tukaj Napisano 30 kwietnia 2010 #52 Napisano 30 kwietnia 2010 Cytat a ja poprosze o wskazowke : CO TO ZA KAMIEN !??? jest piekny ale nie wyglada mi na granit... please -pomozcie !!! Witam,Według mnie ten kamień to marmur Brecia Sarda ( może pisownia jest inna , nie jestem pewny). Mam taki kamień na obudowie kominka:https://forum.budujemydom.pl/static/gallery/122942...3_99_246460.jpgpozdrawiam:Darek
tukaj Napisano 30 kwietnia 2010 #53 Napisano 30 kwietnia 2010 Cytat Czy mogę zapytać il ekosztuje taki blat? W jaki sposób jest nakładany? Gdzie został zakupiony. Bardzo mi się podoba i pasowałby idelanie ten kolor do mojej kuchni. Witam,Materiał z którego mam wykonane blaty to konglomerat granitowo kwarcowy Solid Surface - Staron. Blaty wykonywała firma Acrea, podaję link:http://www.acrea.pl/kolory-i-surowce/Ceny do negocjacji , ostatecznie końcowy koszt podobny do blatu z granitu.pozdrawiam:Darek 1
budownicza1 Napisano 9 maja 2010 #54 Napisano 9 maja 2010 Po przeczytaniu tego wątku rezygnuje jednak z pomysłu na blat marmurowy na wyspie i na drewniany w ciągu roboczym .
Konfi Napisano 12 maja 2010 #55 Napisano 12 maja 2010 Cytat Po przeczytaniu tego wątku rezygnuje jednak z pomysłu na blat marmurowy na wyspie i na drewniany w ciągu roboczym . To jeszcze napisz na co się decydujesz
budownicza1 Napisano 15 maja 2010 #56 Napisano 15 maja 2010 Właśnie w bólach zdecydowaliśmy , ze jednak drewniany . Lite drewno , olejowane . Raz się żyje. Szukam teraz gdzie to kupić w niezłej cenie , no ale żeby było dobrze zrobione . Jakie te decyzje są trudne potwornie.
Dzulka Napisano 13 czerwca 2010 #57 Napisano 13 czerwca 2010 (edytowany) akurat tez jestem na etapie remontu kuchni, więc trochę poszukałam ofert o blatach drewnianych - u nas tylko taki wchodzi w grę. I na przyklad merbau można kupić już za 100zł: 3x300x1000cm. Edytowano 13 czerwca 2010 przez Dzulka (zobacz historię edycji)
budowniczy72 Napisano 14 czerwca 2010 #59 Napisano 14 czerwca 2010 przecież warstwowe też jest ok. I nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba jest tańszy.
Dzulka Napisano 20 czerwca 2010 #60 Napisano 20 czerwca 2010 Poszukałam troszkę o tych warstwowych blatach. I rzeczywiście masz rację, są lepsze: "Drewno o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha. Jednak nawet najlepsze pod tym względem drewno zacznie się wypaczać, jeśli będzie w jednym, litym kawałku. By temu zapobiec, na blaty przeznacza się drewno klejone warstwowo o grubości 2-4 cm i długości 250 cm. Proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie odkształca tak jak lite." - cyt. z gazety Ładny Dom. Już nawet upatrzyłam sobie parę w internecie:) 1
ezs Napisano 20 czerwca 2010 #61 Napisano 20 czerwca 2010 mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy , jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor #62 Napisano 21 czerwca 2010 A ja na swoim kroję (czasami) stawiam gorące (zawsze), wylewam wodę (nie specjalnie) i nic się z nim nie dzieje chociaż to laminat i wygląda fajnie, mi się podoba i jestem z niego zadowolona - jak na razie
jimt Napisano 21 czerwca 2010 #63 Napisano 21 czerwca 2010 A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da?
