Skocz do zawartości

Badanie wody pitnej

chotomowianka

Recommended Posts

Napisano
Gdzie można zbadać wodę - oddać do analizy (Warszawa, Legionowo)?
Mam własną studnię, filtry na rurach, oraz dzbanek Brita z filtrem, ale mimo to moja rodzina wciąż narzeka na ból pleców(nerki) i w podbrzuszu - obawaiam się że to wina wody (nigdy jej nie badaliśmy). Czy trzeba badać wodę - jeżeli zamontowane są filtry?
Napisano
Wodę koniecznie trzeba zbadać. A gdzie? Może w wodociągach mają adresy laboratoriów zajmująch się takimi badaniami. Jeśli nie to trzeba podzwonić po szkołach wyższych. Albo przeszukać internet.
Napisano
w sanepidzie - określą dokładnie, co w niej pływa. Ja miałam dość okropnej wody icon_confused.gif i kupiłam filtr - nie będętu reklamowała konkretnej firmy, ale polecam - wydatek średni - kupiła na raty, a od kilku lat mam czystą wodę. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

w sanepidzie - określą dokładnie, co w niej pływa. Ja miałam dość okropnej wody icon_confused.gif i kupiłam filtr - nie będętu reklamowała konkretnej firmy, ale polecam - wydatek średni - kupiła na raty, a od kilku lat mam czystą wodę. icon_smile.gif

Możesz zdradzić co to za filtr? gdzie się go montuje? Zawsze lepiej to usłyszec od kogoś niż przeczytać w gazecie - mam wtedy większe zaufanie do takiego sprzetu.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Zawsze lepiej to usłyszec od kogoś niż przeczytać w gazecie - mam wtedy większe zaufanie do takiego sprzetu.

Syndrom Goździkowej? Nic w tym złego ale czasem warto zaufać profesjonalistom. Zwłaszcza gdy chodzi o filtry.
Napisano
Tylko skąd mamy pewność że to są akurat profesjonaliści - a nie "dobrzy aktorzy"?
Trudno jest zaufać komuś tylko dlatego, że dużo wie o jakimś filtrze - wiadomo - chce sprzedać i zachwala - ma prowizję od sprzedaży... icon_biggrin.gif
Napisano
Sprzedawca też czasem wie co sprzedaje. Ale... są atesty, opinię firm liczących się itp,itd. To w połaczeniu z opinią sąsiadów powinno pomóc w wyborze.
Napisano
Można kupić takie specjalne testy, które sprawdzą podstawowe parametry wody. tj:PH, alkaliczność, twardość, zawartość żelaza i chloru w wodzie,poszperaj w necie, z pewnością coś znajdziesz
Napisano
Cytat

Można kupić takie specjalne testy, które sprawdzą podstawowe parametry wody. tj:PH, alkaliczność, twardość, zawartość żelaza i chloru w wodzie,poszperaj w necie, z pewnością coś znajdziesz

A gdzie kupuje sie takie testy do badania wody? W aptece czy w sklepie np. w którym sprzedają filtry do wody?
Napisano
Mowiono mi że twardą wodę należy gotować kilkukrotnie ale jakieś to dziwne. owszem jest to sposób napozbawienie wody penwej części pierwiastków ale czy wodę to zmiękczy?
Napisano
Z dolegliwościami zdrowotnymi należy zwrócić się do lekarza, co oczywiście nie wyklucza konieczności zbadania jakości wody.

Analizy takie wykonują lokalne stacje sanepidu lub firmy zajmujące się uzdatnianiem wody. Filtry dobierane są w zależności od rodzaju występujących zanieczyszczeń oraz przeznaczenia wody - inne wymagania stawiane są bowiem wodzie gospodarczej (mycie, zmywanie) a inne konsumpcyjnej.

Wodę gospodarczą poddaje się przede wszystkim odżelazianiu i zmiękczaniu co wymaga zamontowania kolumn filtracyjnych na doprowadzeniu wody do domu. Natomiast wodę do picia można oczyszczać w filtrach z wkładem węglowym, metodą odwróconej osmozy.
Napisano
Rzeczywiście, czytałem o tym,że najbardziej efektywnym systemem uzdatniania wody wodociągowej jest odwrócona osmoza. Ciekawi mnie jednak fakt, jaki jest koszt zainstalowania tego systemu, skoro woda poddana takiej filtracji jest prawie całkowicie pozbawiona rozpuszczonych związków nieorganicznych, związków organicznych, bakterii itp. Pewnie to bardzo drogi interes...
Napisano
Polecamy artykuł pt. Kryształowo czysta kranówka?

