autorushd Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 11 grudnia 2010 Zastanawiam się jak umiejscowić śmietnik na posesji. W starym domu sprawa jest prosta, mam go przy furtce. Ale nie za bardzo miałem wpływ na jego usytuowanie a w nowym mogę na razie wszystko. Ogólnie podoba mi sie taki pod daszkiem, z furtką. Ale może mi coś podpowiecie? Autorus Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 grudnia 2010 Cytat Zastanawiam się jak umiejscowić śmietnik na posesji. W starym domu sprawa jest prosta, mam go przy furtce. Ale nie za bardzo miałem wpływ na jego usytuowanie a w nowym mogę na razie wszystko. Ogólnie podoba mi sie taki pod daszkiem, z furtką. Ale może mi coś podpowiecie? Autorus mnie tam budowanie "specjalnego zadaszonego miejsca na śmieci" - lekko śmieszy i rozbawia....Po jakiego grzyba mam mieć na posesji "kapliczkę dla kubła"Mój stoi we wnęce pod płotem, chwali sobie lokalizację, ja też chwalę, mało widoczny w kąciku, co 2 tyg opróżniany.........Olej go - otwieranie furtek, budowanie murków co będa przeszkadzały zimą przy wyjeżdżaniu z posesji.To powiedziałem i napisałem ja.................. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 19 grudnia 2010 Cytat mnie tam budowanie "specjalnego zadaszonego miejsca na śmieci" - lekko śmieszy i rozbawia....Po jakiego grzyba mam mieć na posesji "kapliczkę dla kubła"Mój stoi we wnęce pod płotem, chwali sobie lokalizację, ja też chwalę, mało widoczny w kąciku, co 2 tyg opróżniany.........Olej go - otwieranie furtek, budowanie murków co będa przeszkadzały zimą przy wyjeżdżaniu z posesji.To powiedziałem i napisałem ja.................. Brawo! Kapliczkom kiblowym - nasze stanowcze nie! No i... rewizjonistom oczywiście! Link do komentarza
autorushd Napisano 20 grudnia 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 20 grudnia 2010 Cytat Brawo! Kapliczkom kiblowym - nasze stanowcze nie! No i... rewizjonistom oczywiście! Ok, wiec gdzie? A wejście kapliczkę mi zaprojektowali architekci. Oczywiście bez smietnika. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 23 grudnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 23 grudnia 2010 ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów.. Link do komentarza
KAROI Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij #6 Napisano 2 stycznia 2011 Cytat ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów.. Proste i chyba funkcjonalne Link do komentarza
DobreGrzejniki Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij #7 Napisano 5 stycznia 2011 Ja mam kubeł na śmieci przed domem,wiec śmieciarka niema problemu z jego opróżnianiem. Ważne jest to,aby zachowac odpowiednia estetykę i nie miec śmieci pod swoim oknem,wtedy coś byłoby nie tak:) Link do komentarza
BLECHERT.Hurtownia granitu Napisano 21 stycznia 2011 Udostępnij #8 Napisano 21 stycznia 2011 Śmietnik to klasyka gatunku. Czasem inwestorzy nawet wstydzą sie o tym mówić, ale to najważniejsze miejsce na froncie posesji. Chodzisz tam każdego dnia. Czasem nawet w piżamce:)Moi klienci zwykle sytułują go w narożniku działki, czasem nawet bez wewnętrznej furtki, tylko żeby przez płot wprost do kosza wrzucać. Moim zdaniem lepiej mieć tam 2 futki. Po prostu wygodniej.Pozdrowionka:) Link do komentarza
Szalonymax Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 21 kwietnia 2011 Może być przy furtce,zresztą tutaj masz bardzo podobny temat https://forum.budujemydom.pl/W-ogrodzeniu-b...478#entry201478 śmietnik obok furtki to często praktyka w dużych miastach. Link do komentarza
Sepro Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #10 Napisano 1 maja 2011 Cytat Moim zdaniem lepiej mieć tam 2 futki. Po prostu wygodniej. Zdecydowanie dwie furtki! Link do komentarza
Humbak Napisano 8 maja 2011 Udostępnij #11 Napisano 8 maja 2011 Warto rzucić okiem:http://www.wymarzonyogrod.pl/1216_4102.htm Link do komentarza
Mathir Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #12 Napisano 15 maja 2011 Cytat Warto rzucić okiem:http://www.wymarzonyogrod.pl/1216_4102.htm Fajna stronka Link do komentarza
gorgona Napisano 20 maja 2011 Udostępnij #13 Napisano 20 maja 2011 ale te furtki mają jedną dobrą funkcje, psy z osiedla nie będą wam wywracać kubłów ze smieciami u nas to plaga. Link do komentarza
autorushd Napisano 21 maja 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 21 maja 2011 Ja u siebie zagrodziłem na razie teren pod śmietnik właśnie ten wystający cypel. Link do komentarza
