Skocz do zawartości

Stroiki na groby

Elfir

Recommended Posts

Dnia 30.10.2022 o 15:45, podczytywacz napisał:

Narzucam??? Gdzie???

Wyrażam SWOJĄ opinię

Rozwiń  

To jest narzucanie, każdy ma prawo decydować, nie powinno się krytykować.

Co zrobić w takiej sytuacji ?

Wyrażasz swój pogląd, jak  postępujesz i na tym kończysz.   

Może w ten sposób kogoś zaciekawisz i zacznie postępować podobnie.

Dnia 30.10.2022 o 15:45, podczytywacz napisał:

szaleństwo cmentarne...

Rozwiń  

Nasze imprezy przy tej okazji to szaleństwo cmentarne?

A  cukierek albo psikus ok?

Czy tego chcesz, czy nie - Halloween z każdym rokiem jest coraz popularniejsze w Polsce.

Tu biznes i tam biznes kreuje zachowania, ale ten jest bardziej oderwany od celebracji pamięci dla zmarłych, czyli czasem wyciszenia i zadumy nad grobami najbliższych.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
  Dnia 30.10.2022 o 15:58, animus napisał:

To jest narzucanie, każdy ma prawo decydować, nie powinno się krytykować.

Rozwiń  

Zluzuj gumę w majtkach... luzik...

Dnia 29.10.2022 o 17:13, podczytywacz napisał:

Jedna żywa róża... a resztę kasy na hospicjum... to byłoby ładne...

Rozwiń  

Przeczytaj jeszcze raz... i gdzie tu słowo o tym, że ma tak zrobić... gdzie tu KRYTYKA... gdzie narzucanie zmiany PRAWA DO DECYDOWANIA???

TO BYŁOBY ŁADNE! To jest MOJA OPINIA!

I z czego, animus, zrobiłeś problem i taką "dyskusję" a'la zenek...

Przecież było tak - TYLKO TAK I AŻ TAK...

________________________________________________________________________________________________________________________

obraz.png.31c6f0558c14d01cd1cad0d049aec08a.png

_____________________________________________________________________________________________________________________-

:zalamka:

Edytowano przez podczytywacz (zobacz historię edycji)

Dnia 30.10.2022 o 16:19, podczytywacz napisał:

Bardzo dobra rada :yahoo::509:Chyba tak będę robił, a potwierdzenia przelewów będę wysyłał na Twój adres...:91_thumbsup:

Rozwiń  

To tylko przykład, nie mam zamiaru wchodzić Ci do portfela, ani kreować Twoich zachowań. 

Dnia 30.10.2022 o 16:19, podczytywacz napisał:

A na hospicjum i tak wpłacam, żeby trwało i nie zbankrutowało... bo może mi się przyda... kto wie...

Rozwiń  

To jest szczery i punktowany wpis, a tamten niestety niezbyt udany. :hug:

Byłem na kilku pogrzebach, na których rodzina zmarłego, na jego za życia życzenie, na klepsydrach wypisała, aby zamiast na kwiaty wydawać kasę, te kwoty wpłacić na konto hospicjum, a raz nawet byłem wolontariuszem i z puszką w rękach zbierałem właśnie na hospicjum... i po oddaniu tam zapieczętowanej puszki, pani intendentka doliczyła się ponad 600 zł, a przelewami wpłynęło ponad dwa tysiące... A na grobie było kilkanaście pojedynczych kwiatów i znicze...

I to jest właściwe uczczenie pamięci zmarłej osoby...

Dnia 30.10.2022 o 16:29, podczytywacz napisał:

Byłem na kilku pogrzebach, na których rodzina zmarłego, na jego za życia życzenie, na klepsydrach wypisała, aby zamiast na kwiaty wydawać kasę, te kwoty wpłacić na konto hospicjum, a raz nawet byłem wolontariuszem i z puszką w rękach zbierałem właśnie na hospicjum... i po oddaniu tam zapieczętowanej puszki, pani intendentka doliczyła się ponad 600 zł, a przelewami wpłynęło ponad dwa tysiące... A na grobie było kilkanaście pojedynczych kwiatów i znicze...

