie nasłonecznianych.Wysycha jak te 1000W/m2 zobaczy...Tu chyba nie widuje...Mech, czy wszelkie inne zielone musi się czegoś "złapać".Najczęściej - nieco wilgotnego (na zacienionej połaci) kurzu, piasku.Wypadałoby, tak profilaktycznie, zmywać tę połać co jaki czas miotłą wodną.Wcale Karchera i 400 bar nie trzeba A zabezpieczanie?Wyropować jaką szmata zanurzoną w oleju napędowym?"Uniesmaczni" im ten dach a i blachę zakonserwuje.Wiem...Słabo wykonalne i pewnie dlatego nie praktykowane...Adam M. Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #10 Napisano 25 marca 2013 Cytat Wyropować jaką szmata zanurzoną w oleju napędowym? Na ropę, to się kiedyś opalali - lepsze było od solarium Link do komentarza
Trzylwy Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #11 Napisano 25 marca 2013 Na dachówkę, to się jeszcze jakoś miedzianą siatką przyklejaną w okolicach gąsiorów da poradzić, ale na stalową blachę to się chyba nie nada. Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #12 Napisano 25 marca 2013 Jednym słowem, antykoncepcję, proponujesz Link do komentarza
Trzylwy Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #13 Napisano 25 marca 2013 Cytat Wypadałoby, tak profilaktycznie, zmywać tę połać co jaki czas miotłą wodną.Wcale Karchera i 400 bar nie trzeba Miotła wodna? A co to takiego jest? Cytat Jednym słowem, antykoncepcję, proponujesz Nieee .. trujące jony miedzi proponuję, ale antykoncepcja też znajdzie zastosowanie ... w stosownych okolicznościach. ;) Link do komentarza
adam_mk Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #14 Napisano 25 marca 2013 "Miotła wodna? A co to takiego jest?"A , to taki "niedorosły" Karcher z płaską końcówką...Dobrze się tym sprząta.Adam M. Link do komentarza
Mariusz B Napisano 29 marca 2013 Udostępnij #15 Napisano 29 marca 2013 niema tego problemu na dachówkach ceramicznych Angobowanych czyli potocznie "glazurowanych"Pozdrawiam Mariusz Cytat Od północnej strony na dachu (blachodachówka) osadza mi się mech.Co roku jest go coraz więcej.Da się go jakoś pozbyć na trwałe? Link do komentarza
Trzylwy Napisano 2 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 2 kwietnia 2013 Poważnie?Czyli co? Żeby usunąć mech z posiadanej blachy, powinienem wymienić ją na "glazurowaną"? Link do komentarza
animus Napisano 2 kwietnia 2013 Udostępnij #17 Napisano 2 kwietnia 2013 Cytat niema tego problemu na dachówkach ceramicznych Angobowanych czyli potocznie "glazurowanych"Mariusz Kolego co tu piszesz to groch z kapustą nie masz podstawowej wiedzy . Dachówka cer. angobowana jest pokrywana powierzchownie przed wypaleniem glinką z dodatkami tlenków.Dachówka cer. glazurowana jest pokrywana po wypaleniu warstwą rozdrobnionego i stopionego szkliwa a następnie na powtórnym wypaleniu . Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 2 kwietnia 2013 Udostępnij #18 Napisano 2 kwietnia 2013 Porasta wszystko nawet szklana ścianka akwarium. Pozdrawiam. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się