retrofood Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 21 kwietnia 2011 Wieszacie na działce domki dla ptaków? Nie? A dlaczego? Nie chce się zrobić...Ja w sobotę postanowiłem powiesić. Inspiracją dla mnie była sikora bogatka, która postanowiła założyć swoje gniazdko w... beczce. Zwykła 100 - litrowa beczka dębowa, odwrócona do góry dnem, stoi sobie swobodnie na płytkach w mojej letniej altance. Służy za dodatkowy stoliczek okolicznościowy na imprezach. No i z boku tej beczki w ubiegłym roku wypadł szpunt i zrobił się niewielki otworek. W sobotę, kiedy zmęczony kopaniem ogródka usiadłem na chwilę w altance, uwagę moją przykuł jakiś ruch. I wtedy zobaczyłem, jak sikorka prześliznęła się przez otwór, wlokąc coś w dziobie. Wtedy posiedziałem trochę, no i stwierdziłem, że to już jest parka sikorek. Pracowały zgodnie, co kilka minut wlokąc cos do beczki. Kiedy odleciały podniosłem do góry beczkę i... szok! Cała powierzchnia płytek była usłana ok. 10-cio cm warstwą suchej trawy, mchu i różnych włosów, piór... powierzchnia zdecydowanie ponadnormatywna jak na gniazdko, nie wiem po co im tyle.Od maja w altance zaczną się imprezy, bedzie muzyka... muszę coś zrobić, żeby sikorki się wyniosły. Przecież jak one wysiedzą jaja? Postanowiłem im zbudować domek. Niedługo trwało zanim zrobiłem budkę i około osiemnastej wieczór zawisła ona na niedalekim klonie. Miałem nadzieję, że następnego dnia przewrócę beczkę i sikorki zmuszone szukać innego miejsca, znajdą nowe mieszkanko. Ale niestety...W niedzielę od rana na gałęziach klonu siedziało stadko szpaków i trwały zaloty. Do mojej budki co chwila wchodził jakiś osobnik, wlokąc cos w dziobie... po prostu budka miała za duży otwór!Nie mogłem przewracać beczki. Szpaki nie wpuszczą sikorek.W poniedzialek rano dorobiłem płytkę z mniejszym otworem i przykreciłem do budki. Kiedy szpaki przyleciały, nie dały już rady wejść do środka. Siedzą teraz i próbują dziobami poszerzyć otwór, a jak się zmęczą to wracają na gałęzie i ćwierkają swoje miłosne pieśni. Kurczę, jak się nie wyniosą, to mi wszystko w ogródku zeżrą... CHCESZ DOKUCZYĆ SĄSIADOWI? ZAWIEŚ BUDKĘ DLA SZPAKÓW NIEDALEKO JEGO OGRÓDKA! Zeżrą wszystko.PS. Jak ktoś chce, to zamieszczę wymiary domku odpowiedniego dla danego gatunku. 1 Link do komentarza
racer Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 21 kwietnia 2011 innym sposobem na dokuczenie sąsiadowi jest zakup jego dziecku bębenka albo trąbki swoją drogą, retro masz za dobre serce dla tego latającego drobiu 2 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 21 kwietnia 2011 Jak zrobiłeś budkę lęgową dla szpaków to i one tam zamieszkały ....Wystarczyło tylko zmniejszyć otwór wlotowy do ok 3,3 cm ,a żaden szpak by tam się nie zagnieździł 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 21 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat Jak zrobiłeś budkę lęgową dla szpaków to i one tam zamieszkały ....Wystarczyło tylko zmniejszyć otwór wlotowy do ok 3,3 cm ,a żaden szpak by tam się nie zagnieździł Rozwiń A juści, przecież napisałem, że tak zrobiłem. Zmniejszyłem do 3,5 cm.I doczytałem się w mojej książce, że mogłem też trochę zmniejszyć budkę, ale ta jest też dobra. Wszystko przez to, że dla sikorki podane są wymiary dwóch typów: A i B. Ja zrobiłem B, bo nie zauważyłem, że pasuje też dla szpaków. 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat A juści, przecież napisałem, że tak zrobiłem. Zmniejszyłem do 3,5 cm. Rozwiń Sorki ... przeoczyłam ten wpis Link do komentarza
vega1 Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 21 kwietnia 2011 lepiej napiszcie jak ściągnąć boćka na swoje gospodarstwo... 1 Link do komentarza
