emi211 Napisano 27 marca 2015 Udostępnij #201 Napisano 27 marca 2015 Indukcyjna w 100% bedzie lepsza Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 marca 2015 Udostępnij #202 Napisano 27 marca 2015 Cytat dziwne to trochę, bo jeśli coś jest ferromagnetyczne to powinno działać Dziwne, ale prawdziwe. Gdy kupiłem indukcję, chciałem sprawdzić jak działa i nie sprawdziłem dopóki nie kupiłem garów na indukcję. Myślałem, ż płyta jest walnięta, bo nie czytała żadnych garnków, ale mój problem zniknął gdy kupiłem gary na indukcję Link do komentarza
vip42 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #203 Napisano 30 marca 2015 No tak, stare (i nowe) emalie działają bez problemu, a z Zepterem jest problem. Link do komentarza
pikuś1 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #204 Napisano 30 marca 2015 Cytat Indukcyjna jest droższa w zakupie (nie wiem jak w eksploatacji), nie wszystkie garnki i patelnie się do niej nadają, ale za to nie masz (jak napisał przedmówca) tego "tłuszczu" na garnkach, ścianach, wyciągu itd.Indukcyjna się nie nagrzewa (tylko od garnka przejmuje ciepło), jak coś wykipi lub spadnie to nie przywiera i się nie przypala. Zdejmujesz garnek i indukcja przestaje działać, więc jest bezpieczniejsza. Nie zatrujesz się gazem jak płomień zgaśnie.Ale nie możesz za to opalać na indukcyjnej kury, golonki lub cebuli ;) Jeśli masz rozrusznik serca to nie indukcyjna duże pole elektromagnetyczne . A może kuchnia ceramiczna - szybko nagrzewa się i długo trzyma ciepło po wyłączeniu . Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #205 Napisano 30 marca 2015 Tiaaa, a w elektrycznej z płytą ceramiczną, to krasnoludki tak szybko biegają, że podnoszą temperaturę płyty bez udziału siły elektromagnetycznej. Link do komentarza
vip42 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #206 Napisano 30 marca 2015 a ile trzeba im płacić? Link do komentarza
budnar Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij #207 Napisano 13 kwietnia 2015 Cytat A może kuchnia ceramiczna - szybko nagrzewa się i długo trzyma ciepło po wyłączeniu . Lepiej indukcję bo jak trzyma ciepło to można się oparzyć, a mało kto tego chce. Cytat Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi. Zerknij sobie tutaj. Link do komentarza
vip42 Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij #208 Napisano 13 kwietnia 2015 Cytat A może kuchnia ceramiczna - szybko nagrzewa się i długo trzyma ciepło po wyłączeniu . A jak mi mleko kipi to co mam zrobić jak mi kuchenka po wyłączeniu wciąż trzyma ciepło? Albo gdy coś się zaczyna przypalać? Link do komentarza
budnar Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij #209 Napisano 22 kwietnia 2015 Cytat A jak mi mleko kipi to co mam zrobić jak mi kuchenka po wyłączeniu wciąż trzyma ciepło? Albo gdy coś się zaczyna przypalać? dokładnie. To kolejna wada. Dlatego indukcja na tym polu rownież wygrywa. A i łatwiej czyścić- nic nie wystaje, nie ma zakamarków, gdzie mógłby się odkładać brud. Teraz w indukcjach są nawet panele dotykowe: Link do komentarza
MisterB Napisano 29 kwietnia 2015 Udostępnij #210 Napisano 29 kwietnia 2015 Jestem od niedawna posiadaczem kuchenki indukcyjnej i bardzo sobie ją chwalę. Bałem się jak tam będzie przy zmianach temperatury na niższą/wyższą (w indukcji nie ma tak płynnych przejść jak w innych typach kuchni), ale jest ok. Garnki, owszem, wydatek, ale zażyczyłem sobie na parapetówkę i mam niezły komplet. Polecam taki pomysł (urodziny, imieniny - zawsze jakiś pretekst do prezentu)! Link do komentarza
kuba1739 Napisano 6 maja 2015 Udostępnij #211 Napisano 6 maja 2015 Polecam kuchnię indukcyjną.Płyta działa bez zarzutu w kuchni jest czysto nie śmierdzi gazem jak dla mnie same plusy a jeśli chodzi o prąd to dosłownie wychodzi kilka groszy drożej Link do komentarza
