Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
zakalec nigdy nie pojawi się w prawidłowo przyrządzonym cieście.
Przyczyn zakalca może być wiele. Od kiepskich składników (taka mąka może być złej jakości - chodzi o ilość glutenu).
Stare drożdże, zła kolejność dodawania składników a kończy się na złym wypieku już. Zmiana temperatury, nierówne nagrzewanie piekarnika, zruszenie ciasta podczas wypieku, za wczesne wyjęcie ciasta z piekarnika.
Inaczej mówiąc, lepiej być budowlańcem niż cukiernikiem.
Napisano
Cytat

a w jakim cieście ten zakalec się pojawia? - biszkopt? kruche? drożdżowe?


Ostatnio to zamiast "Fale Dunaju z jabłkami", się zrobił "Przekrój warstw osadowych dna rzeki Wieprz".

Cytat

Inaczej mówiąc, lepiej być budowlańcem niż cukiernikiem.


Zwłaszcza w obecnej sytuacji, gdy cukier ostro drożeje.
Napisano
Cytat

Ostatnio to zamiast "Fale Dunaju z jabłkami", się zrobił "Przekrój warstw osadowych dna rzeki Wieprz".



Kotek, wzięłam się dziś za to ciasto, raczej sceptycznie nastawiona /chyba nigdy mi nie wyszedł żaden przepis
z internetu/, wymyślałam już nawet jakąś fajną nazwę dla mojego zakalca, a tu niespodzianka, wyszło icon_smile.gif

sorry blush.gif

DSC01446.jpg






Napisano
Cytat

ale pycha wygląda ..... Elcia - ja Cie podziwiam za utrzymanie wagi w ryzach .... icon_wink.gif icon_rolleyes.gif


dzięki Daga, ale wiesz, ja ze słodyczy to tylko...golonka i śledzie :smile:
no, dobrze, lody lubię, bardzo icon_cool.gif

a wracając do tematu - bardzo bym chciała wiedzieć, czemu mi wyszło, a Lwu nie... icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

a wracając do tematu - bardzo bym chciała wiedzieć, czemu mi wyszło, a Lwu nie... icon_rolleyes.gif




Bo dobrej gospodyni to ciasto....
a "Lwu" widocznie ma inne talenty icon_wink.gif
Napisano
Cytat

a wracając do tematu - bardzo bym chciała wiedzieć, czemu mi wyszło, a Lwu nie... icon_rolleyes.gif


Cytat

Bo dobrej gospodyni to ciasto....
a "Lwu" widocznie ma inne talenty icon_wink.gif



Ja tak dyskretnie chciałem przypomnieć ... że problematyka tyczy się Pani Trzylwowej .... icon_biggrin.gif

Mnie to wczoraj vinegrette się udało na słodko zrobić ... bezradny.gif
Napisano
a ja naiwny myślałem, że osobiście próbujesz mieszać, znaczy, że ciasto robić


(a Panią przyślij do mnie na kurs wyrabiania ciasta, pączki razem zrobimy icon_biggrin.gif )
Napisano

Deeelykatne uzupełnienie w kwestii tortijasz...

Pragnąc przy Dniu Kobiet osłodzić nieco życie swej małżonce, dokonałem niecnej napaści na jej dzienny program kaloryczny i zaserwowałem porcję energii wystarczającą na przebiegnięcie jakichś piętnastu kilometrów ...
Burrito szarlotkowe z Dulce de Leche (tej ostatniej nazwy zapamiętać nie jestem zdolen, wiec na własne potrzeby pozostanę przy "karmelu z mleka skondensowanego")....

IMG_7233.JPG
IMG_7235.JPG

Przepis zaczerpnięty z kuchnia.tv

Napisano
Cytat

... a receptura dzie ?
Może jeszcze komuś się by zrobic chciało (jak będzie miał wolną chwilę) icon_rolleyes.gif


A receptura tukej:

Bliny

Ponoć zwyczaj nakazuje opychać się blinami w tygodniu poprzedzającym Wielki Post. Sęk w tym, że nie wiada którym kalendarzem się kierować, juliańskim czy gregoriańskim. ... no to sobie zrobiłem po środku ... i na wszelki wypadek zeżarłem za dwóch .... icon_confused.gif

