Gość adiqq Napisano 26 maja 2013 #51 Napisano 26 maja 2013 nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy.
Moose Napisano 26 maja 2013 #52 Napisano 26 maja 2013 Ja mam coś takiego LinkJestem bardzo zadowolona. Za żadne skarby nie wróciłabym do używania gazowej.Jeśli chodzi o podłączenie to nie mam zielonego pojęcia, elektryk robił i działa.
Qubacen Napisano 26 maja 2013 #54 Napisano 26 maja 2013 Cytat Ja mam coś takiego Link Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam....
Värmepumpsägare Napisano 26 maja 2013 #55 Napisano 26 maja 2013 Cytat boska.n jak ktoś potrafi gotować to mu nie wykipi i nie będzie musiał sprzątać w zakamarkach - takie jest moje zdanie. Cytat Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi, na gazowej szybko możemy wyczyścić bo ostygnie palnik szybko, a na indukcyjnej znowu musimy praktycznie czekać na wychłodnięcie palnika, kolejna sprawa jak jest z zarysowaniami na kuchence indukcyjnej? Przeiceż każdemu spadnie czy to widelec czy nóż na kuchenkę. Czy ktos mi wytlumaczy powyzsze ? Bo rozumiem ze wystarczylo... umic... znaczy potrafic Coz... dom kupiony, nie budowany... gaz byl, no i jest... ale chetnie bym sie go pozbyl...generalnie "nie lubie gazu"... pomimo tego ze kuchenka ok.
Moose Napisano 26 maja 2013 #56 Napisano 26 maja 2013 Cytat Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam.... Jasne... ja mam murki z cegieł zamiast dolnych szafek, więc taka mi pasowała
Qubacen Napisano 26 maja 2013 #57 Napisano 26 maja 2013 Cytat Jasne... ja mam murki z cegieł zamiast dolnych szafek, więc taka mi pasowała A to u Ciebie w dzienniku taką fajną kuchnię widziałem.... Nie ukrywam, że to jedno z rozwiązań które może zapożyczę.
apiernik Napisano 29 maja 2013 #59 Napisano 29 maja 2013 po trzech latach uzytkowania plyty indukcyjnej nie wrocilabym do gazowej (uzywanej przez ponad 10 lat). jest tansza w uzytkowaniu, bezpieczniejsza i wg mnie latwiej utrzymac ja w czystosci. ja mam zwykla, logik najtansza jaka byla w sklepie, ale dziala:) polecam!
Dream Napisano 31 maja 2013 #60 Napisano 31 maja 2013 Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma
vip42 Napisano 3 czerwca 2013 #61 Napisano 3 czerwca 2013 Cytat Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku
kanialistwa Napisano 10 czerwca 2013 #62 Napisano 10 czerwca 2013 ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy
solange63 Napisano 10 czerwca 2013 #63 Napisano 10 czerwca 2013 Cytat ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy ale, że co?poproszę o wyjaśnienie, bo pojęcia nie mam jak się "mocniej rozgrzewa potrawy", na kuchence gazowej.no i bladego pojęcia nie mam, jaki to ma związek ze smakiem
Jani_63 Napisano 10 czerwca 2013 #64 Napisano 10 czerwca 2013 W przypadku kuchni azjatyckiej może to mieć jakieś znaczenie, ale też musi to być specjalna kuchenka, różna od powszechnie produkowanych, która ma główny palnik o większej mocy.
bajbaga Napisano 10 czerwca 2013 #65 Napisano 10 czerwca 2013 Cytat ...... która ma główny palnik o większej mocy. I to z "nadmuchem".
Gość mhtyl Napisano 10 czerwca 2013 #66 Napisano 10 czerwca 2013 Cytat ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy Na gazowej zapewne lepiej smakuje z powodu zapachu gazu i przypalenia potrawy Cytat brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała. Cytat nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy. Ja mam podciągnięty osobny obwód trzyfazowy kablem 5-cio żyłowym (dość przewymiarowany do potrzeb ,ale cóż jak miał się zmarnować to poszedł pod tynk a jaki przekrój to terasz nie pamiętam) pod kuchenkę indukcyjną z czego dwie fazy zasilają płytę a jedna piekarnik.Przy gotowaniu na święta było wszystko włączone i chodziło na maksa,nic nie wybiło.
retrofood Napisano 10 czerwca 2013 #67 Napisano 10 czerwca 2013 Cytat Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam.... Przed chwilą to przechodziłem. Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy...
Qubacen Napisano 10 czerwca 2013 #68 Napisano 10 czerwca 2013 Cytat Przed chwilą to przechodziłem. Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy... Przepraszam, że tak z grubej rury: czemu sam nie robiłeś mebli do kuchni? A tak zupełnie serio to w mieszkaniu mam kuchnie zabudowaną więc zarówno mebli jak i sprzętu AGD nie zabiorę ze sobą (niby mógłbym ale...). Więc zakup kuchenki i tak jest konieczny.
vip42 Napisano 11 czerwca 2013 #69 Napisano 11 czerwca 2013 Cytat Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała. Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;)
vip42 Napisano 11 czerwca 2013 #71 Napisano 11 czerwca 2013 mnie bardziej interesuje zawartość garnka niż jego wygląd zewnętrzny
Gość mhtyl Napisano 11 czerwca 2013 #72 Napisano 11 czerwca 2013 Cytat Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;) Tylko przy specyfikacji tych garnków pisze,że są przystosowane do kuchenek indukcyjnych.Ja próbowałem na starych garnkach Zepptera i tez nic nie działało.Kupiłem za 200 zł w promocji komplet 15 elementowy Looremis Ambition i wszystko jest ok.
