Skocz do zawartości

wigilia:) świateczne dania


Recommended Posts

Napisano
Około 10min w temp. około 150 stopni.


Ps. Ten przepis na piernik Cioci Basi, jest zapewne wersją zmodyfikowaną, staropolskiego piernika „dojrzewającego”.
W „oryginale” zapewne była mąka żytnią, albo (wersja luksusowa) pół na pół z pszenną – bez śmietany . Po wymieszaniu ciasto dojrzewało (fermentowało) około 3 tyg. i ta fermentacja „zastępowała” śmietanę.
Napisano
Pierniki upieczone wyszły lepszej jakości niż zdjęcie\

DSC01446.jpg

Napisano (edytowany)
a gdzie się podział świąteczny nastrój no może przedświąteczny icon_rolleyes.gif , watek padł gdzieś daleko a dziury w dachu i skropliny są ważniejsze od wigilii litości heloł Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano
Bo to najgorszy okres icon_smile.gif
Ja drugi raz pierniki będę piekł - tym razem na choinkę icon_smile.gif

Z okresu świątecznego - prezenty kupione - ale cicho sza w leasing mikołajowi dajęicon_smile.gif
Napisano
Oj Stasiu ty to zawsze pocieszysz Św Mikołaj wiele może icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
Rozumiem, że chodzi o przepis na kapustę wigilijną (postną).
Najprościej;
- suszone grzyby, moczymy dzień wcześniej,
- kapustę mocno osączamy (mocno wyciskamy),
- do garnka wrzucamy trochę masła, roztapiamy, na to wrzucamy kapustę i zalewamy wodą w której moczyły się grzyby, dosypujemy po uważaniu kminku, lekko solimy, i wstawiamy na palik (mały ogień), gotujemy do prawie miękkości kapusty,
- na patelnię trochę masła (ja używam sklarowanego), szklimy drobno posiekaną cebulę, jak się zeszkli, dorzucamy wymoczone i osączone grzyby (w całości lub posiekane), chwilę razem smażymy,
- zawartość patelni wrzucamy do garnka z prawie ugotowana kapustą i wszystko razem dusimy na małym ogniu.
Jak ktoś lubi, to można zaciągnąć kapustę zasmażką (mąkę można rozpuścić w wodzie po suszonych grzybach). Jak mamy grzyby mrożone, to postępujemy tak samo jak przy suszonych.

Najprostszy pod słońcem i wyśmienity przepis na śledzie:
- solone płaty śledziowe moczymy w wodzie – po uważaniu, w zależności czy lubimy bardziej lub mniej słone (ja moczę około 24 godziny, zmieniając raz wodę),
- wymoczone śledzie osączamy i lekko skrapiamy octem,
- siekamy sporo cebuli - też po uważaniu co do ilości, i jej kształtu (może być drobno posiekana lub w cieniutkich piórkach),
- w słoiku układamy (dość ciasno), na przemian, cebulę i śledzie (pierwsza i ostatnia warstwa, to cebula),
- całość zalewamy oliwą (tak aby przykryła ostatnią warstwę cebuli), słoik zakręcamy i do lodówki na min. dobę (te śledzie można przechowywać w lodówce do około 7 dni).

Jak ktoś lubi bardziej kwaśne, to octem skrapia się tez cebulę.


Smacznego.

dopisałem:

Zamiast octu, może być wyciśnieta (z umiarem) cytryna. Można też (dla podkreślenia niezwykłości dania) dodać (z umiarem) goździki (do cebuli). Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
Zrobiłem te pierniki z przepisu gawła- czy one mają być takie mokre w środku ? Normalnie powiedziałbym, że zakalec mi wyszedł choć wyrósł ( różnica-mieszałem ręcznie i piekłem bez termoobiegu )
Napisano
Cytat

Zrobiłem te pierniki z przepisu gawła- czy one mają być takie mokre w środku ? Normalnie powiedziałbym, że zakalec mi wyszedł choć wyrósł ( różnica-mieszałem ręcznie i piekłem bez termoobiegu )


Hm nie powinno tak być ja pieklem na 180 st przez 30 min i potem 1,2 h na 150 i po prostu sprawdziłem wykałaczka długa czy sie upiekło jak patyczek jest suchy to ok. Może to kwestia maki albo z płynnymi składnikami nieco przesadziłeś a nie zapomniałeś o kopiasteł łyżeczce sody?
Napisano
Cytat

Zrobiłem te pierniki z przepisu gawła- czy one mają być takie mokre w środku ? Normalnie powiedziałbym, że zakalec mi wyszedł choć wyrósł ( różnica-mieszałem ręcznie i piekłem bez termoobiegu )




Cytat

Hm nie powinno tak być ja pieklem na 180 st przez 30 min i potem 1,2 h na 150 i po prostu sprawdziłem wykałaczka długa czy sie upiekło jak patyczek jest suchy to ok. Może to kwestia maki albo z płynnymi składnikami nieco przesadziłeś a nie zapomniałeś o kopiasteł łyżeczce sody?




