dr House Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #1 Napisano 15 kwietnia 2014 Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić? Link do komentarza
retrofood Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #2 Napisano 15 kwietnia 2014 Jak często używacie tego sprzętu? Jeśli codziennie to obydwa! Link do komentarza
bobiczek Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2014 najlepszy jest mój - zeżrę zawsze z takim smakiem jak z niego coś wyjdzie że mało kogo dopuszczę Link do komentarza
Jani_63 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #4 Napisano 15 kwietnia 2014 Czyli piekarnik dobry, ale...... ale operator wsadu jeszcze lepszy PSPozdrowienia dla mamżonki Link do komentarza
bobiczek Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #5 Napisano 15 kwietnia 2014 mnie nie podejrzewasz...dzięki SłusznieZrobiłem sobie tydzień temu placki kartoflane - usmażyłem zjadłemA jak małżonka wróciła to sie dowiedziałem że miało tam być jajko, mąka, cebulka, dodatki....Mi się odbijały te zrobione i zjedzone moje całą noc Link do komentarza
Jani_63 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #6 Napisano 15 kwietnia 2014 Jakbym swego brata słyszał Ale spoko... za drugim razem będzie lepiej... przynajmniej u brata było Link do komentarza
solange63 Napisano 15 kwietnia 2014 Udostępnij #7 Napisano 15 kwietnia 2014 Cytat Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić? kup piekarnik parowy z opcja klasycznego pieczenia i po problemie Link do komentarza
Gość gawel Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #8 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat Mam dylemat. Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota w związku z czym zaczynamy z małżonką rozglądać się za jakimś nowym sprzęcikiem. Przeczytaliśmy ostatnio o piekarnikach parowych, ale całe swoje życie pichciliśmy na zwykłym - nieparowym. Jak myślicie, jaki lepiej kupić? A jaka jest różnica w cenie? Ja posiadam standardowy piekarnik wielofunkcyjny ze średniej półki i jak chce coś ugotować na parze to do głębokiej blachy nalewam trochę wody umieszczam najniżej nad tym wsuwam ruszt i stawiam potrawę w naczyniu lub nie i włączam termoobieg oraz dolną grzałkę i mam piekarnik parowy. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #9 Napisano 16 kwietnia 2014 "Zwykły" piekarnik + porządna blaszka z rusztem do pieczenia "na parze".Jak jest parcie na prawdziwe "parowanie" to taniej i wygodniej jest zaopatrzenie się w parowar. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #10 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat "Zwykły" piekarnik + porządna blaszka z rusztem do pieczenia "na parze".Jak jest parcie na prawdziwe "parowanie" to taniej i wygodniej jest zaopatrzenie się w parowar. A pewno z tym że u mnie te blachy i ruszty były już w wyposażeniu z kuchenką, powiem tak że mnie osobiście gotowane rzeczy na parze średnio smakują to 1 , nie każdy ma miejsce na dodatkowe AGD to 2, więc można wypróbować gotowanie na parze w dotychczasowym piekarniku przed zakupem nowego piekarnika tudzież parowaru. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #11 Napisano 16 kwietnia 2014 Piekarnik parowy (prawdziwy) to zupełnie coś innego niż "pieczenie wilgotne" - on służy do gotowania na parze.Taki prawdziwy to, wypisz wymaluj, taki jebitny parowar, być może posiadający również funkcję normalnego piekarnika.Przykładowe funkcje: Cytat FunkcjeSterowanie: Automatyczne podpowiadanie temperatury, Elektroniczne,Programowanie: Programator elektroniczny,Komunikacja: Wyświetlacz tekstowy,Rodzaje funkcji: Gotowanie parowe, Gotowanie parowe + termoobieg, Podgrzewanie, Regeneracja, Rozmrażanie, Te pseudoparowe, to tak jak żelazko z nawilżaczem - lepszy efekt uzyskamy stosując blaszkę z rusztem:lub nadziewając kurczaka na butelkę z piwem: Link do komentarza
