errata Napisano 30 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 30 maja 2010 Witam serdecznie, jestem wprawdzie nowym userem, ale mam zamiar aktywnie uczestniczyć w życiu forum. Na sam początek chciałem jednak prosić o pewną radę dotyczącą wybory telewizora. Oczywiście nie jesteśmy jakimiś maniakami tego medium, jednak chcielibyśmy oglądać obraz w godnej, jak na XXI wiek jakości. Nie może więc być inaczej - trzeba wybrać między LCD a Plazmą. Wstępnie jesteśmy zainteresowani kupnem http://www.portone.pl/produkt/8534/tv-lcd-...x-l32x10ya.htmlrozmawialiśmy nawet z obsługą sklepu (bardzo przyjemna rozmowa), pytaliśmy na innych forach i zasadniczo ludzie polecają ten model, a Wy co sądzicie? może jakiś telewizyjny ekspert udzieliłby kilku porad, na co zwrócić uwagę przy wyborze, ponieważ parametry techniczne przeciętnemu użytkownikowi niewiele mówią. Czekamy więc na odpowiedź i porady.PozdrawiamyA&M Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 30 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 30 maja 2010 Ja mogę ci tylko powiedziec że mam plazmę panasonica. U nas było tak- poniewaz kupowaliśmy tv do bardzo dużego pokoju nad garażem, wiadomo było że musi być duży. Kupiliśmy 50 cali. Tak bardzo poważnie podchodząc do tych "zasad doboru wilekosci telewizora" że niby jakoś tam sie ma przekątna do odległosci w jakiej siedzisz, te 50 cali jest nawet ciut za mały. Ale powyżej 50 baaardzo skacze cena- więc stanęło na 50:)Co do wyboru firmy:- mój niezależny znajomy (nie handluje telewizorami ale dobrze się na nich zna technicznie) polecał jeśli chodzi o plazmę - zdecydowanie panasonic a jeśli chodzi o LCD podobno najlepszą opinią cieszy się sharp. (niezła ma też samsung podobno). Panasonic chyba specjalizuje sie w plazmach. - przy dużych telewizorach różnica w cenie jest spora na korzyśc plazmy. (to u nas miało duże znaczenie) u nas około 1500 zł-plazma podobno zużywa trochę więcej prądu. Czytałam że głownie wtedy jeśli ogląda się tv w dzień i na ekran pada dzienne światło, wieczorem podobno zużycie jest porównywalne. Dla nas bez znaczenia bo oglądamy mało i głownie wieczorem. Nie odczuliśmy w rachunkach, odkąd jest telewizor może wychodzi z 10-15 zł więcej.-nasz telewizor najbardziej odpowiadał nam dlatego ze ma bardzo ładny obraz- bardzo naturalny, takie miękkie, naturalne kolory.- my nie mamy funkcji Full HD tylko HD ready- znacznie podrażała a podobno zauważalna różnica jest tylko kiedy oglądasz filmy z Blue Ray (nie mamy takiego odtwarzacza). Zresztą telewizor nie jest jakąś bardzo ważna rzeczą dla nas, więc nie zdecydowalibyśmy się kupić bardzo drogiego:) Link do komentarza
Konfi Napisano 31 maja 2010 Udostępnij #3 Napisano 31 maja 2010 kropeczka_ns, napisz jeszcze jakie są wymiary tego pokoju, w którym znajduje się TV. Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 2 czerwca 2010 Udostępnij #4 Napisano 2 czerwca 2010 A jak jest z tym większym zużyciem prądu przez plazmy? Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 2 czerwca 2010 Udostępnij #5 Napisano 2 czerwca 2010 (edytowany) Wiem! kropeczka_ns pisała, że to nie takie proste, ale ten argument ciągle się pojawia! Edytowano 2 czerwca 2010 przez Franek_Janek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ja14 Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #6 Napisano 3 czerwca 2010 Tez sie ostatnio troche rozgladalem i wydaje mi sie, ze w 42 calowych plazmach zuzycie energii na poziomie 60W jak np w Sharp Aquos jest nieosiagalne. Oczywiscie ten ostatni to led a nie lcd ale obecnie ceny juz tak spadly, ze chyba nie ma sensu inwestowac w stare technologie. Link do komentarza
