Skocz do zawartości

Galeria fuszerki

Recommended Posts

• 2 tygodnie temu...
Napisano

A ja przedstawiam zdjęcia z remontu łazienki i nadmieniam, że biegły sądowy Henryk Litwin z Tomaszowa Lubelskiego nie doszukał się tu żadnych wad/usterek - poza stwierdzeniem, że brak jest rewizji w brodziku.

01.jpg

01a.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

12a.jpg

12b.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

18a.jpg

19.jpg

19a.JPG

19b.JPG

20.jpg

• 2 tygodnie temu...
Napisano

może kółko się popsuło...

i szkoda wyrzucić taczki...

• 4 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 5 tygodnie temu...
Napisano

Położyli kable elektryczne pod brodzikiem. Nadzór budowlany: "To nie jest nasza jurysdykcja"

"O kablach elektrycznych w nowym mieszkaniu, poprowadzonych tam, gdzie ma stanąć brodzik, poinformował nas jeden z czytelników. Twierdził, że zawiadomił nadzór budowlany, ale jego telefon został zignorowany. - To nie jest nasza jurysdykcja - tłumaczą w urzędzie.

Mężczyzna wyjaśnił, że chodzi o kolejny etap inwestycji „Park Klonowy”. W wiadomości napisał m.in. „deweloper oszczędza kładąc kable w niedozwolonych miejscach”. I doprecyzował, że chodzi o „kable elektryczne położone pod brodzikiem, zaraz przy odpływie wody”.

Na dowód przysłał zdjęcie opisywanej fuszerki oraz takie, na którym widać podjętą przez wykonawcę próbę jej naprawy. Zaznacza, że nadzór budowlany „nie jest zainteresowany tematem”. „Zignorowany został mój telefon do nich” – pisze mężczyzna. Prosi też o wyjaśnienie, dlaczego urząd nie podjął interwencji.

Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego dla Kielc tłumaczy, że nie mógł tego zrobić. – Państwowe służby nadzoru budowlanego nie odpowiadają za roboty, które podlegają zakryciu. Za to odpowiedzialny jest inspektor robót inwestorskich – mówi Robert Wojnowski.

Dodaje, że nadzór budowlany może skontrolować jedynie, czy budowa prowadzona jest legalnie, zgodnie z pozwoleniem na budowę. – Na pewno nie zajmujemy się odbiorem robót ulegających zakryciu – podkreśla jeszcze raz Wojnowski.

Najważniejsze informacje dwa razy dziennie na Twojej poczcie

Zobacz przykładowy newsletter

I dodaje: – To inspektor robót inwestorskich powinien to wychwycić i zareagować. I do niego trzeba się zgłosić w pierwszej kolejności.

Wojnowski tłumaczy też, że przewody elektryczne powinny być prowadzone prostopadle lub równolegle do ścian i podłóg, nie można poprowadzić ich w poprzek ściany lub podłogi. – Więc gdyby coś takiego wystąpiło, to roboty byłyby wykonywane z naruszeniem warunków wykonawstwa robót budowlanych – tłumaczy.

W biurze dewelopera, czyli firmy Komplexbud uzyskaliśmy informację, że sprawa została już wyjaśniona.

– Miałam tylko jedno takie zgłoszenie, które zostało przekazane na budowę. Z tego co wiem, mają to poprawić, ale informacji zwrotnej od kierownika jeszcze nie otrzymałam – wyjaśniła pracownica biura."

z23685288V,Kielce--17-07-2018--zdjecie-z-budowy-Parku-Klonowe.jpg

• 3 tygodnie temu...
Napisano

Omskło się... pewnie jakiś elektryk trenował...

pomyślał,że płytki wszystko zakryją :icon_rolleyes:

Napisano
27 minut temu, uroboros napisał:

Omskło się... pewnie jakiś elektryk trenował...

pomyślał,że płytki wszystko zakryją :icon_rolleyes:

Co to jest "wszystko" i dlaczego należy to zakrywać?

pytam, bom elektryk i nie wiem co elektryk niby zakrywać ma płytkami w łazience. Tam wcale nie ma żadnej instalacji do zakrywania.

Napisano

To jest cytat z innego elektryka...

Kurde, jak ja mogłem zapomnieć, że Ty elektryk... i w Twoim temacie takie coś - bez objaśnienia - zapodać...:zalamka:

Tego elektryka, co się obnaża na murarzy i malarzy i innych

• 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 17.06.2018 o 23:09, retrofood napisał:

Na razie nie zauważyli...

c7404d004fa248e5676af930bffe2a43.jpg

Ale to już było...

Napisano

Nooo, ale łazienka JEST Z OKNEM!!!

