Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

Gość adiqq
Napisano
nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.
Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)
Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy.

Napisano
Ja mam coś takiego Link
Jestem bardzo zadowolona. Za żadne skarby nie wróciłabym do używania gazowej.
Jeśli chodzi o podłączenie to nie mam zielonego pojęcia, elektryk robił i działa.
Napisano
Cytat

Ja mam coś takiego Link


Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam....
Napisano
Cytat

boska.n jak ktoś potrafi gotować to mu nie wykipi i nie będzie musiał sprzątać w zakamarkach - takie jest moje zdanie.




Cytat

Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi, na gazowej szybko możemy wyczyścić bo ostygnie palnik szybko, a na indukcyjnej znowu musimy praktycznie czekać na wychłodnięcie palnika, kolejna sprawa jak jest z zarysowaniami na kuchence indukcyjnej? Przeiceż każdemu spadnie czy to widelec czy nóż na kuchenkę.




:takaemotka:

Czy ktos mi wytlumaczy powyzsze ?

Bo rozumiem ze wystarczylo... umic... znaczy potrafic icon_cool.gif

Coz... dom kupiony, nie budowany... gaz byl, no i jest... ale chetnie bym sie go pozbyl...
generalnie "nie lubie gazu"... pomimo tego ze kuchenka ok.

icon_biggrin.gif

Napisano
Cytat

Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam....


Jasne... ja mam murki z cegieł zamiast dolnych szafek, więc taka mi pasowała icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Jasne... ja mam murki z cegieł zamiast dolnych szafek, więc taka mi pasowała icon_biggrin.gif


A to u Ciebie w dzienniku taką fajną kuchnię widziałem.... Nie ukrywam, że to jedno z rozwiązań które może zapożyczę.
Napisano
po trzech latach uzytkowania plyty indukcyjnej nie wrocilabym do gazowej (uzywanej przez ponad 10 lat). jest tansza w uzytkowaniu, bezpieczniejsza i wg mnie latwiej utrzymac ja w czystosci. ja mam zwykla, logik najtansza jaka byla w sklepie, ale dziala:) polecam!
Napisano
Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma icon_rolleyes.gif


brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku
Napisano
Cytat

ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy



ale, że co?
poproszę o wyjaśnienie, bo pojęcia nie mam jak się "mocniej rozgrzewa potrawy", na kuchence gazowej.

no i bladego pojęcia nie mam, jaki to ma związek ze smakiem :scratching:
Napisano
W przypadku kuchni azjatyckiej może to mieć jakieś znaczenie, ale też musi to być specjalna kuchenka, różna od powszechnie produkowanych, która ma główny palnik o większej mocy.
Napisano
Cytat

ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy


Na gazowej zapewne lepiej smakuje z powodu zapachu gazu i przypalenia potrawy icon_biggrin.gif

Cytat

brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku


Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała.

Cytat

nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.
Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)
Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy.


Ja mam podciągnięty osobny obwód trzyfazowy kablem 5-cio żyłowym (dość przewymiarowany do potrzeb ,ale cóż jak miał się zmarnować to poszedł pod tynk a jaki przekrój to terasz nie pamiętam) pod kuchenkę indukcyjną z czego dwie fazy zasilają płytę a jedna piekarnik.
Przy gotowaniu na święta było wszystko włączone i chodziło na maksa,nic nie wybiło.
Napisano
Cytat

Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam....



Przed chwilą to przechodziłem.
Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.

Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy...
Napisano
Cytat

Przed chwilą to przechodziłem.
Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.

Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy...


Przepraszam, że tak z grubej rury: czemu sam nie robiłeś mebli do kuchni? A tak zupełnie serio to w mieszkaniu mam kuchnie zabudowaną więc zarówno mebli jak i sprzętu AGD nie zabiorę ze sobą (niby mógłbym ale...). Więc zakup kuchenki i tak jest konieczny.
Napisano
Cytat

Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała.



Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).

W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;)
Napisano
Cytat

Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).

W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;)


Tylko przy specyfikacji tych garnków pisze,że są przystosowane do kuchenek indukcyjnych.
Ja próbowałem na starych garnkach Zepptera i tez nic nie działało.
Kupiłem za 200 zł w promocji komplet 15 elementowy Looremis Ambition i wszystko jest ok.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Pewnie ze indukcyjna, taniej wychodzi i juz duzo bardziej ekonomiczna

Cytat

Pewnie ze indukcyjna, taniej wychodzi i juz duzo bardziej ekonomiczna


Napisano
Cytat

koniecznie opisz wrażenia



w Częstochowie od 3 lat mam indukcje i jestem zadowolony a w drugim domu kupiłem już troszkę wielofunkcyjną i jutro montujemy. Napiszę wrażenia