Michcio Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #7 Napisano 3 czerwca 2010 Cytat Oczywiscie ten ostatni to led a nie lcd ale obecnie ceny juz tak spadly, ze chyba nie ma sensu inwestowac w stare technologie. Dokładniej to telewizor reklamowany jako LED to zwykłe LCD, z tym, że podświetlanie nie świetlówkami, tylko diodami LED Jeśli chodzi o jakość obrazu, to dużych różnic nie ma. Jak za pare lat może powszechne zaczną się stawać OLED czy laserowe to wtedy będzie różnica, i to pod każdym względem. Link do komentarza
retrofood Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #8 Napisano 3 czerwca 2010 Wy se patrzcie czy ma moduł cyfrówki, a nie na głupoty!!! Bo wyprzedają modele bez tego!!!. I za dwa lata obudzicie się z ręką w...Teraz telewizor, to nie na całe życie, zresztą, da się żyć bez, czego jestem żywym dowodem. Nie ma sensu roztrząsać głupot. Link do komentarza
Sepro Napisano 6 czerwca 2010 Udostępnij #9 Napisano 6 czerwca 2010 Cytat Wy se patrzcie czy ma moduł cyfrówki, a nie na głupoty!!! Bo wyprzedają modele bez tego!!!. I za dwa lata obudzicie się z ręką w...Teraz telewizor, to nie na całe życie, zresztą, da się żyć bez, czego jestem żywym dowodem. Nie ma sensu roztrząsać głupot. Nie lubisz? Nie masz czasu? Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 czerwca 2010 Udostępnij #10 Napisano 7 czerwca 2010 (edytowany) dobre kino - plazmasama tv i komp - lcdwiadomo - powinien mieć DVB-T o czym wspomniał retrofood, bo nawet nasz kochany kraj zawziął się, że naziemna transmisja tylko cyfrowa od 2013o odległości w przypadku plazmy nie ma co się martwić, kąt widzenia praktycznie każdy jak przy lcd to nie wiem, ale kąt widzenia jest gorszya te 2,5 przekątnej (odleglość pomiędzy tv a widzem) to między baje, pokoju by mi nie starczyłopo przejrzeniu for elektroda, hdtv itp zdecydowałem się na plazmęna razie testujęco do prądu, to piszą, że różnica w sumie niewielka (w kasie na rachunki, rzędu 2 zyli miesięcznie)osobiście nie wiem, to nie było moim kryterium, choć te dwa zyle mnie pocieszyły zboczeńcy kłócą się o jakość czerni w pdp i lcd, ja nie widzę wad plazmy i szczególnych zalet lcdz pewnością plazma pokazuje walory wieczorem (na kolana lcd!), lcd lepszy w jasnym pomieszczeniuczas reakcji - plazma rulez, lcd nie dogoniat,im większa przekątna ty cenowo lepiej wychodzi plazma, granica 50' ciężka dla przekroczenia w obu przypadkachpowiadają, ze jakość obrazu słabej plazmy osiągnie lepsze lcd - nie mam możliwości porównaniapatrząc na oferty - plazma to w większości panas, lcd - szajsungoczywiście nie ma tu mowy o zboczeniach typu pioneer za 20k PLNtaka moja wiedza w tym temacie, wyczytana, częściowo już podparta doświadczeniem, prawdziwe testy za jakiś czas aha - pisząc o lcd to tak naprawdę miałem na myśli LED lcd, jako tą 'lepszą" wersję lcd Edytowano 7 czerwca 2010 przez Barbossa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 czerwca 2010 Udostępnij #11 Napisano 7 czerwca 2010 Ja mam porządny (niby) LCD drugi rok, ale co mi z ego jak dekodera HD nie mam i na guzik mi ten cały TV HD.Poza tym wypaliły mi sie chyba jakieś piksle bo na białym tle kilka kropek wzdłuż środka czarnych widzę.I po kółeczku Polsau też już ślad trwały został, hm,,,,,,, Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 8 czerwca 2010 Udostępnij #12 Napisano 8 czerwca 2010 mój pokój ma 50 m2 podlogi. odleglosc od tv do sofy jakies 6-7 m. Ja zgadzając sie z tym co pisze Barbarossa polecam wam zobaczenie obrazu plazmy bo jest lepszy- naturalniejszy, miększy w odbiorze.Pierwsze pytanie czym jest dla was telewizor? Bo dla mnie nigdy nie byl