Skocz do zawartości

ogrzewanie wody

PaniSmith

Recommended Posts

Napisano
witam
mam wielką prośbę o poradę - jak dobrać boiler który będzie mi ogrzewał wodę w domu? Mieszkają 3 osoby, dom ma 140m, planowane ogrzewanie to piec na ekogroszek... Chciałabym nie wydawać zbyt wiele, końcówka budowy, wiadomo nie jest wesoło..
Napisano
No ja mogę Ci polecić galmeta 140 l z podwójną wężownicą ,z anodą,emaliowany z opcja z grzałką elektryczną.
Mam takiego ,ale i kilku znajomych tez używa tej firmy i chwalą sobie. Jeszcze co mi wpadło ostatnio w ucho to podobno galmet robi również dla firmy Red lub pod tą nazwą, nie wiem do końca ale produkt niczym się nie różni.
Napisano
Z tego co wiem to do solarów musisz mieć osobny zasobnik taki z pompą i całym oprzyrządowaniem co by się wyłączało jak nie będzie potrzebne czy coś, on potem współpracuje z kotłem . Więc nie inwestuj zbyt wiele bo szkoda kasy znajdź w miarę tani bo nie o trwałość w twoim wypadku chodzi tylko o to co by do końca gwarancji wytrzymał.
Napisano
Cytat

dziękuję - jeszcze jedno pytanie - czy ten boiler działa również na prąd w lecie - gdyby nie było rozpalane w piecu? Czy można go podłączyć pod solary?

Tak ,jak kupisz opcję z grzałka elektryczną. Do solarów jest innego typu ,przede wszystkim o wiele większy ,coś około 300 litrów. Jeżeli planujesz zamontować solary to kupując solary masz już oryginalny zbiornik buforowy w komplecie i nie będą nosem kręcić którzy będą montować solary,ale można oczywiście osobno też kupić .

Ja za galmeta 140 l ale bez grzałki płaciłem w grudniu 2011 niecałe 500 zł.
Napisano
Ja mam do solarów 180 l. i wystarcza na naszą 5 osobowa rodzinkę używaliśmy 120 l Altech'a z grzałką i nigdy nie brakowało nam ciepłej wody.
Napisano
Cytat

Ja mam do solarów 180 l. i wystarcza na naszą 5 osobowa rodzinkę używaliśmy 120 l Altech'a z grzałką i nigdy nie brakowało nam ciepłej wody.

Wiem,że są mniejsze ,ale jak dopytywałem to każdy radził aby brać większy ,że względu na wolniejsze nagrzewanie wody. W końcu zrezygnowałem ze solarów ze względu na finanse,więc tematu dalej nie drążyłem.
Napisano
Cytat

Wiem,że są mniejsze ,ale jak dopytywałem to każdy radził aby brać większy ,że względu na wolniejsze nagrzewanie wody. W końcu zrezygnowałem ze solarów ze względu na finanse,więc tematu dalej nie drążyłem.

Mi gmina dopłacała 60%, a i przepraszam za wprowadzenie w błąd M mi własnie wyjaśnił, że nasz bufor od solarów ma 250 l. icon_redface.gif
Napisano
Cytat

Mi gmina dopłacała 60%, a i przepraszam za wprowadzenie w błąd M mi własnie wyjaśnił, że nasz bufor od solarów ma 250 l. icon_redface.gif

Nic nie szkodzi icon_biggrin.gif rzeczą ludzką jest się mylić icon_razz.gif
No właśnie dobrze,że wspomniałaś o dofinansowaniu do solarów.
Napisano
czyli wniosek taki - są boilery kilku firm, pojemność ok 120 - 150l na trzy osoby, kosztowo w okolicach 400 - 1000zł, które grzeją wodę na prąd i potem można je podłączyć do pieca.. Lepsze są bez anody magnezowej i z osłoną, tak?
Napisano
Cytat

czyli wniosek taki - są boilery kilku firm, pojemność ok 120 - 150l na trzy osoby, kosztowo w okolicach 400 - 1000zł, które grzeją wodę na prąd i potem można je podłączyć do pieca.. Lepsze są bez anody magnezowej i z osłoną, tak?

...mniej - wiecej icon_biggrin.gif , ale 120 to bedzie ciutkę mały .Jak Wam przyjdzie ochotka się kąpać po kolei - to ostatni może mieć chłodnawo icon_neutral.gif .

Napisano
Jeśli docelowo nie będzie gazu – zamiast solarów i grzałki elektrycznej, warto rozważyć pompę ciepła do CWU. Koszt takiego ustrojstwa, z zasobnikiem 150 – 200l, zaczyna się od 5.000zł.