Składniki (na 4-5 osób):
mąka pszenna - 250g
mąka gryczana - 200g (książki podają, że jak się nie uda kupić, to wystarczy paloną gryczaną potraktować młynkiem do kawy ... ale nie próbowałem)
drożdże - 30g
mleko - 2 szklanki
cukier - 2 łyżeczki
jajka - 3 sztuki
sól - około pół łyżeczki
masło - ze dwie łyżki

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszać z połową pszennej mąki. Powinien powstać dość rzadki zaczyn. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie dodać pozostałe mąki, sól, roztopione masło, resztę mleka i żółtka z jajek. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia (minimum godzina).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w wyrośnięte ciasto. Zostawić w spokoju na 15 minut.
Smażyć na maśle lub oleju placki wielkości spodka pod filiżankę (obracać jak się na wierzchu pojawią dziurki).

Cały pic z takimi blinami polega na podawaniu ich z jak największą różnorodnością dodatków do wyboru. Najbardziej klasyczne będą tu kwaśna śmietana (najlepiej lekko posolona i ubita) i rybie jajca (celowo nie piszę o kawiorze, bo takiego prawdziwego z jesiotra, to ja nawet w życiu nie widziałem, ale ersatze sprawdzają się bardzo dobrze). Wędzony łosoś i w ogóle wędzone ryby też bardzo pasują. Próbowałem jeszcze ze śledziami, twarogiem z czosnkiem i szczypiorem, smażonymi wiórkami z boczku i ze stopionym masłem. I wszystko pięknie grało.
IMG_7247.JPG
IMG_7246.JPG

P.S. Całość dobrze się przyjmuje w towarzystwie wódki ... ale to akurat żadna sensacja ....
Napisano
... powiało "bliniasto" ... wiosenna bryza przyniosła zapachy wprost z monitorka i już sam nie wiem, czy to zapach smażonych Blinów ? ... czy może dodatków do nich ? (no w mordę, kiedy wreszcie tą opcję dla internetu wymyślą) icon_smile.gif ... ma kulinarna wyobraźnia podsuwa mi obraz i zapachy dodatku w postaci sałatki oliwkowo-kaparowej, świeżo wędzonego pstrąga ... no głodny się zrobiłem ... idę przekąsić icon_smile.gif

ps - przepis na bliny napewno wykorzystam, choć pewnie dopiero po powrocie z Polski.
Dzięki "3Lewy" icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Zainspirowany icon_eek.gif icon_rolleyes.gif :

Cytat

Idą Święta Wielkanocne, a te bez porządnego żurku, jak dziopa bez kuciapki icon_mrgreen.gif . A jak żurek (porządny) to tylko na zakwasie.



Tak gotuję żurek wielkanocny.

W garnku gotuje wodę (w ilości x2 ilości zakwasu). Zamiast wody może to być bulion warzywny.
Po zagotowaniu wlewam zakwas – wlewamy go tyle, by uzyskać lekko gęstą konsystencję.
Do tego wrzucam, przetarty czosnek i białą (surową) kiełbasę.
Pyrka na małym ogniu.
W międzyczasie, na patelnię wrzucam pokrojony surowy boczek (może być wędzony) – wytapiam z niego tłuszcz i zarumieniam.
Jak kiełbaska jest ugotowana, to ja wyciągam, z żurku usuwam „szumowiny”.
Wlewam zawartość patelni (boczek z tłuszczykiem), pokrojoną ugotowana biała kiełbasę (można ja podać w całości), pokrojone w kostkę różności (szynkę, kiełbasę, baleron, itp.).
Doprawiam do smaku solą i pieprzem – i jeszcze raz doprowadzam do wrzenia.
Po wlaniu do talerzy, wkładam do żurku jajca na twardo (w polówkach lub ćwiartkach) i posypuję świeżo utartym („zeskrobanym” nożem) chrzanem.
Napisano
jak już Szef wrócił, to ja ma do Szefa pytanie, a nawet dwa icon_smile.gif

co Szef sądzi o:

- dodaniu do udek z kaczki pod koniec pieczenia kilku moreli /tych z puszki/?

- garnkach aluminiowych z powłoką teflonową?
Napisano
Cytat

jak już Szef wrócił, to ja ma do Szefa pytanie, a nawet dwa icon_smile.gif

co Szef sądzi o:

- dodaniu do udek z kaczki pod koniec pieczenia kilku moreli /tych z puszki/?

