Skocz do zawartości

jak ukorzenić bukszpan

andrzej83x

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Mam dość sporych rozmiarów bukszpan, z którego śmiało można ściąć kilka gałązek a następnie spróbować je ukorzenić i mieć ich kilka. Jednak własnie z tym mam spory problem, gdyż już wiele razy próbowałem i nic. Wkładałem na kilka miesięcy gałązki do wody, kupiłem ukorzeniacz i nic z tego. Macie jakieś lepsze sposoby na ukorzenienie tego krzewu ?
Napisano
  Cytat

Witam,

Mam dość sporych rozmiarów bukszpan, z którego śmiało można ściąć kilka gałązek a następnie spróbować je ukorzenić i mieć ich kilka. Jednak własnie z tym mam spory problem, gdyż już wiele razy próbowałem i nic. Wkładałem na kilka miesięcy gałązki do wody, kupiłem ukorzeniacz i nic z tego. Macie jakieś lepsze sposoby na ukorzenienie tego krzewu ?

Rozwiń  

przygniatam dolne gałązki do ziemi - i przysypuję.
Dla pewności dociskam metalową szpilką (taką od namiotu)
Za rok odcinam od krzewu - i ukorzeniony początek "bukszpanowy" mam gotowy:)
Napisano
  Cytat

przygniatam dolne gałązki do ziemi - i przysypuję.
Dla pewności dociskam metalową szpilką (taką od namiotu)
Za rok odcinam od krzewu - i ukorzeniony początek "bukszpanowy" mam gotowy:)

Rozwiń  

Po roku? myślałem, że uda się szybciej icon_smile.gif Ale dzięki za poradę icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

Rozwiń  

Ścięte gałązki, do gruntu i przykryć butelką lub słoikiem. Można się „wspomóc” ukorzeniaczem.
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
o dziwo gałązki bukszpana, które odciąłem w zeszłym roku żeby uformować krzaczek i wkopałem w ziemię na próbę, mają teraz zielone listki, więc podejrzewam, że udało mi się ukorzenić bukszpan ale zastosowałem eksperymentalną metodę.
Napisano
  Cytat

Jak, ile i czemu tak dużo należy wpłacić, aby poznać tą eksperymentalną metodę ?

Rozwiń  

Diabli wiedzą. Szwagier posadził przy ścianie krzak jeżyn bezkolcowych i zabezpieczył go przed przypadkowym skoszeniem dwoma kijkami wetkniętymi w ziemię tuż obok.
Kije liście wypuściły.
Gość mhtyl
Napisano
  Cytat

Diabli wiedzą. Szwagier posadził przy ścianie krzak jeżyn bezkolcowych i zabezpieczył go przed przypadkowym skoszeniem dwoma kijkami wetkniętymi w ziemię tuż obok.
Kije liście wypuściły.

Rozwiń  

Cud, Panie Cud icon_biggrin.gif
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Bukszpan ukorzenia się bardzo łatwo tylko długo.
Sadzonki mogą być nawet spore - ukorzeniałam nawet 20 cm.
Usuwa się liście z dolnej częsci do wysokości 2/3 pędu i cały goły pęd wkłada do ziemi.
Ziemia najlepsza jest piaszczysta, umiarkowanie wilgotna. NIE UŻYWAC TOFRU, SUBSTRATU TORFOWEGO.

Ja ukorzeniam bezpośrednio w gruncie - co roku po cięciu kulek bukszpanowych wciskam obcięte gałązki do ziemi tworząc coraz dłuższy żywopłot. Ukorzenia się, zaleznie od opadów latem (podlewam sporadycznie, nie pielęgnuję specjalnie) ok 50 % (ponieważ ścinków mam setki nie przeszkadza to)
Napisano
  Cytat

Żadne z wierzby, leżały gdzieś po wiosennych porządkach, diabli wiedzą z czego. Wierzby tam nie ma. No i do dzisiaj, jezyna nie wypuściła nic... Kupione w Tesco.

Rozwiń  

Na pewno w promocji kupił na tzw "pewniaka" - pewniaka ,że nie urosnąicon_mrgreen.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
  Cytat

Bukszpan ukorzenia się bardzo łatwo tylko długo.
Sadzonki mogą być nawet spore - ukorzeniałam nawet 20 cm.
Usuwa się liście z dolnej częsci do wysokości 2/3 pędu i cały goły pęd wkłada do ziemi.
Ziemia najlepsza jest piaszczysta, umiarkowanie wilgotna. NIE UŻYWAC TOFRU, SUBSTRATU TORFOWEGO.

Ja ukorzeniam bezpośrednio w gruncie - co roku po cięciu kulek bukszpanowych wciskam obcięte gałązki do ziemi tworząc coraz dłuższy żywopłot. Ukorzenia się, zaleznie od opadów latem (podlewam sporadycznie, nie pielęgnuję specjalnie) ok 50 % (ponieważ ścinków mam setki nie przeszkadza to)

Rozwiń  

Dzięki za przydatną informację.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...