Napisano
prawda, jest to związane jakoś ze spalaniem gazu ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. I nie tylko na płytkach, również na meblach, okapie, ścianach i suficie. Przed remontem kuchni niezbędne jest mycie ścian i sufitu.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Ja dopiero przymierzam się do wyposażenia kuchni. Jednak z opinii znajomych i tych tu postawiłem na indukcję. Wiem że sprawdza się u moich przyjaciół (mistrzów gotowania swoją drogą). Amatorzy gotowania też nie mogą narzekać.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Rozsądek kazałby postawić na kuchnię indukcyjną. Lepiej się prezentuje, jest łatwiejsza w utrzymaniu i bezpieczniejsza. Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej icon_smile.gif
Napisano
Cytat

[...]że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej icon_smile.gif


Da się! icon_lol.gif
Pole na pełnej lub prawie pełnej mocy - u mnie "7" lub "8" - na widelcu kawałek słoniny, którym smaruję-natłuszczam patelnie "cygańską", wylewam wazową łyżką odmierzoną - doświadczalnie wypróbowaną ilość ciasta, rozprowadzam-rozlewam to ciasto na powierzchnię patelni, po chwili przewracam naleśnik na drugą stronę - widelcem i drewnianą łyżeczką, bo podrzucać nie umiem, dosmażam i już icon_lol.gif
Naprawdę da się icon_lol.gif
Napisano
Na każdej się da usmażyć naleśniki, pytanie tylko, czy ma się co do niektórych kuchenek cierpliwość. Zanim kupiłam indykcyjną, miałam przez kilka miesięcy (i tak o kilka za duzo) elektryczną płytę ceramiczną. Na tej ciężko było porządnie usmażyć naleśniki - to min. półtorej godziny wycietej z życiorysu, a do tego ile nerwów...
Z kolei na indukcyjnej smażą się tak jak na gazowej: porcja kilkunastu naleśników w ok. pół godziny.
Aby było szybko i dobrze, trzeba ustawić wyższą moc (ja ustawiam 8-10) i temp. 180-200st.
Skoro poruszono temat natłuszczania patelni... to ja preferuję olej rozprowadzany atomizerem.
Napisano
Cytat

Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp.



1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.
2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo...
Napisano
Stąd "miejskie legendy", nie twierdzę, że z naukowego punktu widzenia nie jest to "bzdura" icon_smile.gif) Czasem po prostu najwygodniej gotować na tym, na czym babcia nauczyła, ze zwykłego sentymentu.
Napisano
Wiesz, kiedyś pewna pani przez pół godziny tłumaczyła mi ile szkodliwego promieniowania ma żywność podgrzewana w mikrofalówce, jak wiele trucizn zawiera, że ciężkie izotopy i w ogóle... Wg jej słów, to każdy, kto odważyłby się coś skosztować, grzanego w mikrofalowce, już powinien nie żyć.
Tłumaczyła to mnie, który dobrze znam budowę mikrofalówki, ba! Potrafiłbym może nawet jeszcze opisać matematycznie procesy, ktore tam zachodzą, chociaż trochę dawno to było.
Oczywiście, pani tego nie wiedziała. Ale potem zastanawiałem się, skąd ja znam tę religię smoleńską... I sobie ją przypomniałem.
Byla tak samo natchniona.
Napisano
Cytat

1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.
2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo...



Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. icon_lol.gif



Co??? Ja nie upiekę? Ja??? Chyba se żartujesz...




Stawia się na indukcji, i... kiełbaska jak malowana!

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. icon_lol.gif



Ju,ż widzę, jak Ci żona pozwala piec kiełbasę nad kuchenką gazową icon_biggrin.gif
No chyba, że później masz palniki i płytę wyszorować do połysku ;)
Napisano (edytowany)
Cytat

Co??? Ja nie upiekę? Ja??? Chyba se żartujesz...




Stawia się na indukcji, i... kiełbaska jak malowana!

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif



A co to Twoja indukcja? icon_lol.gif
Tylko musisz uważać żeby nie była aluminiowa. icon_smile.gif

Cytat

Ju,ż widzę, jak Ci żona pozwala piec kiełbasę nad kuchenką gazową icon_biggrin.gif
No chyba, że później masz palniki i płytę wyszorować do połysku ;)




Widzisz problem , bo ja nie. Jak wybrudzę to i umyję. Żona za Tobą muszle klozetową też za każdym razem myje? icon_biggrin.gif Edytowano przez rybniczak (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

Widzisz problem , bo ja nie. Jak wybrudzę to i umyję. Żona za Tobą muszle klozetową też za każdym razem myje? icon_biggrin.gif


Skoro umyjesz, to jesteś wyjątkowym facetem.
Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn tongue.gif Edytowano przez moniss (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Skoro umyjesz, to jesteś wyjątkowym facetem.
Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn tongue.gif



Wiesz w dzisiejszych czasach możesz mieć i żonę . Tak na poważnie nie zwróciłem uwagi że masz wpis "kobieta" i za to przepraszam. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A co to Twoja indukcja? icon_lol.gif
Tylko musisz uważać żeby nie była aluminiowa. icon_smile.gif



Aluminiowa też dobra. Wlewa się 20 ml spirtu i leeeci!