- garnkach aluminiowych z powłoką teflonową?


Elutku
- do kaczki można dodać jak najbardziej owoce (mogą być z puszki, choć osobiście preferuję suszone ... a najbardziej suszone jabluszka i gruszki)
- garnki pokryte teflonem (synthetic fluoropolymer) lub anodowane (lub pokryte emalią) są bezpieczne, zależy to jednak od jakości tych garów ... cienka warstwa teflonu lub emali może ulec dość szybko uszkodzeniu i gary będą do wyrzucenia.
Napisano
dzięki za odpowiedź icon_smile.gif

dodawałam już do kaczki jabłka i pomarańcze /świeże/oraz brzoskwinie /z puszki/
tym razem chciałam morele...
ale jak mówisz, że suszone będą lepsze, to dodam suszone icon_smile.gif
i namoczyć je wcześniej? icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

...
i namoczyć je wcześniej? icon_rolleyes.gif


... ja moczę w letniej wodzie (około 2 godzin) ... a gruszki z suszonymi borówkami i z odrobiną cynamonu icon_smile.gif

smaczniutko pozdrawiam

ps - chyba narobiłaś mi apetytu na wielkanocną kaczuszkę icon_lol.gif
Napisano
Cytat

... ja moczę w letniej wodzie (około 2 godzin) ... a gruszki z suszonymi borówkami i z odrobiną cynamonu icon_smile.gif

smaczniutko pozdrawiam

ps - chyba narobiłaś mi apetytu na wielkanocną kaczuszkę icon_lol.gif



super, dziękuję icon_smile.gif
choć mi osobiście takie smaki jak borówki i cynamon bardziej z Bożym Narodzeniem się kojarzą...
ale muszę przyznać, że zdarzyło mi się kiedyś robić barszcz i uszka z grzybami w lipcu icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

super, dziękuję icon_smile.gif
choć mi osobiście takie smaki jak borówki i cynamon bardziej z Bożym Narodzeniem się kojarzą...
ale muszę przyznać, że zdarzyło mi się kiedyś robić barszcz i uszka z grzybami w lipcu icon_biggrin.gif


... mnie tam na Wielkanoc nawet i karp w galarecie nie straszny icon_smile.gif ... a jeżeli "mnie najdzie" to nawet i z pierniczkami na deser icon_lol.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

... mnie tam na Wielkanoc nawet i karp w galarecie nie straszny icon_smile.gif ... a jeżeli "mnie najdzie" to nawet i z pierniczkami na deser icon_lol.gif icon_wink.gif


no, też stwierdziłam, że jak "najdzie" to nie ma co z tym walczyć, bo jeszcze bardziej się chce... icon_lol.gif
Napisano
Cytat

A ja mam pytanie – czy jeszcze na waszych stołach gości kulebiak, nugat, baba wielkanocna, mazurek ?



gości, niekoniecznie wszystko na raz, ale jednak...
Napisano
Dobra .... to może tak :
moja mama stwierdziła, ze dopóki żyje - to w każde Święta ma mieć u siebie komplet swoich dzieci i wnucząt jak na prawdziwą kwokę rodzicielkę przystało - skuli tego ja Świąt nigdy nie wyprawiam (no, raz mi się zdarzyło na nowy domek - Bożego Narodzenia kiedy to wszyscy gościli u mnie) . Ale do brzegu - zmierzam do tego, że może by tak zabłysnąć tym razem i oprócz prezentów zajączkowych jednak cuś dobrego upichcić icon_rolleyes.gif .
Weźcie skoroście takie obyte w te klocki , ludziska się podzielcie jakimiś przepisami wielkanocnymi które mogłabym w praktyce uskutecznić ... może być z przekąsek świątecznych tudzież słodkości ...
U mnie w domu rodzinnym tradycja króluje : żurek, biała kiełbacha, sałatka jarzynowa , śledziki w śmietanie .... więc może by tak cuś .... hm .... innego? icon_rolleyes.gif
Dźwięczna będę za podesłanie czegoś na czym nie polegnę jako laik kulinarny icon_redface.gif , a co wszystkim posmakuje icon_smile.gif
Napisano
Cytat

więc może by tak cuś .... hm .... innego? icon_rolleyes.gif
Dźwięczna będę za podesłanie czegoś na czym nie polegnę jako laik kulinarny icon_redface.gif , a co wszystkim posmakuje icon_smile.gif




