autorushd Napisano 5 listopada 2015 Autor Udostępnij #2901 Napisano 5 listopada 2015 Jak rozwiązujecie prawe lokalizacji kuwety dla kota? Zaczyna się nad tym zastanawiać. Przecież w salonie nie postawię. Myślałem, żeby wstawić do szafy, a wejście dla kota zrobić przebijając ścianę szafy. ( u mnie szafa to oddzielne pomieszczenie). Byłoby jak w kreskówkach, wyglądałoby jak mysia dziura Tylko trochę większa. Link do komentarza
retrofood Napisano 5 listopada 2015 Udostępnij #2902 Napisano 5 listopada 2015 Kot na wsi z kuwetą? A na Boży świat sierściucha! Co ma do szukania w piernatach? Zwróć mu wolność po prostu!Moja sąsiadka dopiero przy czwartym zmądrzała. Do domu nie wpuszczała od maleńkości i ma spokój. Teraz nawet gdy drzwi są otwarte, to nie wejdzie. Na ganku ma miski z żarełkiem i wodą, no i przynajmniej nie choruje jak poprzednie. Sierść mu błyszczy niby pastowana, a za sąsiadką chodzi po podwórku wiernie jak psiak.No i myszy w okolicy się skończyły.A jak się uprzesz na dom, to kot do wszystkiego się przyzwyczai. Nawet do szafy, gdzie zrobi sobie legowisko, a jak go raz wypędzisz to ci potem obsika wszystkie ciuchy. Link do komentarza
autorushd Napisano 5 listopada 2015 Autor Udostępnij #2903 Napisano 5 listopada 2015 obecnie mam 4 zewnętrzne koty i to jest fajna sprawa bo nie muszę się o nie martwic. Ale jeden wewnętrzny sierściuch by sięb przydał Link do komentarza
retrofood Napisano 5 listopada 2015 Udostępnij #2904 Napisano 5 listopada 2015 Cytat obecnie mam 4 zewnętrzne koty i to jest fajna sprawa bo nie muszę się o nie martwic. Ale jeden wewnętrzny sierściuch by sięb przydał Rozwiń Masz rasistowskie zapędy. Odmienne traktowanie różnych osobników... Link do komentarza
autorushd Napisano 5 listopada 2015 Autor Udostępnij #2905 Napisano 5 listopada 2015 Coś w tym jest. Chociaż normalne koty są na dworze a czarny w środku Redrofood przy okazji jaki jest dolny zakres mocy przyłączeniowej dla zabezpieczeń 25A i 32A? Będę występował o docelowa moc ale nie chce brać tyle ile się zadeklarowałem czyli 21kW. Link do komentarza
retrofood Napisano 5 listopada 2015 Udostępnij #2906 Napisano 5 listopada 2015 To zależy jakiego masz operatora, są minimalne różnice u różnych, ale są.http://www.operator.enea.pl/index.php?d=tab&page_id=991Weź 14 lub 16 kW, więcej chyba nie będzie Ci potrzeba, zresztą, na razie zwiększenie mocy przy istniejącym przyłączu nie jest drogie. Więcej kosztuje, jesli trzeba go wymienić. Link do komentarza
animus Napisano 5 listopada 2015 Udostępnij #2907 Napisano 5 listopada 2015 Cytat obecnie mam 4 zewnętrzne koty i to jest fajna sprawa bo nie muszę się o nie martwic. Ale jeden wewnętrzny sierściuch by sięb przydał Rozwiń Mój ma przejście przez piwnicę klapa,do domu do koryta przyłazi ,latem przychodził raz w tygodniu ,zimą z kumplami śpią w kotłowni. . Link do komentarza
autorushd Napisano 6 listopada 2015 Autor Udostępnij #2908 Napisano 6 listopada 2015 Cytat Mój ma przejście przez piwnicę klapa,do domu do koryta przyłazi ,latem przychodził raz w tygodniu ,zimą z kumplami śpią w kotłowni. . Rozwiń Widzę ze kociska mają u Ciebie dobrze Link do komentarza