labas Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat lepiej napiszcie jak ściągnąć boćka na swoje gospodarstwo... Rozwiń Pomyśleć dzisiaj w nocy o dziecku, bociek na pewno przyleci za 9 miesięcy 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 21 kwietnia 2011 U mnie mieszkają od lat w kalenicach.Jak kończyłem budowę, to miałem niezamknięte otwory pod krańcowymi gąsiorami.Miałem takimi ozdobnikami zamknąc.Ale szpaki szybciutko tam się zadomowiły - no i żal mi się zrobiło, nie zamknąłem.Co roku 4 pary mam - z każdej strony świata - bo na każdej stronie budynku taki wynalzaek jest.No i mieszkają ku wspólnemu zadowoleniu.A co szkodników powyżerają?!!!! to głowa mała -Na zdjęciu zaprzyjaźniony.... 3 Link do komentarza
daggulka Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat Pomyśleć dzisiaj w nocy o dziecku, bociek na pewno przyleci za 9 miesięcy Rozwiń od samego myślenia , to nic nie będzie - równie dobrze można czekać na trzęsienie ziemi 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 21 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #10 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat lepiej napiszcie jak ściągnąć boćka na swoje gospodarstwo... Rozwiń Z żoną pogadaj... A poza tym zamocuj wysoko koło na gniazdo, jak to robi energetyka. Kiedyś se znajdą. 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat lepiej napiszcie jak ściągnąć boćka na swoje gospodarstwo... Rozwiń najłatwiej ze sztucera.Chyba że ekologicznie z łuku - ale zaznaczam że to to nie jest łatwe........ - Cytat Z żoną pogadaj... A poza tym zamocuj wysoko koło na gniazdo Rozwiń tylko bezwzględnie z BMW albo Mercedesa.No i aluminiowe oczywiście - wybredne i wymagające się podobno boćki zrobiły 3 Link do komentarza
racer Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 22 kwietnia 2011 a boćkowi trzeba zrobić wysoko miejsce na gniazdo i poukładać na sztukę trochę gałęzi! Nie ma bata na mariolkę, musi przylecieć. 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #13 Napisano 22 kwietnia 2011 Trochę o konstrukcji budki. Co, jak i dla kogo. 6 Link do komentarza
animus Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 22 kwietnia 2011 Cytat Trochę o konstrukcji budki. Co, jak i dla kogo. Rozwiń A dla synogarlic masz plany domku lęgowego ? 2 Link do komentarza
racer Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 22 kwietnia 2011 Cytat A dla synogarlic masz plany domku lęgowego ? Rozwiń świntuch! 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #16 Napisano 22 kwietnia 2011 Cytat A dla synogarlic masz plany domku lęgowego ? Rozwiń Z synem nie konkuruję. 2 Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 22 kwietnia 2011 Ten bobiczkowy szpak, to tak trochę kosowaty z wyglądu. 3 Link do komentarza
bobiczek Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #18 Napisano 22 kwietnia 2011 Cytat Trochę o konstrukcji budki. Co, jak i dla kogo. Rozwiń wiesz co?Po Tobie się nie spodziewałem.Instalacji elektrycznej nie widzę.Prądu nie ma - co to za budki????? Cytat Ten bobiczkowy szpak, to tak trochę kosowaty z wyglądu. Rozwiń niemożliwe.....To są szpaki - na pewno (chyba) - 3 Link do komentarza
animus Napisano 24 kwietnia 2011 Udostępnij #19 Napisano 24 kwietnia 2011 Cytat świntuch! Rozwiń Ty żyjesz? Cytat Z synem nie konkuruję. Rozwiń Jak zwykle dowcipasy nabijają posty . Czyli dla Synogarlicy - (Sierpówki) nie wiesz jaki domek zrobić , bo u mnie chcą znowu założyć za kolanem (odsadzką )rynny gniazdo . Zrobiły w zeszłym roku miały 2 jaja ale było za liche i im pospadały. 2 Link do komentarza
racer Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 26 kwietnia 2011 Cytat Ty żyjesz? Jak zwykle dowcipasy nabijają posty . Rozwiń ale co to za życie... 3 Link do komentarza
coolibeer Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 26 kwietnia 2011 Matko Bosko jak tu zielono. Kliknę se... 3 Link do komentarza
