Gość mhtyl Napisano 30 maja 2014 Udostępnij #101 Napisano 30 maja 2014 Zapomniałaś dodać , że jeszcze jest lodówka. Link do komentarza
Maćkos Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #102 Napisano 3 czerwca 2014 ja mam pralkę w kuchni, ale szczerze wydaje mi się, że to nie jest zły pomysł. dużo zależy od tego jakiej wielkości masz kuchnię. Link do komentarza
m-alina Napisano 12 czerwca 2014 Udostępnij #103 Napisano 12 czerwca 2014 Ja pierwszy raz spotkałam się z pralką w kuchni będąc w Anglii, tam większość Anglików ma wbudowaną pralkę w półce kuchennej. Powiem szczerze, że początkowo bardzo mnie to zdziwiło. Sama nie chciałabym mieć pralki w kuchni. Nie wyobrażam sobie robienia prania w kuchnii. Link do komentarza
Viollka Napisano 26 czerwca 2014 Udostępnij #104 Napisano 26 czerwca 2014 Właściwie to mogę albo wstawić pełnowymiarową pralkę do kuchni, albo poszukać takiej wąskiej slim do łazienki. Pytanie tylko czy takie wąskie nie są mniej funkcjonalne? Link do komentarza
retrofood Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #105 Napisano 7 lipca 2014 Cytat Właściwie to mogę albo wstawić pełnowymiarową pralkę do kuchni, albo poszukać takiej wąskiej slim do łazienki. Pytanie tylko czy takie wąskie nie są mniej funkcjonalne? Rozwiń Nie są. Mam 40 cm pralkę AEG, ma więcej funkcji niż przeciętna 60 cm i taką samą ilość wsadu. Link do komentarza
solange63 Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #106 Napisano 7 lipca 2014 Cytat Nie są. Mam 40 cm pralkę AEG, ma więcej funkcji niż przeciętna 60 cm i taką samą ilość wsadu. Rozwiń ale otwór mniejszy. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #107 Napisano 7 lipca 2014 Cytat ale otwór mniejszy. Rozwiń Dla mnie wystarcza, a nawet lepiej tak, na starość. Link do komentarza
solange63 Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #108 Napisano 7 lipca 2014 Cytat Dla mnie wystarcza, a nawet lepiej tak, na starość. Rozwiń zgadzam się; wygodniej ładuje się od góry, ale w takiej pralce nie wypiorę kołder, kocy i innych akcesoriów, których używam przy dzieciach. Dla dużej rodziny polecam pralkę 60. Dla singli, albo bezdzietnych par, wystarczy 40 Link do komentarza
retrofood Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #109 Napisano 7 lipca 2014 Cytat zgadzam się; wygodniej ładuje się od góry, ale w takiej pralce nie wypiorę kołder, kocy i innych akcesoriów, których używam przy dzieciach. Dla dużej rodziny polecam pralkę 60. Dla singli, albo bezdzietnych par, wystarczy 40 Rozwiń A czy w razie o tym mowa? A poza tym nie zgadzam się, koce, kołdry i inne duperele o wymiarach dziecięcych, mieszczą się bez trudu, w tym i moja zimowa, puchowa kurtka, a gabarytów to mi nie brakuje.PS. Nie jestem singlem ani bezdzietną parą. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #110 Napisano 7 lipca 2014 Cytat zgadzam się; wygodniej ładuje się od góry, ale w takiej pralce nie wypiorę kołder, kocy i innych akcesoriów, których używam przy dzieciach. Dla dużej rodziny polecam pralkę 60. Dla singli, albo bezdzietnych par, wystarczy 40 Rozwiń A czemu od razu od góry?Moja pralka ma 35cm, jest ładowana od frontu i specyfikacja podaje że ma 4,5kg ładowności.Z wieloletniego doświadczenia zapewniam Cię że więcej tez w niej upnąłem, a pranie grubego koca też nie było nigdy problemem.A,... i obsługiwała bez problemu trzy osoby w tym dziecko w wieku szkolnym, lub jak kto woli dwie osoby płci żeńskiej + 1 (człowieka) Link do komentarza
retrofood Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #111 Napisano 7 lipca 2014 Cytat A czemu od razu od góry? Rozwiń Dla mniejszej dziury, przecież pisano. Link do komentarza
