Skocz do zawartości

Aktualności LetKA 2011 – zlot forumowiczów budujemydom.pl

Recommended Posts

Napisano
  Cytat

eno, ognicho bez kiełbasy? a na miejscu nie można jej gdzieś zakupić? icon_wink.gif

Rozwiń  

czyli jednak ognicho?
w sumie - można się zorganizować w piątek - bo większość przyjeżdża po południu - zrobić ściepę na miejscu po 5 zeta , jechać i kupić hurtowo kiełbachę - tylko trzeba zapytać gawla - czy będzie gdzie piątkowym późnym popołudniem ?

Cytat

z rzeczy niepsujących się, pasujących do ogniska, są jeszcze źmiory. tez można wrzucić kilka w torbę. icon_biggrin.gif

Rozwiń  

jesli zdecydujemy , że ognicho - to ziemniaczki koniecznie ... icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

eno, ognicho bez kiełbasy? a na miejscu nie można jej gdzieś zakupić? icon_wink.gif

z rzeczy niepsujących się, pasujących do ogniska, są jeszcze źmiory. tez można wrzucić kilka w torbę. icon_biggrin.gif

Rozwiń  

też nie widzę innej możliwości
Drogi Gawle - jest szansa na takie zakupy w tej okolicy?
Napisano
nooo, wreszcie jakieś pospolite ruszenie icon_biggrin.gif

Cytat

Mam 4 GB, ale nie wiem, czy dostanie...

Rozwiń  

nie no ... na pewno ktoś coś zabierze ... ostatecznie mam kilka płytek , od córy cuś pożyczę ... nie będzie źle , byle by coś w tle brzęczało icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

czyli jednak ognicho?....

Rozwiń  

no, My to jesteśmy jak najbardziej za, tyle że, z tego co wiem, dojedziemy z Trzylewami, dopiero kole 20-tej, bo chcemy o jeden, czy dwa sklepy zahaczyć jeszcze po drodze...
myślę, że w razie jakich braków na miejscu, można dawać nam znać telefonicznie, to uzupełnimy braki, w miarę możliwości
Napisano
  Cytat

no, My to jesteśmy jak najbardziej za, tyle że, z tego co wiem, dojedziemy z Trzylewami, dopiero kole 20-tej

Rozwiń  

ja myśle, że wcześniej na pewno ognicha robić nie będziemy - po ciemku najfajniejszy klimat icon_biggrin.gif
teraz tylko gawel musi przejąć pałeczkę ... chyba , że ktoś kupi hurtowo z 10 kilo kiełbachy i kilka bochenków chleba , ketchup, musztardę po drodze , a na miejscu każdy odda kasę... icon_rolleyes.gif
nie wiem jak organizacyjnie to ugryźć ..
Napisano
  Cytat

Rozwiń  

Można oczywiście, ale jak pamiętam rok temu komary były jak indyki więc nie podniecałbym sie ogniskiem

Cytat

Super , Piotr ... weź tylko pod uwagę, że zapowiadają trzydziestostopniowe upały ... coby Ci ta galaretka na stół nie spłynęła... icon_lol.gif
no i koniecznie trza od razu pokroić jeśli ktoś chce przywieźć ciasto - żeby nie bawić się w talerzyki , tylko żeby każdy mógł w przelocie złapać w łapkę... icon_wink.gif

Rozwiń  

spoko dam 2 żelatyny gratis icon_mrgreen.gif jakim przelocie icon_eek.gif , ja ide usiąsc na dupie i nigdzie sie nie spieszyć i co najważniejsze pogada c z WAMI. Przelotów to ja mam na codzien do zaje ...a icon_twisted.gif
Napisano
  Cytat

czyli jednak ognicho?
w sumie - można się zorganizować w piątek - bo większość przyjeżdża po południu - zrobić ściepę na miejscu po 5 zeta , jechać i kupić hurtowo kiełbachę - tylko trzeba zapytać gawla - czy będzie gdzie piątkowym późnym popołudniem ?

jesli zdecydujemy , że ognicho - to ziemniaczki koniecznie ... icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Gawel będzie oczywiście juz nawet dzisiaj będzie 24 hour az do skutku icon_biggrin.gif . Możemy kupić spokojnie kiełbase lub kupie wczesniej parę kilo to sie zobaczy zresztą możemy jezeli nie ognisko to grila zrobic na spokojnie. Poza tym jak juz sie ogarniemy to mozna do reala czy lidla podjechac to jest moment coby "zatankować" itd oraz dokupic potrzebne akcesorium