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor #64 Napisano 21 czerwca 2010 Cytat A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da? Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens. Wyobraź sobie, że masz taki blat:+wygląda super-żeby tak wyglądał trzeba się naprawdę naharować ( mam szklany stół i ławę więc wiem co piszę)kuchnia i np garnek, który wyśliznął nam się z rąk, tłuczek do mięsa i rozbijanie kotletów, żeby to wytrzymał musiałby być chyba pancerny.
jimt Napisano 21 czerwca 2010 #65 Napisano 21 czerwca 2010 Własnie myślałem o jakimś "zbrojonym" chodzi o łatwośc sprzątania. Mogę to robić 18 razy dziennie mokrą ścierą po szkle a płyty/drewno namakaja. Blaty granitowe, marmurowe sa nieodporne na kwasy. Mam uraz do plam na blacie a żona mnie nie rozumie Dobrze ze tylko z tym
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor #66 Napisano 21 czerwca 2010 Blat ze szkła pewnie trzeba by zamontować (przykleić) też na płytę bo inaczej się ugnie (chyba, że będzie bardzo gruby, ale wtedy też ciężki i cholernie drogi). Poza tym taki szklany blat definiuje styl kuchni, ale Ty w sumie lubisz industrialne klimaty więc może byłby ok, pozostaje jeszcze blat pokazany przez Tukaja.Co do szklanego blatu to najlepiej udać się do dobrego szklarza i z nim na ten temat pogadać pewnie coś doradzi, tylko pamiętaj, że szkło nie jest całkiem odporne na zarysowania i po paru latach taki blat może wyglądać fatalnie.
ezs Napisano 21 czerwca 2010 #67 Napisano 21 czerwca 2010 acha.mam płytę gazową szklaną. Wystarczy. Jedyna ściereczka, która nie rozmazuje brudu a myje to taki zmywaczek od Jana N. Reszta to porażka, myjesz myjesz a szkło wstrętne, tłuste.Nigdy
jimt Napisano 21 czerwca 2010 #68 Napisano 21 czerwca 2010 To se zrobię taką rzeźnie z blacha stalową! Żona mnie zabije za taki wystrój i będzie klimatycznie Na blacie chce mieć czysto, łatwo do sprzątania, odpornie na kwasy i zasady i gorące garnki i ostre noże. Czy jestem dziwny? Konglomerat fajny jest poczytałem sobio o nim.
kunga12 Napisano 22 czerwca 2010 #69 Napisano 22 czerwca 2010 Ja się jednak upieram przy kamieniu, bo znakomicie się blat z takiego materiału sprawdza w kuchni. Jimt, jak chcesz mieć czysto i schludnie, to zainwestuj w marmur - niezła rzecz, tylko nieco drogawa, ale jak masz kasę, t nie ma się co zastanawiać - i żonie pewnie by się spodobało:)
stokrotka.35 Napisano 22 czerwca 2010 #70 Napisano 22 czerwca 2010 Też niektóre konglomeraty są piękne ( niekoniecznie te najbardziej znane białe)
budowniczy72 Napisano 23 czerwca 2010 #71 Napisano 23 czerwca 2010 Cytat mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy , jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo... Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.
