Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
a
Cytat

Miłośników grillowania zapraszamy do udziału w konkursie z nagrodami - do wygrania zestawy przypraw i sosy do sałatek 2 w 1 Knorr!


... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach (choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif ... poza tym, nie używam przypraw z torebek :(
... amatorów i miłośników grillowania w dalszym ciągu zapraszam do dzielenia się swymi uwagami i pytaniami w tym wątku icon_smile.gif

ps - ... przydatne informacje (nie tylko przy grillu)

ze smakowitymi pozdrówkami

ps2 - dziś na kolację (częściowo z grilla a raczej z żeliwnego griddl'a) "inna Quesadilla" ... u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

a
... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach


Wiemy, Szefie, zaglądamy icon_smile.gif

Cytat

(choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif


To prawda icon_smile.gif i tym razem "poczęstowali" nas mnóstwem pyszności - znajdziecie je w naszej zakładce Ze smakiem

Cytat

u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif


Pozazdrościć icon_smile.gif

Konkurs już rozstrzygnięty - wyniki znajdziecie tutaj

Wszystkim uczestnikm dziękujemy
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

... piętro wyżej icon_smile.gif
KGC08.jpg
więcej tutaj

albo tak:
boczekRG01.jpg
przepis

metodę pośrednią stosujemy w przypadku mięs peklowanych z uwagi na szkodliwość nitrytu (składnik soli peklowej) który w procesie ogrzewania w wysokich temeraturach (powyżej 140*C) wytwarza szkodliwe substancje.

ps - nacinanie kiełbas przed położeniem na grilla, powoduje również, że wycieka z nich "największa dobroć" - czyli gorące kiełbasiane soczki - staje się ona również mniej soczysta



ALE CZAD! Aż nabrałem natychmiastowej ochoty na grilla!
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Polecam wypróbowany przepis na oryginalną potrawę z grilla (zaskoczyłam nią moich gości) To grillowany tuńczyk z czosnkiem.
Składniki:

- 4 filety z pangi
- 50 dag świeżego tuńczyka
- 1 pęczek koperku
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 15 pomidorów koktajlowych
- 80 ml białego wina
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego estragonu
- przyprawa do grillowanej ryby
- pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Mięso z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić na 4 steki. Ich powierzchnię poprószyć przyprawą do ryb. Umieścić w głębokim naczyniu, zalać winem i pokropić sokiem z limonki. Pozostawić na 1-2 godziny w lodówce. Czosnek obrać i posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Koperek, bazylię i estragon posiekać. Mięso wyciągnąć z winnej marynaty. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek tuńczyka umieścić na osobnej folii. Z wierzchu posypać ziołami, koperkiem i pojonymi pomidorami. Polać oliwą, przyprawić pieprzem i zawinąć. Położyć na grillu i opiekać ok. 20 minut.

Smacznego!
Gość mhtyl
Napisano
Do okresu grillowe jeszcze trochę czasu ,sadzę że będziesz musiał jeszcze raz przypomnieć ten przepis icon_biggrin.gif
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Akurat na taką pogodę są np. takie rzeczy :

Czyli płyty grillowe albo grille elektryczne, więc wydaje mi się, że nie trzeba się posuwać, aż do takich aktów desperacji jak używanie żelazka zamiast grilla haha. ;))

Poza tym, od dzisiaj chyba ma być niesamowita pogoda, więc podejrzewam, że w ten weekend wiele osób sobie pogrilluje. icon_smile.gif

Więc polecam sałatkę idealną do dań z grilla, którą można zrobić w 5 min icon_smile.gif

pomidory (dwa-trzy)
ogórki gruntowe (dwa)
cebula
ketchup
majonez
pieprz
sól
czosnek

Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy, zalewamy sosem przygotowanym z kilku łyżek majonezu, ketchupu (ketchupu więcej, sos ma mieć kolor jasnoróżowy) doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Super szybkie i super smaczne.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?
Napisano
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?


Nie icon_smile.gif ... nic szkodliwego się nie wydziela i nie uwalnia icon_smile.gif
W "zawiniątku" warto zrobić małe choć otwarcie dla uchodzących gazów (para wodna itp)
Napisano
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?



Generalnie mówi się że pieczenie w folii jest zdrowsze. Niemniej podczas pieczenia z folii może wydzielać sie glin(wodorotlenek glinu) ale zdrowy organizm szybko go usuwa sam.Poza tym niewielkie ilości przechodzą do potraw na zasadzie dyfuzji, ale są to znikome ilości.Dzieje sie tak w kontakcie zywności z każdym metalem(garnki, patelnie) .
Myślę że są to mniej szkodliwe związki niz te które powstają przy opiekaniu mięsa żywym ogniem,żarem, bez folii i tacek.Tłuszcz wytapiany z mięs lub ryb skapuje bezpośrednio na żar powodując powstawanie dymu zawierającego substancje potencjalnie rakotwórcze(policykliczne węglowodory aromatyczne)
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Jak świeży - gałązki (z umiarem) "rozrzucamy" przed włożeniem do piekarnika (ma grillu) - można też z nim "marynować".