retrofood Napisano 6 listopada 2015 Udostępnij #2909 Napisano 6 listopada 2015 Moja cholera ma jeszcze lepiej. Mieszkam na parterze, wypuszczam go więc na balkon, a stamtąd, posprawdzawszy czy nie ma w pobliżu psów, skacze na ziemię i łazi gdzie chce. Żeby też nie musiał się trudzić powrotnym wskakiwaniem, bo stary już łachudra, postawiłem mu z boku ponad metrowej wysokości pieniek akacjowy, wysuszony wraz z korą. więc drabinkę ma niezłą. Na balkonie zaś ma podkładkę w postaci płyty z twardego styropianu, żeby w doopę go nie ziębiło, gdy przyjdzie mu jakiś czas tam spędzić.I ta cholera, nie dała mi spać w nocy. Na balkon się wypchnąć nie dał, tylko kładł się obok mnie i smyrał łapką w policzek, gdy zasypiałem i go nie głaskałem. a teraz śpi, czarne bydlę. Chyba se siądę obok i teraz to ja będę go smyrał. Link do komentarza
Gość stach Napisano 6 listopada 2015 Udostępnij #2910 Napisano 6 listopada 2015 Pewnie nie bronił by się, tak myślę... Link do komentarza
autorushd Napisano 6 listopada 2015 Autor Udostępnij #2911 Napisano 6 listopada 2015 Dziś było wesoło. Miała przyjechać koparka i rozplantować kilka górek ziemi. Robota na 2h. W trakcie się okazało że rozplantowanie nie ma sensu bo ziemi jest za dużo i trzeba ja wywieść z działki. Z 2h zrobiło się 9h. Wywieźliśmy 7 samochodów. Jutro wszystko ocenie bo jak kończyliśmy było ciemno. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 listopada 2015 Autor Udostępnij #2912 Napisano 7 listopada 2015 Wczoraj po dwóch tygodniach od wyłączenia pieca znów go włączyłem. Temperatura w tym okresie spadła do 14st. Licznik gazu przygotowany na pomiary.Temperatura ustawiona na 15 st krzywa grzania 0,5. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 listopada 2015 Autor Udostępnij #2913 Napisano 7 listopada 2015 Z pomiarów nic nie wyjdzie, grzebałem w ustawieniach pieca i zresetowałem ustawienia dla pierwszego obiegu którego nomen omen nie używam w ogóle. Ale pompy obiegowe stanęły i tyle. I ruszyć nie chcą. W tygodniu ma być robiony serwis wiec sobie poczekam.Działka przejaśniała. Kurcze nie przypuszczałem ze jest tyle miejsca Link do komentarza
autorushd Napisano 8 listopada 2015 Autor Udostępnij #2914 Napisano 8 listopada 2015 Z kronikarskiego obowiązku wstawię jeszcze kilak fotek jak było przed wielkimi porządkami. Potem w długie zimowe wieczory będę się leczył nimi z depresji Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #2915 Napisano 8 listopada 2015 Pompy obiegowe czyli pompy wodne cyrkulacyjne, tak?Takie czy podobne jak ta? Link do komentarza
autorushd Napisano 8 listopada 2015 Autor Udostępnij #2916 Napisano 8 listopada 2015 (edytowany) Pompy obiegowe, tak myślę. Mam dwie sztuki bo i dwa obiegi. Edytowano 8 listopada 2015 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #2917 Napisano 8 listopada 2015 Ja miałem taki sam przypadek, że po pierwszym uruchomieniu próbnym( kilka dni grzałem), a w następnym po kilku miesiącach przestoju, już powiedzmy docelowym, pompy nie chciały ruszyć. Okazało się, że "przyłapały", po odkręceniu nakrętki tej dużej, srebrnej z tyłu pompy i przekręceniu wirnika śrubokrętem (tak aby wirnik rozruszać bo przyłapał na łożyskach) pompy ruszyły.Ja mam pompy takie jakie pokazałem na fotce wyżej. W takiej jakiej Ty masz to ta nakrętka musi być pod obudową. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #2918 Napisano 8 listopada 2015 no i jak z tym sterowaniem ?jakieś zmiany ?w efektach bo o zmianach w nastawach doczytałem Link do komentarza