Krzonik icon_eek.gif , świeżo wykopany i zrobiony icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Szukam pomyslu na farsz do tartaletek na zimno..pomocy



nie robiłam nigdy tartaletek - zawsze kupowałam ..... może to być fajny pomysł ... icon_biggrin.gif
a na słodko chcesz robić czy na słono?
Napisano
sznupałam w necie bo też się przymierzam , i takie cuś znalazłam.... nie wiem jak się sprawdzi .... icon_rolleyes.gif

Z KURCZAKIEM
40 dkg gotowanego lub pieczonego kurczaka
2 jajka
1 drobno pokrojona cebula
posiekana natka pietruszki i inne ulubione zioła
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
keczup
10 dkg tartego sera

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut aż stanie się szklista. Mięso kurczak i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, dodać jajka, zieleninę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełniać tartaletki, posypać tartym serem i ozdobić ostrym keczupem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Przed podaniem ozdobić zielonym koperkiem. Podawać gorące.


Z PIECZARKAMI
8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
300 g pieczarek,
250 ml gestej smietany,
2 jaja,
1 lyzka masla,
2 galazki trybuli ogrodowej,
galka uszkatolowa, sol, pieprz.

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 8 okraglych, natluszczonych
foremek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu
ogrzanym do temp. 200żC przez 10-12 min.
2. Pieczarki oplukac, oczyscic, obrac ze skory, pokroic w plasterki, usmazyc
na masle. Jaja rozbic ze smietana, przecedzic przez geste sito, dodac do
smaku galke muszkatolowa, sol i pieprz.
3. Na dnie zapieczonych tartaletek ulozyc pieczarki, zalac sosem jajeczno-smietankowym tak, by siegal brzegow ciasta. Udekorowac listkami trybuli. Piec
ok. 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210żC.


  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ogłoszenie

Z grupą Sympatyków i Przyjaciół Maćka Kuronia, postanowiliśmy "ocalić od zapomnienia" założone przez Niego Forum http://www.kuron.com.pl/forum/

Uważam, że Wasza pomoc jest tutaj jak najbardziej na rzeczy. Zdaję sobie sprawę, iż nadmiarem czasu (jak my wszyscy zresztą) nie grzeszycie, ale ... czy jednak ten szczególny kawałek miejsca w "cyberprzestrzeni", ma pozostać tylko w martwych archiwach ?

Spróbujmy więc może ku Jego Pamięci miejsce to na powrót ożywić.
Proszę więc Was raz jeszce o pomoc, dziękując zarazem serdecznie tym, którzy już w tej pomocy zaczęli aktywnie uczestniczyć.

pozostając z kulinarnymi pozdrowieniami
Paweł Wieczor
aka
Chef Paul
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Otrzymałem zapytanie od jednego z Forumowiczów: jak postępować z zamrożoną pieczenią, by na stół trafiła jak świeża ?
Może ta informacja przyda się komuś jeszcze, więc odpisuję tutaj.
... otóż:

Rozmrażanie.
Najlepiej zrobić to odpowiednio wcześniej i rozmrozić w lodówce, jeżeli jednak nie mamy zbyt wiele czasu rozmrażamy w lekko osolonej wodzie (mięso musi być całkowicie przykryte zalewą - zapobiega to namnażaniu się flory bakteryjnej), w ostateczności możemy również rozmrozić mięso w kuchence mikrofalowej, specjalnie przeznaczonym do tego programem do rozmrażania.
Uwaga: nigdy nie rozmrażajmy mięsa w temperaturze pokojowej.

Odgrzewanie.
Nagrzewamy piekarnik (najlepiej z termo-obiegiem) do temp 200*C. Pieczeń układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy plastrami boczku (jeżeli rozmrażaliśmy w osolonej wodzie, a boczek jest wędzony, pieczeń należy dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha, by nie była za słona) - boczek zapobiegnie zbytniemu wyschnięciu mięsa na powierzchni i doda walorów smakowych, opcjonalnie możemy dodać pokrajaną w cienkie plastry cebulę.
Podlewamy lekko - czym, o tym poniżej - zakrywamy naczynie (można folią aluminiową) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczeń powinna uzyskać temperaturę wewnętrzną około 65*C (tak więc czas odgrzewania, będzie zależny od wielkości pieczeni).
Co jakiś czas mięso podlewamy wytworzonym sosem, a na ostatnie 10 minut pieczeń odkrywamy.
Uwaga: pieczeni zbyt długo nie przetrzymywać w piekarniku (gdyż odparują z niej wszystkie smakowite soki), po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, pieczeń wyjąć i dać jej "odpocząć" kilka minut przed podaniem - "zabieg" odgrzewania bez szkody dla pieczeni, można przeprowadzić tylko jeden raz.