Sfana Napisano 21 stycznia 2011 #72 Napisano 21 stycznia 2011 Cytat Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane. Jejku, ja nie rozumiem jakie Wy macie problemy z drewnianymi blatami. Mam drewniany blat latami. Jeśli wymieniam to też tylko na drewno i bardzo sobie chwalę. Uznaję w kuchni tylko blaty w drewnie. Kamień - absolutnie. Jakoś niekomfortowo bym się czuła. No i tutaj Budowniczy ma rację. Kroi się jedzenie na desce do krojenia, a nie na blacie Poza tym jeśli jest odpowiednia ochrona to nic się z drewnem nie dzieje. Tylko się nie zgadzam absolutnie z "dobrze polakierowanym". Właśnie z lakierem są największe problemy, bo często się łuszczy czy rozwarstwia albo pęka. Lepszy olej, a najlepiej to olejowosk. Zresztą chroni drewno tylko od zewnątrz, nie wnika w środek. Chroni tylko przed ścieraniem, nie jest odporny na brud. Do tego tworzy grubą powłokę. Wprawdzie dobrze przylega do powierzchni drewna i łatwo się czyści, ale przede wszystkim nie da się naprawiać miejscowo jak w przypadku oleju lub olejowosku no i renowacja jest możliwa tylko po gruntownym cyklinowaniu. Ja akurat zdecydowanie preferuję olejowosk bo chroni drewno od wewnątrz tak jak olej, ale z kolei tworzy powłokę ochronną, której olej nie zapewnia, jest bardziej odporny na płyny niż olej i łatwiej się taką powierzchnię czyści. Jeśli miałabym konkretnie polecić środek to Top-Olej do blatów kuchennych z Osmo, on jest bezbarwny matowy i właśnie specjalny do blatów kuchennych. 1
qwepo Napisano 20 października 2014 #73 Napisano 20 października 2014 Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju.
amca Napisano 21 października 2014 #74 Napisano 21 października 2014 Cytat Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju. Witam. Marmur jest bardzo ładny i solidny, jednak jest też podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego dobrze jest go zaimpregnować.
Olszaaa Napisano 9 grudnia 2014 #75 Napisano 9 grudnia 2014 Ja przymierzam się do remontu kuchni i upatrzyłam sobie blaty granitowe, podobne do tych Chociaż nie wiem, czy zdecyduję się na marmur.
retrofood Napisano 9 grudnia 2014 #76 Napisano 9 grudnia 2014 Cytat Ja przymierzam się do remontu kuchni i upatrzyłam sobie blaty granitowe, podobne do tych Chociaż nie wiem, czy zdecyduję się na marmur. Ja se upatrzyłem meble drewniane, podobne do tychChociaż nie wiem, czy się zdecyduję na plastik.
KAMEX Napisano 19 stycznia 2016 #77 Napisano 19 stycznia 2016 Na blat świetnie nadaje się granit, jest bardzo wytrzymałym i odpornym materiałem. Marmur lepiej sprawdza się w łazienkach. Każdy kamień ma swoją oryginalną kolorystykę, dzięki czemu cała aranżacja nabiera indywidualnego i efektownego wyglądu
budokan1 Napisano 3 lutego 2016 #78 Napisano 3 lutego 2016 Ja jednak postawiłbym na drewno. Jest solidne i ma duże walory estetyczne, jeśli jest dobrze zabezpieczone lakierem.
malfred Napisano 3 lutego 2016 #79 Napisano 3 lutego 2016 a może blat ze stali kwasoodpornej? plusami takiego blatu są nie ulegają korazji oraz nie gromadzą się na nim drobnoustroje.
PeZet Napisano 3 lutego 2016 #80 Napisano 3 lutego 2016 Cytat a może blat ze stali kwasoodpornej? plusami takiego blatu są nie ulegają korazji oraz nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Podzielam tę opinię.
solange63 Napisano 3 lutego 2016 #81 Napisano 3 lutego 2016 Cytat Podzielam tę opinię. Mam taki... podzielam średnio.Następnym razem chyba będę uderzać w konglomerat albo beton.
KDanK Napisano 13 października 2016 #82 Napisano 13 października 2016 wracają do głównego wątku mam w kuchni blaty marmurowe i bardzo dobrze się sprawdzają wystarczy je tylko zaimpregnować preparatem Dynasil FX z Consila blaty się nie brudzą i nie niszczą a środek dopuszczony jest do kontaktu z żywnością
Mateo1 Napisano 13 października 2016 #83 Napisano 13 października 2016 Ja u siebie mam blat z marmuru, fakt droższa sprawa, ale warto nie dość że pięknie wygląda to jeszcze posłuży długo
Grażyna123 Napisano 12 sierpnia 2017 #84 Napisano 12 sierpnia 2017 Blaty można wykonywać też ze spieków kwarcowych ,koszty są mniejsze a przede wszystkim tym co zależy aby ciężar blatu nie był duży to odpowiedni materiał .Spieki na blaty można robić już z 5mm lub 8mm.