autorushd Napisano 9 listopada 2015 Autor Udostępnij #2919 Napisano 9 listopada 2015 piec nie działa, czekam na serwisanta który i tak miał przyjechać zrobić przegląd. A teraz dodatkowo jeszcze zaprogramuje. Link do komentarza
autorushd Napisano 9 listopada 2015 Autor Udostępnij #2920 Napisano 9 listopada 2015 (edytowany) Budowa węzła Siestrzeń zbliża się dużymi krokami. Już na wiosnę powinny wyjechać maszyny. Chodzi o odcinek Przeszkoda - Paszków. Odcinek Przeszkoda -Radziejowice nie ma jeszcze podpisanej umowy. Plotki mówią o jakichś sprawach korupcyjnych. http://www.zabiawola.pl/plik,1105,rys-2-syt-pzt-12a-pdf.pdf Edytowano 9 listopada 2015 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 9 listopada 2015 Autor Udostępnij #2921 Napisano 9 listopada 2015 Znalazłem ciekawe profile do taśm ledowych. Najlepsze w nim jest to ze świetnie się wygina (myślę ze spokojnie kółko świetlika wygnę) i jest aluminiowy czyli ładnie odprowadza ciepło. Szukałem takich profili i nic, do tej pory z tego nie wychodziło. A tu w sumie przez przypadek znalazłem. Mam już profile plastikowe i pewnie je wywalę. Ten znaleziony profil jest o długości 2m i kosztuje 17zł , a stary plastikowy 60zł. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 9 listopada 2015 Udostępnij #2922 Napisano 9 listopada 2015 daj jakiś namiar na produkt Link do komentarza
autorushd Napisano 9 listopada 2015 Autor Udostępnij #2923 Napisano 9 listopada 2015 no tak, faktyczniehttp://allegro.pl/profil-led-mikrole...630721232.htmlcała zabawa polega na tym,że profil jest faktycznie niski, czyli elastyczny. Jakby to było grubsze już bym tego tak nie wygiął. Klosz też jest wkładany od zewnątrz a nie do wewnątrz. Ogólnie ciekawy model . W tym tygodniu powinienem go zamontować.Pytanko jak montuje się takie listwy do k-g? Zwykłymi wkrętami?A to fotki starych plastikowych profili. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 10 listopada 2015 Udostępnij #2924 Napisano 10 listopada 2015 Cytat no tak, faktyczniehttp://allegro.pl/profil-led-mikrole...630721232.htmlcała zabawa polega na tym,że profil jest faktycznie niski, czyli elastyczny. Jakby to było grubsze już bym tego tak nie wygiął. Klosz też jest wkładany od zewnątrz a nie do wewnątrz. Ogólnie ciekawy model . W tym tygodniu powinienem go zamontować.Pytanko jak montuje się takie listwy do k-g? Zwykłymi wkrętami? Rozwiń nie specjalnie chyba będziesz miał miejsce żeby łeb się schował i na to taśmapozostaje klej montażowy Link do komentarza
autorushd Napisano 10 listopada 2015 Autor Udostępnij #2925 Napisano 10 listopada 2015 albo taśmę dwustronną. Mam nawet taką. Profile ciężkie nie są. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 10 listopada 2015 Udostępnij #2926 Napisano 10 listopada 2015 albo - albo Link do komentarza
animus Napisano 10 listopada 2015 Udostępnij #2927 Napisano 10 listopada 2015 (edytowany) Cytat Pytanko jak montuje się takie listwy do k-g? Zwykłymi wkrętami? Rozwiń W okręgu można je zacisnąć wyprzeć na końcach przycinając co do milimetra ,jak się listwa nagrzeje to klej z taśmy może się upłynnić .Ze 4 wkręty bym dał . Edytowano 10 listopada 2015 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 11 listopada 2015 Autor Udostępnij #2928 Napisano 11 listopada 2015 W sumie jak już wszystko przykleję to kontrolnie kilka wkrętów można dać. Rozwierce pod łby wkrętów, tak żeby się pochowały. Szkoda, że nie wiem gdzie idzie konstrukcja sufitu wtedy połączenie byłoby pewne. Ale chwila, mam wykrywacz metali bosch, przemyśle sprawę. Link do komentarza
