janciownik Napisano 15 marca 2011 Udostępnij #1 Napisano 15 marca 2011 Na początku chciałem powitać wszystkich serdecznie jako że to mój pierwszy post Mam dylemat co do okien - jak do tej pory znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - ale przy oknach dachowych poległem... Wybór padł na Fakro model FTP-V U5 - model z pakietem szyb energooszczędnych (współczynnik USZYBY:0,5 W/m²K, współczynnik UOKNA:0,97 W/m²K - dane producenta)Okno jest dość drogie - 78x118 to koszt około 1450 zł, a że okien planuję około 6-8 to się robi spora suma.Znajomi zaczęli mi odradzać ten zestaw, i wziąć okno z "normalną" szybą (Uszyby 1,1). Takie okno to koszt około 1000 zł.Pytanie czy ktoś miał doświadczenia z tymi oknami i czy warto dopłacać do tego w przypadku okien dachowych.Dodam tylko że w całym domu mam okna właśnie energooszczędne (uszyby 0,5), a dom zbudowany jest z porothermu 25 P+W i planowane 20 cm ocieplenia.PozdrawiamJanciownik Link do komentarza
Radosław Ładyko Napisano 21 marca 2011 Udostępnij #2 Napisano 21 marca 2011 Witam Przede wszystkim to Fakro w ogóle odradzam, proponuję Roto Designio 7, po rabacie to jakieś 1300 zł z komplet z dodatkowym dociepleniem WD. Otwierane 3/4 osi obrotu. i nie będziesz miał żadnych problemów z gwarancją itpW razie pyt na maila. pozdr Link do komentarza
janciownik Napisano 21 marca 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 marca 2011 A czemu nie fakro ?Wszystko ok, tylko w Roto Uszyby wynosi 1,1 - i o ile dobrze grzebałem to w Roto nie ma oferty na okno z Uszyby 0,5.Mój główny dylemat to właśnie ów parametr. Podwyższona oś obrotu jest dla mnie akurat mało ważnym parametrem.Dzięki za odp,PozdrJanciownik Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 8 kwietnia 2011 Zdecydowanie warto dopłacić gdyż to jednorazowy wydatek praktycznie nic nie znaczący w kosztach całego budynku. Kupując cały dach dach w hurtowni możesz zabiegać o stosowny rabat a kupując przez dekarza zapłacisz VAT tylko 8%. Fakro to światowy lider w produkcji okien połaciowych a do tego polski producent. Pozdrawiam. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #5 Napisano 18 maja 2011 Cytat Zdecydowanie warto dopłacić gdyż to jednorazowy wydatek praktycznie nic nie znaczący w kosztach całego budynku. Kupując cały dach dach w hurtowni możesz zabiegać o stosowny rabat a kupując przez dekarza zapłacisz VAT tylko 8%. Fakro to światowy lider w produkcji okien połaciowych a do tego polski producent. Pozdrawiam. Producentów okien dachowych można w zasadzie policzyć na palcach jednej ręki. Produkt duński, niemiecki, polski - co za różnica, byle spełniał oczekiwania inwestora. Link do komentarza
ashantess Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #6 Napisano 18 maja 2011 Ja mam okna OKPOLu. W projekcie miałam Veluxy, a z zachowaniem wszystkich parametrów Okpol wychodził jakieś 20% taniej. Okien mam kilka, więc cena była znacząco niższa Link do komentarza
rijswijker Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #7 Napisano 18 maja 2011 Cytat Witam Przede wszystkim to Fakro w ogóle odradzam, proponuję Roto Designio 7, po rabacie to jakieś 1300 zł z komplet z dodatkowym dociepleniem WD. Otwierane 3/4 osi obrotu. i nie będziesz miał żadnych problemów z gwarancją itpW razie pyt na maila. pozdr To ja z uwagi na mozliwosc obserwacji na rynku zagranicznym podpowiem,w Holandii na skladach budowlanych dostepne sa dwie marki VELUX i FAKRO,oczywiscie sa i inne NO NAME ale w "supermarketach" budowlanych... Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #8 Napisano 19 maja 2011 Też produkcji tych firm tylko pod inną nazwą gdyż to produkt marketowy. Pozdrawiam. Cytat ... Produkt duński, niemiecki, polski - co za różnica... Różnicy nie ma żadnej albo są tylko niuanse natomiast istota sprawy jest taka aby w miarę możliwości wspierać polskie produkty, polskich producentów i polskie miejsca pracy. Pozdrawiam. Link do komentarza