czymś co idzie wlaczone w tle żeby sobie grala viva i panienki kręcily tylkami:) Jest tylko kinem domowym i w polaczeniu z dobrymi glosnikami 5.1 (mamy JAMO) jest rozrywką na niektóre- czasem naparwde kilka w miesiącu- wolne wieczory kiedy mamy ochote obejrzec wieczorem film. Nic ponadto. Wiadomosci slucham sobie w radiu gotując w kuchni. Muzyki slucham z plyt:) Wiec u nas prawie nie ma czegos takiego jak zużycie prądu przez telewizor- wlacza sie go rzadko i tylko wieczorem. Mam dobrej jakosci tv 50 calowy za 2700 zl- mysle ze to jakos tam rozsądna cena, więcej bym nie dala napewno, a obram jest super:) Link do komentarza
Integrator KNX – EIB Napisano 8 czerwca 2010 Udostępnij #13 Napisano 8 czerwca 2010 witam.Przy wyborze tv do naszego pokoju, pomogli pracownicy specjalistycznego sklepu(nie market). Naważniejszym pytaniem na jakie musiałem odpowiedzieć był typ sygnału jaki do mnie przychodzi. Ja mam sygnał TV kablowej dlatego zalecono mi plazmę , gdyż ona najlepiej radzi sobie z takim sygnałem. Gdybym miał TV "n" zapewne małbym LCD.Dalej już było z górki...... Link do komentarza
Barbossa Napisano 9 czerwca 2010 Udostępnij #14 Napisano 9 czerwca 2010 też mam jamo też 5.1 (przymierzam się do dołożenia na 7.1, możliwości ampli ma)też 50' ale odległość to jakieś 3,5m i wcale zeza nie dostajęlcd dopiero dogania plazmę w jakości obrazudla lepszego sygnału lepsza jest plazmatym bardziej dla N, tak mi się wydajebobiczek - masz go na gwarancji? bo to not gooda poświaty po obrazach (wypalenie miejscowe) to raczej cecha przypisywana plazmompanuje nawet przeświadczenie, że plazmę należy wygrzać na niskich parametrach, tak aby właśnie nie pozostawały takie wypalenia Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 21 lipca 2010 Udostępnij #15 Napisano 21 lipca 2010 Ja mam LCD SHARP-a Sharp LC-32DH510 - i wkurza mnie w nim za długi czas reakcji .... przy włączaniu,czy przełączaniu z kanału na kanał ..... po za tym małym minusem jest ok ! Link do komentarza
bobiczek Napisano 21 lipca 2010 Udostępnij #16 Napisano 21 lipca 2010 Cytat bobiczek - masz go na gwarancji? bo to not gooda poświaty po obrazach (wypalenie miejscowe) to raczej cecha przypisywana plazmompanuje nawet przeświadczenie, że plazmę należy wygrzać na niskich parametrach, tak aby właśnie nie pozostawały takie wypalenia wiesz jak zrobiłem Barbossa ?Po kowalsku -Na forum "elektrody" doradzali żeby porządnie obstukać te miejsca.Wziąłem skórzanego kapcia za podeszwę - i luZdrowo w te miejsca opukałem - solidnie - na ile sie nie bałem.Czarna kreseczka z punkcików - uwaga - zniknęła I już - Link do komentarza
Mathir Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #17 Napisano 27 lipca 2010 Cytat wiesz jak zrobiłem Barbossa ?Po kowalsku -Na forum "elektrody" doradzali żeby porządnie obstukać te miejsca.Wziąłem skórzanego kapcia za podeszwę - i luZdrowo w te miejsca opukałem - solidnie - na ile sie nie bałem.Czarna kreseczka z punkcików - uwaga - zniknęła I już - Odważny jesteś Link do komentarza
bobiczek Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #18 Napisano 28 lipca 2010 Cytat Odważny jesteś gdybym był odważny to bym go zastrzelił - a tak to ze strachu - tylko kapciem.................. - Link do komentarza
dekoratorka Napisano 22 września 2011 Udostępnij #19 Napisano 22 września 2011 Ja też mam LCD i szczerze polecam. ;) Dokładnie to Philips. Jestem bardzo zadowolona, ale chciałabym go wymienić na większy. A ten ewentualnie wstawić do sypialni czy innego pokoju ;) Link do komentarza
