Skocz do zawartości

wanna czy prysznic??

Recommended Posts

Gość stach
Napisano
PRYSZNIC icon_biggrin.gif
higienicznie, szybko, tanio
Napisano
wybrałem wannę i prysznic
lubię sobie czasem poleżeć wannie
ostatnio mam na to coraz mniej czasu
z tym, że wanna będzie miała zamontowany parawan nawannowy
przynajmniej zaoszczędzimy miejsce w łazience
Gość mhtyl
Napisano
Glosowalem za brodzikiem, ale mam dosc skomplikowany problem bo chce to i to. Bede mial wanne z kabina prysznicowa taki dwa w jednym icon_biggrin.gif
Napisano
obecnie mam wannę i prysznic, w wannie kąpałem się może z 5 razy przez 12 lat, jakoś czasu mi szkoda (no może z 10 razy po zastanowieniu).
W nowym domu, na dole prysznic, na górze prysznic i wanna (jednak dla dzieci się czasem przyda)

pozdrawiam
Napisano
Cytat

obecnie mam wannę i prysznic, w wannie kąpałem się może z 5 razy przez 12 lat, jakoś czasu mi szkoda (no może z 10 razy po zastanowieniu).
W nowym domu, na dole prysznic, na górze prysznic i wanna (jednak dla dzieci się czasem przyda)

pozdrawiam

dla dzieci małych -wymagana
Boja się stać pod prysznicem jednak.
No i jak choroba dopada - gorąca wanna z solą morską przydatna.
Prysznic szybki na co dzień.
Ale od święta gorąca woda w wannie, okulary, gazetka......
Ja mam obie opcje u siebie.....
Napisano
I to, i to, z przewagą prysznica.
Zapowiedziałam, że ma być wanna, bo ja chcę się kilka razy do roku wymoczyć. Po kilkunastu latach korzystania z prysznica zatęskniłam za wanną.
A, że jest nas sporo, to dwie łazienki osobno z miejscem na prysznic i wannę jest baaardzo dobrym rozwiązaniem.
Napisano

wanna icon_smile.gif

nawet jeśli kiedyś zmienię zdanie, to zawsze łatwiej do wanny dokupić parawan i korzystać z prysznica -
bo w odwrotnej sytuacji już raczej się nic nie zrobi, tzn. z prysznica wannę...

a jak już będę stara i niedołężna, albo po prostu mniej sprawna aby nogi podnosić icon_wink.gif i wchodzić do wanny
to zafunduję sobie coś takiego icon_biggrin.gif

fb27de165952b126med.jpg

Napisano
Cytat

wanna icon_smile.gif

nawet jeśli kiedyś zmienię zdanie, to zawsze łatwiej do wanny dokupić parawan i korzystać z prysznica -

Z Tobą, to chętnie mogę zarówno w wannie, jak i pod prysznicem.
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

wanna icon_smile.gif

a jak już będę stara i niedołężna, albo po prostu mniej sprawna aby nogi podnosić icon_wink.gif i wchodzić do wanny
to zafunduję sobie coś takiego icon_biggrin.gif

fb27de165952b126med.jpg

A gdzie coś takiego można nabyć drogą kupna?
Gość arturo72
Napisano
Puściłem głos na wannę icon_smile.gif
Do tego stopnia lubimy się wygrzewać w wannie,że w domu nie będzię nawet kabiny icon_wink.gif
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Zaznaczyłam wannę bo uwielbiam tam wylegiwać się po męczącym dniu z dobrą książką. Nie zdaża mi się to często i dlatego te chwile bardzo sobie cenie.
W nowym domu pewnie będę miała jedno i drugie (prysznic do szybkich kąpieli a wanna do cudownego wylegiwania się;))
Napisano
Dokładnie.
Do szybkiego odświeżenia się prysznic jest niezastąpiony (ewentualnie wanna z zabudową umożliwiająca wzięcie natrysku jak łazienka mała).
Dla pełnego relaksu, jak czas pozwala to wanna, a jak kasa pozwala, to najlepiej wyposażona we wszystkie bajery świata.
Napisano
Cytat

jak czas pozwala to wanna, a jak kasa pozwala, to najlepiej wyposażona we wszystkie bajery świata.

