Skocz do zawartości

szybki obiad


Recommended Posts

Napisano
Witam
Czy macie jakieś obiadowe dania do przygotowania na szybko. Moje dzieci bardzo lubią kurczaka pod różnymi postaciami. A najszybciej zrobić tak:
Najpierw trzeba przygotować marynatę złożoną z miodu i musztardy - ma być w smaku i miodowa i musztardowa ;)Kawałki piersi kurczęciej (lub polędwiczek wieprzowych /~2x2cm/) wymieszać w marynacie i usmażyć na złoto (oczywiście można je przyprawić np. curry lub przyprawą do kurczaka)- gdy już gotowe, zdjąć z patelni a pozostałości na patelni wymieszać z śmietaną (najlepiej kwaśną 18%), ponownie wrzucić kawałki mięsa, starannie wymieszać. Podawć z ryżem ugotowanym sypko i sałatą z oliwą, czosnkiem i cytryną
Napisano
Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano
ja polecam piersi grillowane.Latem można uzyc grila węglowego a zimą elektrycznego, którego kupisz na allegro juz za 50 zł.Wiem, bo sama kupiłam niedawno i teraz nie muszę robić jedzenia na tłuszczy tylko na grillu.Są dużo zdrowsze i szybko mozna przyrządzić zarówno mięso jak i warzywa.
przepis na grillowana piers z kurczaka ze szparagami i serem znajdziesz tutaj
Napisano
skarżył się raz kompot zupie
czemu zawsze ja na końcu
mam kolejność taką w dupie
pół dnia stoję tu na słońcu
powiedz zupo mnie biednemu
czy, że jestem taki rzadki ?
powiedz zupo, powiedz czemu
stoję w dzbanku, niczym kwiatki?
czy dlatego żem ubogi
i twardości ani trochu
wyprzedzają mnie pierogi
nie wspominam już o grochu
choć wyglądam atrakcyjnie
nigdy nie mam dobrej passy
nawet, te… fe regeneracyjne
są przede mną! Co za czasy ?
zupa na to łyżką błysła
i wyzwała go od mendy
żebym tak w talerzu skisła
zapominasz waść o brendy!
Napisano
Cytat

skarżył się raz kompot zupie
czemu zawsze ja na końcu
mam kolejność taką w dupie
pół dnia stoję tu na słońcu
powiedz zupo mnie biednemu
czy, że jestem taki rzadki ?
powiedz zupo, powiedz czemu
stoję w dzbanku, niczym kwiatki?
czy dlatego żem ubogi
i twardości ani trochu
wyprzedzają mnie pierogi
nie wspominam już o grochu
choć wyglądam atrakcyjnie
nigdy nie mam dobrej passy
nawet, te… fe regeneracyjne
są przede mną! Co za czasy ?
zupa na to łyżką błysła
i wyzwała go od mendy
żebym tak w talerzu skisła
zapominasz waść o brendy!


Rozbawiłem się icon_smile.gif A z tą brendy... dobry pomysł icon_smile.gif
Napisano
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Zdobyłem kiedyś kobietę
Będąc w życiowym marszu
Czuła jak ja podnietę
Do doskonałego farszu
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Gdy na świecie wojny, wybuchy
Ty ze spokojną minką
Rozwałkuj ciasto, jak na kluch
I nadziej je cielęcinka
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Los cię doświadcza za morzami
Męczą na obczyźnie noclegi
Nabij ciasto truskawkami
I starannie zagnieć brzegi
Pierogi gotuj i smaż
Są lepsze od najlepszych kasz
Nawet te wypchane serem
Niech mnie jasny dunder trzaśnie
Łączą tu komucha z klerem
Bo pierogi, to Polska właśnie
Napisano
"Sanctus imago dei est"

Piotrze, natchnij mnie pomysłem
Śpimy bez strachu przed nikim
Odpoczywamy każdym zmysłem
A tam, w rytmach czarciej muzyki

Strach się zewsząd sroży
Dym w oczy gryzie
Pręgi po biczu bożym
Płuca w siarczanej bryzie

Smoły, żywice, ostre spiże
Gęste ognisk stosy
Ciała boleśnie liżą
Ogni piekielnych kosy

Zewsząd śmiech szyderczy
W ekskrementach się brodzi
Jakiś kikut sterczy
Tam nikogo to nie obchodzi

Wszędzie mimo dążeń
Panuje bezcelowość
Smrodu i upodlenia krążeń
Ab ovo… ab ovo… ab ovo

Święty! Koncepcja u mnie dojrzewa
Tu spokój, cisza, tapety błękit
W różowym puchu dusza śpiewa
I nic nie przerywa drzemki

Tam się coś dzieje, a tu nuda
Jakieś pyszności wycudować
Pewien jestem, że uczta się uda!
Pawle, ale czy warto dla dwóch gotować?
Napisano
Szybki obiad...

