Still6 Napisano 11 maja 2012 Udostępnij #1 Napisano 11 maja 2012 Witammam zwykły ikeowski blat w kuchni, ostatnio wpadliśmy na pomysł że super wyglądałby betonowy. Czy jeśli na taki blat wyleje się cienką warstwę betonu i pokryje żywicą to to się będzie trzymać?będę wdzięczna za pomoc Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 11 maja 2012 Udostępnij #2 Napisano 11 maja 2012 To zależy jak cienko i z jakiego betonu. Minimum to grubość 3 cm i najlepiej z polimerobetonu. A nie prościej wymienić blat? 1 Link do komentarza
Still6 Napisano 11 maja 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 11 maja 2012 Cytat To zależy jak cienko i z jakiego betonu. Minimum to grubość 3 cm i najlepiej z polimerobetonu. A nie prościej wymienić blat? No właśnie żeby nie ruszać płyty kuchennej i zlewozmywaka wychodzi nam że możemy nadlać max 0,5cm betonu.Plan był na delikatny lifting a nasze szafki zrobione ze zwykłej płyty chyba nie wytrzymają grubego betonowego blatu Link do komentarza
Gość stach Napisano 11 maja 2012 Udostępnij #4 Napisano 11 maja 2012 Nie wiem, czy warto bawić się w robienie takiego blatu Będzie to czasochłonne - beton musi się wysezonować i wyschnąć, żywicę można położyć na odpowiednio suchą powierzchnię, samo wykończenie powierzchni (gładkość, wyprowadzenie krawędzi) będzie bardzo upierdliwe, uformowanie frontowej krawędzi - najbardziej widoczne miejsce - będzie mocno kłopotliwe... wszystko to pewnie do wykonania w kuchni, na zamontowanym blacie - myślę, że np przeniesienie gdzie indziej wykonanego blatu do kuchni na szafki, przy wyciętych otworach na zlewozmywak, czy płyte kuchenną, spowoduje na 99,99% pęknięcie betonu w najcieńszych miejscach Jeśli chcecie mieć "beton" na szafkach, zróbcie blat np. taki:http://juan.pl/oferta/blaty--parapety--wstegi-drzwiowe_579/ wzór oznaczony symbolem 274, a nazwany beton jasny Link do komentarza
Still6 Napisano 11 maja 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 11 maja 2012 Cytat Nie wiem, czy warto bawić się w robienie takiego blatu Będzie to czasochłonne - beton musi się wysezonować i wyschnąć, żywicę można położyć na odpowiednio suchą powierzchnię, samo wykończenie powierzchni (gładkość, wyprowadzenie krawędzi) będzie bardzo upierdliwe, uformowanie frontowej krawędzi - najbardziej widoczne miejsce - będzie mocno kłopotliwe... wszystko to pewnie do wykonania w kuchni, na zamontowanym blacie - myślę, że np przeniesienie gdzie indziej wykonanego blatu do kuchni na szafki, przy wyciętych otworach na zlewozmywak, czy płyte kuchenną, spowoduje na 99,99% pęknięcie betonu w najcieńszych miejscach Jeśli chcecie mieć "beton" na szafkach, zróbcie blat np. taki:http://juan.pl/oferta/blaty--parapety--wstegi-drzwiowe_579/ wzór oznaczony symbolem 274, a nazwany beton jasny super dziękuję bardzo za pomoc! Link do komentarza
LozkaWodne Napisano 26 maja 2012 Udostępnij #6 Napisano 26 maja 2012 Cytat Witammam zwykły ikeowski blat w kuchni, ostatnio wpadliśmy na pomysł że super wyglądałby betonowy. Czy jeśli na taki blat wyleje się cienką warstwę betonu i pokryje żywicą to to się będzie trzymać?będę wdzięczna za pomoc Polecam blaty granitowe, prezentują się doskonale, a są bardzo trwałe i łatwe w czyszczeniu. Kolor jest bardzo zbliżony do betonu. Jednak nie należą do najtańszych. Link do komentarza
Patrycja88 Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #7 Napisano 25 lutego 2013 Betonowy blat ? Pierwszy raz spotkałam się z takim pomysłem ;) dość dziwne ;) Link do komentarza
tojan3 Napisano 29 października 2013 Udostępnij #8 Napisano 29 października 2013 Cytat Betonowy blat ? Pierwszy raz spotkałam się z takim pomysłem ;) dość dziwne ;) To nie jest takie dziwne Blaty betonowe maja wiele zalet, dlatego mimo dosc wysokiej ceny (nieco wyzszej niz cena blatu kamiennego) znajduja swoich amatorow. Z reszta zobacz jak takie blaty wygladaja Link do komentarza
dr House Napisano 29 października 2013 Udostępnij #9 Napisano 29 października 2013 Na pewno się da. Link do komentarza