Cytat

Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn tongue.gif



Prałat jaki, cy cuś?...
Napisano
Cytat

Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują...


Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...

babcia robiła najlepsze żarcie na świecie icon_wink.gif


I dziś też tak można kucharzyć
Napisano (edytowany)
Cytat

Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...

babcia robiła najlepsze żarcie na świecie icon_wink.gif



Jakby miała indukcję, żarcie nie byłoby gorsze, zapewniam! Tak samo na gazie. Nawet z butli.


Przecież to nie zależy od kuchenki, a od tego, że teraz nie ma:
1. Takich odmian zboża jak kiedyś
2. Takich ras krów jak kiedyś (mleka i masła takoż)
3. Takich ras świń jak kiedyś
4. Za to są wszechobecne konserwanty.

Dlatego też, tamten smak jest nieosiągalny! Nawet na kuchni, w której pali się drewnem balsamicznym. Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Cytat

Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...

babcia robiła najlepsze żarcie na świecie icon_wink.gif



Zwłaszcza, że najlepsze placki/podpłomyki piekło sie na fajerkach icon_biggrin.gif
Takie z marchwi i z ciasta makaronowego. A pieczone na takiej kuchni rydze z solą...niebo w gębie. Na innych kuchenkach takich rzeczy się nie uda porządnie zrobić...

Albo kuchnia kaflowa z piekarnikiem do wypieku chleba oraz z wędzarnią. Ale takie rzeczy to nie do mieszkania...
Wady takich kuchni, to przegrzewanie pomieszczenia, kopcenie przy rozpalaniu oraz brudzenie garków. Edytowano przez moniss (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dokładnie. Gram na nim z bratankami w piłkę, biegają, a ja lubię między drzewami i kwiatami wysadzanymi pod kontrolą rozłożyć sobie leżak i poczytać przy piwku książkę. Tak jest pięknie.
    • Na wydzielonych obszarach, gdzie samosiew łąki nie zagrozi ogrodom.  Bo tu zdjęcie jednego z trawników zrobione 8 godzin temu:   Na szybko przejrzałam profil na FB Uniwersytetu w Oksfordzie i nigdzie się na chwalą widokiem owej łączki. Same wystrzyżone trawniki. Pewnie nie wygląda najlepiej.   W miejscach publicznych jak najbardziej łąki są do wprowadzenia. Ale Łuczaj skupił się na przydomowych ogródkach ze swoim apelem.  Trawnik nie jest łąką. Pełni inne funkcje. Zamiast zakazywać koszenia trawników należałoby się skupić na propagowaniu łąki jako elementu ogrodu/parku . 
    • Oferuje zapoznanie się z rzetelną i profesjonalną firmą świadczącą usługi elektryk warszawa. Zapraszam się do zapoznania z zakresem usług. Instalacje elektryczne, montaż alarmów, kamer CCTV, usuwanie i naprawa awarii prądu. Wszystko szybko rzetelnie i z głową.
    • Nowość w Osmo ,  Plamy na drewnianym parkiecie to zmora wielu właścicieli mieszkań i domów. Pojawiają się najczęściej w wyniku kontaktu drewna z wodą, metalem (np. spod mebli), a także w miejscach o zwiększonej wilgotności – przy wejściu, pod doniczkami czy wokół kuchni. Czy da się je skutecznie usunąć bez szlifowania i uszkadzania powierzchni? Tak!  Rozwiązaniem jest Osmo Odplamiacz 6602.
    • Mam garaz w trakcie budowy ktory nie ma w srodku chudziaka a jedynie nasypaną glinę zmieszaną z piaskiem. Stoi na wylewanej i zbrojonej ławie fundamentowej oraz tym scisnie fundamentowej z bloczka betonowego w ilości 6 warstw i dość gruba spoina ok 2-3cm. Chcialbym go z zewnątrz odkopac do spodu ściany fundamentowej (czyli ława bedzie nadal zasypana) i zasmarowac ściany izolacja oraz obłożyć styropianem. Czy w związku z tym ze w srodku jest zasypana glina na wysokości 5 bloczków nie dojdzie do jakiegoś obsuniecia, rozsunięcia bloczków betonowych? Druga sprawa wieniec na scianie fundamentowej robi sie chyba powyżej 6 bloczków prawda?  U mnie nie ma tego wieńca a zaobserwowałem kilka rys na bloczkach betonowych na stronie gdzie są dwa okna.  Nie pamiętam czy otwory okienne były zbrojone (zbrojenie pod okienne) ale chyba nie. Czy te rysy mogą być spowodowane występowaniem okien czy może braku wieńca?
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...