autorushd Napisano 11 listopada 2015 Autor Udostępnij #2929 Napisano 11 listopada 2015 Na street view są jeszcze zdjęcia z 2013 roku Kiedy to było. Link do komentarza
autorushd Napisano 14 listopada 2015 Autor Udostępnij #2930 Napisano 14 listopada 2015 (edytowany) Wyjaśniła się awaria kotła, okazało się ze pompy od podłogówki nie załączały się bo po resecie nie zmniejszyłem wartości CWU. Piec ma priorytet , najpierw CWU a potem dopiero CO. No i jak mi temperatura na piecu zaczęła wzrastać ponad 60st wyłączałem go myśląc , że go przegrzeję. Oczywiście wszystko już działa dobrze, 10 sek na to wystarczyło. Serwisant Marcin ze Skierniewic ogarnął temat i spotykamy się za rok Zaczynamy sezon grzewczy, wyłączenie pieca będzie pewnie w kwietniu. Został zresetowany także ilość godzin pracy i ilość załączeń palnika.Tyle mi ciągnie piec, pompy obiegowe i dwa rekuperatory jan-gaz na 25% mocy. Edytowano 14 listopada 2015 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 14 listopada 2015 Udostępnij #2931 Napisano 14 listopada 2015 Cytat Zaczynamy sezon grzewczy, dwa rekuperatory jan-gaz na 25% mocy. Rozwiń A te rekuperatory to robiłeś u nich pod kopułę czy to są typówki z tej firmy? Widzę jakiś nowy obrotowy na ich stronie 2015http://jangaz.studiodi.com.pl/obrotowe/ Link do komentarza
autorushd Napisano 14 listopada 2015 Autor Udostępnij #2932 Napisano 14 listopada 2015 Nie są standardowe 2x550m3/h Link do komentarza
autorushd Napisano 16 listopada 2015 Autor Udostępnij #2933 Napisano 16 listopada 2015 Fotki z wczoraj, mocowanie profilu ledowego do karton-gipsu.Dziś chciałem także zamocować plafony do sufitu k-g. Miałem takie fajne zaciskowe kołki, Rom-Kon mi pokazywał jak je zacisnąć wkrętarkę. Niestety jak on to robił było ok, jak ja gucio. Może to kołki kupiłem większe i więcej siły trzeba było przyłożyć. W każdym razie się nie udało i nie chciałem tego kontynuować. Zainwestowałem wiec w kleszcze do tych kołków całe 45zł. Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 listopada 2015 Udostępnij #2934 Napisano 16 listopada 2015 I zdały egzamin? Link do komentarza
autorushd Napisano 16 listopada 2015 Autor Udostępnij #2935 Napisano 16 listopada 2015 te kleszcze to jeszcze nie wiem, przyjdą pewnie jutro . Ale znalazłem film instruktażowy, wygląda prosto https://www.youtube.com/watch?v=Hs3wwq4amlU Link do komentarza
autorushd Napisano 17 listopada 2015 Autor Udostępnij #2936 Napisano 17 listopada 2015 Przesyłka dotarła, wiem co będę jutro robił Link do komentarza
Qubacen Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij #2937 Napisano 17 listopada 2015 (edytowany) Cytat W sumie jak już wszystko przykleję to kontrolnie kilka wkrętów można dać. Rozwierce pod łby wkrętów, tak żeby się pochowały. Szkoda, że nie wiem gdzie idzie konstrukcja sufitu wtedy połączenie byłoby pewne. Ale chwila, mam wykrywacz metali bosch, przemyśle sprawę. Rozwiń Wydłub neodyma z jakiegoś spsutego HDD i tak też znajdziesz profile. To tak przyszłościowo, bo teraz dopatrzyłem się, że już wkręciłeś. Edytowano 17 listopada 2015 przez Qubacen (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 17 listopada 2015 Autor Udostępnij #2938 Napisano 17 listopada 2015 Gadałem już z wykonawca i się okazało ze profili pionowych tam nie ma. Wiec sprawa się sama rozwiązała Link do komentarza
