Skocz do zawartości

Ciekawe pomysły na aranżację pustej przestrzeni w salonie

jeffs

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,
poszukuję pomysłów na zapełnienie sporej wielkości białej ściany w moim salonie (3m. x 2,75m.). Prowizorycznie zrobiłem tam po prostu półki, ale mimo wszystko nie wygląda to zadowalająco. Szukałem nieco inspiracji w internecie, znalazłem na przykład taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=8WHAzNYCtr4...eature=youtu.be. Pomysł mi się spodobał, ale w domu go raczej nie zrealizuję, chyba że otworzyłbym księgarnie ;). Chodzi mi o tego typu kreatywne pomysły. Ktoś coś podpowie może?
Napisano
Cytat

Witam wszystkich,
poszukuję pomysłów na zapełnienie sporej wielkości białej ściany w moim salonie (3m. x 2,75m.).

to wszystko zależy - przede wszystkim od wystroju pomieszczenia i domu ... a konkretnie czy to jest wnętrze klasyczne , czy nowoczesne , jaka kolorystyka w nim panuje icon_wink.gif
mozna wpisać w google "ściana w salonie, inspiracje " jak ja to zrobiłam ... i oglądać....

https://www.google.pl/search?hl=pl&gs_r...280&bih=809
Napisano
"Wielka biała ściana" po pomalowaniu innym kolorem niż biały przestaje "wielką białą ścianą"
Podobnież po obłożeniu np. betonem architektonicznym.
Napisano
Cytat

"Wielka biała ściana" po pomalowaniu innym kolorem niż biały przestaje "wielką białą ścianą"
Podobnież po obłożeniu np. betonem architektonicznym.

to nadal jest "wielka biała ściana" tylko pokolorowana icon_lol.gif

taki kawał ściany dla mnie musi mieć miejsca wyróżniające się np fragment pokryty jakimś tynkiem, wyłożony kamieniem/cegłą, powieszony lub namalowany obraz/wzór itp

niekoniecznie musi to być coś sielskiego icon_lol.gif
Napisano
Cytat

właśnie - gra kolorów .... czasem wygląda dużo lepiej niż jakby coś tam powiesić... w sensie , że przełamanie innym kolorem wystarczy... icon_smile.gif
Napisano
Cytat

właśnie - gra kolorów .... czasem wygląda dużo lepiej niż jakby coś tam powiesić... w sensie , że przełamanie innym kolorem wystarczy... icon_smile.gif

czasami tak, efekt bywa znakomity... a czasem nadal czegoś brakuje
Napisano
Pusta przestrzeń? Zawsze można postawić tam szachy (takie całościowe, specjalnie przygotowane), albo jeśli mamy naprawdę dużo miejsca to... bilard. Moje skryte marzenie.
Napisano
Cytat

Pusta przestrzeń? Zawsze można postawić tam szachy (takie całościowe, specjalnie przygotowane), albo jeśli mamy naprawdę dużo miejsca to... bilard. Moje skryte marzenie.

Na ścianie??? blink.gif

Fajny pomysł :biggrin: :takaemotka: :hahaha2:
Napisano
Cytat

Na ścianie??? blink.gif

A co Ci do tego, jak On sobie mieszkanie urządza ?

Analogia do zagadki: co to jest wisi na ścianie, jest czarne z białym i można na tym grać ?
Napisano
Cytat

A co Ci do tego, jak On sobie mieszkanie urządza ?

Szachy mogą być magnetyczne lub na rzepy icon_lol.gif ale bilarda na ścianie sobie nie wyobrażam, chyba że pinballa icon_razz.gif

Cytat

Analogia do zagadki: co to jest wisi na ścianie, jest czarne z białym i można na tym grać ?

PS3??? Wii? Xbox???
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Hmmm aż się boje odezwać, nie wiadomo z czym się skojarzy szanownym kolegąicon_biggrin.gif
Moją pustą ścianę zagospodarowałam serią sporej wielkości zdjęć, do tego odpowiednie punktowe oświetlenie i jak dla mnie jest idealnie. Dla tych bardziej skłonnych do eksperymentowania fototapeta, odręcznie malowane wzory/obrazy na ścianie mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.
Napisano
Cytat

Hmmm aż się boje odezwać, nie wiadomo z czym się skojarzy szanownym kolegąicon_biggrin.gif
Moją pustą ścianę zagospodarowałam serią sporej wielkości zdjęć, do tego odpowiednie punktowe oświetlenie i jak dla mnie jest idealnie. Dla tych bardziej skłonnych do eksperymentowania fototapeta, odręcznie malowane wzory/obrazy na ścianie mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

No bo nam się wszystko z jednym kojarzy... icon_biggrin.gif

Zamieść jakieś fotki!
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Można przecież tak na dobrą sprawę połączyć jedno i drugie,czyli dać oświetlenie punktowe plus fototapeta czy szablon malarski. Wiele zależy od tego jak duża jest ta pusta przestrzeń do zagospodarowania.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Podam Ci moje pomysły:

1. Pomalować tą ścianę na jakiś kolor.
2. Pomalować ścianę na kilka kolorów, w ten sposób tworząc ogromną paletę barw w pokoju.
3. Ozdobienie ściany różnymi kształtami powycinanymi z tablic paneli korkowych.
4. Olbrzymia fototapeta na całą ścianę, oczywiście taka, która pasowałaby do wystroju całego pokoju, może to być np. widok miasta nocą.
5. Kupienie kilkuczęściowego obrazu i zawieszenie go na tej ścianie.
6. Kupienie kilku ramek na fotografie i powieszenie tam tych fotografii.
7. Kupienie kwietników i np. paprotek czy bluszczy.
8. Powieszenie dużego kalendarza.
9. Kupienie wielkiego obrazu.

