Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
  Cytat

...
fajne te ufajdane karteluszki, widać że naprawdę się działo... icon_lol.gif

Rozwiń  

... "ufajdane" toskańskim Chianti ... którego "o zgrozo", nam się troszku rozlało pod koniec "imprezy" icon_smile.gif


  Cytat

nieprawda
U nas wciąż króluje Mięsny Jeż icon_biggrin.gif
...

Rozwiń  

Prezes ... Ty mnie wpędzisz w alkoholizm ... kiedy widzę Madzię G icon_rolleyes.gif natychmiast muszę się napić :bezradny:

... wef związku z postem Prezesa ... przerwa techniczna icon_wink.gif
Napisano
  Cytat

Prezes ... Ty mnie wpędzisz w alkoholizm ... kiedy widzę Madzię G icon_rolleyes.gif natychmiast muszę się napić :bezradny:

Rozwiń  


Szefie to i tak masz lepiej niż ja... bo mnie się jeno niedobrze robi... icon_rolleyes.gif
Muszę się na przestawić na Twój sposób... icon_mrgreen.gif
Napisano
  Cytat

Prezes ... Ty mnie wpędzisz w alkoholizm ... kiedy widzę Madzię G icon_rolleyes.gif natychmiast muszę się napić :bezradny:

... wef związku z postem Prezesa ... przerwa techniczna icon_wink.gif

Rozwiń  


a Prezes - z filmiku to gwiazda Górnika Zabrze - czarny skórą Prezes Nakoulma
Każdy z graczy Górnika - od lat - za zdobycie bramek ważnych otrzymuje po meczu żywego koguta.
No i właśnie Nakoulma na pytanie co zrobi z żywym kogutem otrzymanym po meczu - stwierdził że przygotuje go dla znajomych zgodnie z afrykańskim przepisem kulinarnym - a następnie "będzie go zjadł" icon_biggrin.gif

Gwoli wyja i śnienia
Pozdrawiam icon_smile.gif
Gość gawel
Napisano
Mam taki przepis na sałatkę z owoców morza , mogą być różne ale i same krewetki też z tym że ja robiłem z normalnych nie tych wielkich. Owoce morza zamrożone sparzyć i odcedzić do wystudzenia. Pokroić małą cebulkę może być dymka , torebka ugotowanego ryżu , pół ogórka świeżego pokrojonego w drobną kosteczkę i biały pieprz do smaku oraz majonez. Sałatka powinna się przegryźć i powinna być schłodzona. Smacznego
Napisano (edytowany)
Barka, podstawowa zasada, przy każdym rodzaju robali, to nie przesmażyć i (lub) nie przegotować.

One (robale) mają niepokojącą właściwość – im dłużej obrabiasz termicznie, tym bardziej są gumowate.

Ja z mrożonymi (kupuję tylko od Abramczyka) postępuję tak (krewetki, kalmary, malutkie ośmiornice):
Zamrożone na sitku przelewam wrzątkiem, po odsączeniu wrzucam na niewielką ilość oleju (z czymś tam – czosnek, koper)) i w nim aż do zagotowania.
Odsączam i dopiero wtedy, na gorący tłuszcz (preferuję masło klarowane), z czymś tam (np. czosnek). Równie dobrze można upiec na grillu, lub patelni grillowej.
Stan dojścia np. krewetek sprawdzam wykałaczką.

Mule wrzucam (umyte i tylko zamknięte) do garnka z niewielką ilością oleju i ząbkiem czosnku, szybko i intensywnie podsmażam, tak aby wszystkie dobrze „otoczyły się” olejem, następnie wlewam trochę wody z białym winem (tak aby mule były prawie przykryte zalewą), lub samo białe wino, do tego wedle uznania dodatki aromatyczne (dopisałem) szybko gotujemy od zagotowania mniej wiecej minutka na ogniu – boskie jest zestawienie z selerem naciowym w dużych ilościach pokrojonym w małe cząstki. Zjada się mule (tylko otwarte) razem z „rosołem” i lekko podgotowanym selerem naciowym. Zamiast selera moze byc bulwa kopru włoskiego, ale nie zadużo.
Podaje się w garnku w którym mule miały zaszczyt osiagnąć doskonalość.

