Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytat

Osobno chce podziękować Dadze za to, że ostatnia kończyła, choć pierwsza zaczynała, oraz za to, że „nowych” wprowadzała, a „starych” obłaskawiała dziękuję Smoczyco.



dziękuję bardzo icon_redface.gif icon_wink.gif


Cytat

To przez sklerozę. icon_evil.gif

Specjalne podziękowania dla Gawła za tą piątkową biesiadę. :cook2: :509:



przyłączam się oczywiście ..... i grzech o cieście nie wspomnieć .... pycha było.... :smile:
Link do komentarza
Cytat

Było super, dojechaliśmy szczęśliwie i bez korków tym razem.
A moja refleksja którą czuję namacalnie to zakwasy po trampolinie icon_smile.gif

I jakoś tak mi się nie chce pracować icon_rolleyes.gif


Paweł jedno twoje słowo i miałbys pluton masażystek do dyspozycji icon_mrgreen.gif , e tam przegapiles
Link do komentarza
Cytat

Pan Marek Żelkowski , Piczman i Trzylwy robią najlepsze foty ... zawsze na ich foty pozlotowe czekam z utęsknieniem icon_wink.gif .
Więc ..... czekam icon_biggrin.gif ..... ale weźcie pod uwagę, że cierpliwość mą cnotą nie jest ... :bezradny:


Cnota w ogóle jest przereklamowana icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
Cytat

Etam zaraz cały pluton, Twoja sąsiadka by wystarczyła icon_razz.gif


Masz pozdrowienia od Edyty za mile spędzony czas na zlocie i dotrzymywanie towarzystwa icon_wink.gif

Cytat

Będzie, ale dozujemy napięcie laugh.gif


A nie można by tego dozownika podkręcić ? plis plis plis!!!!!
Link do komentarza
Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif

EDIT: Chodzi o przepis na smalec icon_smile.gif Edytowano przez Piczman (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif


Mówisz/ Masz

Smalczyk Babuni icon_mrgreen.gif

Składniki :
kostka smalcu (można również wytopić samemu ze słoniny)
boczek wędzony (0,5-0,7 kg)
kiełbasa 0,5 kg podwawelska na przykład lub inna ale nie zupełne g... bo się będzie przypalała
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku,
oregano, pieprz czarny, ziolowy,
łyżeczke maggi

Wykonanie:
Rozpuścić smalec, dodać boczek (jeżeli jest parzony to można pokroic w kosteczkę, jezeli surowy to puścic przez maszynke do mięsa) posmażyc mieszając z 10 min dodać kiełbase (pokrojona lub tak samo jak boczek przekręcona przez maszynke) posmażyc z 10 min dodać potem cebule pokrojona , czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Już na małym ogniu posmażyc z 30-40 min miesznąc od dna od czasu do czasu i gotowe.

Smacznego!

Proponuję wziąć wyższy garnek żeby nie zachlastać całej kuchni.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dwa wiadra sadzy to już dużo, tak trochę więcej jak pół wiadra urobku powinno być po każdorazowym regularnym czyszczeniu.    Dodam, że sadza, czarny osad, to czysty węgiel i nadaje się idealnie do ponownego spalenia, wytrącenie sadzy w kanele lub kominku świadczy o niepełnym spalaniu paliwa.    Mój sąsiad miał zawsze sadzę po czyszczeniu kanału dymowego, jak mu pokazałem, że to jest paliwo do ponownego spalenia, to przestał wywalać.
    • Tak właśnie jak opisałeś. Do kapusty (już dawno sam nie kisiłem) nigdy nie dodaję żadnych warzyw, a tym bardziej kminku. Do kiszenia mam wielki kamienny garnek, a całe, małe główki kapusty wkładam pomiędzy warstwy, kapusy szatkowanej. Doskonałe są nadziewane farszem mięsnym (po uprzednim wyjęciu części wewnętrznych liści). Do przygotowania gołąbków z włoskiej kapusty (ta się najbardziej nadaje), dodaję do farszu, posiekaną kapustę kiszoną gdyż znakomicie podbija smak.
    • Jak tylko kupiłem ten dom, jakieś 5 lat temu, wezwałem kominiarza żeby wyczyścił komin. Dom był kiedyś ogrzewany piecami kaflowymi.Przyjechał Pan, pokazał mi swoje uprawnienia i zabrał się do pracy. Wybrał 10 wiader sadzy z wyczystki następnie zajrzał przy pomocy lusterka do komina czy jest przelot, wypisał papier, wziął pieniądze i pojechal do domu. Nawet nie wrzucił szczotki do komina bo stwierdził że nie trzeba. Więc sam się za to zabrałem i wyszczotkowalem ten komin co skutkowało jeszcze dwoma wiadrami sadzy. I tak właśnie wygląda przegląd kominiarski w naszym kraju. Nie twierdzę że tak jest wszędzie ale podejrzewam że większość przypadków tak wygląda.
    • Ogólnie rzecz biorąc to kapustę szatkujemy albo kupujemy poszatkowaną, wsypujemy partiami do naczynia, lekko solimy i mocno ugniatamy (poszczególne partie) tak, aby wycisnąć z niej całe powietrze. Przy ugniataniu kapusta powinna puszczać sok, który później w całości ją zakryje. W trakcie można dodawać  skrojoną marchewkę i inne warzywa według upodobań. Ilość soli mocno wpływa na późniejszą długość gotowania ukiszonej kapusty znaczy im więcej soli tym dłuższe gotowanie. Ja do 60 litrowej beczki wypełnionej w 90 procentach dawałem trochę więcej niż pół kilograma.  Całość należy przykryć niekorodującym wieczkiem czy deklem który obciążamy tak aby powstały płyn zakrywał kapustę w zupełności. Uwaga! Podczas fermentacji poziom płynu się podnosi i może wylać się z beczki. Należy go zbierać i nie wylewać. Bo na końcu jego poziom opadnie i trzeba będzie ten kwas uzupełniać. Inaczej kapusta się zepsuje. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.   PS. Całe główki kapusty można ukisić w beczce razem z kapustą szatkowaną. Tylko muszą być całkowicie zanurzone. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...