animus Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 26 kwietnia 2011 tylko nie wypadnij z fotela a ja mogę ....patrz działa 2 Link do komentarza
randel Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #23 Napisano 31 maja 2011 Naprawdę "estetyczny" i kolorowy temat 1 Link do komentarza
animus Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #24 Napisano 31 maja 2011 Cytat Naprawdę "estetyczny" i kolorowy temat Array="" style="vertical-align:middle" Array border="0" alt="icon_smile.gif"> Rozwiń Które mogłem to powyłączałem pomocne porady . 2 Link do komentarza
ikas3 Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #25 Napisano 31 maja 2011 Cytat niemożliwe.....To są szpaki - na pewno (chyba) -Array="" style="vertical-align: middle;" Array alt="icon_sad.gif" border="0"> Rozwiń Ja też obstawiam, że to kos - szpaki mają jasne plamki na skrzydłach i brzuchu. 2 Link do komentarza
bobiczek Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #26 Napisano 31 maja 2011 nie denerwujcie mnie co?one mieszkają u mnie 6 lat......poszukam zdjęć dla uwiarygodnienia - 3 Link do komentarza
PeZet Napisano 2 czerwca 2011 Udostępnij #27 Napisano 2 czerwca 2011 Cytat a boćkowi trzeba zrobić wysoko miejsce na gniazdo i poukładać na sztukę trochę gałęzi! Nie ma bata na mariolkę, musi przylecieć. Rozwiń I bez gwoździ się to robi. Kliny, kołki, żona, te sprawy. 1 Link do komentarza
animus Napisano 2 czerwca 2011 Udostępnij #28 Napisano 2 czerwca 2011 Dobra poddaję się . 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 3 czerwca 2011 Autor Udostępnij #29 Napisano 3 czerwca 2011 Cytat Czyli dla Synogarlicy - (Sierpówki) nie wiesz jaki domek zrobić , bo u mnie chcą znowu założyć za kolanem (odsadzką )rynny gniazdo . Zrobiły w zeszłym roku miały 2 jaja ale było za liche i im pospadały. Rozwiń W przewodniku, który mam, piszą że sierpówka jest ptakiem obcym! To ptak pochodzący z Indii. Jeszcze 60 lat temu w Polsce nieznanym. Nie ma co jej ułatwiać bytu. I tak okres lęgowy trwa u niej praktycznie cały rok (jak ma dostatek pokarmu). A minimum 3 do 5 lęgów rocznie. 2 Link do komentarza
animus Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #30 Napisano 3 czerwca 2011 Cytat W przewodniku, który mam, piszą że sierpówka jest ptakiem obcym! To ptak pochodzący z Indii. Jeszcze 60 lat temu w Polsce nieznanym. Nie ma co jej ułatwiać bytu. I tak okres lęgowy trwa u niej praktycznie cały rok (jak ma dostatek pokarmu). A minimum 3 do 5 lęgów rocznie. Rozwiń Obcy , są u mnie 40 lat ja je traktuje jak swojaki mi się podobają ,wydają fajne dźwięki i są spokojne .Nie lubię za to kawek , psocą się i są natrętne chętne bym się dowiedział W JAKI SPOSÓB SIĘ ICH POZBYĆ . 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 3 czerwca 2011 Autor Udostępnij #31 Napisano 3 czerwca 2011 Jak się pozbyć kawek? Ustrzel jedną z wiatrówki i powieś na wysokiej tyczce! Sposób niezawodny, szeroko stosowany w dawnych wiejskich czasach. A co Ci powiedzą ekolodzy, to nie wiem.A jak chcesz pomagać sierpówkom, to po prostu zrób im jakąś podstawkę tam, gdzie chcą robić gniazdo. One robią niedbałe gniazda, więc im pomóż trochę! U mnie sierpówki mają gniazdo u sąsiadki przez drogę, w gęstym świerku. Mam tego tatałajstwa całe stado ciągle na podwórku. Ale ja tam ostatnio nieczęsto bywam, niech se żyją. 1 Link do komentarza
Barbossa Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #32 Napisano 3 czerwca 2011 z innej beki Cytat Obcy , są u mnie 40 lat ....... Rozwiń co raz bardziej obawiam się, że ten Twój avatar to z dowodu osobistego, w dodatku tego starego ale mam nadzieję (wciąż), że nie jesteś drewniakiem 2 Link do komentarza