Cytat

Gawel będzie oczywiście juz nawet dzisiaj będzie 24 hour az do skutku icon_biggrin.gif . Możemy kupić spokojnie kiełbase lub kupie wczesniej parę kilo to sie zobaczy zresztą możemy jezeli nie ognisko to grila zrobic na spokojnie. Poza tym jak juz sie ogarniemy to mozna do reala czy lidla podjechac to jest moment coby "zatankować" itd oraz dokupic potrzebne akcesorium

Rozwiń  

Bo zapomniałem powiedziec że rok temu Bara doznała szoku icon_eek.gif i tak własnie wygladała jak zobaczyła ceny w pobliskim sklepie. Wiec cokolwiek by nie powiedziec o markecie zawsze to taniej będzie . Zrobimy liste zbierzemy kase i pojedziemy na kwilke

Cytat

ja myśle, że wcześniej na pewno ognicha robić nie będziemy - po ciemku najfajniejszy klimat icon_biggrin.gif
teraz tylko gawel musi przejąć pałeczkę ... chyba , że ktoś kupi hurtowo z 10 kilo kiełbachy i kilka bochenków chleba , ketchup, musztardę po drodze , a na miejscu każdy odda kasę... icon_rolleyes.gif
nie wiem jak organizacyjnie to ugryźć ..

Rozwiń  

Kupie na spokojnie ale moze nie dzisiaj icon_mrgreen.gif chociaz z 2 strony podsusze może tez moze byc nie?

Cytat

Komary to ja biorę na siebie .... icon_sad.gif

Rozwiń  

Tomek no co Ty ? icon_eek.gif az sie boje spytac co zrobisz? Puscisz bąka icon_lol.gif

Cytat

jestem - sprawdzam
co tam było.............

Rozwiń  

A duzo było Paweł ale jak ja się tu pojawiłem to wszyscy spier... icon_confused.gif
Napisano
  Cytat

Można oczywiście, ale jak pamiętam rok temu komary były jak indyki więc nie podniecałbym sie ogniskiem

Rozwiń  

no właśnie tez pamiętam , ze plan umarł bo nas zeżreć żywcem chciały - pan Żelkowski może potwierdzić jak szybko uciekaliśmy do budynku... icon_lol.gif
mam nadzieję, że tym razem bedzie inaczej , bo jak beda takie komary jak ostatnio w ilości i rozmiarze , to bede musiała chyba jakiś skafander ubrać... icon_biggrin.gif

Cytat

spoko dam 2 żelatyny gratis icon_mrgreen.gif jakim przelocie icon_eek.gif , ja ide usiąsc na dupie i nigdzie sie nie spieszyć i co najważniejsze pogada c z WAMI. Przelotów to ja mam na codzien do zaje ...a icon_twisted.gif

Rozwiń  

no to na słodko mamy wypas ... ja upiekę kilkadziesiąt muffinek, Ty ciacho ... icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

też nie widzę innej możliwości
Drogi Gawle - jest szansa na takie zakupy w tej okolicy?

Rozwiń  

w Wawie?
dobrą kiełbasę??????????????
Tinka zagadujcie - technologa - on na pewno wie gdzie taką kupić................
Napisano
  Cytat

Tomek no co Ty ? icon_eek.gif az sie boje spytac co zrobisz? Puscisz bąka icon_lol.gif

Rozwiń  

Nic nie zrobię. Normalnie tak mam w pakiecie, że najpierw sakramenckie krwiopijce zawsze do mnie lecą. Dzieciaki sobie mogą spokojnie kolacje opędzlować na tarasie jak tatuś usiądzie w pobliżu. Dzieciakom nic, ja hurtowo pokąsany.
Przyzwyczaiłem się ....
Napisano
  Cytat

w Wawie?
dobrą kiełbasę??????????????
Tinka zagadujcie - technologa - on na pewno wie gdzie taką kupić................

Rozwiń  

Tinek najwyżej dodatkowo sie zdezynfekuje żeby nie myślał zawodowo o zawartosci kiełbasy i juz a my nie wiemy co jest w środku. Zanim nam opowie to i tak już nam bedzie wszystko jedno
Napisano
  Cytat

Nic nie zrobię. Normalnie tak mam w pakiecie, że najpierw sakramenckie krwiopijce zawsze do mnie lecą. Dzieciaki sobie mogą spokojnie kolacje opędzlować na tarasie jak tatuś usiądzie w pobliżu. Dzieciakom nic, ja hurtowo pokąsany.
Przyzwyczaiłem się ....

