Gość adiqq Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #251 Napisano 5 maja 2012 Cytat Co właściwe daje tak oslawiony poroterm??? skoro dom Dagi postawiony z gazobetonu (czyli w do,mniemaniu z czegoś tanszego=gorszego=wzgardzonego) spełnia i wymogi formalne i praktyczne? Rozwiń gazobeton właśnie ma lepsze parametry cieplne niż porotherm czy max - dlatego z gazobetonu można stawiać ściany już od grubości 36,5cm żeby się zmieścić w normie.Tinek - nie zgadzam się że to dywagacje z tym ociepleniem - bo to musi zostać ocieplone, bo inaczej dom nie będzie spełniać norm(odnośnie minimalnej wartości U ściany), a bez tego nikt ci go nie odbierzepamiętam dobrze sytuację, jak miały wejśc te świadectwa energetyczne, to ludzie co już 10 lat mieszkali, a nie mieli odebrane, to na szybko odbiory robili wcześniej jakoś im nie przeszkadzało mieszkanie w nieodebranym domu, ale nagle wszyscy się wystraszyli późniejszych kosztów związanych ze świadectwem... Link do komentarza
bobiczek Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #252 Napisano 5 maja 2012 Cytat Co właściwe daje tak oslawiony poroterm??? skoro dom Dagi postawiony z gazobetonu (czyli w do,mniemaniu z czegoś tanszego=gorszego=wzgardzonego) Rozwiń materiał w cenie - podobny chyba.Ja mam osławiony Porotherm pióro - wpust - grubość 44cm.Na zaprawie ciepłochronnej wymurowane Nie docieplałem - i jest ok.Pustak poryzowany - ze specjalnej gliny wypalony - stąd może to jego osławienie Cytat wcześniej jakoś im nie przeszkadzało mieszkanie w nieodebranym domu, ale nagle wszyscy się wystraszyli późniejszych kosztów związanych ze świadectwem... Rozwiń bo z tego co pamiętam - świadectwo jest niezbędnym dokumentem przy sprzedaży.Większość robiła developerów i tych którzy budowali w celu odsprzedaży.Ale mogę się mylić Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #253 Napisano 5 maja 2012 Cytat bo z tego co pamiętam - świadectwo jest niezbędnym dokumentem przy sprzedaży.Większość robiła developerów i tych którzy budowali w celu odsprzedaży.Ale mogę się mylić Rozwiń przy sprzedaży - też - ale przede wszystkim jest niezbędny do odbioru domu(bo najpierw masz odbiór, a potem ewentualnie sprzedaż). Po zrobieniu, jest ważny 10 lat Link do komentarza
TINEK Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #254 Napisano 5 maja 2012 Adigg, źle mnie zrozumiałeś, właśnie mnie chodzi o to, że ma być jak w projekcie, a jeśli jest w projekcie ściana 2W to styro być musi, a u nas mamy taki pinb, że musi być wsio, czyli tynk na "ładność" płytki na tarasie etc.pozdrawiam Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #255 Napisano 5 maja 2012 to nie pinbto osiełki humanistyczne Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #256 Napisano 5 maja 2012 Cytat to nie pinbto osiełki humanistyczne Rozwiń ja mam bardzo podobne odczucia nie wiem, może źle mi się wydaje - ale dla mnie PINB to instytucja, którą powinno się wołać jak dom jest wybudowany,ma zrobione instalacje,przyłącza - pozostaje zrobić barierki(jak jest taka konieczność), zrobić ŚE(czyli ocieplić jak trzeba), zrobić inwentaryzację i niech odbierają. A cała reszta, która nie ma wpływu na bezpieczeństwo nie powinna ich w ogóle obchodzić.wiem,wiem, to takie moje życzeniowe myślenie... Link do komentarza
TINEK Napisano 5 maja 2012 Udostępnij #257 Napisano 5 maja 2012 Cytat to nie pinbto osiełki humanistyczne Rozwiń racja, ale jakie ważne sąAdigg, Ty masz rację, bo Ty myślisz (masz tę umiejętność, ale jak widać nie każdy ma) Link do komentarza
PaniSmith Napisano 8 maja 2012 Autor Udostępnij #258 Napisano 8 maja 2012 hmmm nie brzmi pocieszająco ta wasza rozmowa o odbiorach... zwłaszcza, że słyszałam już o tym, że w moim mieście nie jest to takie łatwe.... Link do komentarza
