Foryk Napisano 20 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 20 lipca 2009 Witam Czy macie jakieś obiadowe dania do przygotowania na szybko. Moje dzieci bardzo lubią kurczaka pod różnymi postaciami. A najszybciej zrobić tak:Najpierw trzeba przygotować marynatę złożoną z miodu i musztardy - ma być w smaku i miodowa i musztardowa ;)Kawałki piersi kurczęciej (lub polędwiczek wieprzowych /~2x2cm/) wymieszać w marynacie i usmażyć na złoto (oczywiście można je przyprawić np. curry lub przyprawą do kurczaka)- gdy już gotowe, zdjąć z patelni a pozostałości na patelni wymieszać z śmietaną (najlepiej kwaśną 18%), ponownie wrzucić kawałki mięsa, starannie wymieszać. Podawć z ryżem ugotowanym sypko i sałatą z oliwą, czosnkiem i cytryną Link do komentarza
domestic Napisano 22 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 22 lipca 2009 Fajny przepis. Ja na szybko proponuje makaron z jakimś sosem np. carbonarra. Link do komentarza
Mathir Napisano 23 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 23 lipca 2009 Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? Link do komentarza
Super B Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 24 lipca 2009 W akcie desperacji spróbowałem dzisiaj tego ryżu... Naprawdę niezłe danie, chociaż z opisu... nie zapowiada się Link do komentarza
Jan_13 Napisano 26 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 26 lipca 2009 Spróbowałem! Polecam! Link do komentarza
Super B Napisano 31 lipca 2009 Udostępnij #6 Napisano 31 lipca 2009 Foryk twój przepis także bombowy. Palce lizać! Link do komentarza
Mathir Napisano 9 września 2009 Udostępnij #7 Napisano 9 września 2009 A czasami... lubię szybki obiad w KFC Link do komentarza
dziqa Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #8 Napisano 4 lutego 2010 ja polecam piersi grillowane.Latem można uzyc grila węglowego a zimą elektrycznego, którego kupisz na allegro juz za 50 zł.Wiem, bo sama kupiłam niedawno i teraz nie muszę robić jedzenia na tłuszczy tylko na grillu.Są dużo zdrowsze i szybko mozna przyrządzić zarówno mięso jak i warzywa.przepis na grillowana piers z kurczaka ze szparagami i serem znajdziesz tutaj Link do komentarza
KAROI Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 5 lutego 2010 Cytat A czasami... lubię szybki obiad w KFC Kurczaki z hormonami, antybiotykami itp.? Link do komentarza
Bopet Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #10 Napisano 7 lutego 2010 Cytat Kurczaki z hormonami, antybiotykami itp.? Ale bardzo smaczne! Link do komentarza
Konfi Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #11 Napisano 14 lutego 2010 Cytat Ale bardzo smaczne! Też lubię żarełko z KFC! Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 18 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 18 lutego 2010 skarżył się raz kompot zupie czemu zawsze ja na końcu mam kolejność taką w dupie pół dnia stoję tu na słońcu powiedz zupo mnie biednemu czy, że jestem taki rzadki ?powiedz zupo, powiedz czemu stoję w dzbanku, niczym kwiatki? czy dlatego żem ubogi i twardości ani trochu wyprzedzają mnie pierogi nie wspominam już o grochu choć wyglądam atrakcyjnie nigdy nie mam dobrej passy nawet, te… fe regeneracyjne są przede mną! Co za czasy ?zupa na to łyżką błysła i wyzwała go od mendy żebym tak w talerzu skisła zapominasz waść o brendy! Link do komentarza
