Skocz do zawartości

Ogrodzenie własnej działki a dom sąsiada blisko granicy

Izaee

Recommended Posts

Dzień Dobry

Mam działkę z domem ze starego budownictwa ogrodzoną prawie w całości prócz wjazdu, który należy do mnie. Ten fragment jest widoczny na mapie jednak nie jest ogrodzony dlatego, że 50 cm od granicy działki stoi dom sąsiada w którym umiejscowione są 2 okna wychodzące na moją działkę. Moje pytanie brzmi czy na swojej granicy mogę postawić płot - to jest 50 cm od domu sąsiada mimo tego, że ma okna ponieważ w tym momencie działka która należy do mnie nie jest w żaden sposób ogrodzona a zależałoby mi na tym aby ten metraż który dla mnie jest dosyć spory bo zmieszczą się tam spokojnie jedno za drugim 3 auta. Czy jest uzasadnienie prawne co do starych budownictw i grodzenia się płotem ? Zdecydowanie nie zależy mi na tym, żeby stawiać betonowy płot który zostawi im całkowicie okna tylko siatkę, która jedynie ma odgrodzić moją posesję od wsi gdzie każdy tak naprawdę na mój wyjazd może sobie wejść.

Chodzi o ogrodzenie tuż przy domu sąsiada ponieważ teraz jest wjazd (ten prostokąt pomarańczowy ) który ma tylko jedną ścianę z lewej strony i brama która jest bliżej mojego domu a ta L'ka przy domu sąsiada i drodze miałaby być wykończeniem ogrodzenia, rzecz w tym, że nie wiem czy mogę postawić płot tuż pod oknami sąsiada.  Docelowo przeniesiona brama przy ulicy co będzie zgodne z prawem. 

1. Kodeks cywilny (KC) stanowi:

Art. 154 KC: Określa, że ogrodzenia między sąsiednimi nieruchomościami powinny być stawiane na granicy, a koszty budowy i utrzymania ponoszą właściciele sąsiednich działek po połowie, chyba że strony ustalą inaczej.

A jeśli sąsiadowi coś nie pasuje, to wystarcza cofnąć się na swoją stronę 10 cm żeby stawiać to co się chce. Do wysokości 2,2 metra.

Art. 144 KC: Zakazuje działań, które nadmiernie ingerują w korzystanie z sąsiedniej nieruchomości (np. zbyt wysokie ogrodzenie zasłaniające światło). Właśnie te 2,2 metra

2. Prawo budowlane (Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r.) stanowi:

Zgłoszenie lub pozwolenie: Ogrodzenia o wysokości powyżej 2,2 m wymagają zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej (starostwo powiatowe lub urząd miasta). W niektórych przypadkach, np. przy ogrodzeniach od strony dróg publicznych, może być wymagane pozwolenie na budowę.

Art. 29 ust. 1 pkt 23: Ogrodzenia o wysokości do 2,2 m nie wymagają zgłoszenia, chyba że znajdują się w szczególnych lokalizacjach (np. przy zabytkach lub drogach publicznych).

Art. 30: Zgłoszenie musi zawierać informacje o rodzaju, zakresie i sposobie wykonania prac oraz terminie rozpoczęcia budowy.

3. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (MPZP):

MPZP może określać szczegółowe wymagania dotyczące ogrodzeń, np. ich wysokości, materiału, kolorystyki czy prześwitu (np. zakaz pełnych ogrodzeń w określonych strefach).

Jeśli działka nie jest objęta MPZP, stosuje się ogólne przepisy prawa budowlanego.

4. Warunki techniczne (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie):

§ 41: Ogrodzenia nie mogą stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt (np. ostre elementy na górze ogrodzenia są dopuszczalne tylko powyżej 1,8 m wysokości).

§ 43: Bramy i furtki muszą otwierać się do wewnątrz działki, jeśli znajdują się przy drodze publicznej.

12 godzin temu, Izaee napisał:

rzecz w tym, że nie wiem czy mogę postawić płot tuż pod oknami sąsiada.  

Okna sąsiada nie mają żadnego znaczenia.

Oczywiście, jesli ogrodzenie bedzie miało poniżej 220 cm.

Dnia 27.04.2025 o 21:44, Izaee napisał:

50 cm od granicy działki stoi dom sąsiada

A z sąsiadami rozmawiałeś?

Dotychczas nie było problemów z faktem, że te ich okna wychodziły niemalże na Twoje podwórko - przynajmniej nic o tym nie wspominasz...

Jak zaznaczyłeś - nie masz zamiaru stawiania parkanu, a OGRODZENIE  z siatki - przeciw intruzom...

Sąsiedzi, o ile "nie drzesz z nimi kotów", nie powinni protestować...

Zostanie bardzo mało przestrzeni na posadzenie kwiatków pod ich oknami, czy chociażby wykoszenie chwastów, albo przejście...

Nie bardzo wiem, co na ten temat mówią przepisy przeciwpożarowe...

Tu chyba mogą być problemy formalne...

4 godziny temu, podczytywacz napisał:

Nie bardzo wiem, co na ten temat mówią przepisy przeciwpożarowe...

Przepisy ppoż. mówią, że tak blisko granicy nie wolno stawiać domu. O płocie niczego nie mówią. 

A skoro dom się jednak postawił, to niech teraz dom się martwi przepisami. Płot nie musi.

Dnia 27.04.2025 o 21:44, Izaee napisał:

Ten fragment jest widoczny na mapie jednak nie jest ogrodzony dlatego, że 50 cm od granicy działki stoi dom sąsiada w którym umiejscowione są 2 okna wychodzące na moją działkę. Moje pytanie brzmi czy na swojej granicy mogę postawić płot 

Najlepiej byłoby skonsultować to z sąsiadem zasugerować mu, że musi sam wybrać, ma  dwie opcje. 

1. Postawić ten płot po granicy do jego budynku, dalej przerwać ogrodzenie  zagrodzić do pierwszego narożnika  i od następnego narożnika  dalej grodzić po granicy.

2. Grodzić po granicy w całości, a przy elewacji budynku i oknach zastosować lekkie ogrodzenie panelowe. 

METPOL_przemyslowe-45.jpg

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   1 użytkownik

• Utwórz nowe...