PaniSmith Napisano 15 maja 2012 Autor Udostępnij #259 Napisano 15 maja 2012 wrzucam kilka zdjęć dla światopoglądu waszego... i pytanie - jaki piec wybrać groszkowy? Czy możecie coś polecić z własnej praktyki? Zbliża się ten czas już wyboru dla mnie i ponieważ nie lubię mojego hydraulika to mu nie wierzę we wszystko co mi opowiada... Link do komentarza
PaniSmith Napisano 15 maja 2012 Autor Udostępnij #260 Napisano 15 maja 2012 no niestety nie wczytuje zdjęć... może wieczorem.. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 maja 2012 Udostępnij #261 Napisano 15 maja 2012 Cytat no niestety nie wczytuje zdjęć... może wieczorem.. Rozwiń A limitu zdjęć nie wykorzystałaś?Co do pieca to nie warto kupować na jeden rodzaj paliwa, owszem możesz kupić z podajnikiem ale zwróć uwagę aby miał rusz wymienny i wtedy można palić różnym rodzajem opału.Z wymiennym rusztem produkuje między innymi Defro,wiem bo mam ich piec i Tobie też bym polecał tą firmę. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 16 maja 2012 Autor Udostępnij #262 Napisano 16 maja 2012 Cytat A limitu zdjęć nie wykorzystałaś? Rozwiń o cholerka a jak to sprawdzić ? Link do komentarza
acia Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #263 Napisano 16 maja 2012 Ja mam hef - a i spisuje się całkiem dobrze (oczywiście z podajnikiem) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #264 Napisano 16 maja 2012 Cytat o cholerka a jak to sprawdzić ? Rozwiń W dolnym lewym rogu jest limit wykorzystanych mb i wykorzystanych np Użyta przestrzeń dostępna dla załączników 193.59MB z 195.31MB Cytat Ja mam hef - a i spisuje się całkiem dobrze (oczywiście z podajnikiem) Rozwiń Też słyszałem dobre opinie o kociołkach hef-a.A masz z rusztem wymiennym? Link do komentarza
acia Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #265 Napisano 16 maja 2012 Cytat Też słyszałem dobre opinie o kociołkach hef-a.A masz z rusztem wymiennym? Rozwiń Mój instalator odradzał mi ruszt wymienny i posłuchaliśmy go jak na razie nie żałuję tej decyzji przez prawie 3 lata użytkowania nie był mi potrzebny, ale kto wie co czas przyniesie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #266 Napisano 16 maja 2012 Cytat Mój instalator odradzał mi ruszt wymienny i posłuchaliśmy go jak na razie nie żałuję tej decyzji przez prawie 3 lata użytkowania nie był mi potrzebny, ale kto wie co czas przyniesie. Rozwiń Ruszt wymienny to jest po to aby nie być skazanym na jeden rodzaj paliwa ,albo jak latem chce się mieć cwu to wystarczy włożyć owy ruszt i spalić kilka kawałków drewna itp i nie trzeba uruchamiać podajnika. Link do komentarza
acia Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #267 Napisano 16 maja 2012 (edytowany) Cytat Ruszt wymienny to jest po to aby nie być skazanym na jeden rodzaj paliwa ,albo jak latem chce się mieć cwu to wystarczy włożyć owy ruszt i spalić kilka kawałków drewna itp i nie trzeba uruchamiać podajnika. Rozwiń Wiem, ale mi eko wystarcza, a na cwu latem to mam solary i ewentualnie bojler elektryczny. W piecu z podajnikiem chodzi o jak najmniejszy wkład pracy zasypiesz zbiornik, wybierzesz popiół raz na 3 - 4 dni i głowa nie boli, a przy innym paliwie to trzeba chodzić pilnować, dokładać brrrr co to to nie, a drewno to palę w kominku, najchętniej w takie dni jak ten, może w niektórych wypadkach dodatkowy ruszt się sprawdza, ale u mnie byłby to tylko zbędny koszt, każdy musi sam ocenić co mu jest potrzebne, a w co w jego wypadku nie warto się pakować Jak wybieraliśmy kociołek to zastanawiałam się nad KOSTRZEWĄ z podajnikiem i dwoma rusztami na eko i na pellet, ale w końcu koszty przeważyły i jest to co jest. Edytowano 16 maja 2012 przez acia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #268 Napisano 16 maja 2012 I o to chodzi ,trzeba najpierw wiedzieć czego się chce a potem to kupić. Bo to co jednemu pasuje nie musi pasować drugiemu.Aczkolwiek dobrze znać różne rozwiązania i zastosowania aby optymalne rozwiązanie wybrać dla siebie. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 16 maja 2012 Autor Udostępnij #269 Napisano 16 maja 2012 (edytowany) tak mi pisze...Użyta przestrzeń dostępna dla załączników 82.05MB z 97.66MBco mogę zz tym zrobić? Cytat I o to chodzi ,trzeba najpierw wiedzieć czego się chce a potem to kupić. Bo to co jednemu pasuje nie musi pasować drugiemu.Aczkolwiek dobrze znać różne rozwiązania i zastosowania aby optymalne rozwiązanie wybrać dla siebie. Rozwiń dokładnie, dlatego pytam i dziękuję za odpowiedzi, mam jakieś 2 tyg na podjęcie decyzji w tej sprawie.. Edytowano 16 maja 2012 przez PaniSmith (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #270 Napisano 16 maja 2012 Cytat tak mi pisze...Użyta przestrzeń dostępna dla załączników 82.05MB z 97.66MBco mogę zz tym zrobić?dokładnie, dlatego pytam i dziękuję za odpowiedzi, mam jakieś 2 tyg na podjęcie decyzji w tej sprawie.. Rozwiń Czyli zostało 15,61 MB więc chyba za duża rozdzielczość zdjęcia masz,że nie możesz jego wkleić. Zmniejsz rozdzielczość fotki i spróbuj powinno się udać.A co można więcej? zwrócić się z prośbą do P.Marcina o zwiększenie limitu.Lepiej pytać przed szkodą aniżeli po Link do komentarza
PaniSmith Napisano 17 maja 2012 Autor Udostępnij #271 Napisano 17 maja 2012 a kto to p. Marcin? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 17 maja 2012 Udostępnij #272 Napisano 17 maja 2012 eeee, złe radyzdjęcia wgrać należy na jakiś serwis zdjęciowy a tutaj wkleić linka - wtedy nie ma problemu z limitami... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 maja 2012 Udostępnij #273 Napisano 17 maja 2012 Cytat a kto to p. Marcin? Rozwiń EkspertIkona GrupyGrupa: AdminPostów: 2 998Dołączył: 23.09.2004Skąd: WarszawaTo On Link do komentarza
PaniSmith Napisano 16 czerwca 2012 Autor Udostępnij #274 Napisano 16 czerwca 2012 Dom w środku zrobiony - znaczy cała góra nadaje się już do mieszkania, wstawiania mebli etc. Wygląda to tak:mój pokój:mały pokoik o niewiadomym jeszcze przeznaczeniu (pokój dla gości, a może garderoba, a może moje małe biurko.. tylko po co mi osobne biuro, skoro mój prywatny pokój na 30m...)tak wygląda przedpokój na pięterku: to pokój młodszej córki:pokój starszej z widokiem na korytarz łazienka na piętrzenie mam kasy na piec, nie mam zrobionej kuchni, ocieplenia całego... idę negocjować powiększenie kredytu.. chciałabym za 3 tygodnie przewozić rzeczy, tylko za co kupić piec... Link do komentarza
acia Napisano 16 czerwca 2012 Udostępnij #275 Napisano 16 czerwca 2012 Pięknie już Masz na piec fundusze też się znajdą, a póki co grzej bojlerem elektrycznym wodę. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 16 czerwca 2012 Autor Udostępnij #276 Napisano 16 czerwca 2012 boilera też nie mam :/ Link do komentarza
Gość gawel Napisano 16 czerwca 2012 Udostępnij #277 Napisano 16 czerwca 2012 Cytat boilera też nie mam :/ Rozwiń to to już zadnen problem kup atlantic 80 lub lepiej 100 l bedziesz zadowolona TO KOSZT DO 600 ZŁ Link do komentarza
PaniSmith Napisano 18 czerwca 2012 Autor Udostępnij #278 Napisano 18 czerwca 2012 hmmm bardzo fajny pomysł, dziękuję. Nie wymyśliłabym tego sama.. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 18 czerwca 2012 Udostępnij #279 Napisano 18 czerwca 2012 Spokojnie wystarczy bojlerek, albo przepływowy na siłę /ale rzeba mieć tą siłę i podłączenie wody/ Link do komentarza
