MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #1 Napisano 18 stycznia 2015 Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...Nie będę co chwila kupował nowego czajnika Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?PS.Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #2 Napisano 18 stycznia 2015 Nie nic lepszego jak kwasek cytrynowy w proszku-kryształkach a nie w płynie.Wlej wodę do czajnika, zagotuj wodę, zestaw z palnika i wsyp kwasek, woda będzie kipieć, niech sobie tak trochę postoi nawet i z dwie godziny. Puści jak nic, będzie czajniczek jak nowy Link do komentarza
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 18 stycznia 2015 Spróbuję na pewno!Zdam relację ... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #4 Napisano 18 stycznia 2015 Gwarantuje na 200%, że się uda, no chyba że to osad to nie kamień.Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g. Link do komentarza
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #5 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?PS.Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia. Gaz nie ma znaczenia, ale woda twarda ponad wszelkie normy! Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej. A filtr to powinien zastosować dostawca wody, bo chyba nie odpowiada ona już dzisiejszym normom. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #6 Napisano 18 stycznia 2015 Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody. A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia. Link do komentarza
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody.A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia. Otóż to. Cytat Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej. To też mi się przydarzyło w tym czajniku... Więc pozostaje wyrzucić?nawiasem mówiąc cały kamień wtedy odpadł ładnieI dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Link do komentarza
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #8 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Kwas, kwas! Jeśli osad nie jest wielki, można próbować octem, albo kwaskiem, tak jak Henio radzi. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #9 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Czyli normalka. Gdyby co miesiąc kamieniem zachodził to wtedy można by było pomyśleć o jakiś filtrach. Link do komentarza
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #10 Napisano 18 stycznia 2015 A, jeszcze mi wpadło do głowy, że można w czajniku ugotować kapustę. Kiszoną, oczywiście. Jeść jej nie polecam, ale powinno pomóc. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #11 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Ja mam taki czajnik że mi do łapa wchodzi do środka, więc raz w miesiącu przy pomocy myjki (stroną szorującą) myję osad ze ścianek i dna, a raz na 4-6 miesięcy robię mu kurację przy użyciu octu (1/2 szklanki na litr wody).Filtr antywapienny myję szczoteczką.Ale ja mam czajnik elektryczny. Proces jest najbardziej dynamiczny podczas gotowania, więc kilka razy powtarzam tą czynność zanim odstawię czajnik do wystygnięcia (to te dwie godziny o których wspomniał Heniek )Poniżej masz mapkę poglądową twardości wody w poszczególnych rejonach kraju, żebyś mógł się zorientować z jakim problemem walczysz.PS.Ktoś, gdzieś, kiedyś zawiesił link do strony na której można było sprawdzić twardość wody w poszczególnych gminach, ale teraz tego nie odszukam... a szkoda bo nie zapisałem sobie. 2 Link do komentarza
bobiczek Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #12 Napisano 18 stycznia 2015 Pomocna porada - za mapkę.Fajnie sie ogląda.Skąd Wy Ty, Jani, takie rzeczy wytrzaskujecie??? Link do komentarza
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor Udostępnij #13 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Gwarantuje na 200%, że się uda, no chyba że to osad to nie kamień.Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g. Sprawdziłem - działa!Dziękuję!Co do mapki - woda twarda - to się zgadza. Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #14 Napisano 18 stycznia 2015 Brak kamienia w czajniku = mniejsza akumulacja Link do komentarza
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor Udostępnij #15 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Brak kamienia w czajniku = mniejsza akumulacja Masz na myśli, że krócej trzyma ciepło czy że szybciej się woda zagotuje? Link do komentarza
solange63 Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #16 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Sprawdziłem - działa!Dziękuję!Co do mapki - woda twarda - to się zgadza. u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience Link do komentarza
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor Udostępnij #17 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience Jak żyję nie widziałem takiego ... Link do komentarza