I to jest właściwe uczczenie pamięci zmarłej osoby...

Rozwiń  

To jest życzenie zmarłego i z tym się nie dyskutuje.

Ktoś inny chce, żeby jego prochy rozsypać po polu, a tradycjonalista chce mieć grób i mnóstwo kwiatów.

Nie zawracaj kijem Wisły, każdy jest inny i tak powinno być, różnorodność nas ubogaca!

Jak by to było gdyby na łące rosły tylko stokrotki, to byłaby chyba plantacja. 

Blok wschodni próbował, psis tym przesiąkł, Unia też próbuje, chcesz plantacji czy łąki?      

Aaaaaleeeeś poleciał :zalamka:

Prochów  - u nas - nie rozsypiesz, bo nie można...

Dnia 30.10.2022 o 16:40, animus napisał:

tradycjonalista chce mieć grób i mnóstwo kwiatów

Rozwiń  

To nie jest takie oczywiste...

Kiedyś widziałem taki rysunek - wdowa pielęgnuje zakwiecony grób, dosadza nowe roślinki, podlewa, chwasty usuwa... Przechodząca kobieta pyta: Na pewno mąż uwielbiał kwiaty? A wdowa odpowiada: -O, nie, on nienawidził kwiatów!!!

Dnia 30.10.2022 o 17:32, podczytywacz napisał:

Prochów  - u nas - nie rozsypiesz, bo nie można...

Rozwiń  

A widzisz, a inni mogą?

Może nieoficjalnie, nikt do urny nie zajrzy czy ktoś popiół podmienił.

Dnia 30.10.2022 o 17:32, podczytywacz napisał:

To nie jest takie oczywiste...

Kiedyś widziałem taki rysunek - wdowa pielęgnuje zakwiecony grób, dosadza nowe roślinki, podlewa, chwasty usuwa... Przechodząca kobieta pyta: Na pewno mąż uwielbiał kwiaty? A wdowa odpowiada: -O, nie, on nienawidził kwiatów!!!

Rozwiń  

Humor.

To jest oczywiste, widziałem nie raz takie rzeczy.

Dla tej wdowy to jest ważne, wkłada w pielęgnację tego miejsca całe serce, przesiaduje na ławeczce, rozmawia sama z sobą do tego grobu,  próbuje złapać równowagę po stracie, a dla zmarłego nie ma żadnego znaczenia.  

Tyle jej pozostało.

Ty byś chciał jej nawet to zabrać, wydzielać kwiaty.

Bawi mnie to, jak na kazaniach przy grobach zawsze sukienkowcy czynią lamenty związane z ilością kwiatów na grobach, ile to kasy zmarnowanej, która nie trafiła dla nich na tacę.

Dnia 30.10.2022 o 18:09, animus napisał:

Bawi mnie to, jak na kazaniach przy grobach zawsze sukienkowcy czynią lamenty związane z ilością kwiatów na grobach, ile to kasy zmarnowanej, która nie trafiła dla nich na tacę.

Rozwiń  

Kajś Ty to chopie słyszoł takie bzdety :)
W życiu nie słyszałem księdza lamentującego w temacie zbyt dużej ilości kwiatów złożonych na grobach przez ich bliskich.

Dnia 30.10.2022 o 20:49, podczytywacz napisał:

Sukienkowcy, powiadasz... lamentują...

To "moje" hospicjum nie podlega sukienkowcom... 

Rozwiń  

Bezpośrednio nie.
Ale Parafia Rzymskokatolicka pw. Matki Bożej Różańcowej organizuje koncerty z których dochód przekazuje na potrzeby hospicjum, Kwesta Żonkilowa czy Proboszcz Winiarski, organizujący wśród parafian zbiórki na rzecz hospicjum.
Próbował kilka miesięcy temu na sesji wpłynąć na radnych w Puławach, w sprawie przekazania działki pod budowę nowego, większego budynku dla hospicjum.

Dnia 31.10.2022 o 07:59, podczytywacz napisał:

Pomimo, że jest imienia św. Matki Teresy, to nie jest sukienkowców, tak jak most imienia JPII ich nie jest...