Fragment artykułu:
Odwrócona osmoza
Bardzo skuteczna metoda usuwania zanieczyszczeń z wody – skuteczność nawet do 98% 6. Zastosowanie odwróconej osmozy do oczyszczania wody umożliwia uzyskanie jej wyjątkowej czystości, gdyż usuwane są nawet zanieczyszczenia o wymiarach od 0,1 do 0,001 mikrometra i są to jony rozpuszczonych soli, azotany, metale ciężkie, pierwiastki promieniotwórcze, a także bakterie i wirusy.
Napisano
To takie filtry, które działają na zasadzie odwróconej osmozy. Systemy odwróconej osmozy składają się z kilku stopni oczyszczania wody. Brudna woda,która przechodzi przez kolejne wkłady, oczyszcza się z coraz to mniejszej ilości zanieczyszczeń, aby w końcowym etapie uzyskać idealny stopień czystości(no prawie idealny...)
Napisano
Czyli można można te filtry zamontować (podłączyć) do rur z wodą? Nie w każdym kranie musimy mieć tak oczyszczoną wodę - chodzi mi np. o zenętrzne krany do podlewania ogródka lub o spłuczki w WC. Gdzie powinno sie zamontować ten system - odwróconej osmozy? Ja mam jakieś filtry - jeden jest tuz przy pompie z wodą a drugi w kuchni pod zlewem - i tylko tyle. Z wody jednak po zagotowaniu w czajniku wytrąca się strasznie dużo kamienia.
Napisano
Czytałam kiedyś taki artykuł, w którym było napisane,że dostępne w sprzedaży filtry nazywane filtrami odwróconej osmozy to jedynie chwyt marketingowy, ponieważ ciśnienie wody w sieci wodociągowej max możliwe do 6 bar, natomiast w gospodarstwie domowym to max 3 bar.To nie jest wystarczająca ilość,żeby pokonać ciśnienie osmotyczne, które jest niezbędne do powstania procesu odwróconej osmozy, ponieważ tam potrzebne jest ciśnienie rzędu kilkudziesięciu bar.Autor twierdził,że być może pewien procent procesu następuje ale nie jest to prawdziwa odwrócona osmoza.Poza tym musi to być bardzo drogi proces, skoro na odwróconą osmozę mogą sobie pozwolić elektrownie, zakłady farmaceutyczne itp. Już sama nie wiem, co o tym sądzić...
Napisano
Moi sąsiedzi mają w ten sposób oczyszczaną wodę. Oprócz zwykłego kranu w kuchni mają obok (przy zlewie) również drugi cieniutki kranik, przez który leci oczyszczone woda. Leci bardzo powoli i cienkim strumieniem.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Leci bardzo powoli i cienkim strumieniem.

Trudny wybór. Długie oczekiwanie na oczyszczoną wodę czy ryzyko picia jej nieoczyszczonej.
Napisano
Takich filtrów nie instaluje się za wodomierzem,a jedynie w kuchni,pod zlewem.Nie wymagają więc one jakichkolwiek zmian w instalacji wodnej na etapie jej budowy.
Nie maiłbym zaufania do testów wody sprzedawanych przez producenta filtrów.One oczywiście wykażą,że każda woda (oprócz tej przefiltrowanej) jest tragiczna.
Napisano
Cytat

Takich filtrów nie instaluje się za wodomierzem,a jedynie w kuchni,pod zlewem.Nie wymagają więc one jakichkolwiek zmian w instalacji wodnej na etapie jej budowy.
Nie maiłbym zaufania do testów wody sprzedawanych przez producenta filtrów.One oczywiście wykażą,że każda woda (oprócz tej przefiltrowanej) jest tragiczna.

No właśnie, a przecież taka woda pitna jest badana przez SANEPID, posiada odpowiednią klasę czystości, więc aż tak tragiczna być nie może.
Napisano
Jeżeli ten filtr kosztuje 3 tys. zł - to ja też dziękuję.... Wole dzbanek z filtrem (britta lub anna) - filtr wystarczający na miesiąc kosztuje 20zł...
Napisano
Cytat

A pewnie,że może.Ale i tak nie wydam 2,czy 3 tys. na taki filtr.Będę żył w strachu i panice,ale nie wydam.A co!Mogiem! icon_wink.gif

..ale skoro nie zainwestujesz w filtr, będziesz żył w strachu i panice, wówczas będziesz musiał zainwestować w środki uspokajające i na jedno wyjdzie... icon_wink.gif
Napisano
O qurczaken! o tym nie pomyślałem icon_sad.gif
Przez wiele lat korzystaliśmy w domu tylko z filtra Brita,ale od dwóch lat daliśmy sobie spokój.Woda w Katowicach tak bardzo się poprawiła,że nie miało to sensu.
Napisano
Cytat

O qurczaken! o tym nie pomyślałem icon_sad.gif
Przez wiele lat korzystaliśmy w domu tylko z filtra Brita,ale od dwóch lat daliśmy sobie spokój.Woda w Katowicach tak bardzo się poprawiła,że nie miało to sensu.