autorushd Napisano 20 listopada 2015 Autor Udostępnij #2939 Napisano 20 listopada 2015 Dziś miałem ciekawą historię. Siedzę sobie w kopule i pracuje aż tu ktoś puka do drzwi. Okazało się, że gostek założył się z kolega o piwo czy tu będzie dom mieszkalny Link do komentarza
autorushd Napisano 20 listopada 2015 Autor Udostępnij #2940 Napisano 20 listopada 2015 Dziś bawiłem się plafonami LED, kombinowałem jak je połączyć do standardowych przewodów 3x1,5mm2. Zwykłe wago nie zdały egzaminu bo z LED wychodzi linka o średnicy 0,5mm2. Chińczycy oszczędzają na wszystkim. Wiec znalazłem takie wago do linek, i jest ok Link do komentarza
autorushd Napisano 26 listopada 2015 Autor Udostępnij #2941 Napisano 26 listopada 2015 No i zaczynamy zakładać drzwi. Finlandia dotarł o 8 rano I kabelki, zaraz będę sprawdza ł co do czego i po co. Link do komentarza
autorushd Napisano 26 listopada 2015 Autor Udostępnij #2942 Napisano 26 listopada 2015 I działamy dalejPol-skone SilmpeOraz CAL Link do komentarza
autorushd Napisano 27 listopada 2015 Autor Udostępnij #2943 Napisano 27 listopada 2015 Stan na dziś WewnątrzZewnątrzStare Link do komentarza
autorushd Napisano 27 listopada 2015 Autor Udostępnij #2944 Napisano 27 listopada 2015 Dziś kolega mnie namówił na ściągacz izolacji. Normalnie jak za 58zł jest to genialne urządzenie. Przynajmniej dla takiego amatora jak ja. Do tej pory walczyłem z nożykiem, i to rożnie to wychodziło. Paluchy tez różnie z tej zabawy wychodziły ;) Link do komentarza
retrofood Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #2945 Napisano 27 listopada 2015 Mam bardzo podobnej budowy, tylko znacznie lepszej marki. Dla profi. Służy już ze dwadzieścia lat. Bezbłędne urządzonko. Link do komentarza
autorushd Napisano 27 listopada 2015 Autor Udostępnij #2946 Napisano 27 listopada 2015 A bo ty profesjonalista jesteś Link do komentarza
autorushd Napisano 28 listopada 2015 Autor Udostępnij #2947 Napisano 28 listopada 2015 Dziś na tarasie mieliśmy lodowiskoNo i te dziwne niebieskie drzwi Link do komentarza
autorushd Napisano 1 grudnia 2015 Autor Udostępnij #2948 Napisano 1 grudnia 2015 W czwartek Finlandia kończy zakładanie drzwi. Jest jeszcze problem z obrobieniem tych drzwi, gdyż są one zlicowane ze ścianami. Jeśli damy gips idealnie do ościeżnicy to jak mówił mi Rom-kon , po pewnym czasie nastąpi tam pęknięcie. Drewno jednak pracuje. Dla tego zastanawiam się, czy nie zrobić przestrzeni dylatacyjnej między ścianę a ościeżnicę. A w końcowym efekcie wypełnić ją silikonem który jest elastyczny? No i jak to zrobić? Link do komentarza
autorushd Napisano 2 grudnia 2015 Autor Udostępnij #2949 Napisano 2 grudnia 2015 (edytowany) Zakupiłem w necie powercube, od razu syn znalazł do nich leprze zastosowanie, karabin szturmowy Edytowano 2 grudnia 2015 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 4 grudnia 2015 Autor Udostępnij #2950 Napisano 4 grudnia 2015 Drzwi wstawione Zostaje obróbka. W tej kwestii liczę na Rom-kona Są tez drzwi składane na pół polskone Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się