asiakamien Napisano 30 października 2013 Udostępnij #10 Napisano 30 października 2013 Dać się da, ale nieodpowiedni beton może się skruszyć lub popękać. Lepiej zaopatrzyć się w gotowy blat, który fakturą przypomina beton. Poza tym nie wiem czy wiecie, ale można znaleźć też betonowe lakiery do paznokci http://www.bellitkaa.com/2013/04/betonowe-...od-barry-m.html Nie wiem czy komukolwiek chciało by się blat lakierem malować, ale jak już jesteśmy przy szalonych pomysłach to wam pokażę, że beton można też na paznokciach nosić. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 października 2013 Udostępnij #11 Napisano 30 października 2013 Dlatego musi być odpowiedni.Blat udający tylko beton fakturą będzie na pewno tańszy, ale też zdecydowanie mniej trwały. Link do komentarza
PeZet Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij #12 Napisano 15 lutego 2014 (edytowany) Na początek pytanie mam:Jakie zbrojenie muszę zrobić i jakiej grubości płytę, żeby blat oprzeć na najmniejszej możliwej ilości ścianek?Patrząc na poniższą koncepcję, tu rozstaw ścianek to 108cm:===========================Przeklejam z własnego dziennika (inspiracje zassane z sieci). Prawdziwe betonowe blaty:Betonowy zlewozmywak - proszsz:Filmy instruktażowe jak zrobić concrete countertop:Francja, betonowe mistrzostwo świata:http://www.decosols-beton.fr/interieur/Tutaj jest w zasadzie wszystko o robieniu wypaśnego betonowego blatu:http://www.youtube.com/watch?v=On_UOpqoQV8Concrete countertop w lekko innej technologii, bardziej nagrobnej:http://www.youtube.com/watch?v=U7GuE2O2DAoBetonowa umywalka; bez gumowego młotka ani rusz:http://www.youtube.com/watch?v=2ctBTFRDoysTrzech chłopaczków klei z betonu blat i lampę. Prościzna.http://www.youtube.com/watch?v=xp4U71_nfhM Edytowano 15 lutego 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vega1 Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij #13 Napisano 15 lutego 2014 sam mam wylane blaty betonowe w kuchni oraz między kuchnią a salonem mam duży stół również z betonowym blatem. Teraz planuje wylać na wiosnę idealnie czarna żywice. Ktoś już to robił? Może polecić jakiś produkt? Beton zrobiłem sam z cementu 42,5 i nie żałowałem plastyfikatora. Grubość blatu 5cm. Link do komentarza
vega1 Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij #14 Napisano 16 lutego 2014 (edytowany) o takie coś bym chciał Edytowano 16 lutego 2014 przez vega1 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #15 Napisano 5 czerwca 2014 Zrobiłem na próbę nieduży blat:Zastanawiam się, jak go wygłaskać.Ważne jest, by zrobić to bezpyłowo i w jak najmniejszej ilości wody. Zanim blat wyschnie i stwardnieje.Pytanie zamieściłem również w moim dzienniku:link do pytań w moim dziennikuMoże jednak tutaj, choć się nie upieram, dyskusja rozwinie się szersza a głębsza.Co z warstwą szkliwa na powierzchni blatu? Ścierać czy nie? I pytanie kluczowe:Chcę beton pomalować żywicą poliestrową. Czym pomalować żywicę, żeby nie truć produktów żywnościowych? 1 Link do komentarza
wawaki60 Napisano 15 lipca 2014 Udostępnij #16 Napisano 15 lipca 2014 Rady ciekawe. Blat betonowy- polać żywicą. przecież sa blaty zywiczne. Ja mam blat granitowy i chwalęgo sobie. Ale ja tutaj niepotrzebny, bo fachowcó wspaniałych jest dużi. POZDRAWIAM wszystkich bardzo. Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 lipca 2014 Udostępnij #17 Napisano 15 lipca 2014 Eureka !!!!!Podpowiem - gołąbki też mogą być z puszki i też sa tacy co im smakuje (czytaj są zadowoleni). Ale są tez dziwadła(?), które wolą własnoręcznie zrobione.Ps. Bzykać żonę też może ktoś inny, ale czy jej mąż też (zawsze) będzie zadowolony Link do komentarza
NOTO Napisano 17 lipca 2014 Udostępnij #18 Napisano 17 lipca 2014 (edytowany) Cytat Zrobiłem na próbę nieduży blat: Dla mnie to zupełnie nowy temat. Może i dla innych. Możesz podać więcej informacji jak go robiłeś ? I pokazać dalsze etapy ?Edit:UPS .... wszedłem do dziennika - tam są dodatkowe informacje Edytowano 17 lipca 2014 przez NOTO (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się