jacek_olek Napisano 11 lipca 2014 Udostępnij #112 Napisano 11 lipca 2014 Cytat Czy ktoś ma ? Jakie wrażenia z eksploatacji ?Czy zastanawialiście się nad takim rozwiązaniem ? Rozwiń U mnie maja znajomi i w sumie gdyby mieli mozliwosc przeniesli by do lazienki, ale mozliwosci nie ma, wiec sprawa niejako rozwiazana Link do komentarza
MajkaMik Napisano 6 września 2014 Udostępnij #113 Napisano 6 września 2014 W skrajnych sytuacjach czemu nie - chociaż ja bym nie chciała mieć w kuchni pralki z racji na odgłosy (nasza pralka to lekki gruchot i hałasuje kosmicznie). Link do komentarza
Paweł S83 Napisano 14 września 2014 Udostępnij #114 Napisano 14 września 2014 Cytat Czy ktoś ma ? Jakie wrażenia z eksploatacji ?Czy zastanawialiście się nad takim rozwiązaniem ? Rozwiń Kiedyś miałem pralkę w kuchni pod blatem. Była po przeciwnej stronie niż piekarnik, więc szczęśliwie uniknąłem wsadzenia indyka do pralki lub bielizny do pieczenia. :-) A tak poważanie do warto pamiętać o zabezpieczeniu pralki płytą VDE jeśli będziesz z niej ściągać górną obudowę/blat. W przeciwnym razie może Ci wysiąść programator - wilgoć, opary ETC. Link do komentarza
tadeo_g Napisano 19 września 2014 Udostępnij #115 Napisano 19 września 2014 I z tych porad wynika, że pralka w kuchni to dodatkowy kłopt, bo trzeba myśleć o zabezpieczeniach, o odpowiednim ułożeniu, o tym i o tamtym. Za dużo zachodu . Lepiej wstawić ją do łazienki i problem z głowy:) Link do komentarza
belcia Napisano 24 września 2014 Udostępnij #116 Napisano 24 września 2014 ja osobiście mam pralkę w kuchni ale ładnie zabudowaną i z drzwiczkami że jej nie widać. ale osobiście moim zdaniem muszę chyba ją wynieść do łazienki bo wydaje mi się to praktyczniejsze. wtedy i proszek i inne detergenty nie beda się walać po kuchni co czasami jest nie bezpieczne kiedy ma sie dzieci. Link do komentarza
overlord Napisano 30 września 2014 Udostępnij #117 Napisano 30 września 2014 Pralka tylko w łazience ;) od zawsze tak miałem w swoim domu.Mamy znajomych, którzy maja pralkę w kuchni i jakoś nie narzekaja także to nie głupie rowiązanie jak ktoś ma małą łazienkę ;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 września 2014 Udostępnij #118 Napisano 30 września 2014 (edytowany) Cytat Pralka tylko w łazience ;) od zawsze tak miałem w swoim domu.Mamy znajomych, którzy maja pralkę w kuchni i jakoś nie narzekaja także to nie głupie rowiązanie jak ktoś ma małą łazienkę ;) Rozwiń Logiki w tym trochę brak Ps. Fortepian tylko na ścianie w salonie - od zawsze tak miałem w swoim domu. Edytowano 30 września 2014 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kasiapokala Napisano 30 września 2014 Udostępnij #119 Napisano 30 września 2014 jak dla mnie wszystko zależy od rozmiarów pomieszczeń. faktem jest, że pralka w łazience jest wygodniejsza ale nie każdy może sobie na nią pozwolić ze względu na metraż łazienki. jak z tego względu musiałam mieć pralkę w kuchni i jestem zadowolona z tego rozwiazania gdyż jest ona bliżej do balkonu gdzie wieszam pranie i dzięki temu nie muszę nosić bielizny przez cały dom :-) pralka jest zabudowana, obok mam specjalną półkę na detergenty, dzięki czemu mam wszystko w jednym miejscu. Link do komentarza
SecuritySystems24 Napisano 30 września 2014 Udostępnij #120 Napisano 30 września 2014 Moi znajomi mają pralkę w kuchni i to w zabudowie więc po prostu jej nie widać,a nawet jeżeli jest na pierwszym planie to po jakimś czasie można się do niej przyzwyczaić,to żaden problem. Link do komentarza
Kalina22 Napisano 4 października 2014 Udostępnij #121 Napisano 4 października 2014 Szczerze mówiąc zdzwiona byłam jak zobaczyłam takie rozwiązanie. Ja lubię porządkować rzeczy, albo jestem tradycjonalistką. Jak śmietnik to pod zlewozmywakiem, a pralka to w łazience ;) Link do komentarza
