Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
a
Cytat

Miłośników grillowania zapraszamy do udziału w konkursie z nagrodami - do wygrania zestawy przypraw i sosy do sałatek 2 w 1 Knorr!


... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach (choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif ... poza tym, nie używam przypraw z torebek :(
... amatorów i miłośników grillowania w dalszym ciągu zapraszam do dzielenia się swymi uwagami i pytaniami w tym wątku icon_smile.gif

ps - ... przydatne informacje (nie tylko przy grillu)

ze smakowitymi pozdrówkami

ps2 - dziś na kolację (częściowo z grilla a raczej z żeliwnego griddl'a) "inna Quesadilla" ... u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

a
... hmmmmmmmmmmm ...
Chętnie dzielę się swymi przepisami np w dziale z grilla i BBQ na swej stronie internetowej gdzie podaję przepisy wykonywane tylko w domu (z zawodu jestem szefem kuchni) ... więc nie wypada, był startował w tego typu konkursach


Wiemy, Szefie, zaglądamy icon_smile.gif

Cytat

(choć amatorzy potrafią zadziwić niejednego zawodowca) icon_smile.gif


To prawda icon_smile.gif i tym razem "poczęstowali" nas mnóstwem pyszności - znajdziecie je w naszej zakładce Ze smakiem

Cytat

u mnie sezon grill'owy trwa przez cały rok icon_smile.gif


Pozazdrościć icon_smile.gif

Konkurs już rozstrzygnięty - wyniki znajdziecie tutaj

Wszystkim uczestnikm dziękujemy
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

... piętro wyżej icon_smile.gif
KGC08.jpg
więcej tutaj

albo tak:
boczekRG01.jpg
przepis

metodę pośrednią stosujemy w przypadku mięs peklowanych z uwagi na szkodliwość nitrytu (składnik soli peklowej) który w procesie ogrzewania w wysokich temeraturach (powyżej 140*C) wytwarza szkodliwe substancje.

ps - nacinanie kiełbas przed położeniem na grilla, powoduje również, że wycieka z nich "największa dobroć" - czyli gorące kiełbasiane soczki - staje się ona również mniej soczysta



ALE CZAD! Aż nabrałem natychmiastowej ochoty na grilla!
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Polecam wypróbowany przepis na oryginalną potrawę z grilla (zaskoczyłam nią moich gości) To grillowany tuńczyk z czosnkiem.
Składniki:

- 4 filety z pangi
- 50 dag świeżego tuńczyka
- 1 pęczek koperku
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 15 pomidorów koktajlowych
- 80 ml białego wina
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego estragonu
- przyprawa do grillowanej ryby
- pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Mięso z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić na 4 steki. Ich powierzchnię poprószyć przyprawą do ryb. Umieścić w głębokim naczyniu, zalać winem i pokropić sokiem z limonki. Pozostawić na 1-2 godziny w lodówce. Czosnek obrać i posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Koperek, bazylię i estragon posiekać. Mięso wyciągnąć z winnej marynaty. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek tuńczyka umieścić na osobnej folii. Z wierzchu posypać ziołami, koperkiem i pojonymi pomidorami. Polać oliwą, przyprawić pieprzem i zawinąć. Położyć na grillu i opiekać ok. 20 minut.

Smacznego!
Gość mhtyl
Napisano
Do okresu grillowe jeszcze trochę czasu ,sadzę że będziesz musiał jeszcze raz przypomnieć ten przepis icon_biggrin.gif
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Akurat na taką pogodę są np. takie rzeczy :

Czyli płyty grillowe albo grille elektryczne, więc wydaje mi się, że nie trzeba się posuwać, aż do takich aktów desperacji jak używanie żelazka zamiast grilla haha. ;))

Poza tym, od dzisiaj chyba ma być niesamowita pogoda, więc podejrzewam, że w ten weekend wiele osób sobie pogrilluje. icon_smile.gif

Więc polecam sałatkę idealną do dań z grilla, którą można zrobić w 5 min icon_smile.gif

pomidory (dwa-trzy)
ogórki gruntowe (dwa)
cebula
ketchup
majonez
pieprz
sól
czosnek

Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy, zalewamy sosem przygotowanym z kilku łyżek majonezu, ketchupu (ketchupu więcej, sos ma mieć kolor jasnoróżowy) doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Super szybkie i super smaczne.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?
Napisano
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?