Krewetki tygrysie
Na masełku z czosneczkiem
Bułeczkę ssie się
Namaczaną w oliweczce
Do tego seledynowość chardone
Pachnie, ślina wzbiera
Jeszcze nie rozlane
A już mnie rozbiera
Chyba jestem zepsuty
A może … artysta??
Nie pragnę pokuty
A z życia korzystać
Serce oddać pierogom
Winu zapisać duszę
Nie będzie moim logo
„O linie dbać muszę”
Napisano
Ach te klimaty, czas je zarasta
A nowe, jakoś mnie brzydzą
Uwypuklone w widokach miasta
Multipleksy śmierdzące kukurydzą
Teraz gdy depczę stare ślady
Patrząc przez pamięci pryzmat
Czemu tylu dopuszcza się zdrady
Ot taki Fukier, to też ojczyzna
Pięć i pół wieku wino się lało
Cyganie grali w nim nadzwyczajnie
Takiej tradycji Geslerom mało
Przerobili na normalną jadłodajnię
Idę dalej Traktem koło Bliklego
Kupuję pączki i mam lekcję srogą
Bo to z tamtym nie ma nic wspólnego
Oprócz złotego na serwetce logo
Jeszcze przede mną jedno przeżycie
Niech tylko oporów opadnie garda
Myślę tu o swej pierwszej wizycie
U sieci niejakiego Mc Donalda
Napisano
Cytat

A zapowiadał się tak dobrze ten wątek ... icon_sad.gif


OK już nie będę.

Raj złotem rysowany
Raj piękny na kawałku ściany
Lub ten malowany w wyobraźni
Zieleń, błękit, kąpiel w łaźni
Rajem poety czysty papier
Wyznawcy Marsa, damasceński rapier
Globtroterowi dusza wzlata
Gdy ujrzy obcy kawał świata
Kochać drugiego jak siebie samego
nie jest rajem świata dzisiejszego
Miłość do bliźniego brzmi w konfesjonale
Co z tego? gdy innych lubią tylko kanibale
Napisano
Cytat

Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif



Jakieś przyprawy?
Napisano
Odnośnie tego pysznego ryżu: ja robiłam coś bardzo podobnego-ugotowany ryż (najlepiej parabliczny)+zielony groszek(ale mrożony,słodki)+kukurydza z puszki+drobno posiekana czerwona papryka:wrzucić na patelnię z odrobiną masła i krótko poddusić.Pycha-nawet bez soli.
I jeszcze jeden wymyslony i szybki przepis na danie nazwane "MASAKRA"(pomysł koleżanki-powstał z produktów pod ręką):
Usmażyć(usadzić icon_smile.gif ) dwa jaja, pod koniec zmniejszyć ogień położyć plaster żółtego sera i przykryć pokrywką aż do rozpusczenia sera.W tym czasie odsączyć groszek konserwowy,dodać do niego majonez i zamieszać.
Jaja z serem podawać tylko z tym groszkiem.Może niezbyt tego dużo ale sycące i ...zaskakująco wykwintne,ale może bardziej kolacyjne danie...
Napisano
A to szybka zapiekanka z kaszy gryczanej (pieczarek i sera żółtego) dla jej amatorów icon_wink.gif :
Gotujemy dobrej jakości kaszę -2-3 woreczki(trzeba uważać aby jej nie rozgotować,ziarenka nie powinny się rozpadać).
W tym czasie na patelni podsmażamy króciutko pokrojone w plasterki pieczarek(około 10 średnich sztuk),posypujemy vegetą do smaku.
Ser zcieramy na grubej tarce.
Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami:gorącą jeszcze kaszę,ser, pieczarki.Kończymy pieczarkami i na wierz sypiemy ser.Zapiekamy dosłownie chwilę-aż ser się rozpuści.Możemy to zrobić w wersji z zimną kaszą,wtedy trzymamy dłużej a ser może nam się troszkę podpiec-ale nie szkodzi icon_wink.gif.Może nie wyglada jakoś super ale jest ...Pycha!
Można zrobić wersję superszybką,wtedy kiedy zostaje nam jeden woreczek kaszy z wczorajszego obiadu.
Dwie pieczarki przesmażamy z vegetą,wsypujemy kaszę,chwilę podgrzewamy,dosypujemy ser,mieszamy aż się rozpuści i gotowe!!!Dla mnie bomba.To jeden z pomysłów za biednych studenckich czasów ale zestawienie smaków nieźle wycelowane nawet w wybredne gusta icon_wink.gif
Napisano
Czapi -jutro u mnie bedzie zapiekanka z kaszy ! icon_biggrin.gif


... a ja polecam tez tosty pod kazda postacia
z serem zoltym ,szynka (albo lepiej bez ! ) i ananasem ,
-z jajkiem ,serem żółtym,
pomidorkiem...