animus Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #33 Napisano 3 czerwca 2011 Cytat z innej bekico raz bardziej obawiam się, że ten Twój avatar to z dowodu osobistego, w dodatku tego starego ale mam nadzieję (wciąż), że nie jesteś drewniakiem Rozwiń Bez jaj ten gostek co robił to zdjęcie do dowodu osobistego już pewnie nie żyje. 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 4 czerwca 2011 Autor Udostępnij #34 Napisano 4 czerwca 2011 Cytat Bez jaj ten gostek co robił to zdjęcie do dowodu osobistego już pewnie nie żyje. Rozwiń Może chociaż jego wnuk żyje? 1 Link do komentarza
animus Napisano 4 czerwca 2011 Udostępnij #35 Napisano 4 czerwca 2011 Cytat Może chociaż jego wnuk żyje? Rozwiń i ten wnuk myśli ze dziadek nie żyje i niech tak zostanie. ... 1 Link do komentarza
racer Napisano 6 czerwca 2011 Udostępnij #36 Napisano 6 czerwca 2011 czy od wielkości karmnika zależy jakie ptaśki do niego wlatają? chcę zrobić jakiś i wystawić na balkonie na piętrze na wysięgniku od drewnianej balustrady co by nie obsłały. 1 Link do komentarza
animus Napisano 6 czerwca 2011 Udostępnij #37 Napisano 6 czerwca 2011 Cytat czy od wielkości karmnika zależy jakie ptaśki do niego wlatają? chcę zrobić jakiś i wystawić na balkonie na piętrze na wysięgniku od drewnianej balustrady co by nie obsłały. Rozwiń U mnie jest mały karmnik a i tak kawki wchodzą "na kuckach lub czołgają się "na koniec wyciągają szyję łapią większy kawałek potem do tyłu i odlatują na pobliskie drzewo tam dokonują konsumpcji. 2 Link do komentarza
racer Napisano 6 czerwca 2011 Udostępnij #38 Napisano 6 czerwca 2011 no ja ziarno sypać będę. Jak słonika wisiała to maluchy ptasie wrąbały ją bardzo szybko w zimę, zdjęcia świetne wyjszły! 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 6 czerwca 2011 Autor Udostępnij #39 Napisano 6 czerwca 2011 Cytat no ja ziarno sypać będę. Jak słonika wisiała to maluchy ptasie wrąbały ją bardzo szybko w zimę, zdjęcia świetne wyjszły! Rozwiń Zamiast ziarna, lepsza kasza. Mazurska na przykład.A na kawki najlepszy jest straszak. Mam pomysł na biznes! Produkcja "sztucznych " kawek do powieszenia i odstraszania naturalnych. Powinno zadziałać! 2 Link do komentarza
animus Napisano 6 czerwca 2011 Udostępnij #40 Napisano 6 czerwca 2011 Cytat no ja ziarno sypać będę. Jak słonika wisiała to maluchy ptasie wrąbały ją bardzo szybko w zimę, zdjęcia świetne wyjszły! Rozwiń Ręce mnie opadły jakie to pomocne te moje posty.A słonika to jak wieszasz za trąbę ? 2 Link do komentarza
retrofood Napisano 6 czerwca 2011 Autor Udostępnij #41 Napisano 6 czerwca 2011 Słonika nie wiesza się za trąbę! Słonika po trąbie się... głaska... Bo słonik i tak jest trąbą... przywiązany! 1 Link do komentarza
racer Napisano 8 czerwca 2011 Udostępnij #42 Napisano 8 czerwca 2011 Cytat Ręce mnie opadły jakie to pomocne te moje posty.A słonika to jak wieszasz za trąbę ? Rozwiń wiesz, mają ukryty sens i niektórzy bystrzejsi zwyczajnie to dostrzegają. Jak dostrzeżesz coś w naszych... nie wahaj się. To będzie taki "znak", że też należysz do tego jakże elitarnego grona. 1 Link do komentarza
animus Napisano 9 czerwca 2011 Udostępnij #43 Napisano 9 czerwca 2011 Cytat wiesz, mają ukryty sens i niektórzy bystrzejsi zwyczajnie to dostrzegają. Jak dostrzeżesz coś w naszych... nie wahaj się. To będzie taki "znak", że też należysz do tego jakże elitarnego grona. Rozwiń Czyli nie pozostaje mi nic ...Wejdziesz między wrony - będziesz klikać tak jak one. 1 Link do komentarza
racer Napisano 14 czerwca 2011 Udostępnij #44 Napisano 14 czerwca 2011 jutro ma być bardziej słonecznie. Ptaki będą szczęśliwe. Link do komentarza
racer Napisano 16 czerwca 2011 Udostępnij #45 Napisano 16 czerwca 2011 było. widziałem że ptaki latały uśmiechnięte. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się