Mnie też wyszedł "mokry", mimo, że sprawdzałam patyczkiem i patyczek po 1h 40min. był suchy. Mimo to rodzinka wtrząchnęła i wszyscy się dobrze mają.. Na przyszłość jednak, bez bata, trzeba piec min. 2 godziny.
Napisano
Hm wiesz to zalezy również i od blachy jeżeli blaszka jest nowa "niewypieczona" to faktycznie trzeba dłużej ja pieke ten piernik z 1,5 porcji czyli prawie z 1kg maki i nieczego od siebie ie dodaje chociaż mam pokusy i zawsze wychodzi teraz piekłem 6 sztuk i wyszlo bez problemu mąki używam tortowej marki TIP icon_redface.gif najzwyklejszych produktów i tyle. Nie wiem jak moge pomoc , a jest jeszcze mozliwość że miód był za ciepły wtedy to faktycznie może ciasto wyjść za rzadkie ale już nie wiem jakie moga być przyczyny. Z resztą nastepnym razem wyjdzie lepszy po 10 razie to już super
Napisano
Miód miałem płynny ( z Kauflandu ) - nie podgrzewałem go, mąka pszenna poznańska. o sodzie nie zapomniałem - pierwsze dwa pierniki mimo że wyrosły to po 1h 50min od wyciągnięcia zapadły się - ale wujek przyszedł w gościnę i je wciął icon_smile.gif. 2 następne wyrosły i jakby mniej mokre w środku - ale piekłem 2h i 5 min. Foremki przepieczone.
Patyczek suchy w obu przypadkach. Zresztą chyba nie ma obawy bo widzę, że ubywa pomału i na święta pewnie nie bedzie icon_smile.gif.
Podejrzewam, że to ta moja nieszczęsna Amica gazowa robi co chce. Np z piernikami muszę uważać bo od spodu lubi się przypalać a od wierzchu prawie surowe.
Napisano
Biorę się za piernik Gawła. Piekłam piernik 3 razy w życiu i zawsze był do bani. Teraz sie okaże czy przepisy były kiepskie, czy ze mnie kucharka jak z koziej d...y trąbka.
Napisano
Cytat

... pierwsze dwa pierniki mimo że wyrosły to po 1h 50min od wyciągnięcia zapadły się ....


... pierników (tak jak i wiele innych ciast) nie należy wyjmować z piekarnika przed ich wystygnięciem icon_smile.gif

ps - dotyczy również pasztetów ... szczególnie tych "noworocznych" icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
a ja się chciałem tylko pochwalic, ze moczka w tym roku wyszła nam jak nigdy icon_biggrin.gif
nie podam moze przepisu, bo jest trochę kontrowersyjny icon_rolleyes.gif
na usprawiedliwienie podam, że odkąd pamiętam, to u mnie się tak moczkę robiło... Edytowano przez adiqq (zobacz historię edycji)
  • 10 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
Napisano
oooooooo, fajny wątek. chyba się skuszę na te Gawłowe cód- pierniki icon_biggrin.gif

u mnie będzie po duńsku, bo szybko i smacznie; kawał świni pieczony ze skórą. muszę wyszperać przepis, to wkleję.
Napisano
A warto z tym że to taki piernik z blaszki do krojenia a nie pierniczki twarde
Napisano
To ja jeszcze duńskimi przepisami zapodam. Mój ulubiony świąteczny deser, PYYYYYYCHA. obowiązkowa potrawa na Wigilię, w każdym duńskim domu.

Składniki:
250 ml wody
135 g ryżu (grubego, do risotto)
750 ml mleka
laska wanilii
100 g obranych posiekanych migdałów
0.5 l śmietany kremówki
cukier puder według uznania

Wodę zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i gotować 2 minuty. Dodać mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem na 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Ryż ostudzić i wyjąć laskę wanilii. Dodać cukier i migdały. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do ryżu. Wstawić na godzinę (minimum) do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym.