solange63 Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #18 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Jak żyję nie widziałem takiego ... no wiem, w Polsce też nie spotkałam. Link do komentarza
Gość stach Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #19 Napisano 18 stycznia 2015 Mój czajnik - elektryczny (mam płytę indukcyjną, więc nie używam zwykłego czajnika) - zawsze odkamieniałem (tak jak napisali przedpiścy) kwaskiem cytrynowym, ale teraz nie mam co odkamieniać, bo od paru lat używam do wcześniejszego oczyszczenia wody filtra BRITA, oczywiście tylko do sporządzania herbaty i kawy. Mam zapas przefiltrowanej wody w ilości ok. 2 litrów i jak trzeba wlewam do czajnika na np. dwie filiżanki i to gotuję.Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę". Link do komentarza
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 Udostępnij #20 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę". Ja nie mam Cisowianki, ale też piję kranówkę. Nasza miejska woda od zawsze (nawet za komuny) była i jest pobierana ze studni głębinowych i ma smak lepszy od tych "źródlanych" z marketów. I nie zostawia kamienia, po kilkunastu latach może jakiś osad. Nie używam też Calgonu i nie mam problemów z grzałkami w pralce, chociaż na paskach testowych wychodzą wyniki, że jest średnio twarda. Link do komentarza
PraktykBudowlany Napisano 25 stycznia 2015 Udostępnij #21 Napisano 25 stycznia 2015 Ja odkamieniam kwaskiem cytrynowym. Schodzi wszystko aż dno błyszczy. Ale filtr brita czy dafi nie usunie kamienia. Poprawia nieco wodę, bo nie wychodzi osad na szklance, ale na kamień nie działa. Do tego potrzebny byłby uzdatniacz/zmiękczacz. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #22 Napisano 27 stycznia 2015 zawsze odkamieniam zwykłym octem spirytusowym Link do komentarza
marcingronet Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #23 Napisano 28 stycznia 2015 ja standardowo wsypuje jedno opakowanie kwasku cytrynowego Link do komentarza
krzysztof1970 Napisano 4 lutego 2015 Udostępnij #24 Napisano 4 lutego 2015 niektórzy skrobią czajnik nożem, niektórzy palą czajnik na gazie, bez wody. wtedy kamień podobno odpryskuje. Jest jeszcze metoda z octem, który rozpuści kamień. Można też kupić środki odkamieniajace. Link do komentarza
truskavka Napisano 7 lutego 2015 Udostępnij #25 Napisano 7 lutego 2015 Słyszałam, że dobrym sposobem na kamień jest coca-cola. Wystarczy wlać szklankę napoju do czajnika, dolać trochę wody i zagotować. Link do komentarza
retrofood Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #26 Napisano 8 lutego 2015 Pepsi lepsza. To dzięki kwasowi ortofosforowemu. Link do komentarza
angelikaw Napisano 11 lutego 2015 Udostępnij #27 Napisano 11 lutego 2015 Od lat stosuję kwasek cytrynowy. Bezpieczny. Niedrogi. Nie ma tak drażniącego zapachu, jak ocet Link do komentarza
emilkos Napisano 12 lutego 2015 Udostępnij #28 Napisano 12 lutego 2015 Dobrym sposobem jest stosowanie dzbanków filtrujących. Ale przed erą takich wynalazków (no z rok tamu ) to stosowałem ocet Link do komentarza
karol wol Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij #29 Napisano 22 kwietnia 2015 Ja pozbyłem się tego problemu, bo używam tylko wody przefiltrowanej i kamień mi się nie robi. Teraz wszędzie kupisz taki dzbanek z filtrem. To naprawdę dobry wynalazek. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij #30 Napisano 23 kwietnia 2015 Ja po założeniu filtrów sznurowych nie mam problemów z twardą wodąa wcześniej co chwilę musiałam odkamieniać czajnik Link do komentarza
kubson Napisano 20 maja 2015 Udostępnij #31 Napisano 20 maja 2015 u mnie ocet zawsze sie sprawdzal Link do komentarza
zett Napisano 6 lipca 2015 Udostępnij #32 Napisano 6 lipca 2015 Cytat u mnie ocet zawsze sie sprawdzal Mam już drugą Britę- filtr wody. Kamień się robi, Może trochę mniej. Ale w szklanym czajniku widać jak byk ;) Kwasek cytrynowy najlepszy- nie trzeba płukać wielokrotnie czajnika tak jak po użyciu octu. Ale... polecam kwasek w postaci kilogramowego woreczka. Kosztuje to coś około 20 zł. Porównajcie sobie z "torebeczkami " 50 i 20 gram, za kilka zł. Taki kilogram starcza na rok- dwa. Torebeczka 20 gr- na jedno- odkamienienie. Także żelazka na przykład. 1 Link do komentarza
matnik Napisano 7 lipca 2015 Udostępnij #33 Napisano 7 lipca 2015 Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 lipca 2015 Udostępnij #34 Napisano 7 lipca 2015 Cytat Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też. Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy. Link do komentarza
pikuś1 Napisano 11 lipca 2015 Udostępnij #35 Napisano 11 lipca 2015 na twardą wodę nie silnych - Jedynie Kamix torebka do czajnika , woda po brzegi , zgotować , postoi przez 15-30 minut wylać , wypłukać kilkaray zagotować nowa wodę i spokoj na ...miesiac Link do komentarza