daggulka Napisano 18 czerwca 2012 Udostępnij #280 Napisano 18 czerwca 2012 już bardziej "domowo" u Ciebie niż "budowlanie" ... fajna ta beżowa łazienka Link do komentarza
PaniSmith Napisano 19 czerwca 2012 Autor Udostępnij #281 Napisano 19 czerwca 2012 Cytat Spokojnie wystarczy bojlerek, albo przepływowy na siłę /ale rzeba mieć tą siłę i podłączenie wody/ Rozwiń woda podłączona... ale nie wiem czy jest sens taki boiler kupować, skoro potem woda ma być grzana z pieca i boiler z piecem podłączony ma być... kurcze nie ma mi kto poradzić w tym temacie, nie wiem co robić :/ Cytat już bardziej "domowo" u Ciebie niż "budowlanie" ... fajna ta beżowa łazienka Rozwiń Daga bo w zasadzie zostało tylko meble wnosić i mieszkać po tym jak rozwiążę kwestię ciepłej wody.. Budynek chcę odebrać za 2 tygodnie.. no to już domowo... Link do komentarza
acia Napisano 19 czerwca 2012 Udostępnij #282 Napisano 19 czerwca 2012 Cytat woda podłączona... ale nie wiem czy jest sens taki boiler kupować, skoro potem woda ma być grzana z pieca i boiler z piecem podłączony ma być... kurcze nie ma mi kto poradzić w tym temacie, nie wiem co robić :/ Rozwiń Starczy, że kupisz zasobnik do pieca (bojler) z grzałką wtedy gdy już ruszy piec to grzejszesz piecem bo odłączasz go od prądu, a jak nie palisz w piecu to grzejesz wodę za pomocą grzałki. Ja tak mam. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 19 czerwca 2012 Autor Udostępnij #283 Napisano 19 czerwca 2012 Cytat Starczy, że kupisz zasobnik do pieca (bojler) z grzałką wtedy gdy już ruszy piec to grzejszesz piecem bo odłączasz go od prądu, a jak nie palisz w piecu to grzejesz wodę za pomocą grzałki. Ja tak mam. Rozwiń o jak fajnie że mi to napisałaś a możesz mi powiedzieć jakiej firm masz zasobnik i na ile litrów? Link do komentarza
acia Napisano 19 czerwca 2012 Udostępnij #284 Napisano 19 czerwca 2012 Cytat o jak fajnie że mi to napisałaś a możesz mi powiedzieć jakiej firm masz zasobnik i na ile litrów? Rozwiń Ja teraz mam dwa Vaillant'a 180 litrów, ale ten jest od solarów, a ten o którym Ci pisałam ma naklejkę Altech i chyba 120 litrów na nasza 5 wystarczał bez problemu. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 19 czerwca 2012 Udostępnij #285 Napisano 19 czerwca 2012 Ja polecam cos takiego niby beczka z grzalką ocieplona to zadne hallo ale liczy sie wykonaie i tu niestety Atlantic jest super od lat ciepłej wody mi nie brakuje ja mam ten 100l http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produk...acze_wody/hmn4/ ale jest i 150 l Link do komentarza
PaniSmith Napisano 20 czerwca 2012 Autor Udostępnij #286 Napisano 20 czerwca 2012 super bardzo wam dziękujębędę sobie je dziś sprawdzać myślę, że też nie będę brała dużego, nas jest przecież tylko 3 i nie zużywamy jakoś bardzo dużo wody.. Co prawda też mam w pranie solary, ale na ten moment nie dam rady ich kupić, być może w przyszłym roku, więc pewnie tak jak ty Acia zacznę od małego, a potem będzie drugi od solarów.. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 21 czerwca 2012 Autor Udostępnij #287 Napisano 21 czerwca 2012 a takie coś? czym to się różni, ktoś potrafi objaśnić?http://allegro.pl/boiler-dwuplaszczowy-120...2406460783.html Link do komentarza