Jolinkas Napisano 15 października 2014 Udostępnij #122 Napisano 15 października 2014 Ja mam pralkę w kuchni, bo w łazience niestety miejsca za mało. Nie zauważyłam żadnych minusów tego rozwiazania, poza wzgledami estetycznymi oczywiscie:) słyszałam tez, ze teraz nie praktykuje sie juz pralek w lazienkach, a przy budowie domu, wyznacza się dodatkowe pomieszcznie na pralnie/suszarnie - troche na amerykanski wzór, ale wydaje mi sie, ze to ciekawy pomysł Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 października 2014 Udostępnij #123 Napisano 15 października 2014 (edytowany) Cytat ......a przy budowie domu, wyznacza się dodatkowe pomieszcznie na pralnie/suszarnie - troche na amerykanski wzór, ale wydaje mi sie, ze to ciekawy pomysł Rozwiń Jaki amerykański.Od zarania dziejów tak było, że pralnia (suszarnia) to osobne pomieszczenie - nawet w chłopskich czworakach.To wielka płyta spowodowała takie zbadziewienie, że pralka weszła na salony (kąpielowe), a mokre majtki na balkon. Edytowano 15 października 2014 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 15 października 2014 Udostępnij #124 Napisano 15 października 2014 Cytat Szczerze mówiąc zdzwiona byłam jak zobaczyłam takie rozwiązanie. Ja lubię porządkować rzeczy, albo jestem tradycjonalistką. Jak śmietnik to pod zlewozmywakiem, a pralka to w łazience ;) Rozwiń A niby co to za tradycja? Wymuszona gomułkowskim pomysłem mieszkań z aneksem kuchennym we wnęce zamiast kuchni? Opamiętajcie się, małolaty, bo nawet nie wiecie co mówicie.I więcej szacunku dla tradycji. prawdziwej tradycji. Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 października 2014 Udostępnij #125 Napisano 15 października 2014 Tradycja powiadasz.A jak ociec lał matkę kilka razy dziennie, przez 40 lat, to to już jest prawdziwa tradycja (rodzinna), czy też nie jest? Link do komentarza
mohito Napisano 25 listopada 2014 Udostępnij #126 Napisano 25 listopada 2014 W mojej poprzedniej stancji było takie rozwiązanie, ponieważ łazienka była nieziemsko mała i pralka tam się po prostu nie zmieściła. Jednak gdybym miała chociaż trochę więcej miejsca w łazience, to jednak wolałabym tam postawić pralkę. Link do komentarza
marekdesign1 Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #127 Napisano 18 grudnia 2014 Takie rozwiązanie szczerze mówiąc zalatuje mi trochę PRL-em Poza tym wyobraźcie sobie, jak wyciągacie z pralki czyściutkie i pachnące rzeczy i przechodzi na nie zapach smażenia bądź pieczenia...okropność! Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #128 Napisano 18 grudnia 2014 Cytat Poza tym wyobraźcie sobie, jak wyciągacie z pralki czyściutkie i pachnące rzeczy i przechodzi na nie zapach smażenia bądź pieczenia...okropność! Rozwiń Jak się ma sprawną wentylację i umie się gotować, to takie doznania są obce. 1 Link do komentarza
marekdesign1 Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #129 Napisano 18 grudnia 2014 W sumie racja...nigdy jakoś specjalnie asem w kuchni nie byłem. Z resztą okap też robi swoje Mimo wszystko, wolę mieć pralkę w łazience Link do komentarza
mirrzo Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #130 Napisano 18 grudnia 2014 Ja mam w łazience; i żona się temu nie sprzeciwiała ;) Link do komentarza
angelikaw Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #131 Napisano 18 grudnia 2014 Moja pralka w kuchni. Ale mając łazienkę ok 2 m2, do której ledwie weszła mała półokrągła kabina prysznicowa, a kuchnię 12m2, wybór był oczywisty. Cytat Jak się ma sprawną wentylację i umie się gotować, to takie doznania są obce. Rozwiń Otóż to. Moje pranie wisi również w kuchni (z braku miejsca). Nigdy nie miałam problemu, że przesiąkło gotowanym, czy smażonym/pieczonym jedzeniem. Otwarte okno + włączony okap załatwiają sprawę. Jak się nie ma, co się lubi.... to wybiera się najbardziej optymalne rozwiązanie. Ale w nowym domu już zaplanowałam oddzielną pralnię Link do komentarza