zett Napisano 7 sierpnia 2015 Udostępnij #36 Napisano 7 sierpnia 2015 Cytat Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy. Może niekoniecznie tańszy i skuteczniejszy. Ale łatwiej dostępny i równie skuteczny ;) Poza tym-cytrynowy jest "spożywczym" kwasem, możemy się napić ;). Preparaty Kamix to saszetka lub roztwór kwasu amidosulfonowego. Półlitrowy Kamix to około 15-17 zł. I w tym opakowaniu jest jakieś 100 g wspomnianego kwasu rozpuszczone w 400 g wody. Saszetki z aminosulfonowym, czyli "Kamixy" nie wiem ile kosztują, ale może lepiej kupić kilogram takiego samego związku chemicznego za 20 zł?? Bo tyle kosztuje. Czyli podobna cena za kilogram jak kwasku cytrynowego (Acidum citricum ).Reasumując- jeśli nie lubimy mieć zakamieniałych czajników, garnków, żelazek itp- kupujmy wspomniane kwasy w opakowaniach co najmniej kilogramowych. Natomiast jeśli będziemy kupować rozmaite saszetki, buteleczki itp- kupimy taki sam związek chemiczny przepłacając o kilkaset procent i zastanawiając się co parę tygodni, czy... mamy jeszcze w domu odkamieniacz.,. Link do komentarza
Tomilawa Napisano 28 września 2015 Udostępnij #37 Napisano 28 września 2015 Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 września 2015 Udostępnij #38 Napisano 29 września 2015 A te tony kredy, tłuszczu, barwników, które kobieta codziennie wklepuje tu i tam - przypadkiem nie jest bardziej szkodliwe niż ten. rzeczony, osad z czajnika Link do komentarza
budnar Napisano 29 września 2015 Udostępnij #39 Napisano 29 września 2015 Cytat Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już. z tego co wiem to ten kamień z czajnika nie osadza się 1:1 w organizmie człowieka. Jednemu się robią kamienie innemu nie. To chyba kwestia genetyki itd. Jeden będzie pił wodę z kamieniem i nic mu się nie stanie. Inny będzie pił czystą bez kamiena i będzie miał kamienie. Ogólnie rzecz biorąc by odkamienić urządzenia agd itd to polecam kupić w sklepie electroluxa rewelacyjny odkamieniacz. U mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze. Link do komentarza
zaradna_102 Napisano 30 września 2015 Udostępnij #40 Napisano 30 września 2015 Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Link do komentarza
michał37 Napisano 9 października 2015 Udostępnij #41 Napisano 9 października 2015 kwasek cytrynowy Link do komentarza
Gość stach Napisano 9 października 2015 Udostępnij #42 Napisano 9 października 2015 Cytat Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0"> Najpierw rozpuściłbym go w wodzie .. Cytat kwasek cytrynowy Nie jesteś zbyt gadatliwy... a co z nim - tym kwaskiem - zrobić?Całym zdaniem - jeśli łaska -proszę Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 października 2015 Udostępnij #43 Napisano 9 października 2015 Cytat Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Cytat kwasek cytrynowy Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać. Link do komentarza
MrTomo Napisano 9 października 2015 Autor Udostępnij #44 Napisano 9 października 2015 Cytat Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać. Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik... 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 9 października 2015 Udostępnij #45 Napisano 9 października 2015 I kwasek bywa z różnych firm. Link do komentarza
Komorkoman Napisano 14 października 2015 Udostępnij #46 Napisano 14 października 2015 są również specjalne proszki (jezeli kwasek nie pomoże) do tego wszalekiego rodzaju odkamieniacze Link do komentarza
zett Napisano 20 października 2015 Udostępnij #47 Napisano 20 października 2015 Cytat Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik... Czajnik to pół biedy, każdy ma inną wodę. U mnie jest silnie nasycona rdzą. I brita z nowym filtrem nie sprawia, że kamień się nie osadza. Bo osadza się. Żródło rdzy jest poza domem, więc sprawa jest trudna do naprawienia.Ja traktuję wpisy typu: "kwasek cytrynowy" jako głos osoby, która z tego specyfiku jest najbardziej zadowolona. Więc jakieś zabawne żądania obudowania tego zwrotu okrągłymi, kwiecistymi zdaniami są niepotrzebne. Z całym szacunkiem dla zasłużoności zasłużonych na forum;)) 1 Link do komentarza
jadwiniabuduje Napisano 25 listopada 2015 Udostępnij #48 Napisano 25 listopada 2015 No i trzeba regularnie go czyścić, a nie czekać aż zarośnie kamieniem. Link do komentarza
marcin_lenart Napisano 4 marca 2016 Udostępnij #49 Napisano 4 marca 2016 Cytat No i trzeba regularnie go czyścić, a nie czekać aż zarośnie kamieniem. Metoda z kwaskiem jest dobra nie tylko do czajnika, ale np do odwapnienia ciśnieniowego ekspresu też się sprawdza. Link do komentarza
HirotatoGouda Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij #50 Napisano 11 kwietnia 2016 Przegotować wodę z octem. Także skuteczna metoda i nieco tańsza od kwasku cytrynowego. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się