kropeczka_ns Napisano 7 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 7 listopada 2009 Sama pamietam jak pisałam tu w trakcie budowy że kominek u nas to raczej tak bardziej rekreacyjnie, bo my przeciez ciągle jestesmy w pracy i większość wieczorów jestem sama:) a tymczasem jest inaczej. Przekonaliśmy się jak proste i niekłopotliwe jest palenie w kominku i jak od dwóch kostek podpałki w kilka minut bucha ogień- teraz już wiemy też że nie są dobre do palenia małe kawałki drewna i drugą porcję kupiliśmy takich 50-60 cm sporych klocków. Trzy takie klocki utrzymują mi ogień i ciepło w całym domu od 16-17 do 22-23 czy nawet później. Nie wierzyłam że bede palić kiedy jestem sama- a palę i stało się to codziennym rytuałem:) Zajmuje mi to naparwde 5-10 minut. Więc nie zawsze w praktyce jest tak jak się pierwotnie myślało:) Z kolei mam koleżankę która zainwestowała duże pieniądze w przeróbkę kominka i zrobienie płaszcza wodnego- i teraz wogóle nie pala no bo.... komu by się chciało chodzić po drewno, nosić (tak powiedziała..) - dla mnie to szok bo taka inwestycja zupełnie bezsensowna jakoś mi się nie mieści w głowie:) ale ja taki trochę centuś jestem:) Więc my palimy w kominku. Kominek jest the best i daje niepowtarzalny klimat i pewnie jak to poczujecie i złapiecie bakcyla, będziecie palić Link do komentarza
adam1974 Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 13 listopada 2009 A jak z czyszczeniem kominka i kurzzeniem ja mam mało pozytywne doświadczenia.Pozaty tam gdzie wychodzi powiersze z czopucha nad kominkiem zawsze trzeba co sezon malować Link do komentarza
wojtekk Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 26 kwietnia 2010 Jak chodzi o czyszczenie kominka to polecam odkurzacze do kominków (lepiej dołożyć parę złotych i wybrać ten z własnym silnikiem zamiast samej "nakładki" na zwykły odkurzacz domowy).Co do malowania to i tak nie wyobrażam sobie aby co 2-3 lata nie odmalowywać wnętrz, więc to chyba nie jest takie straszne. Natomiast istnieje proste rozwiązanie polegające na wykonaniu "ramy" pod sufitem w odległości ok 30-40 cm od obrysu czopucha, dzięki czemu ten kurz będzie zatrzymywany wewnątrz ramy a brudzenie sufitu będzie niemal niezauważalne. Prosty trik a skuteczny - z tym, że nie w każdym wnętrzu takie rozwiązanie pasuje. Chociaż ja i tak stoję na stanowisku, że takie okopcenia nadają wnętrzu charakter, a klimat palącego się kominka na pewno jest lepszy od klimatu sterylnie czystego i zimnego pomieszczenia. Link do komentarza
amkada Napisano 26 grudnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 26 grudnia 2010 Kominek wcale nie sprawia jakichś wielkich kłopotów z czyszczeniem...a przynosi wiele korzyści. Zwłaszcza model z płaszczem wodnym - ogrzewa cały dom a także i wodę Link do komentarza
wolfik36 Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 29 grudnia 2010 Cytat A jak z czyszczeniem kominka i kurzzeniem ja mam mało pozytywne doświadczenia.Pozaty tam gdzie wychodzi powiersze z czopucha nad kominkiem zawsze trzeba co sezon malować Palę w kominku już drugi rok i nie mam żadnych śladów użytkowania. Ktoś polecił mi dawno założenie filtra powietrza opływającego kominek i wydostającego się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi kurz nie dostaje się do kominka i nie spala się na nim - czyniąc potrzebę odnowienia. Przy DGP także założony filtr i wszystko jest ok, a palimy codziennie. pozdro Link do komentarza
amat Napisano 5 lutego 2011 Udostępnij #6 Napisano 5 lutego 2011 Cytat Palę w kominku już drugi rok i nie mam żadnych śladów użytkowania. Ktoś polecił mi dawno założenie filtra powietrza opływającego kominek i wydostającego się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi kurz nie dostaje się do kominka i nie spala się na nim - czyniąc potrzebę odnowienia. Przy DGP także założony filtr i wszystko jest ok, a palimy codziennie. pozdro Możesz coś wiecej powiedzieć o tym filtrze powietrza zasysanego do kominka, może jakiś rysunek, schemat Link do komentarza