Pomysłów jest bardzo dużo i w łątwy sposób można coś z tym zrobić.
Napisano
Może jakieś poduszki ozdobne? To zawsze dobry pomysł, byle dobrze dobrać, ale raczej nie ryzykuje się, że popsują ogólne wrażenie, a mogą sporo dodać. Byle pomyśleć zawczasu o tym, z czego są wykonane. Te z włóknem poliestrowym posłużą dłużej. I dłużej będą puszyste. Można też przeczytać o tym tutaj.
Napisano
Cytat

Podam Ci moje pomysły:

1. Pomalować tą ścianę na jakiś kolor.
2. Pomalować ścianę na kilka kolorów, w ten sposób tworząc ogromną paletę barw w pokoju.
3. Ozdobienie ściany różnymi kształtami powycinanymi z tablic paneli korkowych.
4. Olbrzymia fototapeta na całą ścianę, oczywiście taka, która pasowałaby do wystroju całego pokoju, może to być np. widok miasta nocą.
5. Kupienie kilkuczęściowego obrazu i zawieszenie go na tej ścianie.
6. Kupienie kilku ramek na fotografie i powieszenie tam tych fotografii.
7. Kupienie kwietników i np. paprotek czy bluszczy.
8. Powieszenie dużego kalendarza.
9. Kupienie wielkiego obrazu.

Pomysłów jest bardzo dużo i w łątwy sposób można coś z tym zrobić.

Fotapeta - jak najbardziej trafiony pomysł - tylko, ze taka na całą ścianę. Mi się osobiście podobają takie, które naśladują teksturę np. beton, albo drewno:

postawisz potem cokolwiek pod tą scianą, to i tak będzie wyglądało zaje****ie icon_smile.gif
Grafitti też wygląda spoko: http://www.decomania.pl/pl/p/Fototapeta-Wa...6-Grafitti/6526
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
To taki pejzaż- krajobraz,ale też bardzo podobają mi się właśnie takie motywy,są ciekawe i odróżniają się od innych. Na pustą przestrzeń fototapeta lub duży plakat to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
Napisano (edytowany)
jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na szczegóły we wnętrzu, ale któregoś razu koleżanka pokazała mi ten artykuł:

gotowe projekty wnetrz

i niestety zorientowałem się, że moje wnętrze wygląda jak na zdj. 4 - czyli jakby "nieskonczone"

Nie, żebym poszedł do sklepu i kupił pełno pierdołek, bo i tak nie wiedziałbym co wybrać, ale skorzystałem z pomocy architekta icon_smile.gif, i to nawet z tej samej strony co jest artykul, i teraz się już wszystkim podoba icon_smile.gif Edytowano przez kam_il (zobacz historię edycji)
Napisano
W przypadku dużej, pustej powierzchni doskonale sprawdzą się fototapety. Te produkowane przez firmę Minka są nie tylko oryginalne, ale również łatwe w montażu.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

• 2 lata temu...
Napisano
A może z innej strony? Oryginalna i designerska ozdoba na ścianę:

Na pewno wnętrze ożywi i urozmaici, fakt, że może zdominować. Ale na pewno z takim dodatkiem nie będzie mieszkanie takie bezpłcione
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Proponuję oklejenie jednej ze ścian, produkowaną przez nas fototapetą, który przedstawia stare odbiorniki radiowe. Sprawdzi się ona szczególnie w klasycznie urządzonych mieszkaniach, w których obecne jest drewno. Pokryjemy ją cienką warstwą lateksu, dzięki czemu posiadać będzie gładką powierzchnię i dobrze odda barwy.

DSC01446.jpg

Napisano
A co powiecie na zastosowanie sztukaterii ? Pasuje do każdego stylu wnętrza, co pokazują poniższe przykłady. Można ją dowolnie układać i malować, no i na pewno stworzy niepowtarzalną dekorację, jak i nada oryginalnego charakteru icon_smile.gif

DSC01446.jpg

[attachment=23407:slot_01_1410516597.jpg] [attachment=23408:10360682...088261_n.jpg]
Napisano
Na górze proponuję zamocować półkę, na której będą książki i dekoracje typu wazon, figurka czy ramka ze zdjęciem. Natomiast w dolnej części zainstalowany może być nasz dynamiczny grzejnik rewersyjny Panama, który zimą ogrzewa, a latem chłodzi. Uzupełnieniem aranżacji pustej ściany będzie donica z dużym kwiatem.

DSC01446.jpg

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
    • Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam Kupilem panele Swiss Krono, napisane na nich jest ze to system angle-angle. Myslalem ze sa na zatrzask jednak chyba nie. Jak je ukladac, pytam dlatego ze bardzo ciezko sie je uklada juz od drugiego rzedu.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...