TINEK Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #9 Napisano 19 maja 2011 ... i polską wódkę sorki, nie mogłem się powstrzymaćpozdrawiam Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #10 Napisano 19 maja 2011 Ja się też nie mogę powstrzymać od polskiej wódki . Pozdrawiam. Link do komentarza
retrofood Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #11 Napisano 19 maja 2011 Cytat Ja się też nie mogę powstrzymać od polskiej wódki . Pozdrawiam. Ja nawet mam jeszcze bliższą sercu... Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #12 Napisano 19 maja 2011 Potwierdzam znakomita! Pozdrawiam. Link do komentarza
JOHAN Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij #13 Napisano 4 listopada 2011 Jestem na etapie wycen poszczególnych elementów dachu.O ile na dachówke już jestem zdecydowany w 99,9 % ( Monza Plus Trentino ) to z oknami mam problem.Mam ich dosć sporo bo aż 10sztuk.Głównie skupiam się na dwóch firmach : Fakro i Okpol.Okpol PERFEKT Plus OP Plus BH BIO-Clean z pakietem ocieplającym w promocji to około 13,500zł.Fakro FTP-V U3 praktycznie cena ta sama 13,800złMa ktos doświadczenia z tymi oknami? Co możecie doradzić?pozdro Link do komentarza
jackolgd Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #14 Napisano 6 listopada 2011 Witam,Perfect + z Okpola to zupełnie inny produkt, odpowiednik FPP z Fakro czyli modelu powyżej podanego przez Ciebie FTP,bez zastanowienia weź produkt z górnej półki, firma dobrze znana i długo produkująca okna dachowe.PozdrawiamJacek Link do komentarza
JOHAN Napisano 7 listopada 2011 Udostępnij #15 Napisano 7 listopada 2011 Cytat Witam,Perfect + z Okpola to zupełnie inny produkt, odpowiednik FPP z Fakro czyli modelu powyżej podanego przez Ciebie FTP,bez zastanowienia weź produkt z górnej półki, firma dobrze znana i długo produkująca okna dachowe.PozdrawiamJacek Czyli rozumiem że polecasz Fakro? Link do komentarza
animus Napisano 7 listopada 2011 Udostępnij #16 Napisano 7 listopada 2011 Cytat Czyli rozumiem że polecasz Fakro? https://forum.budujemydom.pl/jakie-wybrac-o...&pid=219910https://forum.budujemydom.pl/okna-polaciowe...&pid=190511https://forum.budujemydom.pl/okna-dachow-fa...lux--t6599.htmlhttps://forum.budujemydom.pl/Ocieplenie-okn...&pid=171688https://forum.budujemydom.pl/Lukarny-czy-ok...l&pid=17578 Link do komentarza
Eksperci Fakro Napisano 8 listopada 2011 Udostępnij #17 Napisano 8 listopada 2011 Witam,Wybór okna dachowego FTP-V U3 lub FTP-V U5 zależy od kilku kwestii.Okna z pakietami dwukomorowymi polecane są do budownictwa energooszczędnego, pasywnegow pozostałych przypadkasch świetnie sprawdzają się okna z pakietami standardowymi (jednokomorowymi)W ofercie firmy FAKRO dostępne jest kilka typów okien energooszczędnych:- FTT U8; pakiet trzykomorowy - okna reprezentują najwyższy standard w kwestii energooszczędności,Wybierając okno FTT U8 (w zestawie kołnierz EHV AT Thermo) otrzymujemy wsółczynnik Uw = 0,58- FTT U6, pakiet dwukomorowy, konstrukcja okna pasywnego Uw = 0,81- FTP-V U5; pakiet dwukomorowy, konstrukcja standardowa Uw = 0,97i dla porównania:- FTP-V U3; pakiet jednokomorowy, konstrukcja standardowa Uw = 1,4Zastanawiając się nad wyborem okna dachowego warto też zwrócić uwagę na kwestię odpowiedniej izolacji okan dachowego.Zachęcam do wykorzystania Zestawu XDP, który pozwoli odpowiednio zaizolować okna na poziomie łat.W ofercie dostępny jest też kołnierz z dodatkową trmoizolacją EHV AT Termo.Zastosowanie tych produktów nawet ze standardowym oknem dachowym znacząco poprawia izolacyjność okna i zapobiega występowaniu "mostków termicznych".PozdrawiamKonsultant FAKRO Link do komentarza