Fakt, jest przychodni kapelan, są msze w kaplicy hospicyjnej, tak jak w szpitalach, ale - póki co - jest niesukienkowcowy...

Rozwiń  

Może szkoda?
Może nie byłoby tam konfliktów takich jak ten sprzed kilku lat?

https://www.dziennikwschodni.pl/pulawy/konflikt-w-hospicjum-w-pulawach-wiceprezes-rezygnuje-i-oskarza,n,1000171816.html

No i chyba w temacie stroików uciekła nam wszystkim dyskusja :)

Dnia 30.10.2022 o 18:09, animus napisał:

Rozwiń  

Ja też lamentuję, chociaż nie przy wszystkich grobach, a jedynie przy nagrobkach kamiennych. Dla mnie jest to kwiatek do kożucha, świadectwo popierdolenia szpanerskiego, a nie wyraz pamięci.

Dnia 31.10.2022 o 13:45, bobiczek napisał:

Kajś Ty to chopie słyszoł takie bzdety :)

Rozwiń  

W trakcie kazania, jak odbywa się Msza święta 1 listopada na cmentarzu, niestety powraca to jak mantra.

Może nie słuchasz kazań.:bezradny:

Dnia 31.10.2022 o 14:48, retrofood napisał:

Ja też lamentuję, chociaż nie przy wszystkich grobach, a jedynie przy nagrobkach kamiennych.

Rozwiń  

Następny, ludzie kupcie też taki kamienny i przestańcie zazdrościć.:takaemotka:

Jakie ładne są niektóre, te kamienne, zwłaszcza sukienkowców z kamienia czarnego i figury aniołków, pięknie to wygląda.    

Male arcydzieła.

Nagrobek-urnowy-z-rzezba-marmurowa-na-po

Albo to.

image.png.e3739195be8067425d4f5e049b410de5.png

Dnia 31.10.2022 o 16:35, animus napisał:

Następny, ludzie kupcie też taki kamienny i przestańcie zazdrościć.:takaemotka:   

Rozwiń  

Cosik mię się widzi, że mię nie skumałeś. Kamienny, to znaczy też zwykła, nagrobna płyta kamienna. o taka:

images?q=tbn:ANd9GcTim1U0dopHq44u-UyrJSB

I według mnie, kwiaty do niej pasują jak do kożucha. Bo niby co te kwiaty mają wyrażać przy kamieniu, a więc czymś trwałym i niezmiennym? To tak, jakby gorzałę zapijać maślanką.

Jakie ładne są niektóre,  

Rozwiń  

W Czechach cokół pomnika, na którym stał ruski sołdat ktoś przemalował na pralkę automatyczną.   :icon_biggrin:

Dnia 31.10.2022 o 14:48, retrofood napisał:

Ja też lamentuję, chociaż nie przy wszystkich grobach, a jedynie przy nagrobkach kamiennych. Dla mnie jest to kwiatek do kożucha, świadectwo popierdolenia szpanerskiego, a nie wyraz pamięci.

Rozwiń  

Są trwałe, łatwo się je czyści, zawsze wyglądają schludnie....
Chyba tylko to.
Czasem mijam takie wiesz, drewniane skrzynki z drewnianym krzyżem.
Nie impregnowane nigdy, nie czyszczone.
Próchno takie rozpadające się na boki i pokrzywione.
Zdecydowanie wolę jednak te nagrobne kamienne.

A że czasem kogoś fantazja poniesie?
Ale częściej emocje.
Obok grobu rodziców jest mogiła koleżanki moich dzieci.
Zmarła jak miała 19 lat.
Dzisiaj jak byłem na cmentarzu to tam jak zawsze - kolorowo, misie, serduszka....
No i Ci nieszczęsliwi rodzice.
Od lat tam przesiadują, kiedykolwiek podjeżdżam.

W życiu nie słyszałem księdza lamentującego w temacie zbyt dużej ilości kwiatów złożonych na grobach przez ich bliskich.