-czasami dodam tez pieczarke,cieniutkie plasterki cebuli,papryke i ziola prowansalskie
- jak dla mnie to bardzo szybkie i proste danie icon_smile.gif
Napisano
Cytat

... a ja polecam tez tosty z serem zoltym ,szynka i ananasem
- jak dla mnie to bardzo szybkie , proste i bardzo dobre danie icon_smile.gif


Uwielbiam tę przekąskę!!!
  • 9 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ugotowany ryż wrzucić na patelnię z rozpuszczoną palmą (koniecznie ten tłuszcz!). Podsmażyć. Dodać groszku prosto z puszki (bez wody oczywiście). Chwilę podsmażyć. Podawać. Palce lizać! Aż trudno uwierzyć kiedy się czyta, prawda? icon_smile.gif




Cytat

W akcie desperacji spróbowałem dzisiaj tego ryżu... Naprawdę niezłe danie, chociaż z opisu... nie zapowiada się icon_smile.gif



zaintrygowaliście mnie ... wykonam na pewno .... icon_biggrin.gif


Cytat

U mnie to prawie zawsze sa "szybkie " obiadki ...hihi icon_wink.gif



u mnie to samo ..... icon_biggrin.gif


ostatnio : skrzydełka w miodzie - 1,5 kg skrzydełek , "Przepis na" ... i masz danie którego przygotowanie zajmuje 5 minut + godzinę pieczenie icon_wink.gif

można też tak potraktować kurczaka całego : poporcjować , wrzucić do rękawa foliowego wsypać przypraw jakie lubimy , wybełtać , upiec - 60 minut ...

nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ...



Napisano
Cytat

...
nigdy nie piekłam w folii , niedawno zaczęłam i jestem zachwycona - pycha wychodzi ... nie suche ...


... spróbuj w liściach bananowca icon_smile.gif icon_wink.gif
... mnie tam suche nigdy nie wychodzi (wystraczy na początku opiec mięso z wszystkich stron w wysokiej temperaturze - denaturyzacja białka - a pieczeń ładnie nam się "zamknie" i wszystkie smakowite soczki pozostaną w środku) icon_smile.gif
Napisano
Troszkę bawię się w robienie serów żółtych. Spróbujcie taki prawidłowy plasterek sera (nie olejak z marketu ) przysmażyć szybko z obu stron . Ma się nie stopić i być rumiany. Jan.
  • 1 rok temu...
Napisano
Wymysliłam właśnie drugie danie wersja dla głodnych i leniwych!

Pyrki w plastrach podsmażyć na patelni, później, po około5 minutach w ktorych kroimy pieczarki, dodać plastry grzybów, poczekać aż zmiękną doprawić całość i podać z majonezem lub sosem czosnkowym. PYCHAAAA.../wyżarłam kumpeli prosto z talerza, a potem o przepis pytałam icon_wink.gif

Ziemniaczki, jak puszczonym sokiem z pieczarek przesiąkną, będą lepiej smakowały i nie podlewa się je wodą. Tylko oleju trochę więcej trza dać, żeby się nie przykleiły do patelni. Powinny ociekać olejem po usmażeniu podobnie jak frytki, podkreślam podobnie

Czas przygotowania z obieraniem i krojeniem około 20min.
TO SMACZNEGO
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
Napisano (edytowany)
Szybko dziś - w biegu niemalże i wsuwamy że aż się uszy trzęsą icon_biggrin.gif (ale my małowybredne jesteśmy z Kasicą icon_lol.gif )

Polędwiczkę wieprzową umyć, wysuszyć , pokroić w 2mc plastry . Rozbić zdeczka albo rozgnieśc plastry paluchami , posolić , popieprzyć, rzucić niedbale do mąki (znaczy fachowo: obtoczyć icon_lol.gif ). Podsmażyć na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony , odstawić na talerz. W tej samej patelni na podsmażyć na odrobinie masła albo margaryny niedbale w duże kawałki pokrojone 2 cebule , dodać szklankę wody , poddusić chwilę . Rzucić te polędwiczki do tej cebuli, przemieszać, przykryć - potrzymać z 5 minut. W międzyczasie biegania przy polędwiczkach ugotować ryż.