olegu Napisano 8 czerwca 2015 Udostępnij #212 Napisano 8 czerwca 2015 My mamy kuchenkę gazową i sobie chwalimy, jedynym problemem jest ciężka wymiana butli, ale teraz będziemy po prostu kupować butlę Nano która się o wiele prościej wymienia Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 czerwca 2015 Udostępnij #213 Napisano 8 czerwca 2015 Cytat My mamy kuchenkę gazową i sobie chwalimy, jedynym problemem jest ciężka wymiana butli, ale teraz będziemy po prostu kupować butlę Nano która się o wiele prościej wymienia Czyli masz już jakieś doświadczenie w użytkowaniu tej butli mam rozumieć. Link do komentarza
PaulinaPk Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #214 Napisano 16 czerwca 2015 Ja od niedawna mam kuchnie indukcyjna i nie wyobrazam sobie juz uzywania jakiejkolwiek innej. Bardzo praktyczna i nie da sie ukryc, ze ekskluzywnie sie prezentuje ;) Link do komentarza
pikuś1 Napisano 11 lipca 2015 Udostępnij #215 Napisano 11 lipca 2015 Kuchnia ceramiczna czy indukcyjna - pierwsza po wyłączenie jeszcze ciepła przez pewien czas , druga od razu zimna tylko jak kto ma rozrusznik serca - nie można używać pole eletromagnetyczne . Kuchnie dużo prądu ciągną do 10 - 15 KWH dlatego 3 fazowe połączenie . Link do komentarza
budnar Napisano 13 lipca 2015 Udostępnij #216 Napisano 13 lipca 2015 Cytat Kuchnia ceramiczna czy indukcyjna - pierwsza po wyłączenie jeszcze ciepła przez pewien czas , druga od razu zimna tylko jak kto ma rozrusznik serca - nie można używać pole eletromagnetyczne . Kuchnie dużo prądu ciągną do 10 - 15 KWH dlatego 3 fazowe połączenie . nie koniecznie 3 faz. Są już płyty z flexi power (wynalazek electroluxa), który pozwala na podłączenie na 1 lub 2 fazy. Masz z tyłu przełącznik i sobie dostosowujesz moc do swojej instalacji. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 lipca 2015 Udostępnij #217 Napisano 13 lipca 2015 Cytat Kuchnie dużo prądu ciągną do 10 - 15 KWH dlatego 3 fazowe połączenie . Nie masz pojęcia to nie wypisuj takich bzdur. Pokaż mi płytę indukcyjną czy ceramiczną która ma moc powyżej 10 kW. Każdą indukcję (mowa tu o czteropalnikowej ) można podłączyć pod 230 V jak również i rozdzielić i podłączyć pod dwie fazy, każda faza na dwa palniki. Link do komentarza
tadeo_g Napisano 9 października 2015 Udostępnij #218 Napisano 9 października 2015 Przy remontowaniu kuchni zdecydowaliśmy się na indukcję i jesteśmy bardzo zadowoleni z tego rozwiązania. Co prawda kilka garnków trzeba było wymienić bo nie działały ale teraz już większość nowych naczyń do gotowania jest dopasowana do indukcji. Link do komentarza
Domi77 Napisano 9 października 2015 Udostępnij #219 Napisano 9 października 2015 zdecydowanie indukcyjna - mniejsze ryzyko poparzenia, większa ekonomiczność, krótszy czas gotowania. Same plusy ;) Link do komentarza
Agnieszka_16076 Napisano 29 października 2015 Udostępnij #220 Napisano 29 października 2015 Cieżka sprawa. Obecnie mam gazową (jeszcze), ale miałam okazję mieszkać w mieszkaniu z indukcyjną. Fakt, jest czysciej (przede wszystkim łatwiej doczyscić), ale mi osobiscie łatwiej gotuje się na gazowej. Możliwe, ze to kwestia przyzwyczajenia, ale mam po prostu wrażenie, że na gazowej łatwiej "wyczuć" jak ustawić kuchenkę (ogień itp.). No i w przypadku indukcyjnej trzeba pamiętać, ze nie wszystkie garnki nadają się do niej, wiec warto zarezerwować wiecej pieniedzy na zakup nowych Link do komentarza
martynka33 Napisano 11 grudnia 2015 Udostępnij #221 Napisano 11 grudnia 2015 Zdecydowanie polecam indukcję. Wiążę to się na pewno z mniejszym ryzykiem oparzenia się i przypalenia potraw oraz z większą energooszczędnością. Ja też miałam wątpliwości przez jakiś czas, ale podjęłam decyzję o zakupie płyty indukcyjnej. W pewnym stopniu było to też spowodowane blatami kuchennymi, które posiadam. Wymarzyłam sobie czarne, konglomeratowe, zawierające drobiny szkła i luster – Brilliant Black Technistone i stwierdziłam, że do takich eleganckich błyszczących powierzchni czarna płyta będzie idealna. I faktycznie, efekt jest obłędny Link do komentarza