wlodaro Napisano 27 listopada 2011 Udostępnij #20 Napisano 27 listopada 2011 No proszę, wystarczył rok czasu odkąd napisano tutaj pierwszego posta, a jakie zmiany zaszły na rynku RTV. Teraz dominują właściwie telewizory LED, które cenowo również stają się bardziej przystępne. Cytat Dokładniej to telewizor reklamowany jako LED to zwykłe LCD, z tym, że podświetlanie nie świetlówkami, tylko diodami LED Jeśli chodzi o jakość obrazu, to dużych różnic nie ma. Jak za pare lat może powszechne zaczną się stawać OLED czy laserowe to wtedy będzie różnica, i to pod każdym względem. Z tym się nie zgodzę. Wystarczy się przejść do pierwszego lepszego sklepu z RTV i porównać działające obok siebie modele LCD i LED. Barwy, kontrast, jasność... Na LEDowych Sony obraz FullHD jest jak żyleta. A co do DVB-T, to zostało napisane iż od 2013 roku wchodzi, a prawdopodobnie już od 2012. Także, kto nie ma w TV: DEKODERY W DŁOŃ! Link do komentarza
Barbossa Napisano 27 listopada 2011 Udostępnij #21 Napisano 27 listopada 2011 a postaw to jeszcze obok nowej plazmy...DVB-T jest wprowadzane od dłuższego czasu (2009/2010) a rok 2013 ma być tym, w którym przestaną nadawać analogowy, choć pewnie będzie mały poślizg Link do komentarza
Sandyman Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 15 grudnia 2011 (edytowany) Wokół plazm narosło tyle mitów, że to mała głowa ? na początku ta technologia nie była do końca dopracowana, to się różne wady pojawiały, ale czas minął i dało rade je jeszcze wyeliminować, a telewizory LCD są popularniejsze, nie dlatego, że są lepsze tylko dlatego, że są tańsze Edytowano 15 grudnia 2011 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rybniczak Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 15 grudnia 2011 Cytat Wokół plazm narosło tyle mitów, że to mała głowa ? na początku ta technologia nie była do końca dopracowana, to się różne wady pojawiały, ale czas minął i dało rade je jeszcze wyeliminować, a telewizory LCD są popularniejsze, nie dlatego, że są lepsze tylko dlatego, że są tańsze LCD też są dobrej jakości, tylko jeśli porównujemy w tej samej cenie, to plazma przewyższa lcd. Link do komentarza
Sandyman Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 15 grudnia 2011 Pewnie zależy już dokładnie od modelu...Ja śmiem jednak twierdzić że najnowsze LEDy pozostając tańsze dorównały jakością plazmom:)Acz odczucie jakości jest dość subiektywne:P Link do komentarza
Brum Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 15 grudnia 2011 Cytat Z tym się nie zgodzę. Wystarczy się przejść do pierwszego lepszego sklepu z RTV i porównać działające obok siebie modele LCD i LED. Barwy, kontrast, jasność... Na LEDowych Sony obraz FullHD jest jak żyleta. Ktoś tu chyba myli pojęcia... nie ma telewizorów LED (są OLED-y, ale to absolutny margines). LED to jest tylko podświetlanie a matryca jest nada typu LCD. Dzięki podświetlaniu LED telewizory mogą być cieńsze, mają lepsze kolory i zużywają mniej prądu. Starszy typ podświetlania to świetlówki CCFL. Dla zainteresowanychhttp://www.proline.pl/?n=led-tv-szum-marke...zwykle-oszustwo Link do komentarza
retrofood Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 15 grudnia 2011 Zaczyna mi to przypominać samodzielną katedrę mniemanologii stosowanej... Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #27 Napisano 15 grudnia 2011 A praktycznie, to jest tak, że jeśli pokój jest niezbyt jasny, a TV ogląda się w pozycji „w miarę prostopadłej” to jest obojętne jaki rodzaj „ekranu”. Jeśli TV ogląda się z dość „dużego kąta”, to plazma jest bezapelacyjnie lepsza.I raczej współczesne plazmy, żreją tyle samo prundu, co inne wynalazki. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #28 Napisano 15 grudnia 2011 Cytat I raczej współczesne plazmy, żreją tyle samo prundu, co inne wynalazki. Chyba nie widzialeś mojego wynalazku. Dziesięć plazm mu nie dorówna, a tarcza licznika zapierdziela jak dysk na olimpiadzie. Link do komentarza
