Skocz do zawartości

Recommended Posts

a
Cytat

Miłośników grillowania zapraszamy do udziału w konkursie z nagrodami - do wygrania zestawy przypraw i sosy do sałatek 2 w 1 Knorr!


... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach (choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif ... poza tym, nie używam przypraw z torebek :(
... amatorów i miłośników grillowania w dalszym ciągu zapraszam do dzielenia się swymi uwagami i pytaniami w tym wątku icon_smile.gif

ps - ... przydatne informacje (nie tylko przy grillu)

ze smakowitymi pozdrówkami

ps2 - dziś na kolację (częściowo z grilla a raczej z żeliwnego griddl'a) "inna Quesadilla" ... u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

a
... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach


Wiemy, Szefie, zaglądamy icon_smile.gif

Cytat

(choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif


To prawda icon_smile.gif i tym razem "poczęstowali" nas mnóstwem pyszności - znajdziecie je w naszej zakładce Ze smakiem

Cytat

u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif


Pozazdrościć icon_smile.gif

Konkurs już rozstrzygnięty - wyniki znajdziecie tutaj

Wszystkim uczestnikm dziękujemy
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

... piętro wyżej icon_smile.gif
KGC08.jpg
więcej tutaj

albo tak:
boczekRG01.jpg
przepis

metodę pośrednią stosujemy w przypadku mięs peklowanych z uwagi na szkodliwość nitrytu (składnik soli peklowej) który w procesie ogrzewania w wysokich temeraturach (powyżej 140*C) wytwarza szkodliwe substancje.

ps - nacinanie kiełbas przed położeniem na grilla, powoduje również, że wycieka z nich "największa dobroć" - czyli gorące kiełbasiane soczki - staje się ona również mniej soczysta



ALE CZAD! Aż nabrałem natychmiastowej ochoty na grilla!
Link do komentarza
  • 7 miesiące temu...
Polecam wypróbowany przepis na oryginalną potrawę z grilla (zaskoczyłam nią moich gości) To grillowany tuńczyk z czosnkiem.
Składniki:

- 4 filety z pangi
- 50 dag świeżego tuńczyka
- 1 pęczek koperku
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 15 pomidorów koktajlowych
- 80 ml białego wina
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego estragonu
- przyprawa do grillowanej ryby
- pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Mięso z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić na 4 steki. Ich powierzchnię poprószyć przyprawą do ryb. Umieścić w głębokim naczyniu, zalać winem i pokropić sokiem z limonki. Pozostawić na 1-2 godziny w lodówce. Czosnek obrać i posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Koperek, bazylię i estragon posiekać. Mięso wyciągnąć z winnej marynaty. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek tuńczyka umieścić na osobnej folii. Z wierzchu posypać ziołami, koperkiem i pojonymi pomidorami. Polać oliwą, przyprawić pieprzem i zawinąć. Położyć na grillu i opiekać ok. 20 minut.

Smacznego!
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...
Akurat na taką pogodę są np. takie rzeczy :

Czyli płyty grillowe albo grille elektryczne, więc wydaje mi się, że nie trzeba się posuwać, aż do takich aktów desperacji jak używanie żelazka zamiast grilla haha. ;))

Poza tym, od dzisiaj chyba ma być niesamowita pogoda, więc podejrzewam, że w ten weekend wiele osób sobie pogrilluje. icon_smile.gif

Więc polecam sałatkę idealną do dań z grilla, którą można zrobić w 5 min icon_smile.gif

pomidory (dwa-trzy)
ogórki gruntowe (dwa)
cebula
ketchup
majonez
pieprz
sól
czosnek

Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy, zalewamy sosem przygotowanym z kilku łyżek majonezu, ketchupu (ketchupu więcej, sos ma mieć kolor jasnoróżowy) doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Super szybkie i super smaczne.
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?


Nie icon_smile.gif ... nic szkodliwego się nie wydziela i nie uwalnia icon_smile.gif
W "zawiniątku" warto zrobić małe choć otwarcie dla uchodzących gazów (para wodna itp)
Link do komentarza
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?



Generalnie mówi się że pieczenie w folii jest zdrowsze. Niemniej podczas pieczenia z folii może wydzielać sie glin(wodorotlenek glinu) ale zdrowy organizm szybko go usuwa sam.Poza tym niewielkie ilości przechodzą do potraw na zasadzie dyfuzji, ale są to znikome ilości.Dzieje sie tak w kontakcie zywności z każdym metalem(garnki, patelnie) .
Myślę że są to mniej szkodliwe związki niz te które powstają przy opiekaniu mięsa żywym ogniem,żarem, bez folii i tacek.Tłuszcz wytapiany z mięs lub ryb skapuje bezpośrednio na żar powodując powstawanie dymu zawierającego substancje potencjalnie rakotwórcze(policykliczne węglowodory aromatyczne)
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
  • 1 rok temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 11 miesiące temu...

Jak tam majówka? Pogoda była idealna na grillowanie ;) Ja w tym roku trochę poeksperymentowałem i zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zrobiłem trochę bardziej po amerykańsku, burger z grilla to moje ostatnie odkrycie. Ważne żeby kupić dobrej jakości wołowinę i nie grilować zbyt długo bo mięso będzie suche ale jak będziemy pamiętać o tych 2 sprawach to wyjdą nam na prawdę pyszne burgery :)

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Da się nawet w warstwie docieplenia. Nie mam teraz czasu szukać, ale kiedyś to widziałem. Poza tym istnieją okna "wysuwane" poza linię ściany, umożliwiające obserwację obszaru 180 stopni. Wiele obiektów ma takie okna, hotele szczególnie.  
    • Witam serdecznie pierwszy raz na forum i proszę o poradę.   Chciałbym przeprowadzić kompleksową termo-modernizację sporego domu z lat 80-tych, tj. w pierwszym etapie wymienić okna i docieplić ściany. Dom wybudowany jest w powszechnej wówczas technice ściany 3-warstwowej, patrząc od wewnątrz: warstwa nośna pustak "Max" - pustka powietrzna ~5cm - warstwa osłonowa cegła kratówka Dom wybudowany jest bardzo solidnie bo budował go architekt dla siebie.    I tu pojawia się podstawowy problem na który nigdzie nie znalazłem żadnego fachowego opisu, stąd niniejsze pytanie na tym forum. Chciałbym wymienić okna skrzynkowe na nowoczesne drewniane oraz ocieplić ściany styropianem lub płytami PIR ale nie wiem w którym miejscu ściany zamontować okna. Teoretycznie okna powinny zostać zamontowane w warstwie nośnej, tylko że wtedy bo dodaniu docieplenia płaszczyzna okna będzie oddalona od lica ściany o ponad 30 cm, co będzie wyglądać komicznie. Czy da się zamontować okna w warstwie osłonowej z cegieł żeby uniknąć tego problemu?   Z w/w wiąże się drugie pytanie: czy do warstwy osłonowej z cegły można przymocować ocieplenie?   Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
    • To dokładanie powinno wyglądać inaczej, żar przesuwasz na bok i układasz drewno, następnie masz dwa wyjścia, albo szufelką wsypujesz żar na górę wsadu bardziej od tylnej ścianki, drugi sposób to przysuwasz żar z boku drewna i spalasz go sposobem kroczącym.  Jak położysz polano na żar, to gaz drzewny się nie spali, tylko ucieknie kominem, a to spora strata w opale.  Ruszt jest zbędny, powoduje stratę w trakcie spalania drewna.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...