Skocz do zawartości

Piekarnik parowy czy nieparowy?


dr House

Recommended Posts

Napisano
Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić?
Napisano
mnie nie podejrzewasz...dzięki icon_smile.gif
Słusznie
Zrobiłem sobie tydzień temu placki kartoflane - usmażyłem zjadłem
A jak małżonka wróciła to sie dowiedziałem że miało tam być jajko, mąka, cebulka, dodatki....

Mi się odbijały te zrobione i zjedzone moje całą noc icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić?


kup piekarnik parowy z opcja klasycznego pieczenia i po problemie icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić?


A jaka jest różnica w cenie? Ja posiadam standardowy piekarnik wielofunkcyjny ze średniej półki i jak chce coś ugotować na parze to do głębokiej blachy nalewam trochę wody umieszczam najniżej nad tym wsuwam ruszt i stawiam potrawę w naczyniu lub nie i włączam termoobieg oraz dolną grzałkę i mam piekarnik parowy.
Napisano
"Zwykły" piekarnik + porządna blaszka z rusztem do pieczenia "na parze".

Jak jest parcie na prawdziwe "parowanie" to taniej i wygodniej jest zaopatrzenie się w parowar.
Napisano
Cytat

"Zwykły" piekarnik + porządna blaszka z rusztem do pieczenia "na parze".

Jak jest parcie na prawdziwe "parowanie" to taniej i wygodniej jest zaopatrzenie się w parowar.


A pewno z tym że u mnie te blachy i ruszty były już w wyposażeniu z kuchenką, powiem tak że mnie osobiście gotowane rzeczy na parze średnio smakują icon_confused.gif to 1 , nie każdy ma miejsce na dodatkowe AGD to 2, więc można wypróbować gotowanie na parze w dotychczasowym piekarniku przed zakupem nowego piekarnika tudzież parowaru.
Napisano
Piekarnik parowy (prawdziwy) to zupełnie coś innego niż "pieczenie wilgotne" - on służy do gotowania na parze.
Taki prawdziwy to, wypisz wymaluj, taki jebitny parowar, być może posiadający również funkcję normalnego piekarnika.
Przykładowe funkcje:
Cytat

Funkcje
Sterowanie: Automatyczne podpowiadanie temperatury, Elektroniczne,
Programowanie: Programator elektroniczny,
Komunikacja: Wyświetlacz tekstowy,
Rodzaje funkcji: Gotowanie parowe, Gotowanie parowe + termoobieg, Podgrzewanie, Regeneracja, Rozmrażanie,



Te pseudoparowe, to tak jak żelazko z nawilżaczem - lepszy efekt uzyskamy stosując blaszkę z rusztem:


lub nadziewając kurczaka na butelkę z piwem:

Napisano (edytowany)
Cytat

Pełną czy pustą?




z "z" a nie "po" icon_mrgreen.gif



Cytat

trochę musisz upić, bo pod wpływem tempeatury będzie kipić.

generalnie możesz wypić całe piwo, a butelkę uzupełnić wodą icon_biggrin.gif



Ma kipieć - w tym sedno.

Jeśli zamienia się piwo na wodę (odwrotność cudu) , wtedy szyjka butelki (w całości) musi być wewnątrz kurczaka (woda parując gotuje i "nawilża" kurczaka od wewnątrz) - do wody można dodać jakiś aromat. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
akurat ja raz dałem się nabrać na ten patent butelki z piwem i kurczakiem i pomimo że wziąłem nagazowanego Lecha to nic nie leciało a piekarnik dałem na max tzn na 270 st C
Napisano
Cytat

Piekarnika takiego zwykłego używamy rzadko, zawsze gotuje się na gazie.



To po co wam wodotryski? Żeby się znajomym pochwalić? Można, wiele osób tak robi, mnie jednak już przeszło. Jeśli bedziesz mial wymierną korzyść - kupuj parowy. jeśli nie - szkoda kasy, lepiej wziąć żubrówkę.
Napisano
Cytat

To po co wam wodotryski? Żeby się znajomym pochwalić? Można, wiele osób tak robi, mnie jednak już przeszło. Jeśli bedziesz mial wymierną korzyść - kupuj parowy. jeśli nie - szkoda kasy, lepiej wziąć żubrówkę.