Rozwiń  

Ja piszę tak.
Ty mnie cytujesz szczątkowo, czyli tak.

W życiu nie słyszałem księdza lamentującego

Rozwiń  

No po co.

Żeby mi odpowiedzieć tak?

Dnia 31.10.2022 o 15:19, podczytywacz napisał:

To, że Ty nie słyszałeś, to nie znaczy, że iluś innych nie lamentowało...

Rozwiń  

W trakcie kazania, jak odbywa się Msza święta 1 listopada na cmentarzu, niestety powraca to jak mantra.

Może nie słuchasz kazań.:bezradny:

Rozwiń  

:D chyba wątpię.
A nawet bardzo wątpię że Ty słuchasz ich uważniej ode mnie 

Baaaaaa.....
Zaryzykuję stwierdzenie że nie słuchasz ich wcale!  :D

Dnia 31.10.2022 o 17:02, bobiczek napisał:

Są trwałe, łatwo się je czyści, zawsze wyglądają schludnie.... 

Rozwiń  

Owszem, ale widzę, że nie zostałem zrozumiany. Otóż ja uważam, że skoro zdecydowaliśmy się na kamienny nagrobek (a więc trwały, niezmienny) dla upamiętnienia czyjegoś życia, to bezsensownym jest jego ozdabianie czymś tak nietrwałym jak kwiaty. To mi wyraźnie gryzie się z sobą. Dokładnie tak samo jak wyglądałyby kwiatki do kożucha.

A o pamięci świadczy JEDEN znicz. a nie cała ich sterta, w dodatku te wypalone skorupy straszą później na nagrobku przez resztę roku. Horror.

Dnia 31.10.2022 o 17:17, bobiczek napisał:

Rozwiń  

A ja słyszałem na własne uszy, jak ksiądz krytykował (ze 30 lat temu) wystawne przyjęcia komunijne i wydawanie pieniędzy na rzeczy nieistotne. A po dwoch latach, ten sam ksiądz zachęcał wiernych do de3korowania drogi różnymi frędzelkami i proporczykami, bo biskup miał przejeżdżać z wizyty w sąsiedniej parafii. Wtedy ta obłuda i hipokryzja objawiły się w pełnej krasie.

Dnia 31.10.2022 o 16:57, retrofood napisał:

I według mnie, kwiaty do niej pasują jak do kożucha. Bo niby co te kwiaty mają wyrażać przy kamieniu, a więc czymś trwałym i niezmiennym? To tak, jakby gorzałę zapijać maślanką.

Rozwiń  

Prezentują przemijalność istnienia w niemalże wiecznym wszechświecie, jeśli chcesz podchodzić tak filozoficznie 

Dnia 31.10.2022 o 17:56, retrofood napisał:

Otóż ja uważam, że skoro zdecydowaliśmy się na kamienny nagrobek (a więc trwały, niezmienny) dla upamiętnienia czyjegoś życia, to bezsensownym jest jego ozdabianie czymś tak nietrwałym jak kwiaty.

To mi wyraźnie gryzie się z sobą. Dokładnie tak samo jak wyglądałyby kwiatki do kożucha.

Rozwiń  

Eeeeeeeeeeeeee........
Na trwałym drewnianym stole stoją w kruchym wazonie kwiaty.
Na plastikowym trwałym parapecie w domu też.
Na ganku wykaflowanym u mnie - stoją całe lato donice z kwiatami.
Kwiaty wszędzie pasują.
No może faktycznie do kożucha nie  :)

58 minut temu, retrofood napisał:

A o pamięci świadczy JEDEN znicz. a nie cała ich sterta, w dodatku te wypalone skorupy straszą później na nagrobku przez resztę roku. Horror.

Rozwiń  

Zgadzam się.
Poza tym te sterty plastików w śmieciach i tych sztucznych kwiatów obok....

Ja mam piękne szklane, które po prostu szoruję i wracają z nowymi wkładami w to samo miejsce.