edwl Napisano 19 lutego 2010 Udostępnij #13 Napisano 19 lutego 2010 Cytat skarżył się raz kompot zupie czemu zawsze ja na końcu mam kolejność taką w dupie pół dnia stoję tu na słońcu powiedz zupo mnie biednemu czy, że jestem taki rzadki ?powiedz zupo, powiedz czemu stoję w dzbanku, niczym kwiatki? czy dlatego żem ubogi i twardości ani trochu wyprzedzają mnie pierogi nie wspominam już o grochu choć wyglądam atrakcyjnie nigdy nie mam dobrej passy nawet, te… fe regeneracyjne są przede mną! Co za czasy ?zupa na to łyżką błysła i wyzwała go od mendy żebym tak w talerzu skisła zapominasz waść o brendy! Rozbawiłem się A z tą brendy... dobry pomysł Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 20 lutego 2010 Udostępnij #14 Napisano 20 lutego 2010 Pierogi gotuj i smaż Są lepsze od najlepszych kasz Zdobyłem kiedyś kobietę Będąc w życiowym marszu Czuła jak ja podnietę Do doskonałego farszu Pierogi gotuj i smaż Są lepsze od najlepszych kasz Gdy na świecie wojny, wybuchy Ty ze spokojną minką Rozwałkuj ciasto, jak na kluch I nadziej je cielęcinka Pierogi gotuj i smaż Są lepsze od najlepszych kasz Los cię doświadcza za morzami Męczą na obczyźnie noclegi Nabij ciasto truskawkami I starannie zagnieć brzegi Pierogi gotuj i smaż Są lepsze od najlepszych kasz Nawet te wypchane serem Niech mnie jasny dunder trzaśnie Łączą tu komucha z klerem Bo pierogi, to Polska właśnie Link do komentarza
edwl Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij #15 Napisano 21 lutego 2010 A to piosenka? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 22 lutego 2010 Udostępnij #16 Napisano 22 lutego 2010 Cytat A to piosenka? Jak ktoś dopisze melodię... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 22 lutego 2010 Udostępnij #17 Napisano 22 lutego 2010 "Sanctus imago dei est" Piotrze, natchnij mnie pomysłem Śpimy bez strachu przed nikim Odpoczywamy każdym zmysłem A tam, w rytmach czarciej muzyki Strach się zewsząd sroży Dym w oczy gryzie Pręgi po biczu bożym Płuca w siarczanej bryzie Smoły, żywice, ostre spiże Gęste ognisk stosy Ciała boleśnie liżą Ogni piekielnych kosy Zewsząd śmiech szyderczy W ekskrementach się brodzi Jakiś kikut sterczy Tam nikogo to nie obchodzi Wszędzie mimo dążeń Panuje bezcelowość Smrodu i upodlenia krążeń Ab ovo… ab ovo… ab ovo Święty! Koncepcja u mnie dojrzewa Tu spokój, cisza, tapety błękit W różowym puchu dusza śpiewa I nic nie przerywa drzemki Tam się coś dzieje, a tu nuda Jakieś pyszności wycudować Pewien jestem, że uczta się uda! Pawle, ale czy warto dla dwóch gotować? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 24 lutego 2010 Udostępnij #18 Napisano 24 lutego 2010 Szybki obiad...Krewetki tygrysie Na masełku z czosneczkiem Bułeczkę ssie się Namaczaną w oliweczce Do tego seledynowość chardone Pachnie, ślina wzbiera Jeszcze nie rozlane A już mnie rozbiera Chyba jestem zepsuty A może … artysta?? Nie pragnę pokuty A z życia korzystać Serce oddać pierogom Winu zapisać duszę Nie będzie moim logo „O linie dbać muszę” Link do komentarza
Mathir Napisano 26 lutego 2010 Udostępnij #19 Napisano 26 lutego 2010 A może jakaś oda do "hot-doga"? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 26 lutego 2010 Udostępnij #20 Napisano 26 lutego 2010 Ach te klimaty, czas je zarasta A nowe, jakoś mnie brzydzą Uwypuklone w widokach miasta Multipleksy śmierdzące kukurydzą Teraz gdy depczę stare ślady Patrząc przez pamięci pryzmat Czemu tylu dopuszcza się zdrady Ot taki Fukier, to też ojczyzna Pięć i pół wieku wino się lało Cyganie grali w nim nadzwyczajnie Takiej tradycji Geslerom mało Przerobili na normalną jadłodajnię Idę dalej Traktem koło Bliklego Kupuję pączki i mam lekcję srogą Bo to z tamtym nie ma nic wspólnego Oprócz złotego na serwetce logo Jeszcze przede mną jedno przeżycie Niech tylko oporów opadnie garda Myślę tu o swej pierwszej wizycie U sieci niejakiego Mc Donalda Link do komentarza