retrofood Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #12 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat lub nadziewając kurczaka na butelkę z piwem: Pełną czy pustą? Link do komentarza
solange63 Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #13 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat Pełną czy pustą? trochę musisz upić, bo pod wpływem tempeatury będzie kipić.generalnie możesz wypić całe piwo, a butelkę uzupełnić wodą Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #14 Napisano 16 kwietnia 2014 (edytowany) Cytat Pełną czy pustą? z "z" a nie "po" Cytat trochę musisz upić, bo pod wpływem tempeatury będzie kipić.generalnie możesz wypić całe piwo, a butelkę uzupełnić wodą Ma kipieć - w tym sedno.Jeśli zamienia się piwo na wodę (odwrotność cudu) , wtedy szyjka butelki (w całości) musi być wewnątrz kurczaka (woda parując gotuje i "nawilża" kurczaka od wewnątrz) - do wody można dodać jakiś aromat. Edytowano 16 kwietnia 2014 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #15 Napisano 16 kwietnia 2014 akurat ja raz dałem się nabrać na ten patent butelki z piwem i kurczakiem i pomimo że wziąłem nagazowanego Lecha to nic nie leciało a piekarnik dałem na max tzn na 270 st C Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #16 Napisano 16 kwietnia 2014 (edytowany) Bo piwo było zbyt zimne (taki paradoks - kurczak nie człowiek i lubi ciepłe ), a piekarnik pewnie na termoobiegu pracował. Edytowano 16 kwietnia 2014 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
dr House Napisano 18 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #17 Napisano 18 kwietnia 2014 (edytowany) Piekarnika takiego zwykłego używamy rzadko, zawsze gotuje się na gazie. Edytowano 18 kwietnia 2014 przez dr House (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 18 kwietnia 2014 Udostępnij #18 Napisano 18 kwietnia 2014 Cytat Piekarnika takiego zwykłego używamy rzadko, zawsze gotuje się na gazie. To po co wam wodotryski? Żeby się znajomym pochwalić? Można, wiele osób tak robi, mnie jednak już przeszło. Jeśli bedziesz mial wymierną korzyść - kupuj parowy. jeśli nie - szkoda kasy, lepiej wziąć żubrówkę. Link do komentarza
Drillo Napisano 19 kwietnia 2014 Udostępnij #19 Napisano 19 kwietnia 2014 Cytat To po co wam wodotryski? Żeby się znajomym pochwalić? Można, wiele osób tak robi, mnie jednak już przeszło. Jeśli bedziesz mial wymierną korzyść - kupuj parowy. jeśli nie - szkoda kasy, lepiej wziąć żubrówkę. Ta różnica w cenie jest już mniejsza niż mogłoby się wydawać:http://www.ceneo.pl/16622600#tab=specZa niecałe 2 tys. masz, nawet z dodatkowym naczynkiem i sondą termiczną. I do kompletu zestaw przepisów, obszerny programator. Link do komentarza
dr House Napisano 21 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #20 Napisano 21 kwietnia 2014 retrofood, lanserstwo to nie nasza domena. Drillo, dobre parametry ma ten piekarnik co linka do niego podałaś, i drogi też strasznie nie jest patrząc na ceny innych modeli. Masz taki piekarnik? Link do komentarza
Bodzia Napisano 23 kwietnia 2014 Udostępnij #21 Napisano 23 kwietnia 2014 Ja też teraz zastanawiam się nad zakupem piekarnika. Szczerze mówiąc nie wzięłam wcześniej pod uwagę piekarnika parowego - trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby dobrze z niego korzystać? Czy doświadczenie z normalnym piekarnikiem wystarczy? Link do komentarza
dr House Napisano 27 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #22 Napisano 27 kwietnia 2014 Z tego co wiem to jakieś super hiper umiejętności nie są nam potrzebne, na forach innych piszą żeby zastanowić się nad kupnem piekarnika z elektroluxa. W sumie znana firma, kojarzę ją od dziecka. Link do komentarza
