Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytat

Osobno chce podziękować Dadze za to, że ostatnia kończyła, choć pierwsza zaczynała, oraz za to, że „nowych” wprowadzała, a „starych” obłaskawiała dziękuję Smoczyco.



dziękuję bardzo icon_redface.gif icon_wink.gif


Cytat

To przez sklerozę. icon_evil.gif

Specjalne podziękowania dla Gawła za tą piątkową biesiadę. :cook2: :509:



przyłączam się oczywiście ..... i grzech o cieście nie wspomnieć .... pycha było.... :smile:
Link do komentarza
Cytat

Było super, dojechaliśmy szczęśliwie i bez korków tym razem.
A moja refleksja którą czuję namacalnie to zakwasy po trampolinie icon_smile.gif

I jakoś tak mi się nie chce pracować icon_rolleyes.gif


Paweł jedno twoje słowo i miałbys pluton masażystek do dyspozycji icon_mrgreen.gif , e tam przegapiles
Link do komentarza
Cytat

Pan Marek Żelkowski , Piczman i Trzylwy robią najlepsze foty ... zawsze na ich foty pozlotowe czekam z utęsknieniem icon_wink.gif .
Więc ..... czekam icon_biggrin.gif ..... ale weźcie pod uwagę, że cierpliwość mą cnotą nie jest ... :bezradny:


Cnota w ogóle jest przereklamowana icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
Cytat

Etam zaraz cały pluton, Twoja sąsiadka by wystarczyła icon_razz.gif


Masz pozdrowienia od Edyty za mile spędzony czas na zlocie i dotrzymywanie towarzystwa icon_wink.gif

Cytat

Będzie, ale dozujemy napięcie laugh.gif


A nie można by tego dozownika podkręcić ? plis plis plis!!!!!
Link do komentarza
Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif

EDIT: Chodzi o przepis na smalec icon_smile.gif Edytowano przez Piczman (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Piotrek czekam na przepis, dzisiaj mam trochę czasu to bym sobie zrobił.
Nie piszę na priv bo podejrzewam że i reszta skorzysta icon_smile.gif

Fotki będą jutro bo jak było już napisane zapomniałem wziąć ( nie mylić z wziąść ) .

No i na pewno w Sobotę pobiłem rekord ilości wypitego piwka, szkoda że nie liczyłem bo bym się pochwalił icon_wink.gif


Mówisz/ Masz

Smalczyk Babuni icon_mrgreen.gif

Składniki :
kostka smalcu (można również wytopić samemu ze słoniny)
boczek wędzony (0,5-0,7 kg)
kiełbasa 0,5 kg podwawelska na przykład lub inna ale nie zupełne g... bo się będzie przypalała
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku,
oregano, pieprz czarny, ziolowy,
łyżeczke maggi

Wykonanie:
Rozpuścić smalec, dodać boczek (jeżeli jest parzony to można pokroic w kosteczkę, jezeli surowy to puścic przez maszynke do mięsa) posmażyc mieszając z 10 min dodać kiełbase (pokrojona lub tak samo jak boczek przekręcona przez maszynke) posmażyc z 10 min dodać potem cebule pokrojona , czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Już na małym ogniu posmażyc z 30-40 min miesznąc od dna od czasu do czasu i gotowe.

Smacznego!

Proponuję wziąć wyższy garnek żeby nie zachlastać całej kuchni.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • To moja instalacja wydaje mi się ze to typ zamknięty choć kompletnie na tym się nie znam. Kocioł na węgiel znika chcę przejść na zasilenie lpg z Gaspolu i pytam o kotły bo dostałem 2 opcje -kocioł gazowy firmy Termet: Gold Plus II 20 + Termet SG Plus 120 + regulator Termet ST-292 v3 + czujnik temp. zewn -VIESSMANN Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów zasobnik na ciepłą wodę oczywiście mogę wybrać co innego stąd mój post by poznać opinie większej ilości osób. zasobnik wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna to moj pomysł wydaje mi się ze jest całkiem oki ale co do kotłów to brak pomysłu.  
    • A jaka ta "podłoga' jest teraz? Z czego zrobiona?
    • Jak nie planujesz izolacji od ziemi, czyli jak masz ściany piwnicy nieocieplone, to w miarę wyrównywnujesz powierzchnię, kładziesz folie budowlaną, wywijasz ją na wysokość docelowej wylewki, kładziesz rurki takie najlepiej pół cala dzieląc całą powierzchnię np na 3 części lub na 4. Pozimujujesz je za pomocą kupek z betonu. Po zastygnięciu wylewasz beton B20 lub B25, rozprowadzasz łatą i gotowe. Pracę możesz podzielić na te części, które są odgrodzone rurkami, będzie Ci łatwiej zaciągać. Potem w zależności od temperatury i wilgotności, a to trzeba organoleptycznie ocenić, zacierasz pacą sttropianową. Przy niskiej wilgotność w granicach 40-50% można to już zacierać po 4-5 godzinach, przy wyższej odpowiednio dłużej, czyli po 6-7 godzinach. Kałdziesz najlepiej płytę styropianową tak, żeby można było na niej stanąć i dostać się do całej powierzchni. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Po rozejrzeniu sie w temacie, bylo oczywiste, ze tylko frezowy .     Ulatwianie sobie pracy jest bardzo bliskie memu sercu. Nie lubie sie przemeczac . Oczywiscie, nie potrzebuje RR w postaci Makity z filmiku, znalazlam cos takiego: marka Tokachi ale to tylko tak z japonska wyglada.         @animus   Dzieki za troske o moje bezpieczenstwo w czasie pracy z rozdrabniaczem . Jesli chodzi o pilarke, to chyba to nie bedzie akumulatorowa. Zreszta, w tej chwili pilniejszym zakupem jest rozdrabniarka, bo zapasy drewna do kozy powinny wystarczyc do lata.    
    • Oczywiście wiem, że "wylewka zrób to sam" to temat wałkowany 100 razy, a tutoriali jest dwa razy tyle, natomiast moje pytanie jest nieco inne. Chciałbym wyrównać sobie podłogę w piwnicy własnymi siłami. zależy mi na tym aby materiał, którego użyję, był możliwie idiotoodporny. Nie wiem czy zwykły cement taki jest, czy też 21 wiek uraczył nas czymś jeszcze łatwiejszym w użyciu. Nie zależy mi szczególnie na tym aby podłoga nie miała pęknięć (tych estetycznych) ani żeby był to idealny poziom. Ważniejsze jest żeby było równe aniżeli idealnie poziome.    Dobrym przykładem jak ja widzę te różnice jest moje pytanie jakiś czas temu a propos tego jak poradzić sobie z montażem haka w suficie, który był z pełnej cegły, która lubiła się kruszyć. Można było albo - wkładać drewniane listewki rozporowe, papier toaletowy, ślinę i zaklęcia jak to robili nasi dziadowie przez stulecia i być oldskulowym lub - wlać kotwę chemiczną i powiesić na tym słonia   pomyślałem, że może z wylewką cementową vs (tu wstaw coś innego) jest podobnie
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...