Skocz do zawartości

Dom pasywny, kopuła Autorus

Recommended Posts

Napisano

uważam, że przygotowujesz się już do sezonu letniego, są to moskitiery na bramę by muchy i komary nie wlatywały na posesję.

zgadłem??? jaka jest nagroda???

Napisano

Piękne Święta mieliście!!!

2 godziny temu, autorushd napisał:

po co

Mnie się wydaje, tak na bardziej poważnie, że to przeciwśniegowa i przeciwspychaczowa zapora zimowa - żeby na posesję nie lądował śnieg z ulicy, przeganiany przez szybko jadący pług odśnieżający...

Napisano
7 minut temu, autorushd napisał:

Na razie się to sprawdza.

Dopóki nie wybada, że da się przeskoczyć tę siatkę gęstą...

• 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Może trochę o kotach, mamy nowy nabytek Miłek czyli Adonis Vernalis :) Koty się polubiły, na całe szczęście bo to kocury. Mały dosłownie poluje na dużego, rzuca się na niego jak lwica  na antylopę :)

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

• 4 tygodnie temu...
Napisano

Dziwisz się zwierzakom? przy takich upałach wszyscy mają dość i szukają lepszego miejsca :) 

• 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzień dobry!
Nowy tu jestem ale przeglądnąłem cały wątek i mam parę pytań do p. Autorusa odnośnie mieszkania w kopule:
- jak obecnie sprawa akustyki? Nie ma problemu z echem w części z antresolą? 
- czy sprawdzał Pan jak kształtuje się atmosfera w budynku z wyłączoną rekuperacją? Czy na antresoli jest znacznie cieplej?
- dlaczego na piętrze zastosowano okna klasyczne, a nie dachowe?
Dodatkowo - jest szansa uzyskać jakieś namiary na kopuły w Tyczynie i Rzeszowie??
Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Napisano

1. Akustyka się zmienia w zależności od przybywania mebli. Ale są takie miejsca gdzie słychać inne miejsca. Trzeba ogólnie uważać co się mówi :)

2.Rekuperacja jest do modyfikacji.

3. Zwykłe dachowe okna nie zdałyby egzaminu. Za dużo byłoby z nimi problemów.

4.priv

Autorus

• 2 miesiące temu...
Napisano
7 godzin temu, autorushd napisał:

Odnośnie iglo  będę walczył z wapnem bo obecny stan jest daleki od mojego wyobrażenia bielutkiej kopuły :(

Znaczy się w jakim sensie walczyć? chcesz malować kopułę wapnem?

Napisano
7 minut temu, autorushd napisał:

Farbą wapienną. tak.

Nie jest to chyba dobry pomysł. Są na rynku farby elewacyjne z jakąś nano technologią czy coś takiego i w tym kierunku bym Ci proponował iść. Farba wapienna nie jest trwała w szczególności na zewnątrz i przy półokrągłych powierzchniach nie wróżę jej długiego żywota.

Napisano

Eryk też malował tą Nano, drogie cholerstwo a skutek taki sobie.

Ponieważ musiałem jeszcze powalczyć z płytami karton-gips sprawdziliśmy ile płyt wchodzi do opla omegi :)

51.jpg

52.jpg

53.jpg

Napisano
15 minut temu, autorushd napisał:

Eryk też malował tą Nano, drogie cholerstwo a skutek taki sobie.

Ponieważ musiałem jeszcze powalczyć z płytami karton-gips sprawdziliśmy ile płyt wchodzi do opla omegi :)

51.jpg

Nie połamały się? Żadna?

Napisano

Nawet przy takiej tkance tłuszczowej nie polecam leżenia na gołej ziemi, to prędzej czy później wyjdzie, przeważnie później i człowiek nie pamięta, od czego to.

Super auto, płyty g/k w niewiele osobówek wchodzą w całości.