Saturnin Napisano 11 grudnia 2015 Udostępnij #222 Napisano 11 grudnia 2015 Cytat Nie masz pojęcia to nie wypisuj takich bzdur. Pokaż mi płytę indukcyjną czy ceramiczną która ma moc powyżej 10 kW. Każdą indukcję (mowa tu o czteropalnikowej ) można podłączyć pod 230 V jak również i rozdzielić i podłączyć pod dwie fazy, każda faza na dwa palniki. Np. tu znalazłem takie, a dopiero zaczynam się rozglądać:https://saturn.pl/agd/kuchnia-gorenje-ei-57337-axhttps://saturn.pl/agd/kuchnia-amica-614ie3-369tsdphbq-xxlhttps://saturn.pl/agd/kuchnia-electrolux-eki54550ox Link do komentarza
aleksywww Napisano 12 grudnia 2015 Udostępnij #223 Napisano 12 grudnia 2015 a jak to w koncu jest z ta awaryjnoscia, sa jakies statystyki czy fakty na ten temat? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 12 grudnia 2015 Udostępnij #224 Napisano 12 grudnia 2015 Cytat a jak to w koncu jest z ta awaryjnoscia, sa jakies statystyki czy fakty na ten temat? Tak jak z innym sprzętem. Jak dbasz tak masz Tak na prawdę nic nie jest wieczne i prędzej czy później wszystko się psuje. Jak na razie to już trzeci rok indukcja u mnie hula bez większych usterek (nie licząc zbitej szyby ). Link do komentarza
Saturnin Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #225 Napisano 16 grudnia 2015 Cytat Np. tu znalazłem takie, a dopiero zaczynam się rozglądać:https://saturn.pl/agd/kuchnia-gorenje-ei-57337-axhttps://saturn.pl/agd/kuchnia-amica-614ie3-369tsdphbq-xxlhttps://saturn.pl/agd/kuchnia-electrolux-eki54550ox No więc wrócę jeszcze do mojego posta, bo nikt się nie ustosunkował. Przeczytałem cały temat i nie znalazłem JEDNOZNACZNEJ odpowiedzi, czy do kuchenki indukcyjnej wystarczy zwykła, jednofazowa instalacja elektryczna. Jak pokazują powyższe przykłady, tego typu modele potrzebują sporej mocy. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #226 Napisano 16 grudnia 2015 Bo pytanie zostało źle zadane.Bo to zależy tylko i wyłacznie od posiadanej "mocy" instalacji jednofazowej. Link do komentarza
Saturnin Napisano 17 grudnia 2015 Udostępnij #227 Napisano 17 grudnia 2015 Elektrykiem nie jestem - myślałem że każda instalacja jednofazowa ma takie samo napięcie - 230 V. Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 grudnia 2015 Udostępnij #228 Napisano 17 grudnia 2015 Bo i ma - tyle, ze nie chodzi o napięcie, tylko o obciążenie, które "wytrzyma" instalacja i zabezpieczenie. Link do komentarza
Saturnin Napisano 17 grudnia 2015 Udostępnij #229 Napisano 17 grudnia 2015 A jak samodzielnie sprawdzić, ile wytrzyma moja instalacja? Link do komentarza
Gość stach Napisano 17 grudnia 2015 Udostępnij #230 Napisano 17 grudnia 2015 Cytat A jak samodzielnie sprawdzić, ile wytrzyma moja instalacja? Lepiej samodzielnie nie próbować, bo może się to zakończyć wizytą tych panów, co jeżdżą czerwonymi samochodami i błyskają niebieskimi światłami i wyją...Samodzielnie można oszacować wytrzymałość, jeśli znasz przekroje przewodów, sposób łączenia tych przewodów, zabezpieczenia. Pisałem już kilkakrotnie, że można obejść przez odpowiednią organizację pracy przy gotowaniu te ograniczenia mocy. Pełnej, lub prawie pełnej mocy pola grzewczego używasz przez kilka/kilkanaście minut - jeśli gotujesz zupę, czy ziemniaki, to ustawiasz tą pełną/prawie pełną moc na czas potrzebny do zagotowania się tej zupy, czy wody z ziemniakami - potem musisz znacznie zmniejszyć moc pola, bo po prostu Ci wszystko wykipi. Na dogotowanie potrawy potrzebujesz 20 - 25% mocy pola. Potem