Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 4 tygodnie temu...
Cytat

Czy mogę zapytać il ekosztuje taki blat? W jaki sposób jest nakładany? Gdzie został zakupiony. Bardzo mi się podoba i pasowałby idelanie ten kolor do mojej kuchni.




Witam,

Materiał z którego mam wykonane blaty to konglomerat granitowo kwarcowy Solid Surface - Staron. Blaty wykonywała firma Acrea, podaję link:

http://www.acrea.pl/kolory-i-surowce/

Ceny do negocjacji , ostatecznie końcowy koszt podobny do blatu z granitu.



pozdrawiam:

Darek
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
Poszukałam troszkę o tych warstwowych blatach. I rzeczywiście masz rację, są lepsze: "Drewno o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha. Jednak nawet najlepsze pod tym względem drewno zacznie się wypaczać, jeśli będzie w jednym, litym kawałku. By temu zapobiec, na blaty przeznacza się drewno klejone warstwowo o grubości 2-4 cm i długości 250 cm. Proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie odkształca tak jak lite." - cyt. z gazety Ładny Dom.
Już nawet upatrzyłam sobie parę w internecie:)
Link do komentarza
mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...
Link do komentarza
Cytat

A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da?



Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens. Wyobraź sobie, że masz taki blat:
+
wygląda super
-
żeby tak wyglądał trzeba się naprawdę naharować ( mam szklany stół i ławę więc wiem co piszę)
kuchnia i np garnek, który wyśliznął nam się z rąk, tłuczek do mięsa i rozbijanie kotletów, żeby to wytrzymał musiałby być chyba pancerny.
Link do komentarza
Własnie myślałem o jakimś "zbrojonym" chodzi o łatwośc sprzątania. Mogę to robić 18 razy dziennie mokrą ścierą po szkle a płyty/drewno namakaja. Blaty granitowe, marmurowe sa nieodporne na kwasy. Mam uraz do plam na blacie a żona mnie nie rozumie icon_sad.gif Dobrze ze tylko z tym icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Blat ze szkła pewnie trzeba by zamontować (przykleić) też na płytę bo inaczej się ugnie (chyba, że będzie bardzo gruby, ale wtedy też ciężki i cholernie drogi). Poza tym taki szklany blat definiuje styl kuchni, ale Ty w sumie lubisz industrialne klimaty więc może byłby ok, pozostaje jeszcze blat pokazany przez Tukaja.
Co do szklanego blatu to najlepiej udać się do dobrego szklarza i z nim na ten temat pogadać pewnie coś doradzi, tylko pamiętaj, że szkło nie jest całkiem odporne na zarysowania i po paru latach taki blat może wyglądać fatalnie.
Link do komentarza
To se zrobię taką rzeźnie z blacha stalową! Żona mnie zabije za taki wystrój i będzie klimatycznie icon_biggrin.gif
Na blacie chce mieć czysto, łatwo do sprzątania, odpornie na kwasy i zasady i gorące garnki i ostre noże. Czy jestem dziwny? Konglomerat fajny jest poczytałem sobio o nim.
Link do komentarza
Cytat

mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...



Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.
Link do komentarza
  • 6 miesiące temu...
Cytat

Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.




Jejku, ja nie rozumiem jakie Wy macie problemy z drewnianymi blatami. Mam drewniany blat latami. Jeśli wymieniam to też tylko na drewno i bardzo sobie chwalę. Uznaję w kuchni tylko blaty w drewnie. Kamień - absolutnie. Jakoś niekomfortowo bym się czuła.

