Skocz do zawartości

domek chlebkiem pachnący:)


Recommended Posts

Napisano
Upiekłam sama chlebek czosnkowy! I dam wam przepis. Zaznaczam że piec nie umiem a czasu nie mam:) Chlebek jest najprostszy na świecie i nie wymaga żadnych umiejętności, trzeba tylko być w domu bo musi przez jakiś czas rosnąć. Samej roboty jest przy nim na 20 minut:)
składniki
mąka- 2,5 szklanki
drożdze- pół kostki
mleko- 1 szklanka (ciepłe)
cukier- 1 łyzeczka
sól- mocno czubata łyżeczka
czosnek- zależnie od upodobań, ja dałam kilka ząbków ( 1/2 głowki) i było baardzo czosnkowe
1/2 dużej cebuli lub 1 mała (posiekana)
1 jajko

Drożdze rozprowadzamy ciepłym mlekiem i cukrem w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrosną- ja odstawiłam na długo, gdzies na 2 godziny, zrobiło mi się tego ze 3 razy tyle napewno
Dodajemy potem mąkę, jajko, sól, czosnek (wyciśniety) i cebulkę (posiekaną) i wyrabiamy gęste, lepiące się ciasto. Mąki można dać ciut więcej jeśli potrzeba.
Wylewamy na podłużną blaszkę i jeszcze raz odstawiamy żeby wyrosło- tez conajmniej godzina.
Pieczemy w 200 stopniach (grzałka dolna i górna, jak ciasto, bez termoobiegu) około 40 minut.
  • 1 rok temu...
Napisano
Jak ktoś jest zainteresowany robieniem naturalnego chleba razowego albo pszennego to mogę dać przepis icon_smile.gif
Tylko to sie robi dość długo - minimum 3 dni na sam zaczyn ( takie cuś z czego chleb wyrasta.. ) Potem idzie szybciej - chleb co dwa tygodnie się piecze - można w zwykłym piekarniku gazowym.

Dodam tylko że razowy to moze nawet tydzień leżeć i będzie ciągle wilgotny icon_smile.gif a nie sypiący sie suchar icon_smile.gif
Pszenny około 4 dni wytrzymuje - potem się robi twardziel icon_smile.gif
Napisano
Dzieki za przepis. Coś w sam raz dla mnie, ostatnio mam zajawkę na robienie wszystkiego sama, zrobiłam pizzę na spodzie z maki pełnoziarnistej, lavash (czyli takie placki do tortilli) i bagietki. Teraz pora na chlebek czosnkowy. Mniam, już się nie mogę doczekać.
Pozdrawiam
Napisano (edytowany)
Nie jest tajny ino poufny ( nie wiem komu Dagmara dziękowała - bo ja nie dawałem jeszcze przepisu icon_smile.gif )- ja go wyrabiam, ale zaczyn żonka robi - a wczoraj do nocy wierzbę sadziłem i zmordowani oboje byliśmy.. jak tylko dam radę to go tutaj damy icon_smile.gif
Wiem, że sie daje mąkę pszenną lub razową, zalewa chyba ciepłą wodą i potem co 8h dwie duże łyżki stołowe mąki i wodę do uznania ( by taka "galareta" była)
I robi się ten zaczyn tak by potem tylko 50% mąki dodać.. ale tak jak mówię dam od A do Z wieczorkiem. Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
No więc to jest tak icon_smile.gif
Zakwas:
Robimy tak: 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej najlepiej + letnia woda - odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce ( u mnie stoi przy kuchence w kuchni ) - konsytencja po rozrobieniu z wodą to takie gęste ciasto naleśnikowe. Po 12h dodać 100gram mąki + wodę - zamieszać - i tak kolejne 3-4 dni - aż zakwas zacznie bąbelkować i będzie miał taki kwaśny zapach - I MAMY ZAKWAS
Zaczyn:
Bierzemy zakwas, dodajemy szklankę mąki żytniej dodajemy wodę letnią i odstawiamy w miejsce w temp 22-23'c w miejscu nieprzewiewnym ( np środek piekarnika ) po 6-8 godzinach powtarzamy - szklanka mąki i tak samo robimy z wodą - powtarzamy to samo po 8h i jeszcze raz po 8h - potem na 2-3h i odstawiamy do wyrośnięcia aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
CIASTO WŁAŚCIWE - PIECZYWO BIAŁE/Chleb wiejski
Po tym wszystkim.. do zaczynu dodajemy 2 szklanki mąki pszennej dwie żytniej ( UWAGA! przy pierwszym zaczynie dodajemy TYLKO JEDNĄ szklankę mąki żytniej ) łyżkę soli, łyżeczkę cukru, trzy łyżki oliwy + wodę letnią - i wyrabiamy
( TO ROBIĘ JA icon_razz.gif ) Możemy robić to do foremek - wtedy ma być mniej gęste ( by mogło swobodnie wyrastać w foremce - foremkę smarujemy olejem, obsypujemy mąką i dajemy ciasto tak do 60% pojemności formy )
Jak chcemy okrągły bochen chleba to robimy bardziej gęste by można je było uformować ręcznie(ale też można włożyć do durszlaka ściereczkę bawełnianą albo pieluchę tetrową podsypać mąką i włożyć ciasto do wyrośnięcia w ten durszlak na 2 godziny do wyrośnięcia )