janek12345 Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #7 Napisano 28 lutego 2011 Cytat Sama pamietam jak pisałam tu w trakcie budowa kominków że kominek u nas to raczej tak bardziej rekreacyjnie, bo my przeciez ciągle jestesmy w pracy i większość wieczorów jestem sama:) a tymczasem jest inaczej. Przekonaliśmy się jak proste i niekłopotliwe jest palenie w kominku i jak od dwóch kostek podpałki w kilka minut bucha ogień- teraz już wiemy też że nie są dobre do palenia małe kawałki drewna i drugą porcję kupiliśmy takich 50-60 cm sporych klocków. Trzy takie klocki utrzymują mi ogień i ciepło w całym domu od 16-17 do 22-23 czy nawet później. Nie wierzyłam że bede palić kiedy jestem sama- a palę i stało się to codziennym rytuałem:) Zajmuje mi to naparwde 5-10 minut. Więc nie zawsze w praktyce jest tak jak się pierwotnie myślało:) Z kolei mam koleżankę która zainwestowała duże pieniądze w przeróbkę kominka i zrobienie płaszcza wodnego- i teraz wogóle nie pala no bo.... komu by się chciało chodzić po drewno, nosić (tak powiedziała..) - dla mnie to szok bo taka inwestycja zupełnie bezsensowna jakoś mi się nie mieści w głowie:) ale ja taki trochę centuś jestem:) Więc my palimy w kominku. Kominek jest the best i daje niepowtarzalny klimat i pewnie jak to poczujecie i złapiecie bakcyla, będziecie palić jesteś w takim razie w gronie nie licznych osób, które nie mają problemy ze swoim kominkiem, ja jakoś się nie mogę przekonać do palenia - samo rozpalenie już mnie doprowadza do nerwicy a później potrafi zgasnąć po 30 minutach i od nowa, dlatego palenie w kominku to tylko dla mnie estetyczny dodatek do salonu Link do komentarza
wolfik36 Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #8 Napisano 28 lutego 2011 Ten tzw filtr to tak na prawdę rozciągnięta pończocha na ramce pod kominkiem, gdzie znajdują się wloty powietrza. Nie przepuszczająca warstwa, która zatrzymuje wszystkie nieczystości. Jeśli chodzi o dgp to jest założony normalny filtr systemowy.Palimy codziennie, nauczyliśmy się rozpalać suchym drewnem, które leży w domu. Do tego fajne długie zapałki, które akurat dostaliśmy w gratisie przy okazji zakupów na www.kratki.pl Ogromna oszczędność oleju, wieczorem napalone i piec nie załącza się do rana, a nawet dłużej. Dgp doskonale rozprowadza ciepłe powietrze mimo, że nawiewniki są w suficie.Turbina (400m3) bardzo fajnie nadmuchuje. W salonie zamontowany nawiewnik powietrza z zewnątrz, dostarcza powietrze do salonu, a tym samym całej instalacji dgp. Mimo wszystko polecam palenie w kominku.Pozdrawiam i życzę zdecydowania. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 28 lutego 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 28 lutego 2011 Janek musisz się nauczyć palić to umiejętnośc jak kazda inna. A w kominku palimy tak:1. trzeba usunąć do zera popiół z wkładu i z tej szufladki (ja mam specjalny odkurzacz do kominków bardzo głośny ale robi to w minutę)2. teraz ja układam 3-4 kostki podpałki w rządku i podpalam je. 3. Jak juz się wyraźnie "chwycą" kładziesz drewno- ja normalne, grube, trzymane na zewnątrz domu pod okapem- z tym że kupujemy wysuszonego, dwuletniego buka4. kluczowe jest układanie drewna- układasz wzdłuż, na dole 3 obok siebie, na nich 2 na nich jedna- taki stosik uprządkowany w piramidkę. Wszystkie wzdłuż. (teraz już rozpalam kładąć 2 a na nich 1 zwłaszcza jak są większe). Układasz tak żeby kostki podpałki które już się palą znalazły się pomiędzy dolnymi kawałkami wzdłuż, równolegle do szczapek.5. oczywiście żeby rozpalic otwierasz na maxa dopływ powietrza z zewnątrz i szyber!6. w 90% przypadków po takim ułożeniu buchnie za chwilę ogień Trzymasz otwarte szybry tak długo aż te pierwsze szczapy się prawie spalą, masz mieć sporą ilość żaru, takich rozżarzonych kawałków. Wtedy dokładasz grube kawałki już po jednym i przymykasz- dopływ i szyber. Jeśli tak zrobisz będzisz mógł zaglądanąc i dołożyć jedno może raz na godzinę. Ja zaraz bede palić to może zrobię jakąs fotkę w wkleje:) Jak się nauczysz rozpalanie będzie bardzo proste i szybkie, zobaczysz, ja tez kiedyś nie umiałam. Link do komentarza