No i tutaj Budowniczy ma rację. Kroi się jedzenie na desce do krojenia, a nie na blacie icon_razz.gif Poza tym jeśli jest odpowiednia ochrona to nic się z drewnem nie dzieje. Tylko się nie zgadzam absolutnie z "dobrze polakierowanym". Właśnie z lakierem są największe problemy, bo często się łuszczy czy rozwarstwia albo pęka. Lepszy olej, a najlepiej to olejowosk. Zresztą chroni drewno tylko od zewnątrz, nie wnika w środek. Chroni tylko przed ścieraniem, nie jest odporny na brud. Do tego tworzy grubą powłokę. Wprawdzie dobrze przylega do powierzchni drewna i łatwo się czyści, ale przede wszystkim nie da się naprawiać miejscowo jak w przypadku oleju lub olejowosku no i renowacja jest możliwa tylko po gruntownym cyklinowaniu. Ja akurat zdecydowanie preferuję olejowosk bo chroni drewno od wewnątrz tak jak olej, ale z kolei tworzy powłokę ochronną, której olej nie zapewnia, jest bardziej odporny na płyny niż olej i łatwiej się taką powierzchnię czyści. Jeśli miałabym konkretnie polecić środek to Top-Olej do blatów kuchennych z Osmo, on jest bezbarwny matowy i właśnie specjalny do blatów kuchennych.
Link do komentarza
  • 3 lata temu...
Cytat

Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju.



Witam. Marmur jest bardzo ładny i solidny, jednak jest też podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego dobrze jest go zaimpregnować.
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 8 miesiące temu...
  • 9 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 10 miesiące temu...
  • 7 miesiące temu...
Dnia 14.05.2019 o 13:33, aleksa87 napisał:

Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić...

Ja mam taki blat, zakupiony w Leroy Merlin. Mam go już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Trzeba jedynie pamietac, żeby przed założeniem dobrze go zaimpregnować. 

Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Dnia 27.11.2017 o 15:14, solange63 napisał:

Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację.

Dokładnie, marmur to taki bajer na ścianę ale na powierzchnie poziome to się nadaje nijak. Granit nie do zdarcia. Wytrzyma prawie każdą substancję żrącą - o ile jest granitem.

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Mam podobny dom z kaloryferami i jestem bardzo zadowolony z Termeta 19kw. Najważniejszy dla mnie jest dostęp do menu serwisowego żeby ustawić sobie wszystko pod konkretną instalację. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam chcę zamontować kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna. Dom jest wiekowy ocieplony 150 m2. Ogrzewanie kaloryferki:)  Proszę o sugestie na jaki piec powinienem zwrócić uwagę i jakiej mocy. 
    • Dzień dobry Drodzy Forumowicze!   W tym sezonie planuje rozpoczęcie budowy swojego domu i mam pewien dylemat, którym chciałbym się podzielić oraz poprosić o rady. Otóż działka, na której stanie dom ma spory spadek w kierunku cieku wodnego znajdującego się w sąsiadującym ze mną lasie, w związku z czym poziom terenu jest niższy niż pozostałe domostwa po drugiej stronie ulicy.  Projekt drogi dojazdowej zakłada rzędną 54.1. Na tej podstawie mój Projektant wyznaczył rzędną "0" na rzędnej 54.3, załadając 0.5m schodów. W związku z czym poziom terenu po niwelacji, będzie na rzędnej 53.8 (30cm poniżej planowanej drogi) Rzędna najbardziej wysuniętego punktu do lasu (najniższy punkt) to obecnie 53.2 Założenie przewiduje ławy fundamentowe. Jak widzicie, teren będzie musiał zostać mocno podniesiony, ława fundamentowa w najniższym punkcie terenu będzie posadowiona płytko, na głębokości 40cm (grunt nośny) a potem teren będzie obsypany ziemią (z pobliskiej budowy drogi szybkiego ruchu także materiału gliniastego jest sporo).  Obawiam się jednak, iż podniesienie terenu do rzędnej 53.8 i tak będzie powodował zalewanie terenu. Czy powiedzmy zniwelowanie terenu dookoła posesji z 2% spadkiem w strone lasu wystarczy, żeby uniknąc problemu? Dodam, że projektant przewidział drenaż fundamentów. Czy widzicie tutaj ryzyka, którym powinenem się bardziej przyjrzeć? Działki sąsiadujące są na razie puste.  Będę bardzo wdzięczny za rady.   Pozdrawiam
    • Może podaj linka o którą dokładnie Ci chodzi.
    • Czy ktoś z was stosował blachodachówkę PŁASKA PLUS na dużych połaciach dachowych? Duża to rozumiem, taka ok. 500 m2. Jakie są wasze doświadczenia z jej montażem i użytkowaniem.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...