Kalmary (ale również krewetki bez pancerza i ośmiornice) po rozmrożeniu, można zamarynować w lekko kwaśnej zalewie (ale niekoniecznie) i pokroić w talarki (kroimy tylko kalmary) . Obtoczyć w mące (a jak ktoś ma to w polencie) z niewielką ilością soli. Wrzucać na olej tak jak frytki. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Szefie!
Poproszę o wskazówki jak zrobić robale, żeby ich nie zbeszcześcić icon_wink.gif

Rozwiń  

... znajdziesz trochę "robactwa" tutaj
Proszę o pytania dodatkowe icon_smile.gif

Dobór składników "sałatki Gawła" wskazuje na to, że sałatka powinna być dobra.

Uwagi Bajbagi (ale mnie się rymło) icon_smile.gif ... jak zwykle bezcenne
Napisano
ależ sobie lubicie problemy stwarzać
Przecedzanie, masło klarowane, krojenie na talarki......
Nie łatwiej schaboszczaka zamówić u małżonki na niedzielę - poczekać, poniecierpliwić się
i zjęść - z młodą kapustką?
Napisano
  Cytat

to takie banalne...

Rozwiń  


właśśśśnie .... odnośnie banałów ... tffffu , bananów icon_lol.gif - został mi w lodówce kilogram przedojrzałych na ament co mi rodzina nie zezarła - co można z tym zrobić oprócz tego że wyrzucić do kosza? icon_rolleyes.gif
Napisano
  Cytat

to takie banalne...

Rozwiń  


no....
i takie nie trendy dzisiaj i nie cool
Tyle tylko że i tak smakuje mi najmocniej zawsze....
I wiem że się nie ośmieszę jak zacznę jeść
icon_smile.gif


  Cytat

właśśśśnie .... odnośnie banałów ... tffffu , bananów icon_lol.gif - został mi w lodówce kilogram przedojrzałych na ament co mi rodzina nie zezarła - co można z tym zrobić oprócz tego że wyrzucić do kosza? icon_rolleyes.gif

Rozwiń  


rano do ZOO wycieczka z Kasią
zobaczysz jak się karmione ucieszą icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

jedziemy , a i owszem .... w przyszły czwartek do Zatoru , do dinozaurów - ale one chyba bananów nie szamiom icon_lol.gif

Rozwiń  



ponoć możesz się rozczarować
Kumpel był 2 tyg temu
Nie wiem
Nie znam się
Ale jemu się nie podobało
Może odpuść
Gość gawel
Napisano
  Cytat

... znajdziesz trochę "robactwa" tutaj
Proszę o pytania dodatkowe icon_smile.gif

Dobór składników "sałatki Gawła" wskazuje na to, że sałatka powinna być dobra.

Uwagi Bajbagi (ale mnie się rymło) icon_smile.gif ... jak zwykle bezcenne

Rozwiń  

Dzieki Szefie za pochwałę, ale przepis na opakowaniu mrożonych owoców morza icon_redface.gif a że dobre to i wydajne to zapamiętałem z tym że trzeba biały pieprz z czarnym nie jest dobre
Napisano
  Cytat

właśśśśnie .... odnośnie banałów ... tffffu , bananów icon_lol.gif - został mi w lodówce kilogram przedojrzałych na ament co mi rodzina nie zezarła - co można z tym zrobić oprócz tego że wyrzucić do kosza? icon_rolleyes.gif

Rozwiń  

... obrać ze skóry ... zawinąć w folię aluminiową i do zamrażalnika ... po zmrożeniu - lody bananowe
Napisano
  Cytat

... obrać ze skóry ... zawinąć w folię aluminiową i do zamrażalnika ... po zmrożeniu - lody bananowe

Rozwiń  


to tylko Ty możesz tak prosto doradzić i konkretnie
Ja - nie prosto tylko prostacko - wypierdzieliłbym do kubła
Jutro zamrażam banana do -20tu
icon_smile.gif

Napisano
o, dzięki ... to na przyszłość zamrożę albo zrobię kuńfitury (Elcia - rzucisz siakimś przepisem?) , a póki co zrobiłam koktajl na maślance - posłodziłam, schłodziłam - da się wypić icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

to tylko Ty możesz tak prosto doradzić i konkretnie
Ja - nie prosto tylko prostacko - wypierdzieliłbym do kubła
Jutro zamrażam banana do -20tu
icon_smile.gif