W Danii do ryżu dodaje się 1 cały migdał i osoba, która znajdzie go w swojej porcji, dostaje dodatkowy prezent icon_biggrin.gif

Cytat

A warto z tym że to taki piernik z blaszki do krojenia a nie pierniczki twarde


po zdjęciach widzę, że pieczony w keksówce icon_smile.gif
jutro będę robić.
Napisano
a może ma ktoś przepis/pomysł na... cokolwiek icon_smile.gif co można zrobić dużo wcześniej i zamrozić?
wiadomo - o czas chodzi... mało go, jest praca i szkoła...

bo że pierogi, uszka, bigos - to wiem, ale co jeszcze? icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

a może ma ktoś przepis/pomysł na... cokolwiek icon_smile.gif co można zrobić dużo wcześniej i zamrozić?
wiadomo - o czas chodzi... mało go, jest praca i szkoła...

bo że pierogi, uszka, bigos - to wiem, ale co jeszcze? icon_rolleyes.gif


może nie zamrozić, ale barszcz, kapustę z grochem, kapustę z grzybami, nawet sos i kompot z suszu możesz zrobić i zawekować.

zamrozić można jeszcze krokiety i gołąbki icon_smile.gif
Napisano
Wszystko co mrożone - traci pierwotną konsystencję. Dla mnie ma to znaczenie - wszak jest to jedyna taka kolacja (wieczerza) w roku, a magia nie dopuszcza półśrodków.

Z drugiej strony, nawet "mrożonka" z mikrofalówki, w tym dniu, też będzie daniem niezwykłym. icon_biggrin.gif

Złotym środkiem jest wcześniejsze przygotowanie półproduktów i "przetrzymanie" ich w chłodziarce, lub wekowanie.
Napisano
Dla mnie wekowanie jest lepsze, ale jak ktoś nie ma czasu, to chwali się, że pomimo wszystko szuka rozwiazań, jak tu zrobić samemu, a nie kupić gotowce. Dziś widziałam reklamę "najlepszego i najbardziej czerwonego barszczyku wigilijnego" w proszku... i to jest dopiero dramat.
Napisano
Cytat

a może ma ktoś przepis/pomysł na... cokolwiek icon_smile.gif co można zrobić dużo wcześniej i zamrozić?




przygotować tipsy
potem tylko przed samą kolacją myk,myk z zamrażarki, przykleić - i już!

icon_smile.gif
Napisano
Cytat

jak ktoś nie ma czasu, to chwali się, że pomimo wszystko szuka rozwiazań, jak tu zrobić samemu, a nie kupić gotowce.


no właśnie o to chodzi icon_smile.gif

jeszcze niedawno było inaczej, ale teraz- praca, szkoła, praktyki, cały dom na głowie, kurs tańca...itp itd
a będę miała gości, na dodatek w dużej ilości icon_smile.gif

mikrofalówki nie posiadam, mam mieszane uczucia co do tego urządzenia

dzięki, Prezesie, pomysł godny uwagi icon_wink.gif


Napisano
ej no, jak gości w dużej ilości to opcje są dwie: Wigilia po Amerykancku i upiec jednego wielkiego ptaka icon_biggrin.gif
albo zrzuta; u mnie w domu zawsze tak było, że jak odbywał się wielki wigilijny spęd rodzinny, to każdy przynosił coś, co robił najlepiej icon_smile.gif
Napisano
Cytat

ej no, jak gości w dużej ilości to opcje są dwie: Wigilia po Amerykancku i upiec jednego wielkiego ptaka icon_biggrin.gif
albo zrzuta; u mnie w domu zawsze tak było, że jak odbywał się wielki wigilijny spęd rodzinny, to każdy przynosił coś, co robił najlepiej icon_smile.gif


a skąd ja aż takiego dużego ptaka wezmę? icon_rolleyes.gif
/może prosiak lepszy?/
Napisano
Cytat

to ilu tych gości będzie?!

może żółty ptak z ulicy sezamkowej by się nadał icon_lol.gif



sam ptak nie załatwi sprawy... icon_wink.gif
na Wigilii 7 osób,
w I dzień Świąt 11 - obiad, później ze 3-4 ciasta, później kolacja typu sałatki i inne przystawki + 1 danie na gorąco
no ale wciąż myślę, wertuję różne źródła i myślę... jakoś to będzie, chyba icon_smile.gif icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Ja przedwczoraj nastawiłam kapustę do kiszenia. Wczoraj zrobiłam pierniki i konfiturę pomarańczową icon_smile.gif


i ukisi się ta kapusta na czas? icon_rolleyes.gif ja kiszę zawsze w październiku...