NOTO Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #21 Napisano 27 lutego 2010 A zapowiadał się tak dobrze ten wątek ... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #22 Napisano 27 lutego 2010 Cytat A zapowiadał się tak dobrze ten wątek ... OK już nie będę.Raj złotem rysowany Raj piękny na kawałku ściany Lub ten malowany w wyobraźni Zieleń, błękit, kąpiel w łaźni Rajem poety czysty papier Wyznawcy Marsa, damasceński rapier Globtroterowi dusza wzlata Gdy ujrzy obcy kawał świata Kochać drugiego jak siebie samego nie jest rajem świata dzisiejszego Miłość do bliźniego brzmi w konfesjonale Co z tego? gdy innych lubią tylko kanibale Link do komentarza
bobu62 Napisano 27 lutego 2010 Udostępnij #23 Napisano 27 lutego 2010 Cytat Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? Jakieś przyprawy? Link do komentarza
Mathir Napisano 3 marca 2010 Udostępnij #24 Napisano 3 marca 2010 Cytat Jakieś przyprawy? Ja dodaję wyłącznie soli. Nie za dużo! Ale można eksperymentować Link do komentarza
Konfi Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #25 Napisano 4 marca 2010 Cytat Ja dodaję wyłącznie soli. Nie za dużo! Ale można eksperymentować Będę musiał skosztować Link do komentarza
Supersaxo Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #26 Napisano 10 marca 2010 U mnie to prawie zawsze sa "szybkie " obiadki ...hihi Link do komentarza
Czapi Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #27 Napisano 11 marca 2010 Odnośnie tego pysznego ryżu: ja robiłam coś bardzo podobnego-ugotowany ryż (najlepiej parabliczny)+zielony groszek(ale mrożony,słodki)+kukurydza z puszki+drobno posiekana czerwona papryka:wrzucić na patelnię z odrobiną masła i krótko poddusić.Pycha-nawet bez soli.I jeszcze jeden wymyslony i szybki przepis na danie nazwane "MASAKRA"(pomysł koleżanki-powstał z produktów pod ręką):Usmażyć(usadzić ) dwa jaja, pod koniec zmniejszyć ogień położyć plaster żółtego sera i przykryć pokrywką aż do rozpusczenia sera.W tym czasie odsączyć groszek konserwowy,dodać do niego majonez i zamieszać.Jaja z serem podawać tylko z tym groszkiem.Może niezbyt tego dużo ale sycące i ...zaskakująco wykwintne,ale może bardziej kolacyjne danie... Link do komentarza
Bopet Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #28 Napisano 12 marca 2010 To z jajkami i serem bardzo smakowicie się czyta Link do komentarza
Mathir Napisano 14 marca 2010 Udostępnij #29 Napisano 14 marca 2010 Cytat To z jajkami i serem bardzo smakowicie się czyta Fakt! Ja zamierzam wykonać Link do komentarza
Czapi Napisano 15 marca 2010 Udostępnij #30 Napisano 15 marca 2010 A to szybka zapiekanka z kaszy gryczanej (pieczarek i sera żółtego) dla jej amatorów :Gotujemy dobrej jakości kaszę -2-3 woreczki(trzeba uważać aby jej nie rozgotować,ziarenka nie powinny się rozpadać).W tym czasie na patelni podsmażamy króciutko pokrojone w plasterki pieczarek(około 10 średnich sztuk),posypujemy vegetą do smaku.Ser zcieramy na grubej tarce.Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami:gorącą jeszcze kaszę,ser, pieczarki.Kończymy pieczarkami i na wierz sypiemy ser.Zapiekamy dosłownie chwilę-aż ser się rozpuści.Możemy to zrobić w wersji z zimną kaszą,wtedy trzymamy dłużej a ser może nam się troszkę podpiec-ale nie szkodzi .Może nie wyglada jakoś super ale jest ...Pycha!Można zrobić wersję superszybką,wtedy kiedy zostaje nam jeden woreczek kaszy z wczorajszego obiadu.Dwie pieczarki przesmażamy z vegetą,wsypujemy kaszę,chwilę podgrzewamy,dosypujemy ser,mieszamy aż się rozpuści i gotowe!!!Dla mnie bomba.To jeden z pomysłów za biednych studenckich czasów ale zestawienie smaków nieźle wycelowane nawet w wybredne gusta Link do komentarza