Fredek Napisano 20 czerwca 2013 #73 Napisano 20 czerwca 2013 Pewnie ze indukcyjna, taniej wychodzi i juz duzo bardziej ekonomiczna Cytat Pewnie ze indukcyjna, taniej wychodzi i juz duzo bardziej ekonomiczna
coolibeer Napisano 20 czerwca 2013 #74 Napisano 20 czerwca 2013 też wybrałem indukcjęjutro montaż i pierwsze testy
coolibeer Napisano 20 czerwca 2013 #76 Napisano 20 czerwca 2013 Cytat koniecznie opisz wrażenia w Częstochowie od 3 lat mam indukcje i jestem zadowolony a w drugim domu kupiłem już troszkę wielofunkcyjną i jutro montujemy. Napiszę wrażenia
Meble-Bogart Napisano 26 czerwca 2013 #77 Napisano 26 czerwca 2013 Słyszałem ostatnio że podobno gaz z kuchenek gazowych zostawia dużo tłuszczu na płytkach. To prawda?
vip42 Napisano 26 czerwca 2013 #78 Napisano 26 czerwca 2013 prawda, jest to związane jakoś ze spalaniem gazu ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. I nie tylko na płytkach, również na meblach, okapie, ścianach i suficie. Przed remontem kuchni niezbędne jest mycie ścian i sufitu.
lukasyno22 Napisano 4 października 2013 #79 Napisano 4 października 2013 Ja dopiero przymierzam się do wyposażenia kuchni. Jednak z opinii znajomych i tych tu postawiłem na indukcję. Wiem że sprawdza się u moich przyjaciół (mistrzów gotowania swoją drogą). Amatorzy gotowania też nie mogą narzekać.
meggy Napisano 5 października 2013 #80 Napisano 5 października 2013 Ja mam kuchnię gazową, bo i gaz był przyłączony, i nie narzekam. Gdybym nie miała gazu to wybrałabym indukcję.
verdurin Napisano 18 listopada 2013 #81 Napisano 18 listopada 2013 Rozsądek kazałby postawić na kuchnię indukcyjną. Lepiej się prezentuje, jest łatwiejsza w utrzymaniu i bezpieczniejsza. Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej
Gość stach Napisano 18 listopada 2013 #82 Napisano 18 listopada 2013 Cytat [...]że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej Da się! Pole na pełnej lub prawie pełnej mocy - u mnie "7" lub "8" - na widelcu kawałek słoniny, którym smaruję-natłuszczam patelnie "cygańską", wylewam wazową łyżką odmierzoną - doświadczalnie wypróbowaną ilość ciasta, rozprowadzam-rozlewam to ciasto na powierzchnię patelni, po chwili przewracam naleśnik na drugą stronę - widelcem i drewnianą łyżeczką, bo podrzucać nie umiem, dosmażam i już Naprawdę da się
bajbaga Napisano 18 listopada 2013 #83 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Da się! ....... na widelcu kawałek słoniny, którym smaruję-natłuszczam patelnie "cygańską",............. można też atomizerem natłuścić
moniss Napisano 18 listopada 2013 #84 Napisano 18 listopada 2013 Na każdej się da usmażyć naleśniki, pytanie tylko, czy ma się co do niektórych kuchenek cierpliwość. Zanim kupiłam indykcyjną, miałam przez kilka miesięcy (i tak o kilka za duzo) elektryczną płytę ceramiczną. Na tej ciężko było porządnie usmażyć naleśniki - to min. półtorej godziny wycietej z życiorysu, a do tego ile nerwów...Z kolei na indukcyjnej smażą się tak jak na gazowej: porcja kilkunastu naleśników w ok. pół godziny.Aby było szybko i dobrze, trzeba ustawić wyższą moc (ja ustawiam 8-10) i temp. 180-200st.Skoro poruszono temat natłuszczania patelni... to ja preferuję olej rozprowadzany atomizerem.
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #85 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. 1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo...
verdurin Napisano 18 listopada 2013 #86 Napisano 18 listopada 2013 Stąd "miejskie legendy", nie twierdzę, że z naukowego punktu widzenia nie jest to "bzdura" ) Czasem po prostu najwygodniej gotować na tym, na czym babcia nauczyła, ze zwykłego sentymentu.