możesz wykorzystać kolejne pole - po zagotowaniu innej potrawy, zmniejszasz moc tego pola...Najdłużej wykorzystujesz prawie pełną moc pola przy smażeniu jakichś kotletów, czy ryb, bo te czynności zajmują więcej czasu, niż zagotowanie potrawy. Prawie niemożliwe jest wykorzystanie CAŁEJ mocy płyty, która jest podawana w specyfikacji płyty, nawet jeśli płytę zasilisz trójfazówką - powtarzam, pełna moc pola potrzebna jest kilka/kilkanaście minut...Swoją płytę zasiloną mam przewodami 2.5 mm, bezpiecznik 16A i póki co - wystarcza. I wystarcza jedna faza - 230V Link do komentarza
olegu Napisano 15 grudnia 2016 Udostępnij #231 Napisano 15 grudnia 2016 Cytat Czyli masz już jakieś doświadczenie w użytkowaniu tej butli mam rozumieć. Tak Nano kupuje od dawna już. Przede wszystkim zdecydowanie łatwiej się wymienia. I co do kuchenki gazowej to ktos tu napisał juz o tym, ale ja mam podobne odczucia gaz lepiej "wyczuć" jeśli chodzi o gotowanie, tu wiem ile czasu na co potrzeba, mi jest wygodniej. Link do komentarza
Elfir Napisano 3 stycznia 2017 Udostępnij #232 Napisano 3 stycznia 2017 Tylko indukcja przy domowym użytku. Kto nie miał, nie jest sobie w stanie nawet wyobrazić jakie to jest przejście jakościowe z gazu czy ceramicznej. Jak z dorożki na samochód Chyba, że ktoś ma zamiłowania master chiefa i musi mieć otwarty ogień. Link do komentarza
Brum Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #233 Napisano 9 stycznia 2017 A może gazowa z płytą ceramiczną jak mają elektryczna? Solgaz takie produkuje Link do komentarza
Elfir Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #234 Napisano 9 stycznia 2017 Tylko po co? Nagrzewa się. Trzeba ciągnąć instalację gazową. Tłusty osad też powstaje. Indukcyjna może być ciepła (nawet nie gorąca), ale ciepłem przejętym od nagrzanego garnka a nie sama w sobie. Jak wykipi mi mleko czy zupa, zdejmuję garnek i od razu przecieram płytę bez ryzyka oparzenia. Wylane mleko nie przypala się na płycie, bo ta jest na to za zimna. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #235 Napisano 9 stycznia 2017 7 godzin temu, Brum napisał: A może gazowa z płytą ceramiczną jak mają elektryczna? Solgaz takie produkuje Tylko, że cena tej płyty dorównuje dobrym płytom indukcyjnym, a co do "sterowności" na pewno nie umywa się do indukcji. Link do komentarza
Brum Napisano 10 stycznia 2017 Udostępnij #236 Napisano 10 stycznia 2017 19 godzin temu, mhtyl napisał: Tylko, że cena tej płyty dorównuje dobrym płytom indukcyjnym, a co do "sterowności" na pewno nie umywa się do indukcji. Ale jest na gaz a dla wielu osób to bardzo duża zaleta. Niektórzy nie chcą indukcji, wpływ tak silnego pola elektromagnetycznego na pożywienie nie jest do końca znany. Podobnie jest z kuchniami mikrofalowymi. Za najbardziej zdrowe uważa się gotowanie na ogniu i coś w tym jest. Link do komentarza
Elfir Napisano 10 stycznia 2017 Udostępnij #237 Napisano 10 stycznia 2017 A jaki jest wpływ na potrawy spalin ze spalania gazu? Natomiast pole elektromagnetyczne jest wszędzie dookoła ciebie. Kuchenki mikrofalowe działają na świecie od ponad 50 lat, więc skąd teza, że wpływ "nie jest znany"? Ja wiem, że firma Solgaz cienko przędzie ale to dlatego, że postawił na przestarzałą technologię i żaden szeptany marketing mu już nie pomoże. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 stycznia 2017 Udostępnij #238 Napisano 10 stycznia 2017 2 godziny temu, Brum napisał: Ale jest na gaz a dla wielu osób to bardzo duża zaleta. Niektórzy nie chcą indukcji, wpływ tak silnego pola elektromagnetycznego na pożywienie nie jest do końca znany. Podobnie jest z kuchniami mikrofalowymi. Za najbardziej zdrowe uważa się gotowanie na ogniu i coś w tym jest. Tylko gdzie przy tej płycie na gaz jest ogień? niby ale go nie ma bo jest schowany pod szybą więc nie ma mowy o gotowaniu na ogniu. jedynie co można stwierdzić wg producenta, że ta płyta gazowa pożera mniej gazu w porównaniu z otwartą płytą gazową czy kuchenką. Link do komentarza