Supersaxo Napisano 15 marca 2010 Udostępnij #31 Napisano 15 marca 2010 Czapi -jutro u mnie bedzie zapiekanka z kaszy ! ... a ja polecam tez tosty pod kazda postacia z serem zoltym ,szynka (albo lepiej bez ! ) i ananasem ,-z jajkiem ,serem żółtym,pomidorkiem...-czasami dodam tez pieczarke,cieniutkie plasterki cebuli,papryke i ziola prowansalskie- jak dla mnie to bardzo szybkie i proste danie Link do komentarza
Super B Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #32 Napisano 16 marca 2010 Cytat ... a ja polecam tez tosty z serem zoltym ,szynka i ananasem - jak dla mnie to bardzo szybkie , proste i bardzo dobre danie Uwielbiam tę przekąskę!!! Link do komentarza
Klaudai Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 28 grudnia 2010 Tutaj znajdziecie dużo szybkich przepisów:przepisyna.pl Link do komentarza
edwl Napisano 10 stycznia 2011 Udostępnij #34 Napisano 10 stycznia 2011 Cytat Tutaj znajdziecie dużo szybkich przepisów:przepisyna.pl Naprawdę super strona. Aż ślinka cieknie od czytania!!! Zaczynam eksperymentować! Link do komentarza
daggulka Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #35 Napisano 13 stycznia 2011 Cytat Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? Cytat W akcie desperacji spróbowałem dzisiaj tego ryżu... Naprawdę niezłe danie, chociaż z opisu... nie zapowiada się zaintrygowaliście mnie ... wykonam na pewno .... Cytat U mnie to prawie zawsze sa "szybkie " obiadki ...hihi u mnie to samo ..... ostatnio : skrzydełka w miodzie - 1,5 kg skrzydełek , "Przepis na" ... i masz danie którego przygotowanie zajmuje 5 minut + godzinę pieczenie można też tak potraktować kurczaka całego : poporcjować , wrzucić do rękawa foliowego wsypać przypraw jakie lubimy , wybełtać , upiec - 60 minut ... nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij #36 Napisano 16 stycznia 2011 Cytat ... nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ... ... spróbuj w liściach bananowca ... mnie tam suche nigdy nie wychodzi (wystraczy na początku opiec mięso z wszystkich stron w wysokiej temperaturze - denaturyzacja białka - a pieczeń ładnie nam się "zamknie" i wszystkie smakowite soczki pozostaną w środku) Link do komentarza
daggulka Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij #37 Napisano 16 stycznia 2011 zrobiłam rodzinie na obiad ryż z groszkiem z przepisu który zapodał Mathir ... do tego zrobiłam im jajco sadzone ... wszamali wsjo do okruszka - znaczy im smakowało ... Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #38 Napisano 18 stycznia 2011 Troszkę bawię się w robienie serów żółtych. Spróbujcie taki prawidłowy plasterek sera (nie olejak z marketu ) przysmażyć szybko z obu stron . Ma się nie stopić i być rumiany. Jan. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 15 marca 2012 Udostępnij #39 Napisano 15 marca 2012 Wymysliłam właśnie drugie danie wersja dla głodnych i leniwych!Pyrki w plastrach podsmażyć na patelni, później, po około5 minutach w ktorych kroimy pieczarki, dodać plastry grzybów, poczekać aż zmiękną doprawić całość i podać z majonezem lub sosem czosnkowym. PYCHAAAA.../wyżarłam kumpeli prosto z talerza, a potem o przepis pytałam Ziemniaczki, jak puszczonym sokiem z pieczarek przesiąkną, będą lepiej smakowały i nie podlewa się je wodą. Tylko oleju trochę więcej trza dać, żeby się nie przykleiły do patelni. Powinny ociekać olejem po usmażeniu podobnie jak frytki, podkreślam podobnieCzas przygotowania z obieraniem i krojeniem około 20min.TO SMACZNEGO Link do komentarza