lidia5657 Napisano 8 stycznia 2015 Udostępnij #132 Napisano 8 stycznia 2015 Wiadomo, że najwygodniej byłoby mieć oddzielną pralnię, ale mało kto ma w domu wystarczająco dużo miejsca żeby ją wydzielić. Pralka w łazience jest o tyle wygodna, że tam zazwyczaj stoi kosz na pranie i nie trzeba tego nosić nigdzie, żeby uprać. Ale w kuchni też się praktykuje stawianie pralek, zwłaszcza jak mamy malutką łazienkę, tak jak wspomniała autorka postu powyżej. Link do komentarza
nietruje Napisano 9 stycznia 2015 Udostępnij #133 Napisano 9 stycznia 2015 Cytat Wiadomo, że najwygodniej byłoby mieć oddzielną pralnię, ale mało kto ma w domu wystarczająco dużo miejsca żeby ją wydzielić. Pralka w łazience jest o tyle wygodna, że tam zazwyczaj stoi kosz na pranie i nie trzeba tego nosić nigdzie, żeby uprać. Ale w kuchni też się praktykuje stawianie pralek, zwłaszcza jak mamy malutką łazienkę, tak jak wspomniała autorka postu powyżej. Rozwiń u mnie problem pralki rozwiązałem inaczej, mimo niewielkiej powierzchni domku projekt (LK 726) pralkę mamy w pomieszczeniu gospodarczym miedzy częścią mieszkalna a garażem - dodam zdjęcia bo właśnie zrobiliśmy zabudowę tej części domuprzesyłam zdjęcia Link do komentarza
Ania Dzik Napisano 2 lutego 2015 Udostępnij #134 Napisano 2 lutego 2015 Zastanawiają mnie walory estetyczne takiego rozwiązania i np. brudnych ubrań, wkładanych obok miejsca przyrządzania obiadu Link do komentarza
PeZet Napisano 2 lutego 2015 Udostępnij #135 Napisano 2 lutego 2015 Cytat Zastanawiają mnie walory estetyczne takiego rozwiązania i np. brudnych ubrań, wkładanych obok miejsca przyrządzania obiadu Rozwiń Hmm... a umywalka obok muszli klozetowej? Link do komentarza
wyka Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #137 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Hmm... a umywalka obok muszli klozetowej? Rozwiń Umywalka jest po to, żeby umyć ręce po skorzystaniu z musli klozetowej. A brudne skarpetki w miejscu przyrządzania posiłków po co są? Link do komentarza
angelikaw Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #138 Napisano 8 lutego 2015 Fakt posiadania pralki w kuchni nie oznacza, że w kuchni stoi kosz na brudną bieliznę.... ;P Link do komentarza
retrofood Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #139 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Fakt posiadania pralki w kuchni nie oznacza, że w kuchni stoi kosz na brudną bieliznę.... ;P Rozwiń Otóż to! Nie trywializujcie zwykłych, dobrych i bezpiecznych rozwiązań! Link do komentarza
Ania Dzik Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #140 Napisano 22 lutego 2015 Tylko się zastanawiam, bo nigdzie u nikogo nie widziałam czegoś takiego, a o ile kosz nie musi stać w kuchni, o tyle jakoś to pranie trzeba tam umieścić, no ale może się czepiam Link do komentarza
angelikaw Napisano 22 lutego 2015 Udostępnij #141 Napisano 22 lutego 2015 Cytat Tylko się zastanawiam, bo nigdzie u nikogo nie widziałam czegoś takiego, a o ile kosz nie musi stać w kuchni, o tyle jakoś to pranie trzeba tam umieścić, no ale może się czepiam Rozwiń Kosz zwyczajnie stoi w łazience. Gdy trzeba zrobić pranie, to się go przynosi, a potem odnosi. Po prostu. Nic wielkiego. Link do komentarza