Do podlewania mięsa.
- wołowina, baranina i dziczyzna: na jedną szklankę czerwonego wytrawnego wina dodajemy 1 łyżkę winnego octu, można opcjonalnie dodać czystego bulionu warzywnego ... oraz rozgniecionych jagód jałowca (lub jałowcówki, czyli ginu) rozmarynu (suszony, jeżeli świeży to gałązki układamy pod górną warstwą boczku), czosnek (granulowany, jeżeli świeży lub szczypior czosnkowy to układamy pod górną warstwą boczku), ... można również dodać kolendry i soku z cytryny.
- wieprzowina: nadaje się zarówno wytrawne wino białe lub czerwone (w zależności jakie walory smakowe chcemy uzyskać lub odzyskać), proporcja winnego octu jak powyżej, możemy również dodać czosnek, majeranek, kolendrę i tymianek. Jeżeli ktoś nie przepada za winem w pieczeni można użyć czystego bulionu warzywnego.
- drób: czysty bulion drobiowy z opcjonalnym dodatkiem nasion selera, majerankiem i sproszkowaną papryką. Efekt "chrupiącej skórki" odzyskamy poprzez wcześniejsze odkrycie odgrzewanej pieczeni, odparowanie płynów i zdjęcie warstwy boczku - można w piekarniku włączyć opcję "górnej grzałki".

Smakowitości życzę.

ps - Nigdy nie odgrzewam pieczeni w mikrofali. Moim zdaniem, traci ona smak podczas tego procesu i staje się "gumowata".

Gość gawel
Napisano
Dzięki wielkie, dobrze wiedzieć .Mikrofali nie uznaje jakoś to dla mnie za niebezpieczne nie mam zaufania
Napisano
Mam bardzo rygorystyczne podejście do odgrzewania potraw.

Uważam, że powinno się odgrzewać w taki sam sposób jak przyrządzano „pierwotne” .

Mikrofalówka, tylko w nielicznych wyjątkach - i tylko w przypadku niektórych potraw gotowanych (duszonych).
Napisano
Dla mnie przydatne funkcje mikrofalówki to
- rozmrażanie (funkcja w/g wagi bardzo się przydaje)
- grill
- grill + mikrofale (bardzo rzadko)
- mikrofale do podgrzania jakiegoś płynu (najczęściej kubek herbaty)

Do grzania (podgrzewania, odgrzewania) potraw mikrofal nie używam... uważam że zmieniają smak.
Napisano
Cytat

- mikrofale do podgrzania jakiegoś płynu (najczęściej kubek herbaty)


Mleko... gdy dzieci już śniadanie futrują i się znad talerzy drą ....PIIIIIĆĆĆ .... icon_eek.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Do grzania (podgrzewania, odgrzewania) potraw mikrofal nie używam... uważam że zmieniają smak.


Też tak uważam. Nie wiem jak to się dzieje, ale rzeczywiście zmieniają :(
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Chefie, a ja mam pytanie odnośnie kartaczy icon_smile.gif
na moim ostatnim urlopie na Suwalszczyźnie miałam okazję popróbować różnych regionalnych przysmaków,
i te kartacze właśnie... pyszne były...
zrobiłam dzisiaj, bez przepisu /brak dostępu do netu/ i wyszły twarde jak kamienie, zabić nimi można icon_biggrin.gif
/co może nie powinno dziwić, bo to przecież kartacze icon_wink.gif /
i teraz dowiedziałam się, że pewną część ciasta powinny stanowić ugotowane ziemniaki - ja zrobiłam z samych
surowych, i dlatego tej mąki dużo za dużo dałam, i dlatego takie twarde...
Pawle - masz swój wypróbowany przepis na kartacze? będę wdzięczna icon_smile.gif

/i czenaki też pyszne były, ale przepis od tubylca dostałam icon_smile.gif /

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...