Dnia 31.10.2022 o 18:57, Elfir napisał:

Prezentują przemijalność istnienia w niemalże wiecznym wszechświecie, jeśli chcesz podchodzić tak filozoficznie 

Rozwiń  

Według mnie kamień lepiej wyraża zarówno jedno i drugie. Bo przemijalność symbolizuje napis na nim. czyli informacja kto pod nim leży. I tyle. 

Oczywiście, każdy ma prawo do swojego zdania tak jak zakładanie skarpetek do japonek też nie jest karalne.

Dnia 31.10.2022 o 19:00, bobiczek napisał:

Eeeeeeeeeeeeee........
Na trwałym drewnianym stole stoją w kruchym wazonie kwiaty.
Na plastikowym trwałym parapecie w domu też.
Na ganku wykaflowanym u mnie - stoją całe lato donice z kwiatami.
Kwiaty wszędzie pasują.
No może faktycznie do kożucha nie  :) 

Rozwiń  

Kwiaty pasują wszędzie do życia.  Krótkiego przecież. Do śmierci pasuje kamień. Umarłym kwiaty są tak potrzebne jak i kadzidło.

Dnia 31.10.2022 o 19:00, bobiczek napisał:

Zgadzam się.
Poza tym te sterty plastików w śmieciach i tych sztucznych kwiatów obok....

Ja mam piękne szklane, które po prostu szoruję i wracają z nowymi wkładami w to samo miejsce.

Rozwiń  

Też szoruję. Ale co roku i tak jest masa do wyrzucenia. Efektem jest zaśmiecanie świata i spychanie problemu ekologii na nasze wnuki. Zamiast refleksji, że po nas nie powinno być potopu.

Dnia 31.10.2022 o 16:57, retrofood napisał:

Cosik mię się widzi, że mię nie skumałeś. Kamienny, to znaczy też zwykła, nagrobna płyta kamienna. o taka:

Rozwiń  

To produkcja seryjna i rzeczywiście taka zwykła jest dla normalnego przechodnia, ale dla rodziny jak najbardziej ważna i pewnie wybrana z uwagą z katalogu nagrobków, może też spłacana na raty. 

Ja nie mam miary w takim zakresie, moja krytyka zostaje przed bramą cmentarza.  

Dnia 31.10.2022 o 17:17, bobiczek napisał:

chyba wątpię.

Baaaaaa.....
Zaryzykuję stwierdzenie że nie słuchasz ich wcale!  :D

Rozwiń  

Nie licytujmy się no może i jest pewna różnica, ja słucham, czyli odbieram ze rozumieniem czyjąś wypowiedź, a Ty słuchasz, i jesteś serwilistyczny komuś lub czemuś.

Dnia 31.10.2022 o 20:08, retrofood napisał:

Oczywiście, każdy ma prawo do swojego zdania tak jak zakładanie skarpetek do japonek też nie jest karalne.

Rozwiń  

Historycznie rzecz biorąc to chodzenie w japonkach bez skarpetek jest niewłaściwe:
tabi-socks-geta-shoes_jpinfo.com.jpeg

31 minut temu, retrofood napisał:

Kwiaty pasują wszędzie do życia.  Krótkiego przecież. Do śmierci pasuje kamień. Umarłym kwiaty są tak potrzebne jak i kadzidło.

Rozwiń  

Umarłym nie jest potrzebne nic - ani kamień, ani znicz. Groby robi się wyłącznie dla żyjących, 

Co ciekawe - bukiecik kwiatów w grobie odkryto na pochówku neandertalskim, więc dawanie kwiatów zmarłym jest bardzo atawistycznym zjawiskiem dla rodzaju Homo

Dnia 31.10.2022 o 20:41, Elfir napisał:

Historycznie rzecz biorąc to chodzenie w japonkach bez skarpetek jest niewłaściwe: 

Rozwiń  

Przez Japonki.

PS. Fotografii Januszy też jest bez liku.

Co ciekawe - bukiecik kwiatów w grobie odkryto na pochówku neandertalskim, więc dawanie kwiatów zmarłym jest bardzo atawistycznym zjawiskiem dla rodzaju Homo

Rozwiń  

I nie zwiędły?  Może Kitajcy podrzucili swoje?