grems Napisano 26 stycznia 2017 Udostępnij #239 Napisano 26 stycznia 2017 Ja mam indukcje a wcześniej była ceramiczna i gaz. I nie zamieniłabym z powrotem na gaz. Garnki czyściutkie i oszczędność. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #240 Napisano 27 stycznia 2017 Sam wybrałem ceramiczną bo tańsza. Żona pytała czemu nie indukcyjna?. I w necie na różnych forach i blogach porównania są tendencyjne. Indukcja niby mniej prądu zużywa ale jeden argument z tym zużyciem mnie "zabił" - naczynie postawione na polu indukcyjnym jest idealnie dopasowane do pola a w ceramicznej pole grzeje z nadmiarem bo mniejsze naczynia stawiamy na większych polach i grzejemy powietrze a nie potrawę hahahahahahahahah. Czyli indukcja jest dla "DEBILI" a ceramiczna tylko dla "INTELIGENCJI" bo "DEBIL" używając kuchni ceramicznej będzie podgrzewał filiżankę kawy na polu wielkości patelni. Poczytajcie jeszcze o częstotliwościach, które generuje kuchnia indukcyjna - co jest istotne dla ludzi z rozusznikiem serca. Link do komentarza
Gość stach Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #241 Napisano 27 stycznia 2017 Nie mam - póki co - rozrusznika serca, ale czuję się jak DEBIL i to z co najmniej dwóch powodów.... Po pierwsze mam kuchenkę indukcyjną... Po drugie - ni cholery nie rozumiem Twojej argumentacji wyboru płyty ceramicznej. Tym bardziej, że żona oczekiwała na indukcyjną i to ONA (tak myślę...) rządzi kuchnią... Dla podkreślenia - sorry - INTELIGENCJI??? Do wyrobu załącza się instrukcję obsługi - tak, wiem, instrukcję u nas czyta się, jak nie da się wyrobu uruchomić, albo, po próbie uruchomienia JUŻ nie da sie uruchomić... W instrukcji - można ja przekazać też ustnie - mówią o wielkości pól, wielkości i rodzaju garnków, itd. Naczynie na indukcji nie musi mieć - jak piszesz - idealnie dopasowanego rozmiaru - może być większe albo NIECO mniejsze (mam kawiarkę o średnicy mniej więcej 1/3 mniejszej od najmniejszego pola grzewczego i wszystko działa jak należy)... Ostatni produkuje się również "aktywne" pola, które jakoś tam określają jaka część pola będzie aktywna i będzie grzała... A jak ceramiczne pole najmniejsze jest zajęte, to co komu szkodzi, że sobie zagrzeję filiżankę kawy na największym polu, jak patelnia jest zdjęta... Porównania w necie są tendencyjne w wielu sprawach, ale indukcja jest lepsza i już! Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #242 Napisano 27 stycznia 2017 Dlatego to było w cudzysłowiu dla podkreślenia faktu chorej argumentacji na blogach. Poczytaj proszę z 5 artykułów i porównań i zauważysz, że jednym z argumentów jest oszczędność energii przez kuchnię indukcyjną. Oszczędność ta wynika wg autorów z intuicyjnej obsługi i garnków dopasowanych do pola. Dlatego słowo DEBIL i INTELIGENCJA jest tu uzyte celowo dla zobrazowania tych "płytkich: argumentów. Link do komentarza
PeZet Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #243 Napisano 27 stycznia 2017 W serwisie Budujemy Dom zamieszczony był kilka lat temu artykuł - zawierał opis eksperymentu porównującego kuchenkę gazową, indukcyjną i ceramiczną. Koszt zagotowania wody i inne takie. Bardzo rzeczowy, konkretny. Wynik wyszedł, z tego copamiętam, jednoznaczny: gotowanie na kuchence indukcyjnej jest najbardziej opłacalne, wydaje mi sie że również uwzględniając wszystkie dodatkowe minusy typu specjalne garnki i inne takie, indukcja w tym teście wygrała z rywalami. Artykułu nie znajdę, ale jeśli redakcja znajdzie, to byłoby fajnie, bo artykuł był niezły, jak go pamiętam. 