Mathir Napisano 21 sierpnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 21 sierpnia 2011 Cytat Ja u siebie zagrodziłem na razie teren pod śmietnik właśnie ten wystający cypel. Duży będziesz miał śmietnik! Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 22 sierpnia 2011 Jest trochę pomysłów już zrealizowanych.I tak bez końca Link do komentarza
KAROI Napisano 4 września 2011 Udostępnij #17 Napisano 4 września 2011 Ostatnie rozwiązanie wydaje mi się najfajniejsze. Natomiast pierwsze... cóż... to takie budowanie kapliczki dla śmietnika Ale o gustach się nie dyskutuje Link do komentarza
Sepro Napisano 11 września 2011 Udostępnij #18 Napisano 11 września 2011 Kolejny przykład Link do komentarza
Elfir Napisano 20 października 2011 Udostępnij #19 Napisano 20 października 2011 Planując boks śmietnikowy postarajcie się by:- nie był widoczny z okien domu (mozliwośc osłonięcia zielenią)- był maksymalnie odsunięty od furtki wejściowej.Ja często proponuję swoim klientom cofnięcie wjazdu do domu (o ile dom ma wystarczająco daleką linię zabudowy), co umożliwia oryginalne rozwiązanie ustawienia furtka-brama-śmietnik. Link do komentarza
autorushd Napisano 20 października 2011 Autor Udostępnij #20 Napisano 20 października 2011 wypisz wymaluj moje rozwiązanie tak myślę.- z domu ciężko zobaczyć bo daleko- od furtki tej do domu to jakieś 40m, od pierwszej kopuły 4m- wjazd cofnięty. Link do komentarza
norbiwolow Napisano 26 października 2011 Udostępnij #21 Napisano 26 października 2011 to poproszę o sugestie dla mojego wjazdu - robić cofnięty wjazd ??? - szerokośc tego pasa dojazdowego do budynku to około 8 metrów Link do komentarza
Elfir Napisano 26 października 2011 Udostępnij #22 Napisano 26 października 2011 furtka 1 m szerokości, brama 4,5 m szerokości i zostaje jeszcze 2,5 m - sporo miejsca na śmietnik.W każdym razie cofnij sobie bramę wgłąb podjazdu przynajmniej o długość samochodu - osoba, która do ciebie przyjedzie samochodem, zanim wysiądzie i zadzwoni do domofonu nie będzie musiała stać samochodem na ulicy.Zastanawia mnie, dlaczego garaż zrobiłeś od wschodu domu? Masz teraz dłuższą drogę dojazdową, więcej odśnieżania i problem z nawróceniem. Link do komentarza
norbiwolow Napisano 27 października 2011 Udostępnij #23 Napisano 27 października 2011 tylko przy wjeżdzie obecnie jest jeszcze skrzynka przyłacza elektrycznego - jakies 80 cm szerokości i docelowo pojawi sie tam jeszcze przyłacze gazowe - czyli minimum tez chyba 80 cm - do tego jakies 25 cm na skrajny słupek obmurówki w/w skrzynek ( chce słupki z klinkieru ) czyli 25 cm , potem skrzynka pradowa 80 cm przy niej gazowa 80 cm i znowu słupek minimum 25 cm - i tym sposobem mam 2,1 m juz wyciete z lini wjazdu - do tego furtka 1 metr i znowy słupek klinkierowy miedzy furtka a skrzydłem bramy , brama 4 metry - i uzbierało sie około 7,3 metra - a gdzie słupek od drugiego skrzydła bramy i miejsce na kosz - 0.7 metra troche mało na to :( Trzebaby cos własnie chyba z cofnietym wjazdem zrobic i furtka nie równolegle do bramy a prostopadle co do usytuowania domu - to tam gdzie jest garaz od wschodu do granicy działki mam 3 metry - ściana boczna bez okien - od zachodu pokoje na piętrze i w kuchni na dole mają okna na zachód i do granicy z działką 4 metry - zreszta lepiej miec widoki na wjazd na działke i na dom babci ( ten na górze ) niż na sasiadów faktycznie dłuższy dojazd do garażu ale nie chciałem tez przecinać chodnika podjazdem no i jakos tak lepiej wizualnie mi pasowało aby garaz był jakby z tyłu a nie tak jako pierwsze co widac przy wejsciu na posesję - no i w sumie od ulicy widok na domek to byłby taki bez okien na tej zachodniej stronie :( pewnie z nawracaniem autem bedzie troche problemu ( ostry łuk ) ale cos tam wykombinuje - podjazd do końca posesji ( do granicy wschodniej działki) Link do komentarza
Elfir Napisano 27 października 2011 Udostępnij #24 Napisano 27 października 2011 (edytowany) Żle kombinujesz. Dlaczego skrzynki miałyby być na tej samej wysokości co furtka i brama?Zrób skrzynki w linii granicy , a furtkę, śmietnik i wjazd cofnięte o ok. 4-5 m (długość samochodu)Ten garaż powoduje, że cały front domu musisz mieć wybrukowany. Edytowano 27 października 2011 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
edwl Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 4 grudnia 2011 Rozmieszczenie pojemników na ilustracji w ostatnim poście jest moim zdaniem super! Link do komentarza
