Oczywiście to nie znaczy, że wentylator musi pracować przez cały czas... On ma tylko w krytycznych sytuacjach PRZYSPIESZYĆ wymianę powietrza, w grawitacyjne działanie powinno być CIĄGŁE...
Czyli koniecznie musisz zastosować kratkę typu pokazanej w poście #4
Powiedziałbym raczej: zabezpieczyć, czyli zaimpregnować oraz WENTYLOWAĆ!!!
a ktoś coś wie na temat kolejności w jakiej podpinamy urządzenia pod rozdzielacz w tym przypadku zimnej wody? Na razie myślę, tak: od prawej strony źródło dopływu wody i mamy rozdzielacz z wyjściami na 3/4, od prawej zasobnik, prysznic, zlewozmywak, wanna(tutaj mogę poczekać na wodę jak będzie sie nalewała), później drugi rozdzielacz z wyjściami 1/2 i np.: miska wc(tutaj na pewno mogę poczekać) itd...może zmywarka. pralka
Otulinę na zimną wodę najlepiej dać, możesz używać nawet cienkiej pianki, peszla, albo piany rozprężnej jak grubość otuliny nie pozwala na jej montaż. Najważniejsze, żeby rura z zimną wodą nie dotykała bezpośrednio gdzieś tej z ciepłą.
@Redakcja @retrofood a od rozdzielacza zimnej wody ma sens prowadzić na pex 20mm? Pamiętając, że na początku mam wąskie gardło, 1/2" od pionu. WC czy może tam coś jeszcze nie podpinałbym na pe 20mm. Ale prysznic, zasobnik, zlewozmywak...
Ma sens, bo stosując wyłącznie 1/2 „dojeżdżając do poszczególnych baterii”, opory przepływu będą większe. Buduj tak jakbyś miał zaraz za wodomierzem 3/4.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się