Bekser Napisano 1 marca 2011 Udostępnij #10 Napisano 1 marca 2011 Najlepiej jeszcze na etapie projektowania (znając własne przyzwyczajenia i zwyczaje) odpowiedzieć sobie na pytanie:- Jak i czy w ogóle będę korzystać z kominka?Odpowiednie zaplanowanie przeznaczenia tego źródła ciepła (lub rekreacji) pozwoli uniknąć kosztownych przeróbek. Wiedząc odpowiednio wcześnie, że kominek ma być jednym z głównych źródeł ciepła możemy wybrać system – DGP, płaszcz wodny, akumulację itd. Gdy dom już jest wybudowany i wykończony o przeróbki ciężko – bez kucia i dodatkowych nakładów się nie obejdzie.Piszesz, że jednak zamiast rekreacji Wasz kominek jest używany stale. To ja zapytam, jaki macie wkład? Bo wbrew pozorom producent wkładu jest bardzo istotny. Ważne, by była to firma z doświadczeniem, jak choćby Systemy Kominkowe Waligóra. Tanie wkłady rekreacyjne nie są raczej odpowiednie do tak intensywnej eksploatacji. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 2 marca 2011 Autor Udostępnij #11 Napisano 2 marca 2011 Bekser bardzo prosze wklej swój wkład formy systemy kominkowe Waligóra bo myślę ze jako zadowolony klient taki własnie zamontowałeś. Jak nie to pomyślimy że to kolejna kryptoreklama na forum a to zaczyna nas już wkurzac. Link do komentarza
ja14 Napisano 3 marca 2011 Udostępnij #13 Napisano 3 marca 2011 Cytat jakich nas? Ja i Kropka. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 marca 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 4 marca 2011 racer było to niedawno poruszane, zajrzyj do działu do moderatorów- dlatego napisałam "nas". Pojawia się nowy facet i w pierwszym i często ostatnim poście pisze "kupujcie coś tylko tej firmy bo tylko to jest dobre". Standard, wszystkie te posty są podobne. Zobacz temat "bezczelna reklama na forum". Link do komentarza
retrofood Napisano 4 marca 2011 Udostępnij #15 Napisano 4 marca 2011 Cytat Zobacz temat "bezczelna reklama na forum". A oni pewnie matoły nie wiedzą, że ja u takiego tumana to na pewno nic nie kupię. Link do komentarza
Bekser Napisano 8 marca 2011 Udostępnij #16 Napisano 8 marca 2011 O widzę, że mój post wywołał nie do końca poprawną reakcję.Wiem, że jako forumowicz z małą ilością postów jestem średnio wiarygodny więc jutro postaram się umieścić tutaj zdjęcia dokumentujące nasz kominek, muszę odszukać je na komputerze Link do komentarza
Bekser Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #17 Napisano 9 marca 2011 No to wrzucam obiecane zdjęcie.Tak się prezentował nasz kominek krótko po jego montażu:Palimy w nim już od jakiegoś czasu, nie kopci się przesadnie, nie sprawia żadnych kłopotów.Uważamy zakup za bardzo udany Link do komentarza
vip42 Napisano 10 marca 2011 Udostępnij #19 Napisano 10 marca 2011 bardzo fajny, a masz system rozprowadzania ciepła? Link do komentarza
marcinmajster Napisano 10 kwietnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 10 kwietnia 2011 Cytat fajny szukam informacji na temat wkładów grzewczych "Invicta". Czy ktoś spotkał się z tą firmą? Jakie są plusy, jakie minusy. Czy może wybrać coś bardziej sprawdzonego, np. francuską "Suprę? Link do komentarza
racer Napisano 15 kwietnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 15 kwietnia 2011 invicta ma opinię zabawki, supra to wysoka półka. Link do komentarza
wolfik36 Napisano 15 kwietnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 15 kwietnia 2011 Cytat invicta ma opinię zabawki, supra to wysoka półka. Zastanawia mnie fakt- jak firma (supra) rozwiązała problem wykonania kominka do palenia ciągłego produkując kominki ze zwykłej stali i w wielu modelach bez czopucha ?Tylko w wybranych modelach zastosowano żeliwo w połączeniu ze zwykłą stalą lub kotłową.Dlaczego ich wkłady nie mają żeberek oddających ciepło?(A tak swoją drogą to co Francuzi mogą widzieć o prawdziwej zimie ?) Link do komentarza
racer Napisano 15 kwietnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 15 kwietnia 2011 to pozostanie wielką tajemnicą wiary, synu.... chyba. Link do komentarza