jackolgd Napisano 9 listopada 2011 Udostępnij #18 Napisano 9 listopada 2011 Bardzo rzeczowa odpowiedź.Ja jednak sugerowałem wybranie najlepszego stosunku jakość - cena, czyli nie Fakro a Okpola Link do komentarza
animus Napisano 10 listopada 2011 Udostępnij #19 Napisano 10 listopada 2011 (edytowany) Cytat Bardzo rzeczowa odpowiedź.Ja jednak sugerowałem wybranie najlepszego stosunku jakość - cena, czyli nie Fakro a Okpola Jakość unaocznia się po latach użytkowania. Edytowano 10 listopada 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
WESSART Napisano 5 listopada 2014 Udostępnij #20 Napisano 5 listopada 2014 Cytat Jakość unaocznia się po latach użytkowania. czy można powiedzieć już coś więcej na temat tego unaoczniania jakości?ja u siebie mam okna okpolu i przyznam że mimo upływu czasu nadal działają poprawnie.nie mam problemów z otwieraniem, przewiewami czy przeciekami.nie mogę narzekać. a jak tam okna innych producentów? Link do komentarza
Pesto Napisano 16 kwietnia 2015 Udostępnij #21 Napisano 16 kwietnia 2015 My u siebie mamy vekę od 2005, wszystko pięknie gra , jedyny drobny mankament to niektóre klamki się same z siebie luzują ale same okna szczelne Link do komentarza
rower Napisano 31 października 2015 Udostępnij #22 Napisano 31 października 2015 W przypadku okna, a dachowego już w szczególności, kluczowe znaczenie ma dobry montaż. Z doświadczenia wiem, że dobry monter okien dachowych jest na wagę złota. A jak pośrednio zauważył WESSART złe zamontowanie uwidacznia się często po paru latach. Link do komentarza
Elde43 Napisano 18 listopada 2015 Udostępnij #23 Napisano 18 listopada 2015 To prawda ciężko jest w tym przypadku znaleźć dobrego montera. Sam miałem z tym problem i gdyby nie znajomy to nigdy nie wiadomo na kogo bym trafił Link do komentarza
Witand - pokrycia dachowe Napisano 18 listopada 2015 Udostępnij #24 Napisano 18 listopada 2015 Każdy producent ma grup rekomendowanych dekarzy. Wystarczy odwiedzić stronę producenta. Pozdrawiam. Link do komentarza
kawulak Napisano 29 lutego 2016 Udostępnij #25 Napisano 29 lutego 2016 Cytat Każdy producent ma grup rekomendowanych dekarzy. Wystarczy odwiedzić stronę producenta. Pozdrawiam. Mhm, jednak w takich wypadach trzeba więcej ostrożności niż w przypadku monterów okien pionowych. Poziom zaawansowania wymagany do mocowania okien dachowych jest sporo wyższy niż w przypadku zwykłych. Tak samo zresztą jak sam proces ich produkcji. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 2 marca 2016 Udostępnij #26 Napisano 2 marca 2016 Cytat Mhm, jednak w takich wypadach trzeba więcej ostrożności niż w przypadku monterów okien pionowych. Poziom zaawansowania wymagany do mocowania okien dachowych jest sporo wyższy niż w przypadku zwykłych. Tak samo zresztą jak sam proces ich produkcji. Ja powiem inaczej, jak cieknie i wieje to już nikt nie pyta jakie to okno tylko - kto to tak spiep...............ł?I często potem "cień fuszerki przysłania logo firmy". Niestety. Link do komentarza
Eksperci Fakro Napisano 26 stycznia 2017 Udostępnij #27 Napisano 26 stycznia 2017 Witam, Niestety jest to prawda dlatego od jakiegoś już czasu prowadzona jest kampania edukacyjna związana z prawidłowym montażem. Inicjatywa ta popierana jest przez coraz większość ilość czołowych firm. Uczestniczą w niej największe polskie marki związane z branżą stolarki budowlanej. Szczegóły na stronie:http://dobrymontaz.com/ Z poważaniem Konsultant FAKRO Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się