Napisano
2 godziny temu, mhtyl napisał:

Nie jest to chyba dobry pomysł. Są na rynku farby elewacyjne z jakąś nano technologią czy coś takiego i w tym kierunku bym Ci proponował iść. Farba wapienna nie jest trwała w szczególności na zewnątrz i przy półokrągłych powierzchniach nie wróżę jej długiego żywota.

ale farba wapienna tania, wystarczy malować raz w miesiącu i kopuła będzie bielutka ;)

pozdrawiam

Napisano
15 minut temu, TINEK napisał:

ale farba wapienna tania, wystarczy malować raz w miesiącu i kopuła będzie bielutka

No, rozpylacz czy też prysznic nad jedną kopułą, drugi nad drugą, jak przyjdzie pora - odkręcasz zawór, i za parę chwil masz bielutkie jak krawężniki na pierwszego maja :yahoo::fahne2_pl:

Napisano

Nie wiem czy pamiętasz jak wykończona jest powszechnia kopuł... Nie sądzę żeby dało się pomalować którąś z tych farb...

Napisano (edytowany)

Pierwsza jest np. wodorozcieńczalna, więc można nią  malować bezpośrednio czysty styropian. 

Kopuła jest już czymś przepacykowana, ma jakąś powłokę  hydroizolacjną, tworzącą na dachach elastyczną jednorodną i dobrze uszczelnioną czapkę.

Większość tych farb to są  farby akrylowe idealnie nadające się do  malowania styropianu i pianek. 

Większą głębię bieli mogą spowodować kulki odblaskowe.

Samoloty będą miały drogowskaz na horyzoncie. 

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
26 minut temu, uroboros napisał:

No, rozpylacz czy też prysznic nad jedną kopułą, drugi nad drugą, jak przyjdzie pora - odkręcasz zawór, i za parę chwil masz bielutkie jak krawężniki na pierwszego maja :yahoo::fahne2_pl:

Trzeba by żaluzje antyodpryskowe zamontować na okna.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

U mnie kilka lat temu takie cudo pracowało. 

Blat pasował tak idealnie jak odlany w miejscu zabudowy.

Kurna że też nie wpadłem na to żeby to uwiecznić.:icon_lol:

• 3 tygodnie temu...
Napisano

Gniazdka zbyt nisko nad blatem. Mam podobnie nisko, sam robiłem, a teraz widzę, że to błąd. 15 cm wyżej, wtedy wtyczka i kabel o wiele mniej przeszkadzają.

No i za mało tych gniazdek.

Napisano

Jak z ilością można zrobić? 

Jeśli przez "ingerencję" w ścianę, to przecież można od razu i z wysokością...

No chyba że ilość zwiększyć przedłużaczowo :scratching:

Napisano
21 minut temu, autorushd napisał:

Racja, teraz tez już to wiem. Z ilością możnaby jeszcze coś zrobić , z wysokością bardzo ciężko.

Nie likwidować tych a dodać wyżej drugi zestaw. :icon_biggrin:

Napisano
3 godziny temu, retrofood napisał:

Gniazdka zbyt nisko nad blatem. Mam podobnie nisko, sam robiłem, a teraz widzę, że to błąd. 15 cm wyżej, wtedy wtyczka i kabel o wiele mniej przeszkadzają.

No i za mało tych gniazdek.

Zdecydowanie za nisko, tę kosteczkę można bez problemu wykuć i wstawić gniazda wyżej, może montować ramki w pionie, lepiej będą dolegać, jest krzywizna, mi udało się pominąć ściany i mam pod szafkami wiszącymi.

Napisano
24 minuty temu, autorushd napisał:

Ale to już by zaczęło dziwnie wyglądać. Myślę, nad dołożeniem 1szt po boku. pamiętajcie, że to jest sklepienie tj krzywa ściana.

Nie byłoby dziwnie gdyby udało się poprowadzić przewód pionowo, pod kostkami, od gniazdek istniejących. To króciutki odcinek, pomyślcie nad tym.

A kostki można wyciąć jak radzi @animus, chociażby wiertłem,

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...