Rozwiń  

... nie pożałujesz icon_smile.gif ... zamrożene na ten sposób przez Ciemiężycielkę banany dodaję również (podziabane w drobną kostkę) ... do koktajlu rumowego (z sokiem ananasowym) icon_smile.gif

  Cytat

troszkę bardziej pracochłonne, ale za to bardzo smaczne - konfitury bananowe,
naprawdę pycha, z odrobiną soku z cytryny icon_smile.gif

Rozwiń  

... grzecznie proszę o recepturkę (może zmieszam razem z konfiturką z pomarańczek ... lubo też z truskawek) icon_smile.gif
Napisano
Kochani
... dostałem niedawno przepis z połudnowo-zachodniej Polski na "Pikantne ogórki z chili"
... własnie go wypróbowałem ... moim Gościom (i mnie również) bardzo ta przekąseczka zasmakowała
- podaję (prawie) w oryginale:
składniki:
2,5 kg ogórków
1,5 średniej główki czosnku
4 łyżki soli niejodowanej
2 łyżeczki sproszkowanej chili
8 łyżek dobrego oleju (nie olivy)
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu (10%)
przygotowanie:
Ogórki pokrajać wzdłóż na ósemki, posolić i odstawić na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu odlać sok i posypać chili, doodać rozgnieciony czosnek o skropić olejem.
Ocet wymieszać dokładnie z cukrem i zagotować. Gorącą nalewą zalać ogórki, odstawić w temp. pokojowej na 8 godzin a następnie do lodówki na 12 minimum 12 godzin.

Nie byłbym sobą gdybym zaraz nie zaczął przepisu modyfikować ... i tak:
Zrobiłem na ten sam sposób, cukinię, kabaczki i rzodkiewkę ... wymieszałem "do kupy z ogórkami icon_smile.gif

... zaprawdę powiadam Wam icon_smile.gif ... zagrycha doskonała icon_smile.gif

ps - nawet fotografków nie zdązyłem zrobić ... pochłonęli migusiem :lol"
Napisano
Nie podam przepisu, bo robię na oko i na smak, ale podam sposób.
Jeśli ktoś robi ogórki konserwowe, pikle lub korniszony, można dodać ostrą papryczkę „żywą” lub ususzoną. Kiedyś mi się ręka „omskła” i wrzuciłem za dużo. Ostre wyszło jak diabli, ale nie zmarnowało się. Teraz celowo robię kilka słoików na bardzo ostro.

Także do ogórków kiszonych w słoiku, dodaję odrobinę tego ostrego suszu.

Lubię ostrą paprykę, zawsze ją mam ususzoną i dokraszam nią w zasadzie wszystko.
Napisano
  Cytat

Nie podam przepisu, bo robię na oko i na smak, ale podam sposób.
Jeśli ktoś robi ogórki konserwowe, pikle lub korniszony, można dodać ostrą papryczkę „żywą” lub ususzoną. Kiedyś mi się ręka „omskła” i wrzuciłem za dużo. Ostre wyszło jak diabli, ale nie zmarnowało się. Teraz celowo robię kilka słoików na bardzo ostro.

Także do ogórków kiszonych w słoiku, dodaję odrobinę tego ostrego suszu.

Lubię ostrą paprykę, zawsze ją mam ususzoną i dokraszam nią w zasadzie wszystko.

Rozwiń  

Szanowny Kolego ... jakby to powiedzieć ? ... w podanym przezemnie powyżej przepisie, wcale nie chodzi o chili icon_smile.gif ... cała potrawa, to stosunek cukru i octu z dodatkiem oleju w marynacie ... miast chili możesz równie dobrze dodać np wasabi (co wypróbuję następnym razem) icon_smile.gif ... ostre papryczki (świeże), takie jak habanero, scotch bonnet, datil, piri piri, czy naga (o wysokiej dość skali Scoville'a) dodaję od lat do marynat warzywnych.
pozatem, ogóreczki w tej marynacie, wyszły chrupkie niczym "chipsy" icon_smile.gif,

Pozdróweńka serdeczne
Napisano
szukałam, szukałam i nie znalazłam... a miałam i chciałam wkleić, jak Szef, poplamione i w łobcym języku... :(

i będzie "z głowy", przepis na konfitury bananowe, od mojej austriackiej przyjaciółki:

1kg bananów /ważone już bez skórki, i czym bardziej dojrzałe tym lepiej/
sok z jednej dużej cytryny /lub z dwóch małych/
pół szklanki wody
1 kg cukru żelującego
/i ewentualnie jakiś rum do smaku ;) ale niekoniecznie/

banany rozgnieść w garnku, widelcem, dodać wodę, sok i cukier, wymieszać, zagotować,
pogotować ok. 5 minut mieszając
napełnić wyparzone słoiczki, zamknąć, odwrócić "do góry nogami", zostawić do wystygnięcia... icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
  Cytat

Szanowny Kolego ... jakby to powiedzieć ? ...

Rozwiń  


Jak? – normalnie, abym czytał ze zrozumieniem i …………………….. icon_mrgreen.gif

Moja wina – nie doczytałem szczegółów. icon_redface.gif

Od wielu lat stosuję taką (podobną) zalewę do „konserwacji” (marynat) warzyw – to i myślałem, że wszyscy tak mają.

W moim przypadku zaadaptowałem przepis na zalewę do konserwowanej papryki. Teraz w zasadzie zalewam tym wszystko – nawet o zgrozo grzyby, ale tylko bagniaki.

Zalewa jest prosta (baza): na 4 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru (dodatkowej wykwintności dodaje miód, którym zastępujemy cześć cukru) i 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli + liść laurowy + wg. uznania. Zalewę zagotować. W słoiczki wkładamy warzywa, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego (+ ostra papryka), wlewamy 1 łyżkę dobrego oleju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Twarde i większe warzywa dłużej. Kalafior i brokuły (różyczki), wcześniej blanszuję.


W sumie zupełnie inny produkt końcowy, ale idea ta sama – zalewa słodko kwaśna. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Prosta zupa na bazie ziemniaków, mąki i słoniny (boczku, smalcu). Wariantowo z marchewką, pietruszką, cebulą lub czosnkiem.

Ja znam ją pod ksywą „zupa dziadowska” lub „dziadowska zacierka”. Nie znałem jej pod nazwą „zagraj”.

Znam także ją pod nazwą „zacierka szabaga” jako jej wariant z lebiodą.

Dawno (oj bardzo, bardzo dawno) jej nie jadłem – dzięki za przypomnienie, toć to smak z mojego dzieciństwa, zwłaszcza ten smak jaki nadawała jej prawie przypalona cebula.
Napisano
"Zagraj" wg przepisu mojej teściowej /pochodzi z Pomorza/

zagotować wodę z listkiem i zielem, do wrzącej wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki,
do wpół ugotowanych wrzucać dość spore zacierki, chwilę pogotować, na koniec dodać
podsmażone: słoninę, boczek wędzony i cebulę... doprawić icon_smile.gif
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Poszukuje normalnego przepisu na pasztet z dzika, najlepiej wypróbowanego bo w necie straszne gówno icon_evil.gif
Napisano
  Cytat

Poszukuje normalnego przepisu na pasztet z dzika, najlepiej wypróbowanego bo w necie straszne gówno icon_evil.gif

Rozwiń  


najłatwiejszy jaki znam - to u mnie na półce "Pasztet z dzika" w puszce.
Producent - Spółdzielnia "Las" Wieszowa icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

najłatwiejszy jaki znam - to u mnie na półce "Pasztet z dzika" w puszce.
Producent - Spółdzielnia "Las" Wieszowa icon_smile.gif

Rozwiń  

No nie mam dziczyzne i chce coś dobrego przyrządzić i jakos na pasztet mnie naszla ochota
Napisano
  Cytat

wiem, że nie na temat, ale wciąż mnie to śmieszy -
w pewnym sklepie w Kaliszu można kupić... "Pasztet Zdzicha" icon_lol.gif

Rozwiń  


icon_biggrin.gif
pewnie po prostu ten Zzzzzzzzzzdzik.............. nawalony był po zeżarciu żołędzi lekko sfermentowanych, i siech tak chrumkałłłłłll lechko inakszej..... ech....
Prost! icon_smile.gif
Napisano
wszystko mieli - z jelenia, z dzika, olej swój.......
Ktoś potem ich łyknął (Herby) PO TO ŻEBY CAŁOŚĆ ZNIWECZYĆ I W NIEPAMIĘĆ PUŚCIĆ....
Dla mnie do dzisiaj - najlepszy przykład w Nowej Polsce zapaści i zdołowania firmy ale również brak w zarządzie odpowiednich ludzi którzy potrafiliby to utrzymać i pociągnąć - bo było czym (dziczyzna odstrzelona i przerabiana)
Szko0da gadać nawet.....
Wracajmy do kulinarii