To już chyba czas kupić ziemię na Śląsku i pobudować sanatoria. Czuję, że jeszcze parę lat i to będzie TO.
Napisano
Cytat

Mieszkam na Śląsku od 27 lat i różnica jest kolosalna.A Katowice mają najwięcej terenów zielonych w granicach miasta ze wszystkich miast Polski. icon_smile.gif

Naprawdę? Śląsk w potocznej opinii to jest (przepraszam Ślązaków) ekologiczne bagno.
Napisano
Oczywiście są takie dzielnice w Katowicach,Bytomiu, czy Chorzowie gdzie smutek ogarnia na sam widok,ale czy nie ma ich w innych miastach Polski?
Od kilkunastu lat obserwuję coraz więcej ptaków w ogrodzie.Sójki,dzięcioły,pustułeczki (to taki mały drapieżnik),kopciuszki, To te,które rozpoznaję) i wiele drobnych,niespotykanych wcześniej ptasząt widuję regularnie z okna.Mamy też jeże na podwórku.
Nie ma już tak dużo kurzu na ławce przed domem a w nocy widać gwiazdy.
Niedawno był u mnie znajomy z lubelskiego i był niesamowicie zdziwiony i zaskoczony ilością zieleni i kontrastem pomiędzy tym,co sobie wyobrażał o Katowicach a tym,co zobaczył. icon_smile.gif
Tzn. ja mogę się zachwycać,bo pamiętam jaki tu był syf i smród,ale to nadal jest miasto ze swoimi wadami.
Napisano
Cytat

Nie ma już tak dużo kurzu na ławce przed domem a w nocy widać gwiazdy.

To zasługa jakiegoś nowego systemu filtrów, właściwej wentylacji czy po prostu kopalnie nie pracują?
Napisano
Producent oczyszczalni dobiera rodzaj urządzeń do zanieczyszczeń wykazanych podczas badania.
Montowałem coś takiego dla klienta w tamtym roku i całość zamknęła się w 12tys.
Napisano
Cytat

Producent oczyszczalni dobiera rodzaj urządzeń do zanieczyszczeń wykazanych podczas badania.
Montowałem coś takiego dla klienta w tamtym roku i całość zamknęła się w 12tys.

a jakie urządzenie było by odpowiednie w przypadku zbyt dużej ilości bakterii coli w wodzie pitnej?
Napisano
Cytat

To zasługa jakiegoś nowego systemu filtrów, właściwej wentylacji czy po prostu kopalnie nie pracują?

Wiele przestarzałych hut zamknięto a te,które zostały mają filtry.Tak samo ciepłownie i elektrownie.
Jeszcze kilkanaście lat temu w okolicach elektrowni Jaworzno wszystko było szare od pyłu.Teraz jest czyściutko.
Kopalnie bardzo mało zatruwają powietrze.W zasadzie jedynym szkodliwym dla środowiska produktem kopalń jest słona woda zrzucana do rzek.
Napisano
Cytat

Tego podobno nie można się pozbyć.

Chyba określona ilość bakterii coli jest dopuszczalna w wodzie pitnej, ale co w sytuacji, gdy ich ilość przekracza normę, mamy pić taką wodę, przecież to niebezpieczne...
Napisano
Cytat

Chyba określona ilość bakterii coli jest dopuszczalna w wodzie pitnej, ale co w sytuacji, gdy ich ilość przekracza normę, mamy pić taką wodę, przecież to niebezpieczne...

Chyba to się jakoś odkaża. Albo zamykamy studnię.
Napisano
Cytat

A pewnie,że może.Ale i tak nie wydam 2,czy 3 tys. na taki filtr.Będę żył w strachu i panice,ale nie wydam.A co!Mogiem! icon_wink.gif

Oto człowiek który nie lęka się azbestu a bliski jest aquafobii. Każdy ma swoje lęki.icon_razz.gif
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...