Skocz do zawartości

pelet - doświadczenia i problemu użytkowników.

Recommended Posts

Napisano
dobre pytanie. icon_smile.gif musiałoby być wejście do kotłowni wielkości wjazdu do garażu icon_smile.gif chyba jednak zostaje najlepsze rozwiązanie jakim jest pellet w workach hermetycznie pakowany.
Napisano
To najlepsze rozwiązanie to dla dystrybutora oczywiście (+ 40 albo i więcej złoty na tonie).
Bo np. tacy "gupi Niemcy" budują przydomowe silosy/składy żeby można było kupować w ilościach hurtowych, czyt. taniej, a i czasami skrzykują się po kilku żeby jeszcze bardziej obniżyć cenę zakupu ze względu na ilość zamawianego opału.
I sprawa nie tyczy się tylko pelletu, ale i innych paliw grzewczych.

Cytat

A jak taki mały worek wsadzisz do kotłowni? icon_biggrin.gif

A przewidzieć na etapie budowy, a jeszcze lepiej projektu, sposób ogrzewania,
... a nie jak to często bywa - hura!- będę się budował, projekt wybrała żona bo jej, sorry nam się spodobał icon_lol.gif, a nad sposobem grzania zastanowię się później bo znajomi różnie mówią icon_biggrin.gif
Napisano
obojętnie czy ma się miejsce na worki czy bigbagi to można się skrzyknąć w kilka osób i kupić bo taniej. ale na dzień dzisiejszy to raczej szybciej by się znalazło chętnych na tira węgla niż tira ekologicznego opału (np pellet)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

pellet można kupić w workach, ale można też i bez worków (bigbag)- ma to znaczące przełożenie w cenie

np
870,00zł brutto za 1t w workach 15kg; 830,00zł brutto 1t Big Bag

To tylko 5% róźnicy w cenie. A jednak w workach hermetycznych jest łatwiejszy w obsłudze i ma (powinien) zadeklarowaną wilgotność. Ta dla peletu to kilkanaście procent. A powietrze w domu najcześciej ma około 40%. Nie wspominając o powietrzy zewnętrznym gdzie wartości potrafą być zdecydowanie wyższe.

Czy pelet w wokach (małych) przetrzyma 3 sezony ? Jaka jest jego trwałość ?

Cytat

obojętnie czy ma się miejsce na worki czy bigbagi to można się skrzyknąć w kilka osób i kupić bo taniej. ale na dzień dzisiejszy to raczej szybciej by się znalazło chętnych na tira węgla niż tira ekologicznego opału (np pellet)

To po prostu wynika z ilości zamontowanych odpowiednich kotłów i statystycznie rzecz biorąc każdy polak ma bliżej do jakiś koplani niż do producenta peletu (który sprzedaje dla innych podmiotów niż energetyka).
Napisano
Nie chodzi też o samą bliskość do kopalń tylko o świadomość polaków. Myślę że jeśli byłaby ankieta odnośnie pelletów to większość nie wiedziałaby co to jest i do czego służy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

zgadza się, wiele osób nie wie co to sa pellety
ale sporo mimo że wie co to jest to woli węgiel bo jest tańszy

Tańszy jest węgiel i kotły do jego spalania,a te najtańsze kotły dosłownie marnują węgiel ,stoją w sklepach ,są ogólnie dostępne ,producenci produkują następne .

• 1 rok temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cena poniżej 400zł/t to pellet przemysłowy spalany w elektrowniach i to z całkiem innego powodu. Na chwile obecną można kupić pellet dobrej jakości porównywalny z certyfikowanymi w cenie 500-600zł. Kupiłem w cenie 550zł o parametrach 19 mj/kg i popiołem do 1%.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
a gdzie taki pellet znalazłeś??
Dystrybutor daje jakąś gwarancję na te parametry bo wiesz napisać można dużo papier przyjmie wszystko a w procesie spalania wychodzą różne szopki.
Napisano
Też jestem ciekaw. Jeżeli to wartość opałowa, a nie ciepło spalania wynosi 19 MJ, to jesteśmy w górnej granicy przewidzianej norma. Parametr porównywalny z tanim, np. czeskim węglem-groszkiem. Krótko mówiąc - wynik rewelacyjny.
PS. Przy okazji widać jak bardzo pellety zdrożały przez ostatnie lata względem węgla.
Napisano
Nawiązując do ogrzewania na pellet - Polecam zapoznać się z nowością Viessmann 2016! Kotłem na pellet właśnie!
Mówie o kotle Easypell - to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody.