otóż to.....u mnie czas nie pozwala, dlatego nie pamiętam kiedy kąpałam się w wannie.....pewnie jeszcze trochę poczekam....
ale wybrałabym i wannę i prysznic icon_biggrin.gif
Gość adiqq
Napisano
szkoda że nie ma możliwości wyboru - wanna+prysznic icon_smile.gif
Napisano
jestem zwolenniczką wanny ale nie wyobrażam sobie lata bez opcji szybkiego prysznica ;)
teraz mamy wannę, na górze specjalny drążek rozporowy i kotarę, na czas prysznica wrzuca się kotarę do wanny i dzięki temu łazienka nie jest zalana nawet jak prysznic biorą dzieciaki icon_smile.gif
w budowanym właśnie domu będzie opcja wanna na górze, prysznic na dole ale gdyby tak się nie udało to miałam już upatrzoną opcję - wanna z parawanem prysznicowym (cos takiego)

• 3 miesiące temu...
Napisano
Cytat

jestem zwolenniczką wanny ale nie wyobrażam sobie lata bez opcji szybkiego prysznica ;)
teraz mamy wannę, na górze specjalny drążek rozporowy i kotarę, na czas prysznica wrzuca się kotarę do wanny i dzięki temu łazienka nie jest zalana nawet jak prysznic biorą dzieciaki icon_smile.gif
w budowanym właśnie domu będzie opcja wanna na górze, prysznic na dole ale gdyby tak się nie udało to miałam już upatrzoną opcję - wanna z parawanem prysznicowym (cos takiego)

Nie załapałem się niestety :( Link już nie działa :(
  • 2 miesiące temu...
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Ja zagłosowałam na prysznic, bo jest praktyczniejszy, dzięki niemu zużywa się mniej wody i zajmuje mniej miejsca. Własnie planuje w domu remont i myślę nad zmianą kabinki.
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wynik sondy mnie zdumiewa - myślałem że preferencje są dokładnie odwrotne! Widać naród oszczędny i zapracowany - nie ma czasu na leżenie w wannie...
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość arturo72
Napisano
Tylko i wyłącznie wanna icon_biggrin.gif
W M miałem przez 40 lat wannę czyli kwestia przyzwyczajenia być może i w domku też mam tylko wannę icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...
  • 5 tygodnie temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Najlepiej to wanna z zasłoną i możliwość wzięcia prysznicu icon_biggrin.gif Aczkolwiek wanna tylko wtedy kiedy jej rozmiar pozwala na swobodne wyprostowanie nóg w półleżącej pozycji żeby to jakkolwiek było wygodne
Napisano
W moim przypadku bardziej sprawdza się prysznic. Choć w okresie zimowym czasami marzy mi się ciepła długa kąpiel w wannie. Więc wierzę, że ciężko jest wybrać tą najbardziej dogodną opcję.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

W moim przypadku bardziej sprawdza się prysznic. Choć w okresie zimowym czasami marzy mi się ciepła długa kąpiel w wannie. Więc wierzę, że ciężko jest wybrać tą najbardziej dogodną opcję.

Prysznic jest po prostu bardziej praktyczny.
  • 1 rok temu...
Napisano

A dla mnie wanna, wanna i jeszcze raz wanna! Można się powylegiwać, odpocząć, zrelaksowac, wymoczyć:) Pod prysznicem  już tak dobrze nie jest:)