norbiwolow Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 6 grudnia 2011 ??? czemu ???rozwiń temat Link do komentarza
Andrewex - ogrodzenia architektura ogrodowa Napisano 7 grudnia 2011 Udostępnij #27 Napisano 7 grudnia 2011 Może warto byłoby przemyśleć fakt samej obudowy na kosz ze śmieciami, zamiast stawiać im kapliczki. Na rynku jest wiele modeli na mniejsze i większe kosze. Koszt to ok 200-400zł. Same obudowy kosza na śmieci wyglądają bardzo schludnie, są drewniane i zabudowane z każdej strony. Dostęp do pojemnika jest bardzo prostu - obudowy są otwierane od góry i od frontu, żeby wstawić/wyjąć pojemnik. Link do komentarza
SRX Napisano 7 grudnia 2011 Udostępnij #28 Napisano 7 grudnia 2011 Jejć a ja jeszcze o tym nawet nie pomyślałam. A czy kubełki mogą stać obojętnie gdzie na działce czy tez obowiązuje je jakaś linia zabudowy? Cytat ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów.. Kropeczko czy ja mogę poprosić o jakieś zdjątko poglądowe? Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #29 Napisano 8 grudnia 2011 - od okna i drzwi pomieszczeń w którym przebywają ludzie (pobyt stały) – nie mniej jak 3m,- od granicy działki min.- 2m,- bezpośrednio w granicy działki, o ile styka się z podobna „konstrukcją” na działce sąsiedniej, - bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). 1 Link do komentarza
acia Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #30 Napisano 8 grudnia 2011 Ja też mam śmietnik przy furtce - właściwie przy bramie wjazdowej tak żeby ciągle koło niego nie przechodzić, spełnia wszystkie wymagania podane przez Bajbagę i mi się podoba Link do komentarza
SRX Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #31 Napisano 8 grudnia 2011 Cytat - bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). Ten punkt znaczy, że jak graniczę w drogą to śmietnik może stać w bezpośrednio w granicy działki? Tak jak ma się sprawa z sąsiadem. Bo to by mi bardzo odpowiadało. Link do komentarza
KAROI Napisano 18 grudnia 2011 Udostępnij #32 Napisano 18 grudnia 2011 Cytat - od okna i drzwi pomieszczeń w którym przebywają ludzie (pobyt stały) – nie mniej jak 3m,- od granicy działki min.- 2m,- bezpośrednio w granicy działki, o ile styka się z podobna „konstrukcją” na działce sąsiedniej, - bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). Wiedza w pigułce. Dzięki. Link do komentarza
00surek Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij #33 Napisano 4 sierpnia 2022 (edytowany) Dzień dobry. temat lokalizacji wiaty, altany śmietnikowej dotknął i mnie może, ktoś mógłby poradzić mi w kwestii lokalizacji pojemników na odpady przesyłam mapkę z wymiarami. potrzebuję standardowo, furtkę, bramę przesuwną lub dwuskrzydłową, miejsce składowania odpadów oraz lokalizację skrzynki prądu kilka postów przejrzałem i faktycznie sporo osób ma talent do projektowania. proszę o pomoc szerokość przy wjeździe 5m długość 6m ( na rysunku słabo widać więc podałem wymiary ) Edytowano 4 sierpnia 2022 przez 00surek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elfir Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij #34 Napisano 4 sierpnia 2022 (edytowany) Czy u was ekipa wyciąga sama kosze z altan śmietnikowych czy trzeba je wystawić? Najbardziej logicznym rozwiązaniem będzie cofniecie bramy do miejsca gdzie działka robi się szersza. Nie ma zadnego logicznego uzasadnienia grodzenie wąskiego przejazdu. Przesuwna brama może być zamontowana jedynie po cofnięciu jej w głąb działki Na przykład tak: wzdłuż przejazdu śmietniki zabudowane (zostaje 4 m szerokości na samochód): A dalej brama ok 3,7 m szerokości i furtka lub brama ze zintegrowaną furtką Edytowano 4 sierpnia 2022 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
00surek Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij #35 Napisano 4 sierpnia 2022 super dziękuję za podpowiedź i mega szybką odpowiedź Link do komentarza
Elfir Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij #36 Napisano 4 sierpnia 2022 20 minut temu, 00surek napisał: super dziękuję za podpowiedź i mega szybką odpowiedź poproszę o kliknięcie w serduszko - zbieram punkty na wymianę 3 Link do komentarza
kreatywny Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij #37 Napisano 18 sierpnia 2022 tutaj wysyłam przykład jak to wygląda u mnie. Polecam, super wygodne. Korzystaliśmy z www.heavyart.pl Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się