Takie rozwiązanie gwarantuje niskie koszty uzyskania CWU poza sezonem grzewczym. W przeciwieństwie do solarów CWU jest zawsze – bezobsługowo, o stałej temperaturze, w wystarczających ilościach.
Napisano
Cytat

Bez anody to tak,że odpada jej wymiana,ale czy bez znaczy lepiej ? trudno powiedzieć to zależy jaką masz wodę.
A co do bojlera to jeżeli zależy Ci na szybkim grzaniu to z płaszczem wodnym , wtedy koszt około 1000 zł a jeżeli z podwójną wężownicą to koszt około 500 zł.Bojlery muszą być do podłączenia do pieca c.o. i posiadać grzałkę elektryczna bo jeżeli kupisz bojler tylko elektryczny to mogą być problemy z podłączeniem do pieca.
Napisano
Cytat

Jeśli docelowo nie będzie gazu – zamiast solarów i grzałki elektrycznej, warto rozważyć pompę ciepła do CWU. Koszt takiego ustrojstwa, z zasobnikiem 150 – 200l, zaczyna się od 5.000zł.

Takie rozwiązanie gwarantuje niskie koszty uzyskania CWU poza sezonem grzewczym. W przeciwieństwie do solarów CWU jest zawsze – bezobsługowo, o stałej temperaturze, w wystarczających ilościach.

Mówimy o pompie powietrznej - nie tej z wymiennikiem wkopanym w ogródku icon_mrgreen.gif

BTW - latem może chodzić jako klima icon_cool.gif
Napisano
hej patrzyłam na te pompy powietrza - koszt prądu przy ekonomicznej pracy pompy to ok 60 - 80zł/mc a cena dużo wyższa niż boilera. Natomiast nie bardzo wiem jaki jest koszt boilera - ogrzewania samej wody. Czy to aż taka różnica, że warto inwestować w pompę?
Napisano (edytowany)
Cytat

hej patrzyłam na te pompy powietrza - koszt prądu przy ekonomicznej pracy pompy to ok 60 - 80zł/mc a cena dużo wyższa niż boilera. Natomiast nie bardzo wiem jaki jest koszt boilera - ogrzewania samej wody. Czy to aż taka różnica, że warto inwestować w pompę?

Skoro przy PCi koszt uzyskania CWU jest 60 - 80zł/m-c, to z bojlera elektrycznego będzie od 180 do 240zł/m-c

dopisałem:

Ale kto tak wyliczył, bo to daje średnie dzienne zużycie CWU na poziomie od 250 do 350 l, czyli odpowiednio od 7,5 do 10,5m3 w miesiacu. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
Nie szukaj. Tam było (musiało być) bardzo duże zużycie CWU.

Można oszacować, że Twoja rodzina zużyje średnio 150l CWU o temp. około 45 stopni.
Licząc to na złotówki (+ ewentualne straty) , wychodzi, że przy ogrzewaniu bojlerem elektrycznym, koszt to 120zł – 150zł/m-c, a przy PCi, to 40 – 50zł/m-c
Napisano
hmm PC wydaje się być ciekawym rozwiązaniem, można wtedy całkiem pominąć solary... tylko teraz pytanie jak dobrać to urządzenie do domu... bo koszt pompy w porównaniu do solarów też dużo niższy..
  • 3 lata temu...
Napisano
Cytat

witam
mam wielką prośbę o poradę - jak dobrać boiler który będzie mi ogrzewał wodę w domu? Mieszkają 3 osoby, dom ma 140m, planowane ogrzewanie to piec na ekogroszek... Chciałabym nie wydawać zbyt wiele, końcówka budowy, wiadomo nie jest wesoło..

Polecam pompę ciepła do cwu.
Nasza nowa pompa vitocal 060A przygotuje ciepłą wodę dla czterech osób za 42 PLN miesięcznie. Ma wbudowany zasobnik na cwu, jest przeznaczona do modernizacji instalacji stałopalnych, gdzie ma poprawić komfort przygotowania ciepłej wody, a więc brak czyszczenia kotła w okresie poza sezonem grzewczym, mniejsze roczne zużycie paliwa, czystsze powietrze itd.
Cennik: TUTAJ
Napisano
Cytat

Polecam pompę ciepła do cwu.
Nasza nowa pompa vitocal 060A przygotuje ciepłą wodę dla czterech osób za 42 PLN miesięcznie. Ma wbudowany zasobnik na cwu, jest przeznaczona do modernizacji instalacji stałopalnych, gdzie ma poprawić komfort przygotowania ciepłej wody, a więc brak czyszczenia kotła w okresie poza sezonem grzewczym, mniejsze roczne zużycie paliwa, czystsze powietrze itd.
Cennik: TUTAJ

To było kilka lat temu. Proponuje informację o Nowych pompach umieścić w Nowych postach.
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Wszystko zależy od stylu życia. Znam rodzinę co zużywa 80l CWU i taką, która w tym samym czasie 200.

Oczywiście, profil zużycia wody zależy od ilości osób i od preferencji - każda rodzina jest inna, ale przecież nie jest konieczne, by cały zasobnik ciepłej wody wykorzystać - zużyjemy mniej ciepłej wody - mniej energii zostanie zużyte do ponownego jej przygotowania, a jak przyjadą goście - nie trzeba się martwić o ciepłą wodę dla każdego, jak powiększy się rodzina - modernizować nie musimy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...