Ta różnica w cenie jest już mniejsza niż mogłoby się wydawać:
http://www.ceneo.pl/16622600#tab=spec
Za niecałe 2 tys. masz, nawet z dodatkowym naczynkiem i sondą termiczną. I do kompletu zestaw przepisów, obszerny programator.
Napisano
retrofood, lanserstwo to nie nasza domena.
Drillo, dobre parametry ma ten piekarnik co linka do niego podałaś, i drogi też strasznie nie jest patrząc na ceny innych modeli. Masz taki piekarnik?
Napisano
Ja też teraz zastanawiam się nad zakupem piekarnika. Szczerze mówiąc nie wzięłam wcześniej pod uwagę piekarnika parowego - trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby dobrze z niego korzystać? Czy doświadczenie z normalnym piekarnikiem wystarczy?
Napisano
Z tego co wiem to jakieś super hiper umiejętności nie są nam potrzebne, na forach innych piszą żeby zastanowić się nad kupnem piekarnika z elektroluxa. W sumie znana firma, kojarzę ją od dziecka.
Napisano
Cytat

Z tego co wiem to jakieś super hiper umiejętności nie są nam potrzebne, na forach innych piszą żeby zastanowić się nad kupnem piekarnika z elektroluxa. W sumie znana firma, kojarzę ją od dziecka.




Parowe są na pewno droższe. A przecież można zawsze dokupić dobry parowar.
Z drugiej strony w piekarnikach parowych możesz piec ze wspomaganiem parą.


-----

Bodzia, żadnych dodatkowych umiejętności. Po prostu nowy sprzęt z kilkoma nowymi funkcjami.
Napisano
Cytat

Piekarnik parowy (prawdziwy) to zupełnie coś innego niż "pieczenie wilgotne" - on służy do gotowania na parze.
Taki prawdziwy to, wypisz wymaluj, taki jebitny parowar, być może posiadający również funkcję normalnego piekarnika.
Przykładowe funkcje:


Te pseudoparowe, to tak jak żelazko z nawilżaczem - lepszy efekt uzyskamy stosując blaszkę z rusztem:


lub nadziewając kurczaka na butelkę z piwem:



Piekny kurczak: Często przygotowuję kurczaka w taki sposób. Mąż go po prostu uwielbia;)

Cytat

Parowe są na pewno droższe. A przecież można zawsze dokupić dobry parowar.
Z drugiej strony w piekarnikach parowych możesz piec ze wspomaganiem parą.


-----

Bodzia, żadnych dodatkowych umiejętności. Po prostu nowy sprzęt z kilkoma nowymi funkcjami.



A w temacie ja stawiam na zwykły piekarnik i oddzielny parowar. Tak mi jest po prostu wygodniej.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Na jaki model konkretnie?


Kup taki na jaki Cie stać. Czy kupisz podstawową wersję czy ful wypas swoje zadanie piekarnik spełni.
Ja mam Beko, szwagier Samsunga, a szwagierka Boscha i wszyscy jesteśmy zadowoleni icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Na jaki model konkretnie?



Ja mam zaufanie do Electroluxa.
Kup na taki, na jaki Ciebie stać. Niekoniecznie musi być to piekarnik parowy, który przecież więcej kosztuje. Dobrym rozwiązaniem, ze względu na cenę, jest zwykły piekarnik + parowar lub garnek do gotowania na parze.
A jeżeli nie lubicie jedzenia przyrządzanego na parze, to tym bardziej wydatek na piekarnik parowy będzie zbędny.
Napisano
Cytat

Mamy przygotowany fundusz na parowy, zdecydowaliśmy się na taki model. Czyli mówisz, że w tym przypadku cena "nie gra roli"?