demo Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #29 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat A praktycznie, to jest tak, A jeszcze praktyczniej , to jest tak , że różnice w podobnej klasie wyświetlaczy LCD i plazmowym możemy zobaczyć jedynie na tablicach testowych i tak naprawdę to ich nie widać bo są bardzo niewielkie . Więc nie warto tak naprawdę sobie tym głowy zawracać . Po zastosowaniu sekwencyjnego wyłączania (local dimming), różnice w odwzorowywaniu ciemniejszych sekwencji obrazu są tak minimalne że faktycznie oko ludzkie nie jest w stanie wychwycić różnicy . To że w sklepach widać jakieś różnice , spowodowane jest złym ustawieniem . Ostatnio widziałem najnowszy lcd /led LG , który świecił paskudnym nienaturalnym niebieskawym obrazem . Link do komentarza
coolibeer Napisano 27 grudnia 2011 Udostępnij #30 Napisano 27 grudnia 2011 LCD bym już nie kupił to samo tyczy się PLAZMYKupiłem LED Samsunga 55" 3D i dla mnie nie ma już innego lepszego za taką cenę Nie polecam LCD i PLAZMY Link do komentarza
demo Napisano 27 grudnia 2011 Udostępnij #31 Napisano 27 grudnia 2011 (edytowany) Cytat LCD bym już nie kupił to samo tyczy się PLAZMYKupiłem LED Samsunga 55" 3D i dla mnie nie ma już innego lepszego za taką cenę Nie polecam LCD i PLAZMY Ależ Ty kupiłeś właśnie LCD , więc dlaczego piszesz że byś już nie kupił . A dlaczego plazmy być nie kupił ? .Ja kupiłem ale LG , 60" i jestem zadowolony . W dodatku wiem co mówię , chyba jednak w przeciwieństwie do Ciebie . Edytowano 27 grudnia 2011 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Brum Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #32 Napisano 29 grudnia 2011 Cytat Nie polecam LCD i PLAZMY To praktycznie pozostają Ci jedynie CRT (kineskopowe) bo OLED to absolutny margines.Tak na prawdę kupiłeś telewizor LCD. Link do komentarza
WM 08 Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #33 Napisano 29 grudnia 2011 Ani LCD ani Plazma TYLKO LED Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #34 Napisano 29 grudnia 2011 (edytowany) Cytat Ani LCD ani Plazma TYLKO LED Cytat LCD LED- wyświetlacze LED wyposażone są w takie same matryce LCD jak monitory standardowe, różnią się jednak sposobem podświetlania ekranu. Zamiast lamp jarzeniowych wykorzystywane są bloki diod LED (jeden moduł składa się z diod w kolorze czerwonym, zielonym i niebieskim), które występują nawet w liczbie kilkuset. W rezultacie, powierzchnia ekranu podświetlana jest bardzo równomiernie. Użytkownik może można korygować poziom intensywności świecenia każdej z diod, przez co nawet o dłuzszym czasie działania monitora możliwe jest uzyskiwanie takiego samego podświetlenia całej powierzchni ekranu Cytat Trudno nie odnieść wrażenia, że pojawienie się "nowego rodzaju" sprzętu spowodowane jest nie tyle wprowadzeniem świeżej technologii, co marketingiem. Różnica między "telewizorem LED" a LCD ogranicza się bowiem głównie do sposobu podświetlania matrycy Edytowano 29 grudnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #35 Napisano 29 grudnia 2011 Aaaa tam , nawymyślali tych dupereli tyle że zwykłemu człekowi trudno to wszystko ogarnąć . A teraz jeszcze jakieś oledy i amoledy .Kołowacizne panie można złapać . Link do komentarza
jeanette_v Napisano 1 stycznia 2012 Udostępnij #36 Napisano 1 stycznia 2012 Zdecydowanie LCDik ponieważ plazmy szybciej się ścierają i szybko widać piksele tam gdzie jest często ten sam znaczek np. program 1 czy coś takiego... Link do komentarza