A na poważnie, ponoć jaskółka wiosny nie czyni.

Umarłym nie jest potrzebne nic - ani kamień, ani znicz. Groby robi się wyłącznie dla żyjących,  

Rozwiń  

Oczywiście, dlatego napisałem, że do zasygnalizowania NASZEJ pamięci o zmarłym wystarczy JEDEN znicz.

To z Obajtkami to zwykły fejk, ale grobowiec rodziny Koral (tych od lodów) - już fejkiem nie jest.
Hm.....
Mieszane mam uczucia.

Chociaż komentarze mieszkańców są różne.

https://dziennikpolski24.pl/nowy-sacz-tak-wyglada-nowy-grobowiec-rodziny-koral-tworcow-lodowego-imperium-zobacz-zdjecia-311022/ar/c1-17003375?fbclid=IwAR12Vj9qtP1UeTLFtPElzXAD9_tHS2UOpNc-1cGUQ7MUZenwX6crRDqy1NU&utm_campaign=artykul&utm_medium=gazeta-krakowska&utm_source=facebook.com

635e45e2ab1a1_o_large.jpg

Edytowano przez bobiczek (zobacz historię edycji)
  Dnia 31.10.2022 o 22:30, bobiczek napisał:
Stać ich, podobno już od 15 lat 500m drogi do domu sobie podgrzewają. Na bogato.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Co sprawia, że zegarki Audemars Piguet są wyjątkowe dla mieszkańców Warszawy? Dla wielu klientów z Warszaw https://expertyco.com/pl/catalog/audemars-piguet/ zegarki Audemars Piguet to nie tylko czasomierze, ale wyraz statusu, gustu i zamiłowania do doskonałości. Ich niepowtarzalny charakter, ręczne wykonanie i prestiżowy wizerunek sprawiają, że są chętnie wybierane przez osoby ceniące najwyższą jakość.
    • teraz to może lepiej zaproponować i ze 350 PLN/m2, a nie propozycja obniżenia ceny 50 PLN/m2 z 2019r. a jak handlarz nie sądzisz, że już opylił tę działkę i temat nieaktualny? nie wróżę sukcesów
    • chyba rozgraniczenia, ewentualnie wznowienia granic, ale to już technikalia
    • Cześć! Sprzedaż działek może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli są one nieuzbrojone. Oto kilka pomysłów, które mogą pomóc Ci przyspieszyć sprzedaż: Zrewiduj cenę – Może warto rozważyć delikatne obniżenie ceny. 50 zł/m2 to rozsądna kwota, ale rynek może mieć inne oczekiwania. Sprawdź ceny podobnych działek w okolicy, może Twoja cena jest wyższa niż średnia. Wyróżnij ofertę – W ogłoszeniu warto zaznaczyć plusy działek, takie jak dostępność mediów w pobliżu. Zwróć uwagę na przyszły potencjał (np. możliwość rozwoju okolicy, planowana inwestycja w infrastrukturę). Zrób atrakcyjne zdjęcia i pokazuj działki z różnych perspektyw. Dodatkowe działania marketingowe – Zainwestuj w reklamę na lokalnych portalach nieruchomościowych oraz na Facebooku. Warto też dodać ogłoszenie na stronach tematycznych związanych z działkami budowlanymi. Spróbuj z profesjonalistami – Jeśli nie masz odzewu, może warto spróbować współpracy z firmą zajmującą się skupem nieruchomości. Dzięki nim możesz szybko sprzedać działki bezpośrednio, nawet jeśli cena będzie niższa. Firma, jak abcskupnieruchomosci.pl, może pomóc Ci w tej kwestii – oferują szybki proces i bez zbędnych formalności. Rozważ podział działek – Jeśli jest to możliwe, podział na mniejsze działki może zwiększyć atrakcyjność oferty. Mniejsze działki są łatwiej sprzedawalne i mogą przyciągnąć większą liczbę chętnych.
    • prawdopodobnie z większej łatwości rozróżnienia geodezyjnego czy idzie wzdłuż granicy czy jest cofnięte niż gdyby było cofnięte o 2 cm .
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...