Chleb ciemny razowy - robimy tak samo poczynając od zaczynu tylko zamiast mąki żytniej zwykłej dajemy żytnią razową - przy wyrabianiu ciasta do pieczenia dajemy zdecydowanie mniej wody - bo inaczej wyjdzie plucha
icon_smile.gif Acha przed pieczeniem odrywamy do ciasta tak z dwie łyżki stołowe pełne - to nam posłuży później jako początek zaczynu - wkładamy do słoika i do lodówki - może stać 2 tygodnie - wtedy omija nas robienie zakwasu a i zaczyn jest mocniejszy - przed procedurą zaczyn wyjmujemy na kilka godzin przed wdrażaniem "procedury mąka/woda icon_smile.gif )
A fotki dam jutro bo aparat mi szwankuje - znaczy się baterie słabe icon_razz.gif

A i to wszystko potem delikatnie do piekarnika ( nie rzucać bo opadnie ! ) i pieczemy 40-45 minut - chyba ok 200-230 stopni ( moją AMIC-ę gazową ustawiam na 7 ( w skali 8 max) ( chleb okrągły z durszlaka - odwracamy durszlak wywalamy chleb na podstawione dłonie - na blachę dajemy mąkę - lekko formujemy i do pieca.. można naciąć wierzch na X - to nie będzie tak pękać icon_smile.gif
Troche chaotycznie to wygląda. Generalnie dokarmiamy zaczyn co 8h - jak 12h to też nic się nie stanie - my to robimy w garnku kamionkowym i przykrywamy ściereczką. "karmimy" chlebek rano przed pracą - po przyjściu z pracy i wieczorkiem przed snem - a potem bach wyrabiamy i po 3h mam świeżutki chlebek.
Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Nie jest tajny ino poufny ( nie wiem komu Dagmara dziękowała - bo ja nie dawałem jeszcze przepisu icon_smile.gif )- ja go wyrabiam, ale zaczyn żonka robi - a wczoraj do nocy wierzbę sadziłem i zmordowani oboje byliśmy.. jak tylko dam radę to go tutaj damy icon_smile.gif
Wiem, że sie daje mąkę pszenną lub razową, zalewa chyba ciepłą wodą i potem co 8h dwie duże łyżki stołowe mąki i wodę do uznania ( by taka "galareta" była)
I robi się ten zaczyn tak by potem tylko 50% mąki dodać.. ale tak jak mówię dam od A do Z wieczorkiem.


A ja jak zwykle zyje w innej przestrzeni czasowej icon_sad.gif Ja myslałam, że ten przepis na chlebek czosnkowy to jest jakiś nowy i dziekowałam własnie za ten przepis...ehh...Dagmara, Dagmara....
Ten na zakwasie to musi być smaczny. Tym razem dzieki za ten przepis...chyba...
Napisano
Moja mama zakupiła sobie niedawno przyrząd do pieczenia chlebka . Z zewnątrz wygląda jak gofrownica. Byłam przekonana , że to kolejny gadżet do zagracenia kuchni - co jest ulubionym zajęciem mojej mamy icon_lol.gif . Kiedy już się nie mieści , to pada frustrujące bardziej dla mnie pytanie : "nie chcesz nowej sokowirówki? bo ja mam już trzy" icon_lol.gif
Wracając do tematu: mama piecze wytrwale codziennie chlebek eksperymentując ze składnikami . Tylko naturalne składniki - dodaje czasem słonecznik, albo pestki z dyni tudzież inne dziwne rzeczy - i za każdym razem wychodzi Jej inny icon_biggrin.gif . Fajna sprawa dla ludzi , którzy lubią pieczywko icon_biggrin.gif .
Napisano
Cytat