Rozwiń  

no właśnie niestety mam bardzo podobnie .... icon_lol.gif
Napisano
  Cytat

Przyzwyczaiłem się ....

Rozwiń  

A o tym nie pomyślałem że jestes atrakcyjny dla komarzyc , między innymi oczywiście icon_biggrin.gif i że mają do ciebie takie konsumpcyjne podejście
Napisano
  Cytat

A o tym nie pomyślałem że jestes atrakcyjny dla komarzyc , między innymi oczywiście icon_biggrin.gif i że mają do ciebie takie konsumpcyjne podejście

Rozwiń  

Z wiekiem pewnie zacznę doceniać to powodzenie ... bo tyle tylko zostanie. icon_wink.gif
Napisano
  Cytat

Z wiekiem pewnie zacznę doceniać to powodzenie ... bo tyle tylko zostanie. icon_wink.gif

Rozwiń  

Spoko nie jest tak źle wystarczy zrzucic z siebie worek cementu i jest prawie jak kiedyś icon_mrgreen.gif
Napisano
I gdybym teraz spadł do tych sugerowanych sześćdziesięciu paru kilogramów, to nie jestem pewien czy dobrze bym z tym się czuł, a na pewno fatalnie bym wyglądał.
Napisano
  Cytat

Przyzwyczaiłem się ....

Rozwiń  

Musisz się wcześniej znieczulić nieco...
Napisano
  Cytat

I gdybym teraz spadł do tych sugerowanych sześćdziesięciu paru kilogramów, to nie jestem pewien czy dobrze bym z tym się czuł, a na pewno fatalnie bym wyglądał.

Rozwiń  

Jak to do 60 paru icon_eek.gif toż to niemozliwe wygladał byś jak Daga skóra i kości icon_mrgreen.gif (ona ma przynajmniej biust) icon_lol.gif
Napisano
  Cytat

Rozwiń  

dokładnie - mi ubyło 10 kg - i wszyscy podpytują czy jestem zdrowy.
A obcy - trąbią - że choroba mnie dopadła -icon_sad.gif
Napisano
  Cytat

Musisz się wcześniej znieczulić nieco...

Rozwiń  

Stasiu znieczulić to wszscy sie musza bo jak to ktos powiedział nic nie boli tak jak życie ....
Napisano
  Cytat

dokładnie - mi ubyło 10 kg - i wszyscy podpytują czy jestem zdrowy.
A obcy - trąbią - że choroba mnie dopadła -icon_sad.gif

Rozwiń  

Paweł no co ty 10 kg kiedy?i z czego. Czy ja cie widziałem przed , po , czy w trakcie (bo byłeś w szlafroku) icon_mrgreen.gif

Cytat

Tylko nie aż tyle, co ja dwa tygodnie temu... bo tak się znieczuliłem, że łeb mnie do dzisiaj boli...

Rozwiń  

MOże jakąś benzynę (czyt whiski lub koniak) piłeś po tym zawsze łeb napier....

Cytat

Co się dziwisz ... kazałeś worek cementu odjąć ... tyle by zostało.

Rozwiń  

E to spoko myślałem że to posrane MBI ci takie wyszło zalecane
Napisano
  Cytat

no proszę , proszę ... kontynuujcie ... icon_mrgreen.gif

Rozwiń  

No tak jak ktos powie cos to Daga sie mejduje natentychmiast icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Trzy
Gaweł
pisze - że nikt by nie chciał wyglądać w pasie jak Daga!
No
I tej wersji się trzymamy -icon_smile.gif

Rozwiń  

Oj Bobiczek grabisz sobie , nie u mie bynajmniej

Cytat

prawda? tez od razu przyleciałam, bo coraz ciekawiej się robi. jakieś tajemnice tu zaraz ujrzą światło dzienne... i to na trzeźwo icon_lol.gif

Rozwiń  

Dzidzia jesteś światło dzienne to nic , zbanowanie jest groźniejsze icon_biggrin.gif, a poza tym jak sie za 8 dni ludzim na oczy pokazac chyba w stroju muzułmanki
Napisano
  Cytat

Paweł no co ty 10 kg kiedy?i z czego. Czy ja cie widziałem przed , po , czy w trakcie (bo byłeś w szlafroku) icon_mrgreen.gif

Rozwiń  

jak chcesz to potrafisz dopierdzielić -icon_smile.gif
PS:
serio?
szlafrok?
a to musiała być panika straszliwa z zaskoczeniem -icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

jak chcesz to potrafisz dopierdzielić -icon_smile.gif
PS:
serio?
szlafrok?
a to musiała być panika straszliwa z zaskoczeniem -icon_smile.gif