bajbaga Napisano 2 stycznia 2012 Udostępnij #37 Napisano 2 stycznia 2012 Cytat plazmy szybciej się ścierają i szybko widać piksele tam gdzie jest często ten sam znaczek np. program 1 czy coś takiego... Mam plazmę od kilku lat. W sumie przepracowała około 40.000 godzin (dobrze ponad 10 godz/dobę) – starł się tylko lakier na rogach obudowy, od częstego wycierania. Link do komentarza
demo Napisano 2 stycznia 2012 Udostępnij #38 Napisano 2 stycznia 2012 (edytowany) Cytat Zdecydowanie LCDik ponieważ plazmy szybciej się ścierają i szybko widać piksele. W nowoczesnych plazmach nic się nie ściera . A powidoki ( jeżeli nawet wystapią ) szybko można likwidować .Przy zakupie proponuję kierować się przedstawionymi na filmiku argumentami :http://www.youtube.com/watch?v=Wp7SEEe468Qreszta to bajki ,lub mało znaczące duperele istotne dla nielicznych bardzo wymagających telemaniaków .Mam w domu lcd i plazmę . Nie widzę żadnej istotnej różnicy . No nie widzę......, lcd ma lepsze głosniki . Ale plazma jest ładniejsza , bo to nowy model (ekran bez ramki) . Edytowano 2 stycznia 2012 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
jeanette_v Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #39 Napisano 16 stycznia 2012 Cytat W nowoczesnych plazmach nic się nie ściera . A powidoki ( jeżeli nawet wystapią ) szybko można likwidować .Przy zakupie proponuję kierować się przedstawionymi na filmiku argumentami :http://www.youtube.com/watch?v=Wp7SEEe468Qreszta to bajki ,lub mało znaczące duperele istotne dla nielicznych bardzo wymagających telemaniaków .Mam w domu lcd i plazmę . Nie widzę żadnej istotnej różnicy . No nie widzę......, lcd ma lepsze głosniki . Ale plazma jest ładniejsza , bo to nowy model (ekran bez ramki) . O jak nowa to cyna...Nie podejdziesz normalnie;) Link do komentarza
ghost666 Napisano 11 marca 2012 Udostępnij #40 Napisano 11 marca 2012 nowe plazmy borą porównywalnie tyle samo prądu co lcd lecz lcd masz led co jest lepsze i obraz jest kryształ jak masz jakąś platformę typu N zresztą powoli odchodzi się od plazm bo są nieopłacalne Link do komentarza
demo Napisano 12 marca 2012 Udostępnij #41 Napisano 12 marca 2012 Cytat zresztą powoli odchodzi się od plazm bo są nieopłacalne Jasne ......, a producenci dokładają do ich produkcji . Ot taka fundacja non profit , aby żyło się lepiej . Ludziom nie producentom awizorków . Cytat lcd masz led co jest lepsze i obraz jest kryształ same ledy nie powodują lepszego obrazu ,a w plaźmie każdy piksel jest osobno sterowanym punktem świetlnym więc niby dlaczego ledy miały by być lepsze , bzdura . 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 17 marca 2012 Udostępnij #42 Napisano 17 marca 2012 Cytat Jasne ......, a producenci dokładają do ich produkcji . Ot taka fundacja non profit , aby żyło się lepiej . Ludziom nie producentom awizorków .same ledy nie powodują lepszego obrazu ,a w plaźmie każdy piksel jest osobno sterowanym punktem świetlnym więc niby dlaczego ledy miały by być lepsze , bzdura . Oczywiście, że plazma jest lepsza. Szczególnie przy ruchu np. piłki.Mecze zdecydowanie lepiej ogląda się na plazmie. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 marca 2012 Udostępnij #43 Napisano 17 marca 2012 A jeszcze lepiej ogląda się w plazmie 3d .... Lcd 3d nie daje już takiego efektu trójwymiarowości Link do komentarza
budnar Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #44 Napisano 8 kwietnia 2014 ja bym osobiście brał LCD bo Plazmy już odchodzą do lamusa, a biorą prądu co nie mała. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się