Dzieki za przepis. Coś w sam raz dla mnie, ostatnio mam zajawkę na robienie wszystkiego sama, zrobiłam pizzę na spodzie z maki pełnoziarnistej, lavash (czyli takie placki do tortilli) i bagietki. Teraz pora na chlebek czosnkowy. Mniam, już się nie mogę doczekać.
Pozdrawiam



Ja pizzę z mąki żytniej razowej też robię żonce - smaczna może i jest.. ale co to za pizza co ma z 5 milimetrów spód ?icon_smile.gif
Napisano
Dagga moja przygoda z chlebkiem zaczęła się własnie od tego do wypieku chleba - mam taki i to prawie nówka może z 5 miesięcy ma.. ale jak mam czekać na chleb 2h... i albo wyrośnie albo się zapadnie , najfajniej było robić tak jak na rano był gotowy, tuż przed pracą - mój ulubiony to na maślance - ale jego trzeba w trybie szybkim 50 minut..
Nie mozna zostawic by sie na rano upiekł.. Mam ze 100 przepisów na chlebki z tej maszynki icon_smile.gif

Dlatego co się da to robię ręcznie - 5 minut i ciasto zrobione - taka focciatta np icon_smile.gif
Jak mam czekac jak mi maszynka wyrobi... zbyt niecierpliwy jestem icon_smile.gif
Mam taki sprzęt Zelmer 43Z010 - niby fajnie ale tak jak mówię wszystko co do grama dokładnie.. w dodatku jak robiłem ze słonecznikiem chleb to się jeden pod mieszalnik zakleszczył i zdarła się farba w tym opiekaczu. no i wyciągać później mieszalnik z upieczonego chleba - głuuupota!
Napisano (edytowany)
Takie tam, moje trzy grosze.
icon_redface.gif
Pierwszy zakwas, dobrze jest zrobić w „sterylnych” warunkach – wygotowany (wyparzony) słoik, destylowana lub przegotowana woda, mąka przesiana i lekko podgrzana na patelni (suchej).
A by przyspieszyć „zakwaszanie” lub (i) mieć „dobra kulturę” można do zakwasu wrzucić skórkę od chleba razowego (takiego, który nam smakuje).
Jak ktoś lubi można dodać do zakwasu mały ząbek czosnku.
W celu „kontynuacji” zostawić trochę tego zakwasu na nowy – szybciej się kisi niż na bazie zaczynu.
Jeśli mamy zaprzyjaźnioną piekarnię, można od nich wziąć (kupić) zakwas. Niektóre maja zakwasy „100” letnie.

Idą Święta Wielkanocne, a te bez porządnego żurku, jak dziopa bez kuciapki icon_mrgreen.gif . A jak żurek (porządny) to tylko na zakwasie.



Ps. Mąkę zawsze należy przesiewać (zwłaszcza do wypieków) – nie ze względu (choć też) na „robale”, ale w ten sposób ją napowietrzamy


Ps2. Draagon – latem spróbuj upiec chlebuś na liściu łopianu, chrzanu, kapusty. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
To wprawdzie nie chlebek - ale mąka jest - eksperymentalna pizza icon_smile.gif
Na podwójnym cieście ala ufo icon_smile.gif

No i bułki ( ale nie pamietam z jakiego przepisu :/ ) Generalnie robię 3 rodzaje bułek - "nocne" ( w lodówce dojrzewają i rano się piecze ) bostonskie bułeczki, i naturalne. Wszystkie przepisy z netu. A daga - dla ciebie przepisy poszukaj mirjam beile - tam są do maszynki przepisy

https://forum.budujemydom.pl/static/gallery/129667..._679_123671.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Tak na pierwszy rzut oka to zdecydowanie za gęsty był i nie miał siły wyrosnąć.
Nie wiem co powiedzieć, zaczyn robi żonka, ja wyrabiam i robię to na "czuja" czasami trzeba dosypać mąki lub dolać wody.
A zakwas dobry wyszedł ? Powinien rosnąć w słoiczku na początku.
Jak nie to na zlot przywiozę zakwasy zainteresowanym icon_smile.gif

I nie poddawać się - nie od razu Kraków zbudowano icon_smile.gif
Napisano
Takie (tam) „zasady chlebowe” – może się przydadzą icon_cool.gif

- na 1kg mąki, 0,5 do 0,6 litra płynu,
- temperatura pieczenia 200 stopni (pszenny), 220 stopni (żytni),
- czas pieczenia 0,75 kg – około 50min, 1 kg około 60min,
- chleb zawsze wkładać do w pełni nagrzanego piekarnika, a wyciągać przy niższej temp. (kiedyś piece chlebowe miały dwie „komory” pieczenia o różnych temperaturach i chleb przekładano z wyższej do niższej).
Napisano
Cytat

Draagon - jak by to powiedzieć... tak delikatnie, żeby bana nie dostać... no nie udał mi się ten chleb... sad.gif
i nie wiem dlaczego... icon_rolleyes.gif




535699711765b4c5med.jpg


Ny ny ny nynyy nyyy ... cofam wszystko co napisałem o braku sprawiedliwości na tym forum.