amkada Napisano 19 kwietnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 19 kwietnia 2011 Bardzo ciekawie prezentują się kominki ścienne np. http://www.domplusdom.pl/rozwiazanie/kominki-scienne. Według mnie wyglądają bardzo nowocześnie i designersko. W dodatku nie ma dymu i osmolonych ścian. Czy ktoś z Was miał taki kominek? Polecilibyście? Link do komentarza
daggulka Napisano 19 kwietnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 19 kwietnia 2011 Cytat Bardzo ciekawie prezentują się kominki ścienne np. http://www.domplusdom.pl/rozwiazanie/kominki-scienne. Według mnie wyglądają bardzo nowocześnie i designersko. W dodatku nie ma dymu i osmolonych ścian. Czy ktoś z Was miał taki kominek? Polecilibyście? Nie posiadam kominka z wyboru ..... ale gdybym miała , to nie zdecydowałabym się na to cudo gazowe. Kominek ma dawać klimat - dlatego ludzie się decydują (wyłączając tych którzy mają kominek zamiast kotłowni). Ludziska żeby klimat był lubią dołożyć drewienko, najchętniej jakieś z żywicznym zapachem ..... lubią patrzeć w nierównomierny trzaskający płomień ..... kominek ma dawać klimat. Zamiast tego z linka można równie dobrze na ścianie obraz powiesić z serii "martwa natura" - bo to określenie najbardziej tu na miejscu.Jestem na "nie" - dla mnie to podróba , a zarazem przeciwieństwo klimatycznego kominka . Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 kwietnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 19 kwietnia 2011 Cytat Bardzo ciekawie prezentują się kominki ścienne Raczej ciekawie niż bardzo Według mnie to bardziej wizualizacja ognia niż kominek tworzący atmosferę.A atmosfera się tworzy jak ogień jest żywy.A tu?Płomienie trochę lepiej widać niż w piekarniku Link do komentarza
Draagon Napisano 20 kwietnia 2011 Udostępnij #27 Napisano 20 kwietnia 2011 (edytowany) Cytat Bardzo ciekawie prezentują się kominki ścienne np. .... W dodatku nie ma dymu i osmolonych ścian. Czy ktoś z Was miał taki kominek? Polecilibyście? Dym musi być! - osmolone ściany niekoniecznie Czy kominek w ścianie - moze być - pod warunkiem że opalany drewnem, takie gazowe to mi się z hutą albo co gorsza ... kojarzą. Ale pod tym kątem nie dyskutuję bo to kwestia gustu. Edytowano 20 kwietnia 2011 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vip42 Napisano 20 kwietnia 2011 Udostępnij #28 Napisano 20 kwietnia 2011 Cytat Raczej ciekawie niż bardzo Według mnie to bardziej wizualizacja ognia niż kominek tworzący atmosferę.A atmosfera się tworzy jak ogień jest żywy.A tu?Płomienie trochę lepiej widać niż w piekarniku dla leniwych: zawsze można wstawić coś takiego jak tu Link do komentarza
Draagon Napisano 20 kwietnia 2011 Udostępnij #29 Napisano 20 kwietnia 2011 jak już bardzo leniwie to film z youtube na pendriva - i do telewizora włączyć - i mamy gotowca Tak sobie kiedyś zrobiłem - ale potwierdzam - kompletny brak klimatu - mimo dźwięku i widoku - nie czuć żaru, zapachu, i tego "czegoś" http://www.youtube.com/watch?v=e_BL5EKwSqE...ayer_detailpage Link do komentarza
goodidea Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #30 Napisano 26 kwietnia 2011 Witam, Wkład kominkowy z zamkniętą komorą spalania to sprawdzone rozwiązanie zapewniające jednocześnie piękno naturalnego ognia jak i ekonomiczne i wydajne ogrzewanie. W naszej ofercie są znajdują się wkłady następujących producentów: EdilKamin, Spartherm, Sparke, Blanzek, Tarnawa, KFD, Arysto. Każda z tych firm oferuje produkty wysokiej jakości objęte co najmniej 5 letnią gwarancją. Link do komentarza
racer Napisano 27 kwietnia 2011 Udostępnij #31 Napisano 27 kwietnia 2011 Cytat Witam, Wkład kominkowy z zamkniętą komorą spalania to sprawdzone rozwiązanie zapewniające jednocześnie piękno naturalnego ognia jak i ekonomiczne i wydajne ogrzewanie. W naszej ofercie są znajdują się wkłady następujących producentów: EdilKamin, Spartherm, Sparke, Blanzek, Tarnawa, KFD, Arysto. Każda z tych firm oferuje produkty wysokiej jakości objęte co najmniej 5 letnią gwarancją. a jaką firmę reprezentujesz? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się