PoLik88 Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij #1 Napisano 12 lipca 2018 Witam Dostałem w spadku poniemiecki dom na terenie Wrocławia. Niestety cały jest do generalnego remontu. Wygląda to jak na poniższych obrazkach: - działka zaznaczona na zielono – 289m2 - dom zaznaczony na czerwono (dwie ściany są na granicy działki w tym jedna z sąsiadem) - powierzchnia parteru domu to około 110m2 i chcę zrobić użytkowe poddasze (na dole garaż i duży salon z aneksem i u góry sypialnie) Pytanie: - czy jest możliwa rozbiórka domu do fundamentów i postawienie w tym miejscu nowego domu? Z tego co wiem to w myśl prawa budowlanego mury muszą być postawione kilak metrów od granicy ale w takim razie to ja mogę co najwyżej altankę sobie postawić Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Łukasz Link do komentarza
Elfir Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij #2 Napisano 12 lipca 2018 możesz zrobić "przebudowę" drastyczną, że niewiele zostanie z oryginalnej tkanki. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij #3 Napisano 13 lipca 2018 "Wymiana" domu praktycznie niemożliwa - nowy musi spełniać wymagania przepisów ogólnych jak i planu miejscowego. Przebudowa wymaga uzyskania pozwolenia bądź zgłoszenia i ogranicza się do istniejącej kubatury budynku. Można jedynie przeprowadzić remont z zachowaniem formy budynku (głównie prace wewnątrz). Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij #4 Napisano 13 lipca 2018 Zostając przy tym samym obrysie budynku można przeprowadzić bardzo daleko idący remont – łącznie z odtworzeniem izolacji, dociepleniem ścian, wymianie okien itd. Być może to wystarczy do osiągnięcia satysfakcjonującego stanu. Jednak przebudowa polegająca na wyburzeniu istniejących ścian i postawieniu ich na nowo prawdopodobnie nie będzie możliwa, jak napisano w poprzednim poście. Link do komentarza
Elfir Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij #5 Napisano 13 lipca 2018 nie wiem jak tam wygląda okolica, ale może lepiej ten dom przebudować na biura/lokal usługowy/handlowy i sprzedać/wynająć? Bo mieszkanie komfortowe nie będzie tak blisko ulicy i z miniaturowym ogrodem nie zapewniającym specjalnie prywatności. Link do komentarza
zenek Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij #6 Napisano 13 lipca 2018 Moim zdaniem jest możliwa gruntowna przebudowa bez ruszenia ścian i dachu od strony ulicy, ale być może z rozbudową od strony wolnej powierzchni działki. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 lipca 2018 Udostępnij #7 Napisano 16 lipca 2018 Dnia 12.07.2018 o 23:00, PoLik88 napisał: Pytanie: - czy jest możliwa rozbiórka domu do fundamentów i postawienie w tym miejscu nowego domu? Z tego co wiem to w myśl prawa budowlanego mury muszą być postawione kilak metrów od granicy ale w takim razie to ja mogę co najwyżej altankę sobie postawić W myśl ostatniej noweli PB jest możliwość gruntownego remontu i przebudowy wszystkich przegród zewnętrznych w ramach istniejącego obrysu i kubatury obiektu. Urząd będzie wymagał aby ściany które są w odległości mniejszej jak 4 m od granicy były pozbawione otworów okiennych i drzwiowych, oraz wymagał aby ściany w granicy lub (i) w odległości mniejszej jak 3 m od granicy, były wykonane jako ściany oddzielenia p.poz. Potrzebny będzie projektant który to wszystko ogarnie i wykona projekt budowlany przebudowy. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 16 lipca 2018 Udostępnij #8 Napisano 16 lipca 2018 I pewno jeszcze podkładki, że te fundamenty przeniosą obciążenie od nowego ustroju budowlanego i dodatkowo na tyle wysoko z kalenicą, na ile pozwolą w gminie/powiecie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się