Rozwiń  

Nie to nie miało byc dopierdzielenie, nie to autor miał na tzw mysli, icon_mrgreen.gif
Napisano
  Cytat

Oj Bobiczek grabisz sobie , nie u mie bynajmniej

Dzidzia jesteś światło dzienne to nic , zbanowanie jest groźniejsze icon_biggrin.gif, a poza tym jak sie za 8 dni ludzim na oczy pokazac chyba w stroju muzułmanki

Rozwiń  

jest git
a zbanowanie - naprawdę.......
brak możliwości pierniczenia znam na Scyskraper -icon_smile.gif
Napisano
NO ładnie Redakcja sie załamie jak poczyta to nasze wydziczanie sie

Cytat

jest git
a zbanowanie - naprawdę.......
brak możliwości pierniczenia znam na Scyskraper -icon_smile.gif

Rozwiń  

Jak chodzisz w jakieś miejśca ze na samej nazwie można sobie jezyk połamać to sie nie dziw
Napisano
czyli stanęło na tym, że ognicho robimy i wszystkim zajmiemy się na miejscu w piątek - wtedy zbierzemy od wszystkich kasę, bo bedzie opcja podjechania do marketu i zakupu większej ilosci wędliny , chleba i czego tam jeszcze ...
no i ok ....
Napisano
piękny żywioł był - jak Tsunami się wyłoniliście
Ino że ja - muszę w końcu coś zjeść dzisiaj
Albo inaczej
Muszę coś zjeść od wczorajszego popołudnia - bo normalni ludzie to jedzą kolację, śniadania i obiady,,,,,
No......

PS:
a mi Gaweł wylicza potem kilogramy i diety proponuje -icon_smile.gif

Cytat

NO ładnie Redakcja sie załamie jak poczyta to nasze wydziczanie sie

Jak chodzisz w jakieś miejśca ze na samej nazwie można sobie jezyk połamać to sie nie dziw

Rozwiń  

NIE JĄTRZ!
Ja konkurs foto - ożeniłem w konkurencji.
I zaraz zobaczę - był efekt - czy nie......

=PS
ej - Redakcja!!!!!!!!!!!!!!
wiecie - przeciągnąć chciałem.....
-icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

czyli stanęło na tym, że ognicho robimy i wszystkim zajmiemy się na miejscu w piątek - wtedy zbierzemy od wszystkich kasę, bo bedzie opcja podjechania do marketu i zakupu większej ilosci wędliny , chleba i czego tam jeszcze ...
no i ok ....

Rozwiń  

nie.............
no ja to po prostu pierdzielę.............
ja będę miał w kabsie 3.00zł
2 zł +1 zł w tylnej kieszeni na jakiś przypadek -icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam .Mam pytanie jak dokleić płytkę której już nie ma dłuższy czas do tarasu ,jak nie ma jak do czego jej dokleić .Na Zdjęciu to jest od kleju bo ta płytka na drewno jest przyklejona . https://zapodaj.net/plik-qmlTGjAND9
    • Kontrola Wydziału Budownictwa powinna ustalić stan faktyczny i odnieść się do Twoich uwag.
    • Formalnie nie ma obowiązku uzyskania dokumentów potwierdzających możliwość przyłączenia do sieci elektroenergetycznej, wodociągowej itd. na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę lub składania zgłoszenia z projektem. Zniesiono go jeszcze w 2015 roku, w ramach nowelizacji prawa budowlanego.  Ale są tu dwa zastrzeżenia. Pierwsze jest takie, że bez zapewnienia dostępu do mediów nie zakończymy budowy i nie będziemy mogli w takim budynku legalnie mieszkać. Tu trzeba mieć na uwadze przede wszystkim prąd. Ale chociażby bez kanalizacji się nie obędzie, jeżeli na danym terenie przewidziano tylko przyłączenie do sieci.  Drugi haczyk to oświadczenie projektanta o możliwości podłączenia domu do istniejącej sieci ciepłowniczej. Obecnie takie oświadczenie trzeba dołącyć do dokumentacji. Chociaż wciąż są niejasności interpretacyjne, czy zawsze trzeba to zrobić. 
    • Murowania już coraz mniej. Zbliżamy się do wysokości nadproży a więc docinamy wstępnie ostatnie pustaki na których zostaną wylane poduszki betonowe oraz obsadzone nadproża. Przenosimy również poziom zero do budynku tak aby łatwiej nam się pracowało. Porównujemy lasery krzyżowe trzech firm Nivel System, DeWalt oraz Hilti.    
    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...