I oczywiście bardzo Ci elutku współczuję. Bardzo.
Napisano
Cytat

Ny ny ny nynyy nyyy ... cofam wszystko co napisałem o braku sprawiedliwości na tym forum.

I oczywiście bardzo Ci elutku współczuję. Bardzo.


icon_lol.gif nie no 3/4 zmarszczek które mam to od śmiechu na tym forum... icon_lol.gif

wyrazy współczucia przyjmuję, ale się nie poddam - będę próbować dalej z pieczeniem chleba icon_smile.gif

wszystko robiłam wg Dragoonowej instrukcji - zastanawia mnie tylko konsystencja ciasta przy wkładaniu do foremki -
jaka prawidłowo powinna być? jak ciasto na pizzę, czy rzadsza? icon_rolleyes.gif
/zakwas mam w lodówce w słoiczku, bo trochę odłożyłam/
Napisano
Heh ciasto na pizze icon_smile.gif
Ja swoje robie tak że rozwałkowywuję je jeszcze i rośnie, a siostra wg. tego samego przepisu miesza wszystko w misce i ma taką pulpę którą rozmarowywuje łyżką po tacy i ma płaską. A te same składniki - tylko inny piekarnik. a zupełnie inne ciasto wychodzi.

Co do pieczenia:
Bajbaga to ujął porządnie chyba icon_smile.gif, mniej więcej tak to wychodzi. Ciasto jak robię rękoma to mi się klei do rąk, ale nie spływa, anie też nie odpada - tak sie rozciąga i ma pory a nie zbitą masę.
Przedwczoraj piekłem w foremkach chleb - następnym razem moze filmik nagram co i jak. Bo nie umiem wytłumaczyć.
Może za gorąca woda, moze za krótko stało, może było rzucone na blachę i sie zapadło, dużo tych może icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Ja swoje robie tak że rozwałkowywuję je jeszcze i rośnie, a siostra wg. tego samego przepisu miesza wszystko w misce i ma taką pulpę którą rozmarowywuje łyżką po tacy i ma płaską. A te same składniki


skoro te same składniki, a konsystencja inna, to pozostaje tylko kwestia proporcji - innego wyjścia nie widzę... icon_rolleyes.gif

cóż, będę próbować aż do skutku - dzięki za rady icon_smile.gif
Napisano
Cytat

skoro te same składniki, a konsystencja inna, to pozostaje tylko kwestia proporcji - innego wyjścia nie widzę... icon_rolleyes.gif

cóż, będę próbować aż do skutku - dzięki za rady icon_smile.gif



Musisz dodać szczyptę zmielonego ogona dragoona icon_wink.gif

  • 1 rok temu...
Napisano
watek troche umarniety, ale, ze jestem fanka domowego chlebka, to odswierzam icon_smile.gif zakwas posiadam. oczywiscie wlasnej produkcji, zaopatrzylam sie tez w kamien do pieczenia i kosze do wyrastania. jak odkopie fotki, to sie podziele.

do wszystkich "zlotych" rad dotyczacych zakwasu, dodam jedna: zakwas (a dokladniej drozdze) uwielbiaja serwatke, wiec jesli ktos produkuje wlasny twarog (no ja na przyklad icon_lol.gif) to mozna podlac nia zakwasik, wtedy buja jak szalony.

Brak obrazka

Brak obrazka

Brak obrazka

to bulki na drozdzach, przed...
Brak obrazka

... i po upieczeniu
Brak obrazka
Napisano
Cytat

Jesli znajdzie sie ktos zainteresowany, to sluze rada i przepisami (chociaz chlebki na zakwasie, robie juz "na oko").


ja bardzo proszę icon_smile.gif tak smakowicie to wszystko wygląda - podziwiam icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Jesli znajdzie sie ktos zainteresowany, to sluze rada i przepisami (chociaz chlebki na zakwasie, robie juz "na oko").


