Skocz do zawartości

MPZP - jak przygotować się do budowy

vip42

Recommended Posts

Napisano
Witam,
mam działkę o pow 3000 m2, która w nowouchwalony MPZP jest częściowo przeznaczona do podziału na 2 działki pod zabudowę jednorodzinną, a częściowo pod drogę gminną. W przypadku wystąpienia w terminie 5 lat od daty uchwalenia MPZP z wnioskiem o podział, gmina nałoży na mnie 30% podatek (a teraz nie mam na to kasy). Czy jest coś co mogę zacząć robić mając ograniczone środki finansowe, aby przygotować się do budowy domu (np zbieranie mapek, wnioski o przyłącza elektryczne, wod-kan itp) a co będzie aktualne po przyszłym podziale? Czy jednak lepiej będzie zbierać kasę na podatek i rozpocząć wszystko dopiero po podziale?

w załączeniu fotka z MPZP, gdzie na czerwono zaznaczyłem całą moją działkę. Widzać tam granice przyszłego podziału.

DSC01446.jpg

I jeszcze jedno pytanie:
czy działkę lepiej dzielić przed PnB, w trakcie budowy czy dopiero po zamieszkaniu? Czy to bez znaczenia, bo nie będzie problemów?
Napisano
Wszelkie planowanie i projekty robić tak, jakby działka była podzielona.

Jeśli w międzyczasie uzyskasz pozwolenie na budowę, to w przypadku podziału, trzeba będzie dokonać zmiany w PnB (zmieni się nr. działki).

Jeśli wybudujesz i zaczniesz użytkować, podział możliwy w każdym czasie, w zasadzie, bez różnicy co do kosztów i procedury podziału, dokonanego przed budową.
Napisano
Cytat

Wszelkie planowanie i projekty robić tak, jakby działka była podzielona.

Jeśli w międzyczasie uzyskasz pozwolenie na budowę, to w przypadku podziału, trzeba będzie dokonać zmiany w PnB (zmieni się nr. działki).

Jeśli wybudujesz i zaczniesz użytkować, podział możliwy w każdym czasie, w zasadzie, bez różnicy co do kosztów i procedury podziału, dokonanego przed budową.

tzn że moge pisać do energetyki i do gminy o przyłącza elektryczne i wod-kan? i będzie to aktualne po podziale?
Napisano
Ja akurat buduję się na dwóch działkach jednocześnie - zaplanuj sobie budynek tak by po podziale był odsunięty od granicy przyszłej działki - przyłącza tzn skrzynkę itd usytuj na "swojej" połowie i do dzieła.
Wybudujesz się to potem normalnie ją podzielisz.

U mnie "mały problem" jest bo nie wiadomo jaka numeracja domu u mnie 10 czy 11 icon_smile.gif
Napisano
Cytat

U mnie "mały problem" jest bo nie wiadomo jaka numeracja domu u mnie 10 czy 11 icon_smile.gif

To się ciesz,ze nie ma literek np 10a ,10b itd bo jeżeli ktoś by chciał Cie znaleźć znając nr domu ale bez literki bo tak często bywa (sam tak gościa szukałem nie znając jego nazwiska a domki były wybudowane jako osiedle coś około 10 szt) to może być ciekawie icon_biggrin.gif
Tak podsumowując całą tę historie to tera mojej posesji gmina nadała Nr z literką "A" icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

jesli budowę planuję za 2 lata warto pisać już do energetyki o przyłącze?

Najpierw musisz dostać zapewnienie dostawy prądu. Nie wszystkie ZE chcą dawać przyłącza bez PnB a z drugiej strony to jeżeli już Ci podłączą prąd to płacisz czy używasz czy nie tzw prąd budowlany. W moim przypadku za 16 kW docelowo a na okres budowy 11 kW płacę co dwa miesiące 140 zł opłat stałych + za zużycie . Tak więc jak masz z kąt "pożyczyć" prąd na okres budowy to pożycz , bo w sumie prąd będzie potrzebny w sumie na jakieś dwa miesiące a resztę budowy może obyć się bez prądu. Ja zacząłem załatwiać przyłącze jak miałem stan surowy zamknięty, i tak się złożyło że skrzynkę mi montowali w momencie gdy robiłem instalacje elektryczna w środku. Tak na przyłącze musisz czekać około roku, ja czekałem prawie 8 miesięcy.
Napisano
Cytat

jesli budowę planuję za 2 lata warto pisać już do energetyki o przyłącze?

Musisz się zorientować jak u ciebie to wygląda (w RDE). W różnych rejonach różnie to się czekanie układa. od paru miesięcy do lat.
I próbować trafić optymalnie.
Ale bez zasięgnięcia wieści na miejscu, to jest tylko gdybanie
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

...biednemu zawsze wiatr w oczy...

...7 lat czekałem na uchwalenie MPZP teraz drugie tyle będę czekał pewnie na sieć wod-kan...

Najważniejsze to mieć nadzieję a nadzieja to matka ... icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Ale "optymizm" bije z Twoich słów.

7 lat to optymistyczne spojrzenie bo pisali mi nawet o 10-ciu icon_lol.gif

Cytat

Najważniejsze to mieć nadzieję a nadzieja to matka ... icon_mrgreen.gif

A większość matek dba o swoje dzieci icon_lol.gif
Napisano
A ile wynosi te 30% kwotowo? Chyba nie warto czekać 5 lat z budową skoro masz takie parcie na domek. Wiem coś o tym. Działkę masz problematyczną to fakt. Przejdź się d Gminy i porozmawiaj z nimi jakie mają pomysły i możlwe sugestie bo Ty chcesz się budować juz a nie za 5 lat lub może zejdą z podatku... ja tak zrobiłem z kanalizacją u mnie na dzialce bo roblil ze środków UE a ja nie mialem dokumentów.... porozmawiałem i poszli na rękę w ostatnim dniu instalacji. Super. Warto moim zdaniem. Co do tego co możesz robić na działce... ja wykarczowałem całą (miałem tam prawie las), dogadałem się z sąsiadami a propos drogi, wodę od nich wziąłem jako wyrażenie zgody na podłączenie do ich nitki (po wyrazeniu takiej możliości zapenienia z wodociągów np. grubość rury, przepustowość itp.), nie zgodzili się z prądem i tu ich rozumiem bo może być jakieś przepięcie a ja nie chcę ponosic z tego tyt. kosztów.
Możesz składać wnioski do gazowni, energetyki, wodociągów o zapewnienie tych mediów na Twojej działce a do tego jest potrzebna mapka do celów projektowych = geodeta.
Możesz robić badania geotechniczne i dodać później jako zalącznik do projektu i dla architekta.
Możesz ją ogrodzić siatką leśną i wiele wiele innych fajnych rzeczy, po których poczujesz ze juz si chcesz budowac i wszystko inne bedzie nieważne.
Z dokumentacją to jak z naczyniami połączonymi...
Janmor
  • 2 lata temu...
Napisano
Cytat

i tak muszę czekać... na wod-kan. Nie ma tego złego, mogę próbować coś odłożyć na budowę. ;)

Dzielę działkę. Aby był wod-kan to gmina musi być wpierw właścicielem drogi, w której puszczą te instalacje.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...