11 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Dlatego słowo DEBIL i INTELIGENCJA jest tu uzyte celowo dla zobrazowania tych "płytkich: argumentów. jak rozumiem, wpisujemy się w retorykę, która ma wkur...wiać czytelnika. Brawo Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #244 Napisano 27 stycznia 2017 Generalnie prąd to prąd, jest jeszcze sprawa czuwania kuchenki indukcyjnej w trybie gotowości. Podobno ten typ tak ma i tez pobiera prąd. Mniejsza o to - ja mam ceramiczną. Powiem wam czy nie pójdę z torbami przy kolejnym rozliczeniu zużycia prądu Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #245 Napisano 27 stycznia 2017 Uzupełniając. W ceramicznej grzeje powierzchnia "palnika", a w indukcyjnej powierzchnia dna naczynia. Ale w obu przypadkach zasilana jest cała powierzchnia "palników" - no może przy indukcyjnej jest trochę inny rozkład "siły grzewczej palnika" (ograniczony powierzchnią dna naczynia, ale tylko w tych bardziej wypasionych kuchniach indukcyjnych). Link do komentarza
trawasuszona Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij #246 Napisano 30 stycznia 2017 Całe życie miałam gazową, ale przy najbliższej okazji zamieniam wymienić na indukcję. Fakt - będę musiała kupić nowe garnki, ale jakoś nie specjalnie mi to przeszkadza. Bardziej upierdliwe jest czyszczenie kuchni gazowej. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij #247 Napisano 30 stycznia 2017 Ale ja się pytam, gdzie tu oszczędność. O jedną warstwę "żelastwa" więcej w kuchence ceramicznej. Zamiast grzać 20 minut będziemy grzać 18 A potem - np w zimie - ciepło, które emituje pole do wystygnięcia - już bez poboru prądu - wykorzystamy w ogólnym bilansie do ogrzania pomieszczenia. W lato już gorzej - tu przewaga kuchenki indukcyjnej nad ceramiczną - przyznaję. Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij #248 Napisano 30 stycznia 2017 5 godzin temu, trawasuszona napisał: będę musiała kupić nowe garnki Zanim zaczniesz kupować nowe garnki - sprawdź w starych, czy przyciągają magnes... jeśli tak, to możesz je używać na płycie indukcyjnej. Ja mam dwa stare emaliowane i normalnie w nich gotuję. 1 godzinę temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Ale ja się pytam, gdzie tu oszczędność Użyłeś kiedyś windykacyjnej??? Tu nie tylko o oszczędność chodzi... Link do komentarza
Elfir Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij #249 Napisano 30 stycznia 2017 Niesamowite i w sumie zabawne, jak ludzie próbują na siłę usprawiedliwiać swoje złe wybory. Teść ma rozrusznik i przy nim, gdy jest w kuchni, gotuję na indukcji. Musiałby się POŁOŻYĆ na polu grzewczym piersią, by miało jakikolwiek wpływ na rozrusznik. Owszem, instrukcja zawiera ostrzeżenie, bo ludziom przychodzą do głowy czasem idiotyczne pomysły. Podobnie jest z mikrofalówką - aby szkodziła trzeba ją uruchomić otwartą lub stać tuż przy niej. U mnie w rodzinie mnóstwo osób przesiadło się w ciągu ostatnich lat z gazu na indukcję i nie działały im WYŁĄCZNIE garnki aluminiowe. Które i tak nie są specjalne polecane do gotowania ze względu na reakcje chemiczne z kwasami. Ale wszystkie stare patelnie, kilkunastoletnie emaliowane garnki z Olkusza, tanie garnki z marketów działają normalnie. Bo każda stal jest ferromagnetyczna. Bez problemu gotuję w malutkich garnuszkach, jak kawiarka, które są mniejsze od okręgu pola grzejnego. Moja płyta się wyłącza całkowicie po pewnym czasie nieużytkowania, wiec nie ma jakiegoś dodatkowego poboru prądu w przeciwieństwie do takiego piekarnika, któremu wyświetlacza wyłączyć nie idzie. Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij #250 Napisano 30 stycznia 2017 2 godziny temu, stach napisał: Użyłeś kiedyś windykacyjnej??? Miało być INDUKCYJNEJ - pisałem z telefonu i tak jakoś wyszło Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się