KingaM Napisano 23 sierpnia 2017 #85 Napisano 23 sierpnia 2017 Ostatnio u znajomej widziałam beton cire. Spodobało mi sie.
Marmax Napisano 13 września 2017 #86 Napisano 13 września 2017 Wg mnie najlepszy jest blat z kamienia. Nie niszczy się tak np. przy krojeniu nożem
Gość mhtyl Napisano 13 września 2017 #87 Napisano 13 września 2017 1 minutę temu, Marmax napisał: Wg mnie najlepszy jest blat z kamienia. Nie niszczy się tak np. przy krojeniu nożem A od kiedy to kroi sie nożem na blacie?
TINEK Napisano 13 września 2017 #88 Napisano 13 września 2017 1 godzinę temu, mhtyl napisał: A od kiedy to kroi sie nożem na blacie? od czasu jak się ma blat z kamienia ? 1
Edward00 Napisano 18 września 2017 #89 Napisano 18 września 2017 Ja tez ostatnio widziałem u znajomej blat w kuchni beton cire mówiła. Wygląda jak beton, ale dzieki drewnianym szafkom wygląda bardzo interesująco takie połączenie.
Kamiś001 Napisano 2 listopada 2017 #90 Napisano 2 listopada 2017 Ja przymierzam się do kupna drewnianego blatu Sądzę, że jeśli będzie się używać desek do krojenia i podkładek pod gorące rzeczy, sam blat nie powinien się niszczyć...
Elfir Napisano 6 listopada 2017 #91 Napisano 6 listopada 2017 ja mam granit. Drogie ale niezniszczalne. Bez jakiejkolwiek chemii - olejów, lakierów, impregnatów. Czysta natura.
polkowska Napisano 27 listopada 2017 #92 Napisano 27 listopada 2017 Marmur trochę droższy od granitu, ale posłuży dłużej. Materiał niezniszczalny, testowane
Elfir Napisano 27 listopada 2017 #93 Napisano 27 listopada 2017 To tak trochę wbrew geologii - granit, jako skała wylewna jest o niebo trwalszy od miękkiego, podatnego na kwasy marmuru, czyli skały metamorficznej
solange63 Napisano 27 listopada 2017 #94 Napisano 27 listopada 2017 1 godzinę temu, polkowska napisał: Marmur trochę droższy od granitu, ale posłuży dłużej. Materiał niezniszczalny, testowane Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację. 1
polkowska Napisano 29 listopada 2017 #95 Napisano 29 listopada 2017 (edytowany) Auć, to coś pomieszałam.. Edytowano 29 listopada 2017 przez polkowska (zobacz historię edycji)
TV BudujemyDom Napisano 10 października 2018 #96 Napisano 10 października 2018 Zobaczcie blaty, które wyglądają jk drewno, beton, miedź lub kamień... Produkty firmy Swiss Krono
SLABB Napisano 12 października 2018 #97 Napisano 12 października 2018 Polecam bardzo modny beton architektoniczny jako materiał na blat.
aleksa87 Napisano 14 maja 2019 #98 Napisano 14 maja 2019 Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić...
monko92 Napisano 22 maja 2019 #99 Napisano 22 maja 2019 Dnia 14.05.2019 o 13:33, aleksa87 napisał: Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić... Ja mam taki blat, zakupiony w Leroy Merlin. Mam go już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Trzeba jedynie pamietac, żeby przed założeniem dobrze go zaimpregnować.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 czerwca 2019 #100 Napisano 4 czerwca 2019 Dnia 27.11.2017 o 15:14, solange63 napisał: Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację. Dokładnie, marmur to taki bajer na ścianę ale na powierzchnie poziome to się nadaje nijak. Granit nie do zdarcia. Wytrzyma prawie każdą substancję żrącą - o ile jest granitem.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się