Ja to tam bym wolał degustacje przeprowadzić icon_mrgreen.gif aniżeli pichcić icon_razz.gif
Napisano
Cytat

Ja to tam bym wolał degustacje przeprowadzić icon_mrgreen.gif aniżeli pichcić icon_razz.gif



Nooooo w mysl zasady, ze jak ktos przygotuje to smakuje lepiej icon_wink.gif nie ma problemu, jak bedziesz sie kiedys wybieral do Danii, daj znac, costam przypale icon_razz.gif icon_wink.gif


Elutku jutro podrzuce jakies tajemne receptury icon_wink.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

Ja też poprosze o przepis na bułeczki icon_smile.gif A chleb ma śliczny kolorek icon_smile.gif Jak go formowałaś ?



To zaczne od konca. Chleb jest formowany recznie i wyrasta w koszu. Generalnie jesli chodzi o kolor i strukture, to najwazniejsza jest maka dobrej jakosci, wysokoproteinowa (minimum 12%), by miec ladny, okragly bochenek przebijam ciasto kilkukrotnie, w trakcie wyrastania. Przed samym pieczeniem nacinam je zyletka (zeby bochenek nie popekal), wrzucam do sparowanego piekarnika, na mocno rozgrzany kamien. Gdy czas pieczenia dobiega konca, spryskuje chleb woda (zraszaczem do kwiatow), dzieki temu robi sie blyszczacy i ma chrupiaca skorke icon_biggrin.gif

a teraz przepis icon_smile.gif

BULKI Z PLATKAMI OWSIANYMI

1/2 szklanki drobnych platkow owsianych
1 lyzka miodu
1 lyzka masla
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka wrzacej wody

w/w skladniki wymieszac, zostawic do ostygniecia

oprocz tego:

25 gram drozdzy
3 lyzki letniej wody
1,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki maki pszennej razowej (mozna zastapic zwykla)

1 jajko do posmarowania i ulubione ziarnia (ja akurat uzylam maku i sezamu)

z drozdzy, wody, szczypty cukru i lyzki maki zrobic zaczyn. make przesiac, dodac mase owsiana, zaczyn i wyrobic ciasto. Odstawic do wyrosniecia. Formowac bulki, ulozyc na blasze, ponownie odstawic do wyrosniecia. Przed pieczeniem posmarowac jajem i posypac ulubionymi ziarnami (slonecznik, pestki dyni, sezam, itp.) Piec w 200 stopniach okolo 15 minut.

P.S. Ja zawsze staram sie redukowac ilosc drozdzy do minimum. Wole dac ciastu dluzej wyrastac, ale nie czuc posmaku drozdzy. niecierpliwi moga zwiekszyc ich ilosc icon_smile.gif Buleczki dzieki platkom sa dosc syte. Proporcje maki zwyklej i razowej mozna zmieniac, w zaleznosci od gustu. Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Elutku a masz zakwas, czy bedziesz dopiero robic? moj zakwasior ma moc i dzwiga bochenki bez problemu, jesli masz mlody zakwas, to dla pewnosci polecam dodac do maki 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy (taka doslownie ociupinke, na koncu lyzeczki) icon_smile.gif

Przepis na chlebek, ktory jest na 1 zdjeciu:

Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu żytniego
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody


skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy


Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
Zaczyn dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę.
Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.


to przepis na chlebek grecki. o tyle latwy, ze wyrasta juz w formie, w ktorej bedzie pieczony. ja na poczatku pieklam chleby w formach, a dopiero gdy nabralam wprawy, odwazylam sie na przekladanie ciasta z kosza do wyrastania na lopatke i dopiero do piekarnika. oczywiscie bez kilku "nalesnikow" sie nie obylo, ale trzeba bylo sie wprawic icon_biggrin.gif

polecam strone http://www.chleb.info.pl/ ja wiekszosc inspiracji zaczerpnelam wlasnie z niej. Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Elutku a masz zakwas, czy bedziesz dopiero robic?


nie mam - i jeśli to nie kłopot /wiem, że chora jesteś/ to napisz proszę jak Ty robisz icon_smile.gif

i to już będą wszystkie moje prośby /na razie icon_wink.gif /... i oczywiście bardzo dziękuję icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Solange, przymierzam się upiec te bułeczki w weekend icon_smile.gif
- a mogę prosić jeszcze o Twój przepis na chleb na zakwasie?



no to wimieojcaisyna ;) wkładam buły do pieca... icon_rolleyes.gif

solange /Ewa?/
- Twoje bułeczki takie równiutkie, masz jakąś formę na nie?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...