A to już zależy od Ciebie, bo możesz wydać i z 7 tys. PLN. Pytanie tylko czy jest sens? Wydaje mi się, że można celować w sumy 2000 - 3000 PLN.
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Jezeli stać Ciebie na takie szaleństwo to na sobie pozwól na taki wydatek. Uważam jednak, że wystarczy zwykły piekarnik. "Zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze przydadzą się na inny wydatek.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Albo tylko znajdował się w miejscu, obok którego uderzył piorun. Bo piorun może zabić również z dalszej odległości, to zależy od okoliczności wyładowania atmosferycznego.  A do artykułu polecam ten temat   Jak sprawdzić, czy instalacja odgromowa jest niezbędna?
    • Komentarz dodany przez Paweł: Zgadza się, uderzenie pioruna jest rzadkie, ale nie niemożliwe. Wczoraj ogłoszono śmierć Auduna Groenvolda, norweskiego olimpijczyka w narciarstwie dowolnym, który został uderzony przez piorun podczas wycieczki do domku letniskowego.
    • W Polsce każdego roku burze powodują szkody warte miliony złotych. Zniszczone urządzenia, pożary dachów i porażenia prądem to realne skutki, które dotykają nie tylko właścicieli domów na odludziu. Czy wiesz, że piorun może spalić sprzęt, nawet jeśli uderzy kilometr od twojego domu? Sprawdź, jak skutecznie i tanio zabezpieczyć dom przed burzą. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/116255-piorunochron-chroni-dom-przed-burza
    • Komentarz dodany przez inżynier Mirek: Niestety w artykule zapomniano o podstawowym zadaniu jaki ma spełniać dach - szczelność, pełna ochrona przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim opadami, aby wnętrze budynku było bezpieczne. Każdy wie, że obecnie układane dachówki, blachodachówki, blacha czy inne pokrycia dachowe nie są szczelne. Zwłaszcza w narożach, koszach praktycznie nie ma szans na szczelne wykonanie pokrycia. Dlatego ważne jest aby pod tą dachówką, blachą, blachodachówką wykonać w 100% szczelną warstwę. Niestety membrany paroprzepuszczalne nie nadają się do wykonania takiej szczelnej izolacji. Mają bardzo małą odporność na promieniowanie UV, przeważnie 2-3 miesiące, a najlepsze do 6 miesięcy. To nic w porównaniu do pap czy membran bitumicznych, które mają odporność na kilka a nawet kilkanaście lat. Poza tym podczas układania takiej membrany paroprzepuszczalnej często dochodzi do naderwań, rozdarć, które ciężko załatać. A poza tym trzeba pamiętać, że każda membran jest przebijana przez setki gwoździ, którymi przybijamy kontrłaty i łaty. A każde przebicie membrany paroprzepuszczalnej gwoździem to dziura, która jest potencjalnym miejscem przecieku wody. Przy papach nie ma takiego problemu - gwóźdź przebija papę, ale bitum uszczelnia się wokół tego gwoździa i nie ma zagrożenia, że woda będzie przeciekała. A co do paroprzepuszczalności to oczywiście jest ona ważna i potrzebna, ale tylko w niektórych przypadkach. Ogólnym założeniem jest, że izolacja termiczna nie może być narażona na zawilgocenie. Skoro od strony pomieszczenia ocieplenie jest chronione folią paroizolacyjną, która ma za zadanie nie przepuszczać wilgoci, pary wodnej to izolacja termiczna jest dobrze chroniona od spodu (od strony wnętrza budynku). A od góry ? No właśnie, żadna membrana paroprzepuszczalna nie ochroni izolacji termicznej przed wilgocią a nawet wodą. Potrzebna jest szczelna izolacja, która daje 100% gwarancji szczelności. Dlatego stosowanie membrany paroprzepuszczalnej montowanej tylko na krokwiach to igranie z wilgocią. A zawilgocona izolacja termiczna to strata ciepła, bo wilgotna izolacja termiczna przepuszcza ciepło. A to kosztuje. Więc to, że deskowanie i dobra papa czy membrana bitumiczna nieco zwiększają koszt budowy, to w bardzo krótkim czasie ten koszt zostaje odrobiony przez oszczędność na ogrzewaniu. I na koniec coś, co żadna membrana paroprzepuszczalna nigdy nie wytrzyma. Chodzi o ostatnio występujące gwałtowne burze i mocne porywy wiatru. Nie ma roku abyśmy w mediach nie widzieli tragedii ludzi, którzy doświadczyli zerwania dachu. Jak wygląda zerwany dach wykonany w wersji ekonomicznej to chyba każdy widział. Zerwana dachówka, blacha, membrany paroprzepuszczalnej praktycznie nie ma, widać strzępy ocieplenia. A deszcz pada i zalewa wnętrze. Tragedia. Natomiast dach wykonany w technologi pełnego deskowania po zerwaniu dachówek, blachy pozostaje sprawny i nadal zabezpiecza wnętrze przed deszczem. Takie pełne deskowanie z dobrą papą czy membrana bitumiczną jest praktycznie drugim dachem. Czy wobec tego stać nas na ekonomiczny dach z membraną paroprzepuszczalną? Czy jednak lepiej wybrać bezpieczne rozwiązanie dachu z pełnym deskowaniem i papą lub membraną bitumiczną? Odpowiedź jest prosta. Każdy potrafi wskazać bezpieczne rozwiązanie.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...