Kurde, ile tu roboty przy tym było :icon_rolleyes::zalamka:

• 2 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 22.03.2018 o 17:51, retrofood napisał:

Pewien hotel w Szczecinie

dac2efcabc2c38426ecfb92d113fab56.jpg

Takie samo rozwiązanie widziałem w najmniejszym apartamencie na świecie w Krakowie, ale cały apartament ma 2,5 m2 powierzchni także musieli gdzieś wszystko upchnąć ;) 

• 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

My kupiliśmy kilkuletni dom. O najważniejszych usterkach wiedzieliśmy, drobne wyszły potem. Przykładowo na schodach wejściowych mieliśmy położone bardzo śliskie kafelki. Gdy mąż zabrał się za ich skuwanie, zobaczył, że pod spodem są... te same kafelki. W taki sposób fachowcy łapali poziom. Niestety z marnym skutkiem, bo po deszczu i tak mieliśmy na schodach kałuże.

• 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• czesć,, jak rozwiązać opaske wokół rynny jak cegły wystaja na 9-10 cm by  było mostów termicznych?
    • Informacja z programu Mój Prąd z 1 lipca: "Zgodnie z §3 ust. 5 Regulaminu trwającego naboru wniosków o dofinansowanie, z uwagi na znaczne zwiększenie ilości zarejestrowanych wniosków, przewidywany czas oceny zostaje zwiększony do 240 dni roboczych. Przypominamy również, że jest to jedynie przewidywany czas rozpatrzenia wniosku. Błędy we wnioskach wydłużają czas oceny i procedowania wniosków."
    • Czyste Powietrze to nieco inna bajka, faktycznie jeszcze bardziej mroczna, ale o niej przynajmniej mówią. Natomiast o Mój Prąd 6,0 w ogóle nie słychać nigdzie, jakby nagle przestała istnieć. Była tylko informacja w marcu, ze rozpatrywanie przedłużają do czerwca. I zapadła cisza.
    • @retrofood, z tego co można zaobserwować na oficjalnym profilu FB NFOŚiGW https://www.facebook.com/NarodowyFunduszOchronySrodowiskaiGospodarkiWodnej/ to, delikatnie mówiąc, programy z dotacjami nie zbierają pozytywnych opinii. To sygnał, że program wsparcia ma problemy z płynnością działania.    W przyszłym tygodniu opublikujemy artykuł o problemach z programem Czyste Powietrze, za którego organizację, tak jak za program Mój Prąd, odpowiada NFOŚiGW.
    • Witam, mamy projekt kanalizacji, ale jest on dość ubogo przedstawiony i wydaje się, że nieprzemyślany - główna rura idzie pod klatką schodową, pod którą jest schowek, z podłoga obniżoną o jakieś 57cm względem podłogi w domu. Chciałbym zrobić zmianę i prosiłbym o sprawdzenie czy taka zmiana wydaje się poprawna. Kanalizacja według projektu jest to brązowa linia. Moja propozycja to zielona linia (ciemnozielona - Fi160, jasnozielona F110): To jest rzut parteru. Na poddaszu użytkowym mam dwie łazienki znajdujące się nad pionem kanalizacyjnym po lewej stronie (ten oznaczony jako "I"). Nad drugim pionem (oznaczonym jako "II") nie ma nic do przyłączenia, to chyba tylko odpowietrzenie. Pierwsza zmiana, to przeniesienie pionu z kuchni do biura - tak czy inaczej będzie to pod łazienką na poddaszu. Chce tu zastosować rurę niskoszumową Fi160 i odpowiednie mocowania by maksymalnie zredukować możliwość hałasu. Mogę na poddaszu tę rurę przedłużyć do dachu i zrobić tam odpowietrzenie? Druga zmiana to poprowadzenie linii przez małą łazienkę zamiast przez schowek (który jest obniżony o 57cm). Trzecia zmiana to drugi pion. Jeśli to tylko odpowietrzenie (bo na poddaszu nie ma tam żadnych odpływów) to czy jest sens kuć ścianę, jak obok mam komin z wolnym szybem wentylacyjnym w kominie, który tez wystaje 50cm ponad dach? Na kominie nad tym szybem dam daszek i wydaje mi się, że to będzie to samo co idąca tuż obok rura w ścianie. Czwarta zmiana to dodanie odpływu liniowego w garażu. Nie chce by ktoś mi powiedział czy to jest dobrze i brał za to odpowiedzialność. Chce porady i opinii. Jak będę wiedział, czy to ma sens, czy może kompletna katastrofa, to wtedy uderzę do projektanta i z nim będę dalej rozmawiał.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...