Easypell działa tak samo, jak kocioł gazowy
Pellet, jako paliwo, podawany jest od dołu (podsuwowo) na tacę palnika, przez napędzany silnikiem elektrycznym podajnik ślimakowy. Na tacy palnika następuje spalanie pierwotne. Powstaje przy tym palny gaz, który następnie zostaje wymieszany z tlenem w położonej powyżej tacy rurze ze stali nierdzewnej. Mieszanina gazu spala się w temperaturze ok. 800°C. Gorące spaliny przepływają następnie przez wymiennik ciepła. oddając energię wodzie kotłowej. Część spalin jest następnie zawracana do procesu spalania, a reszta jest odprowadzana przez dmuchawę do komina. Modulacja mocy kotła Easypell w zakresie do 30% mocy znamionowej nie powoduje pogorszenia efektywności kotła. W przypadku braku zapotrzebowania na ciepło kocioł wyłącza się całkowicie.

Wszystkie informacje o produkcie znajdziesz TUTAJ
W razie pytań, pozostaję do dyspozycji!
Pozdrawiam!
Napisano
Cytat

Modulacja mocy kotła Easypell w zakresie do 30% mocy znamionowej nie powoduje pogorszenia efektywności kotła.

Tiaaaa.

Imponująca modulacja , moc 5 - 16kW - przy najsłabszym kotle.

Dla jakiego domu to dedykowane ?
Napisano
Cytat

Dla takiego z 200 m2 lub ze 150 m2 i do tego zasobnik CWU.

Raczej dobrze ponad 200m2 z CWU - no chyba, że dom stareńki i nie ocieplony.

Ps. Oczywiście dla naszych warunków klimatycznych, oraz wymagań "normatywnych". icon_cool.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Potwierdzam, tylko tynk i nic więcej nie trzeba robić. Widać, że jak na prawie 100 lat budynek jest w doskonałym stanie, więc pozbyć się tylko tej słomy, zatynkować i zapomnieć o temacie. Pogoda nie sprzyja takim pracom, więc pilnuj tylko wilgotności, bo te kilka centymetrów może schnąć nawet dwa miesiące, a przy dużej wilgotności jak teraz, gdzie w mieszkaniu będzie 50%, jak te tynki zaczną parować, to warto rozważyć delikatne osuszanie, żeby nie zostać z wilgocią na jesień. Kup najtańszy higrometr za 20zł i pilnuj, żeby wilgotność nie przekraczała 60%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Generalnie jak nie ma tam wilgoci i w zależności jak długo ta glina jest w środku, to raczej jest już na tyle stabilnie ubita, że nie ma opcji żeby cokolwiek się tam ruszyło. Obstawiam że 5-6 bloczków to jest jakiś metr wysokości i nie ma żadnego w tej sytuacji parcia na ściany. Oczywiście jak byłoby rok temu nasypane, to tak, ryzyko jest, natomiast np za 5 lat glina pod swoim ciężarem ubije się w jeden klocek, który raczej na boki sam się nie rozejdzie. Firmy drenarskie zalecają odkopywać maksymalnie po 2m, ja miałem podobnie, ale fundamenty są z piaskowca, glina na posadzce w dwóch z czterech piwnic, ale do wysokości fundamentów, więc od wewnątrz nic nie naciskało, ale ryzyko było ze względu na ciężar całego domu. W jeden dzień odkopane po całej ścianie, w drugi zasypane. W najgłębszym miejscu było 1.5m. Zrobione i zapomniane o temacie. Ale ja dawałem tylko folię kubełkową, żadnej izolacji, u Ciebie oczyszczenie, izolacja, przyklejenie styropianu to kupa czasu, kiedy fundament będzie odkopany. Na Twoim miejscu jak to jest tylko garaż, jeszcze w trakcie budowy, odkopałbym całą ścianę, bo według mnie większa siła jest od góry, niż na boki od środka. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Hej na allegro pojawiło się pełno nowego sprzętu w bardzo niskich cenach https://allegro.pl/oferta/mlotowiartarka-aku-makita-dhr171rax3-sds-2x2ah-akcesoria-16284295510 sprzedawca informuje że to oryginalny sprzęt ale z dystrybucji „europejskiej” i gwarancja tylko u sprzedawcy. Ktoś z was ma wiedzę na ten temat? 
    • Dokładnie. Gram na nim z bratankami w piłkę, biegają, a ja lubię między drzewami i kwiatami wysadzanymi pod kontrolą rozłożyć sobie leżak i poczytać przy piwku książkę. Tak jest pięknie.
    • Na wydzielonych obszarach, gdzie samosiew łąki nie zagrozi ogrodom.  Bo tu zdjęcie jednego z trawników zrobione 8 godzin temu:   Na szybko przejrzałam profil na FB Uniwersytetu w Oksfordzie i nigdzie się na chwalą widokiem owej łączki. Same wystrzyżone trawniki. Pewnie nie wygląda najlepiej.   W miejscach publicznych jak najbardziej łąki są do wprowadzenia. Ale Łuczaj skupił się na przydomowych ogródkach ze swoim apelem.  Trawnik nie jest łąką. Pełni inne funkcje. Zamiast zakazywać koszenia trawników należałoby się skupić na propagowaniu łąki jako elementu ogrodu/parku . 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...