Suszony mozna potraktować tak samo (jest łagodniejszy), można go (rozmaryn) utłuc (zmielić) i posypać.


Ps. Chyba mnie, adresat tego pytania, nie pogoni icon_cool.gif
Napisano
Cytat

"roztargnąłem się" i ... zapomniałem wpisać icon_smile.gif
Bajbaga dobrze gada (dać mu wódki) icon_smile.gif ;)

pozdrowieńka


Pozdrawiam.

P.S.
Gdyby bajbagę za każde "dobre gadanie" wódką raczyć ..... alkoholizm, marskość, cukrzyca, arytmia czy - o zgrozo - impotencja ... tyle z tego ....
icon_twisted.gif

  • 2 lata temu...
  • 1 rok temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Niektóre dni się do tego nadawały, więc ja miałem okazję organizować już grilla, no ale przydałaby się jeszcze lepsza pogoda, bo póki co to aż szkoda gadać.

  • 11 miesiące temu...
Napisano

Jak tam majówka? Pogoda była idealna na grillowanie ;) Ja w tym roku trochę poeksperymentowałem i zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zrobiłem trochę bardziej po amerykańsku, burger z grilla to moje ostatnie odkrycie. Ważne żeby kupić dobrej jakości wołowinę i nie grilować zbyt długo bo mięso będzie suche ale jak będziemy pamiętać o tych 2 sprawach to wyjdą nam na prawdę pyszne burgery :)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witam wszystkich, z moim dziadkiem bierzemy się za remont domu z lat 1948, dziadek pomagał przy budowie domu, powierzchnia domu to około 120m2 Fundamenty z tego co nam wiadomo prawdopodobnie są betonowe a jeśli nie betonowe to beton pomieszany z różnymi domieszkami kruszywa jak to bywało na tamte czasy, fundamenty są odizolowane prawdopodobnie papą ( nie było nigdy problemu z pleśnią czy wilgocią) dom jest z piwnicą która biegnie pod trzema pomieszczeniami na parterze dwa pomieszczenia na wprost przy wejściu do piwnicy i jedno na lewo ( zejście do piwnicy jest w domu. Na podstawie parteru są betonoowe belki i od dołu z piwnicy widać jakieś metalowe części przebiegające przez całe długości piwnicy dość grube. Podłoga na parterze jest z desek i jako ocieplenie są wrzucone trociny i na to położone prawdopodobnie panele. Na piętrze (piętro było użytkowe od początku powstania domu) strop był z belek drewnianych a podłoga z desek, pod deskami było jakieś wypełnienie ( wyglądało to trochę jak ususzona słoma związana z jakimś giętkim drutem który można wyginać w palcach) w dalszej kolejności oczywiście ściany na górze, wszystko zrobione na pomieszczenia użytkowe. Mury domu są wykonane z jakiegoś białego kruszywa, miejscami z cegieł itd, ale głównie to białe kruszywo ( dziadek mówił że to po prostu biały kamień najpopularniejszy i najtańszy w tamtym okresie) to wszystko jest połączone ze sobą na zaprawie wapienno żwirowej z bardzo małą domieszką cementu, dom na pewno nie ma zbrojenia, 20-30 lat temu góra domu została całkowicie wyrównana trochę pustakami a trochę cegłami i tak dom stał praktycznie do teraz. Aktualnie dziadek zerwał cały drewniany strop i wyburzył praktycznie wszystko na górze, na połowie dawnego stropu został położony strop teriva (całość stropu to 28 belek od 4,80 - 5,40m i około 490 pustaków z keramzytu) mury zostały, wszystko dzieje się pod dachem, mury w miejscach belek zostały całkowicie skute żeby belki siedziały w całości na ścianie, mury same w sobie mają od 30-40 cm grubości, na parterze prawdopodobnie spokojnie 40 cm im bardziej w górę przy dachu tym może być mniej. Mamy w planach wkłuc się w ściany i dać zbrojeniie wieńcowe, ale zbrojenie nie będzie szło od parteru tylko od stropu który aktualnie kładziemy na górę żeby związać wszystko razem ze sobą ( ściany w miejscu zbrojenia nie będą skuwane na wylot tylko częściowo. Moje pytanie jest następujące, ostatnio naszła mnie rozkmina po założeniu połowy stropu, co jeśli mury nie wytrzymają? Dziadek mówi, że spokojnie ten mnie jeszcze przeżyje, co do fundamentów mówi, że jest pewny, ale chciałbym zasięgnąć opinii. Dodałem jakieś tam załączniki które miałem w telefonie, nie wiem czy to pomoże. received_-885501225.mp4
    • Jak wyżej  -ale. Ale,  dodaję podziękowania za  serdeczność i cierpliwość   .        
    • To i ja dziękuję za to, że jak zawsze było pięknie- uwielbiam te spotkania. Za niecały rok plizzzzzzz w czerwcu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    • a Michał stojąc przy grillu o mało nie zamarzł... szacun dla Michała, nie grilla...
    • My również ślicznie dziękujemy wszystkim za spotkanie i Michałowi za organizację 🙂 Fajnie było zobaczyć, pogadać o po prostu pobyć ❤️ Do zobaczenia w przyszłym roku 😘
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...