PaniSmith Napisano 24 czerwca 2012 Autor Udostępnij #288 Napisano 24 czerwca 2012 jeśli ktoś ma chwilę zapraszam do wątku o grzaniu wody, bo nie wiem co kupić.. :/https://forum.budujemydom.pl/ogrzewanie-wody-t18839.html Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 czerwca 2012 Udostępnij #289 Napisano 24 czerwca 2012 Cytat a takie coś? czym to się różni, ktoś potrafi objaśnić?http://allegro.pl/boiler-dwuplaszczowy-120...2406460783.html Rozwiń Jak za tą cenę to polecałbym,choć galmeta z płaszczem trzeba dać za 140 l około 1000 zł.Rożnica jest taka w stosunku do bojlera z wężownicą,że z płaszczem szybciej się w nim woda nagrzewa i dodatkowy plus,że nie ma anody magnezowej którą trzeba co jakiś czas wymieniać (około raz na dwa-trzy lata). Link do komentarza
PaniSmith Napisano 30 lipca 2012 Autor Udostępnij #290 Napisano 30 lipca 2012 witam, zakupiłam właśnie to:http://allegro.pl/boiler-elektryczny-na-wo...2510201184.htmljako że ptaszki śpiewają, że przed tym sezonem grzewczym uda mi się podłączyć do sieci i będzie grzanie i woda ciepła z elektrowni! Zatem potrzebowałam niedrogi produkt tymczasowy..dodatkowo pragnę dodać że jestem już u siebie Link do komentarza
elutek Napisano 30 lipca 2012 Udostępnij #291 Napisano 30 lipca 2012 WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM DOMU!!! Link do komentarza
Moose Napisano 30 lipca 2012 Udostępnij #292 Napisano 30 lipca 2012 Smithka GRATULACJE!!! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 lipca 2012 Udostępnij #293 Napisano 30 lipca 2012 Cytat dodatkowo pragnę dodać że jestem już u siebie Rozwiń No to najlepsze z najlepszych gratulacje no i pamiętaj aby mury się nie rozeschły to trza je dobrze oblać znaczy się parapetówę trza zrobić. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 30 lipca 2012 Udostępnij #294 Napisano 30 lipca 2012 Cytat No to najlepsze z najlepszych gratulacje no i pamiętaj aby mury się nie rozeschły to trza je dobrze oblać znaczy się parapetówę trza zrobić. Rozwiń + pomocna rada Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 30 lipca 2012 Udostępnij #295 Napisano 30 lipca 2012 Cytat No to najlepsze z najlepszych gratulacje no i pamiętaj aby mury się nie rozeschły to trza je dobrze oblać znaczy się parapetówę trza zrobić. Rozwiń Co tam pakunki do rozplanowania...IMPREZA BĘDZIE Link do komentarza
PaniSmith Napisano 31 lipca 2012 Autor Udostępnij #296 Napisano 31 lipca 2012 no może w weekend choć ciężko się bawić jak nie ma kuchni i garów.. Link do komentarza
Moose Napisano 31 lipca 2012 Udostępnij #297 Napisano 31 lipca 2012 Cytat no może w weekend choć ciężko się bawić jak nie ma kuchni i garów.. Rozwiń No coś Ty... bawić się jest zawsze lekko, a jeszcze wspaniałe wytłumaczenie masz, że nie naszykowałaś ton żarcia... stawiasz gorzoła, piwko, czipsy i słone paluszki i już... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 31 lipca 2012 Udostępnij #298 Napisano 31 lipca 2012 Cytat No coś Ty... bawić się jest zawsze lekko, a jeszcze wspaniałe wytłumaczenie masz, że nie naszykowałaś ton żarcia... stawiasz gorzoła, piwko, czipsy i słone paluszki i już... Rozwiń I pizza na telefon!Najlepsza taka impreza na "prowizorkach". Do dziś pamiętam siedzenie na zestawie encyklopedii Nie masz się co martwić, a wspomnienia będą niezapomniane! Link do komentarza
retrofood Napisano 31 lipca 2012 Udostępnij #299 Napisano 31 lipca 2012 Cytat I pizza na telefon!Najlepsza taka impreza na "prowizorkach". Do dziś pamiętam siedzenie na zestawie encyklopedii Nie masz się co martwić, a wspomnienia będą niezapomniane! Rozwiń Ja miałem wiązki klepek parkietowych... a "pierwszy raz" w swoim domu, na stercie tych klepek, to do dzisiaj pamiętam... i te odciśnięte ślady na kolanach... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 lipca 2012 Udostępnij #300 Napisano 31 lipca 2012 Cytat no może w weekend choć ciężko się bawić jak nie ma kuchni i garów.. Rozwiń Jest takie coś wspaniałego jak catering po co Ci gary,kuchcenie catering i już Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się