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #87 Napisano 18 listopada 2013 Wiesz, kiedyś pewna pani przez pół godziny tłumaczyła mi ile szkodliwego promieniowania ma żywność podgrzewana w mikrofalówce, jak wiele trucizn zawiera, że ciężkie izotopy i w ogóle... Wg jej słów, to każdy, kto odważyłby się coś skosztować, grzanego w mikrofalowce, już powinien nie żyć.Tłumaczyła to mnie, który dobrze znam budowę mikrofalówki, ba! Potrafiłbym może nawet jeszcze opisać matematycznie procesy, ktore tam zachodzą, chociaż trochę dawno to było.Oczywiście, pani tego nie wiedziała. Ale potem zastanawiałem się, skąd ja znam tę religię smoleńską... I sobie ją przypomniałem.Byla tak samo natchniona.
rybniczak Napisano 18 listopada 2013 #88 Napisano 18 listopada 2013 Cytat 1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo... Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak.
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #89 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. Co??? Ja nie upiekę? Ja??? Chyba se żartujesz...Stawia się na indukcji, i... kiełbaska jak malowana!
moniss Napisano 18 listopada 2013 #90 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. Ju,ż widzę, jak Ci żona pozwala piec kiełbasę nad kuchenką gazową No chyba, że później masz palniki i płytę wyszorować do połysku ;)
rybniczak Napisano 18 listopada 2013 #91 Napisano 18 listopada 2013 (edytowany) Cytat Co??? Ja nie upiekę? Ja??? Chyba se żartujesz...Stawia się na indukcji, i... kiełbaska jak malowana! A co to Twoja indukcja? Tylko musisz uważać żeby nie była aluminiowa. Cytat Ju,ż widzę, jak Ci żona pozwala piec kiełbasę nad kuchenką gazową No chyba, że później masz palniki i płytę wyszorować do połysku ;) Widzisz problem , bo ja nie. Jak wybrudzę to i umyję. Żona za Tobą muszle klozetową też za każdym razem myje? Edytowano 18 listopada 2013 przez rybniczak (zobacz historię edycji)
moniss Napisano 18 listopada 2013 #92 Napisano 18 listopada 2013 (edytowany) Cytat Widzisz problem , bo ja nie. Jak wybrudzę to i umyję. Żona za Tobą muszle klozetową też za każdym razem myje? Skoro umyjesz, to jesteś wyjątkowym facetem.Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn Edytowano 18 listopada 2013 przez moniss (zobacz historię edycji)
rybniczak Napisano 18 listopada 2013 #93 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Skoro umyjesz, to jesteś wyjątkowym facetem.Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn Wiesz w dzisiejszych czasach możesz mieć i żonę . Tak na poważnie nie zwróciłem uwagi że masz wpis "kobieta" i za to przepraszam.
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #94 Napisano 18 listopada 2013 Cytat A co to Twoja indukcja? Tylko musisz uważać żeby nie była aluminiowa. Aluminiowa też dobra. Wlewa się 20 ml spirtu i leeeci! Cytat Co do żony, to nie mam i nigdy mieć nie będę - wolę mężczyzn Prałat jaki, cy cuś?...
rybniczak Napisano 18 listopada 2013 #95 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Aluminiowa też dobra. Wlewa się 20 ml spirtu i leeeci! Tak też można. Tylko nie szkoda w ten sposób spirtu marnować?
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #96 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Tak też można. Tylko nie szkoda w ten sposób spirtu marnować? nowy się zrobi...
vip42 Napisano 18 listopada 2013 #97 Napisano 18 listopada 2013 Cytat Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują... Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...babcia robiła najlepsze żarcie na świecie I dziś też tak można kucharzyć
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #98 Napisano 18 listopada 2013 (edytowany) Cytat Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem... babcia robiła najlepsze żarcie na świecie Jakby miała indukcję, żarcie nie byłoby gorsze, zapewniam! Tak samo na gazie. Nawet z butli.Przecież to nie zależy od kuchenki, a od tego, że teraz nie ma:1. Takich odmian zboża jak kiedyś2. Takich ras krów jak kiedyś (mleka i masła takoż)3. Takich ras świń jak kiedyś4. Za to są wszechobecne konserwanty.Dlatego też, tamten smak jest nieosiągalny! Nawet na kuchni, w której pali się drewnem balsamicznym. Edytowano 18 listopada 2013 przez retrofood (zobacz historię edycji)
moniss Napisano 18 listopada 2013 #99 Napisano 18 listopada 2013 (edytowany) Cytat Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...babcia robiła najlepsze żarcie na świecie Zwłaszcza, że najlepsze placki/podpłomyki piekło sie na fajerkach Takie z marchwi i z ciasta makaronowego. A pieczone na takiej kuchni rydze z solą...niebo w gębie. Na innych kuchenkach takich rzeczy się nie uda porządnie zrobić...Albo kuchnia kaflowa z piekarnikiem do wypieku chleba oraz z wędzarnią. Ale takie rzeczy to nie do mieszkania...Wady takich kuchni, to przegrzewanie pomieszczenia, kopcenie przy rozpalaniu oraz brudzenie garków. Edytowano 18 listopada 2013 przez moniss (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 18 listopada 2013 #100 Napisano 18 listopada 2013 No fakt. Do tego trzeba blachy, na palniku się nie da.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się