żałuję, że dopiero teraz sobie przypomniałam, bo zrobiłabym jakąś naleweczkę świąteczną, a teraz to już chyba za późno
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

ukisi się. kapustę zalewa się wrzątkiem po gotowaniu ziemniaków icon_smile.gif w cieple 3 dni i gotowa, w chłodzie tydzień.


... to prawda icon_smile.gif ... smak jednak nie ten sam jak w metodzie tradycyjnej (tylko sól i kapusta - sól nie jodowana oczywiście)
Napisano
Cytat

Pyry zaadaptowały stary przepis Ćwierczakiewiczowej - bo to sprytna nacja icon_mrgreen.gif


Tak i owszem, a jak się nie uda to "czeladź" zje. Sory ale Ćwierczakiewiczowa z całym szacunkiem jest jak .... żeby nie przesadzić jak TB :biggrin:
Napisano
Cytat

... to prawda icon_smile.gif ... smak jednak nie ten sam jak w metodzie tradycyjnej (tylko sól i kapusta - sól nie jodowana oczywiście)


ojtam, ojtam bigos wszystko przyjmie icon_wink.gif

poza tym smakuje o niebo lepiej, niż kupiona w "polskim sklepie".

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Skoro zamiast wylewki będzie płyta systemowa i suchy jastrych to moc grzewcza podłogówki będzie jeszcze niższa, bo tu rurki nie są bezpośrednio otulone wylewką. Czyli będziemy mieli efekt ciepłej podłogi, ale do efektywnego ogrzewania takiej łazienki będzie to o wiele za mało. Naprawdę nie wiem, czy na tak małej powierzchni warto robić podłogówkę wodną zamiast elektrycznej. Wszystko się znacznie bardziej komplikuje. Zużycie prądu nie musi zaś wcale być duże, bo ogrzewanie podłogowe nie musi działać stale. Zasadniczą moc grzewczą i tak powinien tam zapewniać grzejnik.   W łazience zdecydowanie lepiej zastosować płyty cementowo-włóknowe niż gipsowo-włóknowe, bo są znacznie mniej wrażliwe na działanie wilgoci.    Jaki tam jest rodzaj stropu? Być może legary dałoby się usunąć, ułożyć tam izolację cieplną i suchy jastrych z płyt cementowo-włóknowych?
    • u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
    • Dzień dobry, Robię generalny remont na poddaszu 22 letniego domu parterowego o powierzchni poddasza 140mkw po podłodze, dachu wielospadowym ze słupami i dachówką betonową na 390mkw. W związku z tym usunąłem wylewkę i styropian i chce upewnic sie ze nie bede musial kuć nowej. Generalnie mimo braku dykatacji na takiej powierzchni strop wygląda dobrze poza jednym fragmentem jak na zdjęciu. Wydaje mi się, że to jakoś wzmacniano przed pierwszą wylewką? Co to jest? Widzę że i tak pęknięcie poszło i zrobiło się takie U. Czy tam coś trzeba dodatkowo wzmacniać? Niby stoi 20 lat dom, ale będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki i nowe ścianki GK, meble, płytki zamiast paneli, więc trochę wagi dojdzie. Ponadto zauważyłem że ktoś beztrosko sobie wykuł wzmocnienie stropu i tak zostawił. Teraz mam szanse to jakoś wzmocnić bo prętów nie przeciął a naprężenia tam będą ściskające. Czym to uzupełnić? Gotowa masa naprawcza wymieszana z kamieniami? To jest aż 5cm głębokie. Nie sypie się, trzeba gruntować? Poza tym w narożnikach domu widzę pęknięcia po przekątnej. Chyba mniej niebezpieczne, ale czy na pewno? Szkoda, że nie pomyśleli o dylatacji!
    • Od dołu folia paroizolacyjna bezpośrednio pod płyty g-k, chociaż jeżeli zaraz nad nimi jest OSB to i tak para wodna zbytnio przez nią nie przejdzie. Bardziej mnie zastanawia całość od góry, bo skuteczność wentylacji przestrzeni z wełną będzie bardzo słaba, gdy zostawimy 2 cm poziomej szczeliny pomiędzy wełną i płytą OSB, płyty też rozsuniemy po 2 m. Bezpieczniej byłoby od góry ułożyć deski i pomiędzy nimi zrobić odstępy po 2 cm. Płyty to jest jednak duża ciągłą powierzchnia. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...