farmer1 Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #142 Napisano 25 lutego 2015 Już nieraz widziałem pralkę w kuchni i powiem tak wiem że niektóre łazienki są małe że pralka się tam nie zmieści ale dla mnie kuchnia to miejsce gdzie się gotuje a nie pierze. My mamy pralkę w łazience ale mam zamiar przerobić jedno pomieszczenie w piwnicy na pralnię. Stoję też właśnie przed wyborem nowej pralki bo aktualna ma już swoje lata i ledwo zipie. Polećcie coś sprawdzonego tak z wsadem do 10kg i w klasie A+++. Link do komentarza
aranzator Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #143 Napisano 25 lutego 2015 Wiem, że ludzie czasem tak robia, ale dla mnie to niewyobrażalne. No sorry, ale w kuchni się gotuje, opary, tłuszcz, nawet w najczystszej kuchni tego nie unikniemy. Już bym wolał postawić pralkę na przedpokoju. Link do komentarza
angelikaw Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #144 Napisano 25 lutego 2015 Cytat Wiem, że ludzie czasem tak robia, ale dla mnie to niewyobrażalne. No sorry, ale w kuchni się gotuje, opary, tłuszcz, nawet w najczystszej kuchni tego nie unikniemy. Już bym wolał postawić pralkę na przedpokoju. Rozwiń No sorry..... ale w kawalerce, gdzie nie ma miejsca na drugie łóżko, a w mikro łazience szpilki nie wsadzisz (a dwie osoby jednocześnie to tłum i brak swobody ruchów!!), nie ma wyjścia Pralka w przedpokoju? Super pomysł, szkoda, że nie u każdego wykonalny! Mam wrażenie, że większość tutaj krytykujących ten pomysł, nie musiało nigdy aranżować naprawdę małej przestrzeni.... A wystarczy odrobina wyobraźni i zrozumienia, że nie zawsze ma się to, o czym się marzy.Przecież Ci, którzy mają dom, nie mają tego dylematu i nie są skazani na pralkę w kuchni (jesli tak zdecydują to jest wyłącznie ich widzimisię i nikomu nic do tego). Ten problem dotyczy głównie małych mieszkań!A opary i tłuszcz w kuchni - zgadza się. Ale w mieszkaniu o pow. 30 m2 nie ma znaczenia, czy pralka będzie w kuchni, czy w łazience. Bardziej liczy się to, gdzie wieszamy pranie, choć i tu niewiele można zdziałać, bo w tak małym pomieszczeniu zapachy kuchenne dotrą nawet w drugi koniec pokoju/mieszkania ;) 1 Link do komentarza
Ania Dzik Napisano 3 marca 2015 Udostępnij #145 Napisano 3 marca 2015 Nie ma co się denerwować. Są mieszkania gdzie trzeba ponad estetyką położyć na szali praktyczność i wtedy takie rozwiązanie dlaczego nie ? Link do komentarza
Miskweer Napisano 17 marca 2015 Udostępnij #146 Napisano 17 marca 2015 ja mam pralkę w kuchni, pod blatem na całą ściane nawet jest nie zauważalna Jeśli ma się male mieszkanie to niestety trzeba wszystko gdzieś wcisnąć :P Link do komentarza
Ania Dzik Napisano 20 marca 2015 Udostępnij #147 Napisano 20 marca 2015 Jak się ma małe mieszkanie, to dużo więcej tego typu rozwiązań niestandardowych przechodzi. Kiedyś wrzucę kilka pomysłów moich projektantów. Link do komentarza
Igo Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #148 Napisano 30 marca 2015 Nie przekonuje mnie takie rozwiązanie. Łazienka albo osobne pomieszczenie przeznaczone na pralnie. Link do komentarza
agutka Napisano 1 kwietnia 2015 Udostępnij #149 Napisano 1 kwietnia 2015 Cytat Czy ktoś ma ? Jakie wrażenia z eksploatacji ?Czy zastanawialiście się nad takim rozwiązaniem ? Rozwiń To dość popularne rozwiązanie, tak mi się wydawało, ale jak teraz pomyślę, to wszyscy moi znajomi mają pralkę w łazience. Ja będę miał w pralni - nie chciałem zagracać łazienki. Szczerze to bym nie chciał pralki w kuchni. Link do komentarza
isen.sen Napisano 8 kwietnia 2015 Udostępnij #150 Napisano 8 kwietnia 2015 Dla mnie pralka automatycznie kojarzy się z łazienką, ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia;) Wydaje mi się, ze w kuchni może być nie mniej funkcjonalna, nikt przecież brudnych skarpetek nie każe składować koło chlebaka Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się