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Czy to wszystko jest zgodne z projektem? Bo jeżeli tak, to projektanci się nie popisali. Osobiście jestem zwolennikiem innego układu: - górna powierzchnia ściany fundamentowej (w tym przypadku górna powierzchnia wieńca) jest na tym samym poziomie co chudziak;  - w efekcie izolacja przeciwwilgociowa pozioma na ścianach fundamentowych oraz pod ścianami nośnymi oraz działowymi jest na tym samym poziomie. Łatwo jest dobrze ułożyć i zrobić duże zakłady; - na chudziaku mamy wówczas wszędzie warstwę izolacji przeciwwilgociowej, warstwę izolacji cieplnej, warstwę wylewki podłogowej (jastrychu).  Na tym etapie budowy można jeszcze wszystko zrobić w ten sposób. Ale uwaga! Trzeba przeliczyć ostateczną wysokość ścian, otworów okiennych, drzwiowych oraz schodów i tego wszystkiego pilnować.  W ten sposób unikamy problemów z układaniem izolacji przeciwwilgociowej, mostkami cieplnymi w otworach drzwiowych itd. Chociażby jak teraz zrobić przejście rur ogrzewania podłogowego w "progach", gdzie w wewnętrznych ścianach nośnych będą otwory drzwiowe?
    • Jeżeli już coś pęka  w takiej sytuacji, to właśnie ściana działowa. Warstwa 10 cm betonu spoczywającego na zagęszczonym piasku jest całkiem solidna. Tu zaś pod ścianami działowymi jest jeszcze pogrubiona i zbrojona.  Natomiast co do brakującej izolacji przeciwwilgociowej, to jej zrobienie będzie kłopotliwe. U dołu ściany trzeba będzie nawiercić otwory pod kątem i wsączyć w ścianę preparat uszczelniający. Ale to w sumie problem wykonawców, skoro popełnili błąd.
    • Witam, Jestem na etapie zamawiania okien do domu i z tego powodu urodziło mi się kilka pytań.  Na fundamencie z bloczków betonowych został wylany wieniec. Z zewnątrz cały fundament wraz z wieńcem został zaizolowany oraz ocieplony 10cm warstwą styropianu przeznaczonego na fundament. Wnętrze zostało już zasypane piaskiem i zagęszczone. W chwili obecnej sytuacja na posadzce wygląda tak, że wylany zostanie chudziak (10cm), 15cm styropianu (ogrzewanie podłogowe) 6cm wylewka i 1.5-2cm na płytkę/panel - co daje nam 33cm. Tyle też właśnie pozostało miejsca między "piaskiem" a górną krawędzią wieńca.Finalnie więc, docelowa posadzka zrówna mi się niejako z górną krawędzią wieńca oraz izolacją poziomą. Czy to jest poprawnie wykonane? W otworach okiennych natomiast  wychodzi, że okno balkonowe będzie osadzone bezpośrednio  na wieńcu (na widocznej izolacji). Czy to jest okej? Nie będzie się w tych miejscach tworzył koszmarny mostek termiczny? Jeśli przyszłaby podwalina to okno mi się podniesie, co za tym idzie powstanie próg? Nie będzie przemarzać? Inna sprawa, że wieńce na wew. ścianach są na tej samej wysokości, więc wszędzie tam gdzie mam próg, to albo docelowa posadzka (panel) przyjdzie odrazu na wieniec, albo będę musiał go podkuć?  Bardzo proszę o Państwa opinie.
    • Pojawiła się nowa naklejka na podrobionych narzędziach Hilti TE16.   Młot Hilti Hammer Drill TE 16 2200W / Nowy Lombard / Cz-wa    
    • nawet, jeśli to beton od sciany zewnetrznej do ściany zewnętrznej budynku, czyli ileś metrów? - niestety nie widać, jakie sa wymiary. No może... A beton 15 to nie mocarz - ale może jestem zbyt ostrożny 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...