Nie icon_smile.gif ... nic szkodliwego się nie wydziela i nie uwalnia icon_smile.gif
W "zawiniątku" warto zrobić małe choć otwarcie dla uchodzących gazów (para wodna itp)
Napisano
Cytat

Czy zawijanie jedzenia w sreberko, tzn folię metalową i używanie jej na grillu nie uwalnia jakichś tlenków albo szkodliwych związków do jedzenia?



Generalnie mówi się że pieczenie w folii jest zdrowsze. Niemniej podczas pieczenia z folii może wydzielać sie glin(wodorotlenek glinu) ale zdrowy organizm szybko go usuwa sam.Poza tym niewielkie ilości przechodzą do potraw na zasadzie dyfuzji, ale są to znikome ilości.Dzieje sie tak w kontakcie zywności z każdym metalem(garnki, patelnie) .
Myślę że są to mniej szkodliwe związki niz te które powstają przy opiekaniu mięsa żywym ogniem,żarem, bez folii i tacek.Tłuszcz wytapiany z mięs lub ryb skapuje bezpośrednio na żar powodując powstawanie dymu zawierającego substancje potencjalnie rakotwórcze(policykliczne węglowodory aromatyczne)
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Jak świeży - gałązki (z umiarem) "rozrzucamy" przed włożeniem do piekarnika (ma grillu) - można też z nim "marynować".

Suszony mozna potraktować tak samo (jest łagodniejszy), można go (rozmaryn) utłuc (zmielić) i posypać.


Ps. Chyba mnie, adresat tego pytania, nie pogoni icon_cool.gif
Napisano
Cytat

"roztargnąłem się" i ... zapomniałem wpisać icon_smile.gif
Bajbaga dobrze gada (dać mu wódki) icon_smile.gif ;)

pozdrowieńka


Pozdrawiam.

P.S.
Gdyby bajbagę za każde "dobre gadanie" wódką raczyć ..... alkoholizm, marskość, cukrzyca, arytmia czy - o zgrozo - impotencja ... tyle z tego ....
icon_twisted.gif

  • 2 lata temu...
  • 1 rok temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Niektóre dni się do tego nadawały, więc ja miałem okazję organizować już grilla, no ale przydałaby się jeszcze lepsza pogoda, bo póki co to aż szkoda gadać.

  • 11 miesiące temu...
Napisano

Jak tam majówka? Pogoda była idealna na grillowanie ;) Ja w tym roku trochę poeksperymentowałem i zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zrobiłem trochę bardziej po amerykańsku, burger z grilla to moje ostatnie odkrycie. Ważne żeby kupić dobrej jakości wołowinę i nie grilować zbyt długo bo mięso będzie suche ale jak będziemy pamiętać o tych 2 sprawach to wyjdą nam na prawdę pyszne burgery :)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej?   2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam    
    • No widze ze z plaszczem wodnym bardziej problemowy montaz itd. A jakie rodzaje kominkow z dgp co warto wziąść pod uwage ?
    • Choroba - drobna dziurkowatość liści drzew pestkowych albo drobna plamistość.  Wiśnie są bardzo podatne i w zasadzie nie da się prowadzić sadu bez ochrony chemicznej. Drzewka należy pryskać przeciwko tej chorobie wczesną wiosną - dwukrotnie. Teraz tylko wygarbić liście i spalić lub wyrzucić (nie kompostować).
    • Wie ktoś dlaczego w tym roku wiśnie zrzucają już liście? Nie jest to susza, bo po sąsiedzku są śliwy i jabłoń, które nawet nie myślą się zażółcić. A wiśnia jakby miała już październik. Przecież zielone, soczyste, wiśniowe liście dodawałem do soku z aronii, a to bywało w sierpniu. W dodatku wiśnia nie miała owoców, bo wszystko wymarzło na etapie tuż po kwitnieniu. I raczej nie są to szkodniki, bo liście nie mają żadnych widocznych uszkodzeń, są takie jesienne. 
    • Podbudowa pod komin jest kluczowym elementem zapewniającym stabilność i bezpieczeństwo konstrukcji komina. Należy o to zadbać już na etapie fundamentów. Na płycie robimy izolację poziomą, a na niej murujemy bloczki betonowe. To na nich staną kominy systemowe. Zaczynamy również murować pustaki wentylacyjne pod sufitem, które przejdą niedługo przez strop.    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...