szarotka Napisano 8 maja 2012 Udostępnij #40 Napisano 8 maja 2012 Cytat To z jajkami i serem bardzo smakowicie się czyta Ja robię to podobnie jak Mathir, tylko na talerzu posypuję tartym parmezanem. Pycha. Link do komentarza
Mariana17 Napisano 30 maja 2012 Udostępnij #41 Napisano 30 maja 2012 Świetne pomysły! Link do komentarza
daggulka Napisano 2 września 2014 Udostępnij #42 Napisano 2 września 2014 (edytowany) Szybko dziś - w biegu niemalże i wsuwamy że aż się uszy trzęsą (ale my małowybredne jesteśmy z Kasicą )Polędwiczkę wieprzową umyć, wysuszyć , pokroić w 2mc plastry . Rozbić zdeczka albo rozgnieśc plastry paluchami , posolić , popieprzyć, rzucić niedbale do mąki (znaczy fachowo: obtoczyć ). Podsmażyć na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony , odstawić na talerz. W tej samej patelni na podsmażyć na odrobinie masła albo margaryny niedbale w duże kawałki pokrojone 2 cebule , dodać szklankę wody , poddusić chwilę . Rzucić te polędwiczki do tej cebuli, przemieszać, przykryć - potrzymać z 5 minut. W międzyczasie biegania przy polędwiczkach ugotować ryż. Podać toto z patelni z ryżem .... i u mnie akurat ogórkiem konserwowym . Zajęło mi to może z pół godziny wsjo . Znaczy szybko ten obiad Edytowano 2 września 2014 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 5 września 2014 Udostępnij #43 Napisano 5 września 2014 Dziś toto robię ... siedzi właśnie w piecu http://smakolyki.pinger.pl/m/12144416P.s. Co to sie porobiło - ja piernicze. Kasica nie ma stołówki w szkole ... jestem zmuszona gotować obiady , a jak wiecie - nie jest to moje najukochańsze zajęcie Link do komentarza
Gość gawel Napisano 5 września 2014 Udostępnij #44 Napisano 5 września 2014 Mniam chyba tez sobie zrobié Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 września 2014 Udostępnij #45 Napisano 5 września 2014 Jedna uwaga.Pieczarki powinno się doprawiać na sam koniec smażenia...- sól uwalnia soki przez co będą się bardziej gotować/dusić niż smażyć,- pieprz się pali wysokiej temperaturze.Smacznego Link do komentarza
daggulka Napisano 5 września 2014 Udostępnij #46 Napisano 5 września 2014 Dzięki za sugestie ... za późno , już gotowe . na drugi raz zapamiętam, ale i tak wyszły spox Takie wyszły: Link do komentarza
Gość gawel Napisano 5 września 2014 Udostępnij #47 Napisano 5 września 2014 Tak dobij mnie ja do domu dotrre za 2 h Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 września 2014 Udostępnij #48 Napisano 5 września 2014 Cytat Takie wyszły: Sadystka Mniam.Jak już zdegustujesz do gołej blachy to napisz jeszcze czy przy takim połączeniu smaków nie wychodzi to mięso za słodko. Link do komentarza
hipcia99 Napisano 16 września 2014 Udostępnij #49 Napisano 16 września 2014 o jakie świetne coś nie wiem jak nazwać ale wygląda obłędnie właśnie skończyły mi się też pomysły na jakiś szybki obiad, dlatego poszukuję myślę, żeby zrobić jakoś fajnie kaszę gryczaną tylko jeszcze nie wiem z jakimi dodatkami bo sama to oczywiście za nudno, a z sosem to takie pospolite i też mi się znudziło kiedyś kaszy nie lubiłam a teraz mogę jeść pod każdą postacią właściwie macie jakieś fajne przepisy na kaszę gryczaną? Link do komentarza
overlord Napisano 30 września 2014 Udostępnij #50 Napisano 30 września 2014 kluski z serem ;) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się