Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytat

Osobno chce podziękować Dadze za to, że ostatnia kończyła, choć pierwsza zaczynała, oraz za to, że „nowych” wprowadzała, a „starych” obłaskawiała dziękuję Smoczyco.



dziękuję bardzo icon_redface.gif icon_wink.gif


Cytat

To przez sklerozę. icon_evil.gif

Specjalne podziękowania dla Gawła za tą piątkową biesiadę. :cook2: :509:



przyłączam się oczywiście ..... i grzech o cieście nie wspomnieć .... pycha było.... :smile:
Link do komentarza
Cytat

Było super, dojechaliśmy szczęśliwie i bez korków tym razem.
A moja refleksja którą czuję namacalnie to zakwasy po trampolinie icon_smile.gif

I jakoś tak mi się nie chce pracować icon_rolleyes.gif


Paweł jedno twoje słowo i miałbys pluton masażystek do dyspozycji icon_mrgreen.gif , e tam przegapiles
Link do komentarza
Cytat

Pan Marek Żelkowski , Piczman i Trzylwy robią najlepsze foty ... zawsze na ich foty pozlotowe czekam z utęsknieniem icon_wink.gif .
Więc ..... czekam icon_biggrin.gif ..... ale weźcie pod uwagę, że cierpliwość mą cnotą nie jest ... :bezradny:


Cnota w ogóle jest przereklamowana icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
Cytat

Etam zaraz cały pluton, Twoja sąsiadka by wystarczyła icon_razz.gif


Masz pozdrowienia od Edyty za mile spędzony czas na zlocie i dotrzymywanie towarzystwa icon_wink.gif

Cytat

Będzie, ale dozujemy napięcie laugh.gif


A nie można by tego dozownika podkręcić ? plis plis plis!!!!!
Link do komentarza
Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif

EDIT: Chodzi o przepis na smalec icon_smile.gif Edytowano przez Piczman (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif


Mówisz/ Masz

Smalczyk Babuni icon_mrgreen.gif

Składniki :
kostka smalcu (można również wytopić samemu ze słoniny)
boczek wędzony (0,5-0,7 kg)
kiełbasa 0,5 kg podwawelska na przykład lub inna ale nie zupełne g... bo się będzie przypalała
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku,
oregano, pieprz czarny, ziolowy,
łyżeczke maggi

Wykonanie:
Rozpuścić smalec, dodać boczek (jeżeli jest parzony to można pokroic w kosteczkę, jezeli surowy to puścic przez maszynke do mięsa) posmażyc mieszając z 10 min dodać kiełbase (pokrojona lub tak samo jak boczek przekręcona przez maszynke) posmażyc z 10 min dodać potem cebule pokrojona , czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Już na małym ogniu posmażyc z 30-40 min miesznąc od dna od czasu do czasu i gotowe.

Smacznego!

Proponuję wziąć wyższy garnek żeby nie zachlastać całej kuchni.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Tyle, że taką perforację (potrzebną przecież), bardzo lubią osy na przykład.  kilka lat temu musiałem czekać na zimę, żeby dostać się do lampy umieszczonej zbyt blisko takich dziurek.
    • Można również zastosować podbitkę z blachy trapezowej TP-7P z perforacją, która może być wykonana na dowolny wymiar. Więcej informacji na naszej stronie internetowej:  https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/podbitka/podbitka-z-blachy-trapezowej-tp-7p-z-perforacja/  
    • Przede wszystkim obróbka blacharska jest ewidentnie źle zrobiona, Chodzi o ten pas blachy nad rynną. On powinien kierować wodę do rynny, a chociażby na drugim zdjęciu widać, że woda spływa po nim na bok i dalej po ścianie . Bardzo możliwe, że akurat na tamtym rogu najlepszym wyjściem byłoby dodanie narożnika do rynny i przynajmniej jej kawałka na tej ścianie.  Na pozostałych zdjęciach widać zaś nawet zacieki na ścianie, na której jest rynna. Czyli ewidentnie pas nadrynnowy i rynna nie spełniają swojej roli. Ale patrząc na zdjęcia 3 i 4 nie ma się co temu dziwić. Czy tam krawędź obróbki rzeczywiście jest powyżej poziomu tarasu? Powinna być wpuszczona niżej, tak aby woda spływała po powierzchni tarasu, następnie na obróbkę i z niej do rynny.  Przecież tu nie ma żadnej skomplikowanej techniki. Warto wziąć  parę wiader wody i po prostu wylać je na taras przy krawędzi w tych krytycznych miejscach. Wtedy będzie bardzo dobrze widać którędy spływa woda i gdzie trafia w inne miejsca niż powinna. Dobrym przykładem jest ten kawałek obróbki ze zdjęcia 2. Przecież przy takim jej ukształtowaniu i braku rynny poniżej woda po prostu musi spłynąć z tej blachy na elewację. 
    • W przypadku drewna odległość pomiędzy punktami mocowania może być duża. To akurat istotna zaleta tego materiału. Podbitka z PVC jest natomiast dość wiotka i nie można przekraczać zalecanych odległości. W sytuacji, gdy ma to być podbitka pod całą wiatą prawdopodobnie trzeba będzie najpierw zrobić ruszt nośny z desek (w odstępach np. 0,5 m) i dopiero do niego mocować panele PVC. 
    • Muszę to sprawdzić . Aktualnie nie ma mnie w domu. Generalnie blacha była dodana tydzień temu. Oryginalnie dywan jest zakończony jak wskazane na strzałkach . Obawiam się że bez skucia i dostania się do pasa nadrynnowego się nie obejdzie . W pomieszczeniu użytkowym sucho . hydroizolacja i dywan ma już ponad 3 lata.    Co najlepiej zrobić czy faktycznie kuć czy można próbować to zrobić od spodu . Elewacja i tak do poprawek i malowania na tych dwóch ścianach więc jeśli jest jakiś sposób żeby to poprawić proszę o wskazówki ?  Kołki od balustrady były montowane i zatapiane w hydroizolacji a ta górna część jest tylko nałożona . 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...