Podać toto z patelni z ryżem .... i u mnie akurat ogórkiem konserwowym .
Zajęło mi to może z pół godziny wsjo icon_smile.gif . Znaczy szybko ten obiad icon_wink.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano
Jedna uwaga.
Pieczarki powinno się doprawiać na sam koniec smażenia...
- sól uwalnia soki przez co będą się bardziej gotować/dusić niż smażyć,
- pieprz się pali wysokiej temperaturze.

Smacznego icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
o jakie świetne coś icon_biggrin.gif nie wiem jak nazwać ale wygląda obłędnie icon_biggrin.gif właśnie skończyły mi się też pomysły na jakiś szybki obiad, dlatego poszukuję icon_biggrin.gif myślę, żeby zrobić jakoś fajnie kaszę gryczaną tylko jeszcze nie wiem z jakimi dodatkami bo sama to oczywiście za nudno, a z sosem to takie pospolite i też mi się znudziło icon_biggrin.gif kiedyś kaszy nie lubiłam a teraz mogę jeść pod każdą postacią właściwie icon_biggrin.gif macie jakieś fajne przepisy na kaszę gryczaną? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Murowania już coraz mniej. Zbliżamy się do wysokości nadproży a więc docinamy wstępnie ostatnie pustaki na których zostaną wylane poduszki betonowe oraz obsadzone nadproża. Przenosimy również poziom zero do budynku tak aby łatwiej nam się pracowało. Porównujemy lasery krzyżowe trzech firm Nivel System, DeWalt oraz Hilti.    
    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
    • Olej Ochronny UV Osmo 420 to wysokiej jakości preparat przeznaczony do zewnętrznej ochrony drewna. Jego głównym zadaniem jest zabezpieczenie powierzchni drewnianych przed szkodliwym wpływem promieni UV, co zapobiega procesowi szarzenia drewna i wydłuża jego trwałość.   Zastosowanie Powierzchnie pionowe na zewnątrz: drzwi, okna, parapety, wiaty garażowe, fasady drewniane, płoty, pergole, altany. Ochrona przed promieniowaniem UV: spowalnia proces szarzenia drewna o faktor UV 12 w porównaniu z niezabezpieczonym drewnem. Jako powłoka wykończeniowa: na istniejące już powłoki pigmentowe, wydłużając czas pomiędzy koniecznymi pracami renowacyjnymi.  Właściwości Bezbarwna powłoka o jedwabistym połysku: podkreśla naturalny wygląd drewna. Mikroporowata struktura: pozwala drewnu swobodnie oddychać, redukując pęcznienie i kurczenie się drewna. Hydrofobowość: chroni powierzchnię przed wodą i brudem. Odporność na pękanie i łuszczenie: nie pęka, nie łuszczy się, ani nie odpryskuje. Łatwa aplikacja i renowacja: nie wymaga szlifowania ani gruntowania. Skład i bezpieczeństwo Na bazie naturalnych olejów roślinnych: bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Zawiera biocydy: chroni przed atakiem pleśni, alg i grzybów. Przeznaczony do użytku zewnętrznego: ze względu na zawartość biocydów.  Aplikacja Przygotowanie powierzchni: drewno musi być czyste, suche i wolne od śladów zmrożenia (maksymalna wilgotność 20%). Narzędzia aplikacyjne: pędzel Osmo lub wałek z mikrofibry. Ilość warstw: dla skutecznej ochrony należy nałożyć 2 warstwy powłoki. Czas schnięcia: ok. 10–12 godzin w normalnych warunkach (23°C / 50% wilgotności względnej). Wydajność: 1 litr wystarcza na pokrycie ok. 18 m² przy jednej warstwie. Uwagi Efekt na białych powierzchniach: ze względu na wysoką zawartość olejów, bezbarwny Olej Ochronny UV może powodować lekkie zażółcenie na białych powierzchniach. Do wykończenia drewna barwionego na biało zaleca się użycie Lazury Olejnej do Ochrony Drewna w kolorze białym (900).  
    • Dzięki za odp.   Mam właśnie bardzo złe przeczucie ze jak przegadam temat z radca to okaże się ze prawo to jedno a urzędy i tak mogą chcieć dokumentów.   Na ten moment nie mam nawet działki - próbuje się rozeznać ogólnie w temacie.   Ogólne informacje da się jakoś znaleźć, ale szukając detali następuje niestety zderzenie ze ścianą.
    • Odpowiedź może być tylko jedna. Metalowe! Może je zniszczyć tylko siła fizyczna. Plastyk zniszczy nawet promieniowanie słoneczne UV.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...