arlekin Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij #23 Napisano 28 kwietnia 2014 Cytat Z tego co wiem to jakieś super hiper umiejętności nie są nam potrzebne, na forach innych piszą żeby zastanowić się nad kupnem piekarnika z elektroluxa. W sumie znana firma, kojarzę ją od dziecka. Parowe są na pewno droższe. A przecież można zawsze dokupić dobry parowar.Z drugiej strony w piekarnikach parowych możesz piec ze wspomaganiem parą.-----Bodzia, żadnych dodatkowych umiejętności. Po prostu nowy sprzęt z kilkoma nowymi funkcjami. Link do komentarza
dr House Napisano 29 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #24 Napisano 29 kwietnia 2014 No właśnie to mi się podoba, że można pec z "pomocą" pary, to bardo ciekawe rozwiązanie jak dla mnie ;) Link do komentarza
Kira35 Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #25 Napisano 30 kwietnia 2014 Cytat Piekarnik parowy (prawdziwy) to zupełnie coś innego niż "pieczenie wilgotne" - on służy do gotowania na parze.Taki prawdziwy to, wypisz wymaluj, taki jebitny parowar, być może posiadający również funkcję normalnego piekarnika.Przykładowe funkcje:Te pseudoparowe, to tak jak żelazko z nawilżaczem - lepszy efekt uzyskamy stosując blaszkę z rusztem:lub nadziewając kurczaka na butelkę z piwem: Piekny kurczak: Często przygotowuję kurczaka w taki sposób. Mąż go po prostu uwielbia;) Cytat Parowe są na pewno droższe. A przecież można zawsze dokupić dobry parowar.Z drugiej strony w piekarnikach parowych możesz piec ze wspomaganiem parą.-----Bodzia, żadnych dodatkowych umiejętności. Po prostu nowy sprzęt z kilkoma nowymi funkcjami. A w temacie ja stawiam na zwykły piekarnik i oddzielny parowar. Tak mi jest po prostu wygodniej. Link do komentarza
dr House Napisano 1 maja 2014 Autor Udostępnij #26 Napisano 1 maja 2014 Na jaki model konkretnie? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 maja 2014 Udostępnij #27 Napisano 1 maja 2014 Cytat Na jaki model konkretnie? Kup taki na jaki Cie stać. Czy kupisz podstawową wersję czy ful wypas swoje zadanie piekarnik spełni.Ja mam Beko, szwagier Samsunga, a szwagierka Boscha i wszyscy jesteśmy zadowoleni Link do komentarza
arlekin Napisano 13 maja 2014 Udostępnij #28 Napisano 13 maja 2014 Cytat Na jaki model konkretnie? Ja mam zaufanie do Electroluxa. Kup na taki, na jaki Ciebie stać. Niekoniecznie musi być to piekarnik parowy, który przecież więcej kosztuje. Dobrym rozwiązaniem, ze względu na cenę, jest zwykły piekarnik + parowar lub garnek do gotowania na parze.A jeżeli nie lubicie jedzenia przyrządzanego na parze, to tym bardziej wydatek na piekarnik parowy będzie zbędny. Link do komentarza
dr House Napisano 16 maja 2014 Autor Udostępnij #29 Napisano 16 maja 2014 Mamy przygotowany fundusz na parowy, zdecydowaliśmy się na taki model. Czyli mówisz, że w tym przypadku cena "nie gra roli"? Link do komentarza
arlekin Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #30 Napisano 20 maja 2014 Cytat Mamy przygotowany fundusz na parowy, zdecydowaliśmy się na taki model. Czyli mówisz, że w tym przypadku cena "nie gra roli"? A to już zależy od Ciebie, bo możesz wydać i z 7 tys. PLN. Pytanie tylko czy jest sens? Wydaje mi się, że można celować w sumy 2000 - 3000 PLN. Link do komentarza
budnar Napisano 4 czerwca 2014 Udostępnij #31 Napisano 4 czerwca 2014 to jak szaleć to szaleć. Zawsze można kupić piekarnik z Electroluxa z systemem SousVide http://www.electrolux.pl/Produkty/Linie/Li...ide-Range-Page/ To to co się pakuje próżniowo żywność. Link do komentarza
arlekin Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #32 Napisano 10 lipca 2014 Jezeli stać Ciebie na takie szaleństwo to na sobie pozwól na taki wydatek. Uważam jednak, że wystarczy zwykły piekarnik. "Zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze przydadzą się na inny wydatek. Link do komentarza
NOTO Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #33 Napisano 10 lipca 2014 Cytat .... Nasz obecny piekarnik dokonuje już powoli żywota .... z ciekawości czym to się objawia ? Ile ma lat ? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się