• 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zalecana długość kołka to 120 mm 45 mm tracimy przy takim montażu. Szyna to dobry wybór, większej liczbie punktów mocowania, uwaga szyny robią z coraz cieńszej blachy.
    • Wracamy wtedy do punktu wyjścia, czyli gromadzenia się wody pod izolacją,   Nakładamy hydroizolację ze szlamu, zadaniem jej jest: a) Zablokować wodę w stanie ciekłym. b) Pozwolić na powolne odparowanie wilgoci resztkowej z "chudziaka" w postaci pary wodne.   Proponowane warstwy. Glina/Istniejący chudziak. Preparat gruntujący pod szlam. Dwie warstwy elastycznego szlamu dwuskładnikowego  z wywinięciem na ściany i  taśmami w narożnikach. Styropian podłogowy. EPS Zwykła folia budowlana PE 0,2 mm, warstwa poślizgowa dla wylewki. System ogrzewania podłogowego. Jastrych cementowy. Paroizolacja folia do paneli. Podłoga pływająca.   Czy pozwolić na powolne odparowanie wilgoci resztkowej z "chudziaka" w postaci pary wodnej? O tym decyduje pan.   Ja mam tak: Drenaż podposadzkowy. Chudy beton  10 cm. Warstwa betonu podkładowo-wyrównawczego. W tej warstwie zatopiona folia budowlana PE 0,3 mm, która pełni funkcję dodatkowej bariery przeciwwilgociowej. Uwaga, układanie folii bezpośrednio na stwardniałym chudym betonie naraża ją na łatwe przebicie, uszkodzenie. Hydroizolacja główna to papa. Na warstwie chudego betonu ułożona swobodnie papa. Została ona połączona szczelnie wyłącznie na zakładach o szerokości 10 cm oraz z izolacją poziomą ścian fundamentowych, tworząc ciągłą i szczelną wannę hydroizolacyjną. Na papie ułożona folia (z opakowań po styropianie), pełni funkcję warstwy poślizgowej i rozdzielającej. Izolacja termiczna, warstwa styropianu podłogowego 10 cm. Druga warstwa rozdzielająca, (Ponownie zastosowano folię z opakowań, która oddziela styropian od wylewki betonowej. Posadzka wylewka podłogowa zbrojona siatką fi 6 10 x 10. Terakota.       Potrzebna wentylacja, sprawna wentylacja, która  składa się z instalacji nawiewno/wywiewnej. 
    • Chudziak 10-30cm ponad gruntem.   To, że pod tą folią będzie gromadzić się woda nie będzie problemem? Bo jeśli chodzi tylko o to, żeby wilgoć nie przeszła do wyższych warstw to ja tam mogę i 5 warstw folii szczelnie ułożyć. Ale wilgoć będzie probować wyjść bokiem po ścianach prawda? Co z pleśnią? Wyciąganie 0,5m gruntu to jakieś 50 ton x2 do przerzucenia bez użycia ciezkiego sprzętu. Chyba wolałbym tego uniknąć.    Mogę sprawdzić wewnątrz pod chudziakiem jak to wygląda na glębokości 0,5m (czy woda się zbiera, czy to tylko para) To miejsce gdzie sprawdzałem ostatnio co jest pod chudziakiem jest własnie na wysokości 30cm ponad poziom gruntu (poziom gruntu na zewnątrz). Jest to 4m x 4m od krawędzi budynku (więc w samym centrum). Najlepiej byłoby sprawdzić przy zewnętrznej ścianie prawda?
    • Działania dewelopera, który naciska na odbiór kluczy i zapłatę drugiej raty przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, są niezgodne z przepisami i niekorzystne dla Państwa. Zgodnie z umową (§9.4.), warunkiem odbioru przedmiotu umowy jest zapłata 100% ceny. Jednakże odbiór ten, zgodnie z prawem, może nastąpić dopiero po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie. Mają Państwo pełne prawo odmówić odbioru technicznego mieszkania i przekazania kluczy do momentu, gdy deweloper przedstawi ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie.   Możecie Państwo zgodzić się na  "przed odbiór" lub "odbiór wstępny"  odbiór techniczny w celu sprawdzenia stanu lokalu i spisania protokołu z ewentualnymi wadami. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć w protokole, że nie jest to ostateczny odbiór lokalu i nie wiąże się on z przekazaniem kluczy ani zapłatą ostatniej raty.   Pozwolenie na użytkowanie (wydawane przez Nadzór Budowlany) Najważniejszy dokument. Oficjalna decyzja administracyjna, która potwierdza, że budowa całego budynku została zakończona zgodnie z prawem, projektem budowlanym oraz wszelkimi normami bezpieczeństwa (przeciwpożarowymi, sanitarnymi, konstrukcyjnymi). Dokument ten wydaje Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Uzyskanie  pozwolenia na użytkowanie jest formalną zgodą państwa na to, aby w budynku mogli legalnie i bezpiecznie zamieszkać ludzie.   Zaświadczenie o samodzielności lokalu (wydawane przez Urząd Gminy/Miasta) Jest to dokument, który potwierdza, że to konkretne mieszkanie (wraz z np. komórką lokatorską) jest wydzielone trwałymi ścianami i może stanowić odrębną nieruchomość. Wydaje starosta lub prezydent miasta (w praktyce odpowiedni wydział w urzędzie gminy lub miasta, np. wydział architektury). Zaświadczenie jest absolutnie niezbędne, aby deweloper mógł założyć dla Pana mieszkania osobną księgę wieczystą i przenieść na Państwa jego własność u notariusza.   Bez tego dokumentu nie jest możliwe podpisanie ostatecznej umowy sprzedaży w formie aktu notarialnego.    Oba dokumenty są niezbędne do finalizacji całego procesu, na pozwolenie na użytkowanie powinno się czekać przed faktycznym odbiorem kluczy i zamieszkaniem.  
    • A znasz kołki Ebolt? https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/a/22514-mocowanie-urzadzen-elektrycznych-na-elewacji-budynku-docieplonego-styropianem
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...