Skocz do zawartości

Firanki czy materiałowe rolety?

kunga12

Recommended Posts

Napisano
U mnie w domu jest jeszcze stary design icon_smile.gif materiałowe szyfonowe firanki i zasłonki pod kolor icon_smile.gif świetnie to wygląda, kojarzy mi się to z domem mojej babci, która zawsze dbała o takie rzeczy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Też jak na mój gust bardziej efektownie wygląda gdy rolety połączone sa z firanami. Poza tym zawsze mozna połączyć rolety z firmankami i zainstalowac sobie w pomieszczeniu cos takiego hybrydalnego, jak na załączonym obrazku.
Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie. Kolory efektowne.

Brak obrazka

pięknie to wyglada
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja preferuję zestaw rolety plus firanki. W dzień jak odsłaniam okna to zawsze firanka maskuje obraz w środku pomieszczenia. Akurat życie na parterze w bloku kilka metrów od chodnika przy którym codziennie ktoś idzie do roboty lub do szkoły wyczuliło mnie na punkcie ukrywania wnętrza. W zasadzie może to być bardzo eleganckie połączenie - mam zielone rolety plus standardową białą firankę i całkiem przyjemnie to wygląda
Napisano
Zdecydowanie rolety. A już na pewno nie połączenie rolet z firanami. Jak na mój gust to się gryzie. Poza tym rolety są bardziej funkcjonalne. Zgadzam się, w niektórych wnętrzach firany i zasłony lepiej pasują. Wybór powinien być uzależniony od ogólnego designu domu/mieszkania.
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
według mnie to kwestia gustu. Jednemu pasują tylko zasłony innemu tylko rolety. Ja osobiście jestem za tym i za tym na oknie. Podobają mi się jasne rolety i do tego jakieś ładne zasłonki bądź firanki.
Napisano
Ja nie lubię firanek, bez nich pokój wydaje się przestronniejszy i wpuszcza się więcej światła. Zasłony więc sprawdzają się wieczorem, kiedy nie chcę aby mnie podglądano.
Napisano
Ja jestem za zestawem firanki + rolety. Firanki zdobią okno i ładnie wyglądają tak od środka jak i z zewnątrz. Z kolei rolety są świetne na wieczory - aby nikt nie zaglądał przez okno do domu.
Napisano
Cytat

Ja jestem za zestawem firanki + rolety. Firanki zdobią okno i ładnie wyglądają tak od środka jak i z zewnątrz. Z kolei rolety są świetne na wieczory - aby nikt nie zaglądał przez okno do domu.

Zgadzam się tylko że zamiast rolet wolę zasłony.
Ładniej prezentuje się okno, ja mam podobne do:
Wnetrza-Okna-Elegancka-aranzacja-okna-w-sypialni-z-woalowa-firana-20110821211315.jpg
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
My jakoś nie przepadamy za firankami, mamy bardzo fajne beżowo - brązowe materiałowe rolety - wyglada to naprawdę elegancko, a i łatwiej utrzymać w czystości.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Też jak na mój gust bardziej efektownie wygląda gdy rolety połączone sa z firanami. Poza tym zawsze mozna połączyć rolety z firmankami i zainstalowac sobie w pomieszczeniu cos takiego hybrydalnego, jak na załączonym obrazku.
Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie. Kolory efektowne.

Brak obrazka

Wyglądają jak te popularne "makarony" - zwiedziona modą zakupiłam niegdyś do salonu ...
Aż tu pewnego pięknego dnia mąż mi opowiada , że wrócił z pracy i słyszy w salonie jakiś dziwny odgłos ... no to wchodzi , a tam nasz wspaniałomyślny pies z ADHD (Jaga) niczym kozica górska wskoczyła sobie na parapet i wyżerała żarcie dla kota (normalni ludzie na parapetach mają kwiatki , ja mam żarcie kota coby psy nie zeżarły , ale nie wzięłam pod uwagę talentów Jagi). No więc jak szanownego małżonka Jaga zobaczyła, tak chciała zeskoczyć w panice ciężkiej i skubana zaplątała się w te makarony - a każdy jej spanikowany ruch powodował, ze plątały sie coraz bardziej - wyglądała normalnie jak w martixie - zawieszona na linkach :hahaha2: .
I tak właśnie zakończył się żywot firanek-makaronów w moim salonie , trzeba było Jagę z nich wyciąć , bo miejscami wyplątać się nie dało icon_lol.gif
Napisano
Ja osobiście wolałbym chyba same rolety, jednak moja żona uparła się, że wystrój ma być ładny i z uporczywością osła co kwartał kupuje nowe firany. Szło na to tyle kasy, że znalazłem jej sklep internetowy (http://www.kaszmir-firany.pl), by zaoszczędzić trochę grosza. Lokalni sprzedawcy strasznie zdzierają, a mnie do szewskiej pasji doprowadzał fakt, że mnóstwo kasy idzie do kieszeni wyzyskiwacza. Bo żona oczywiście na to wielkiej uwagi nie zwraca. No ale za to kochamy nasze małżonki.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
U mnie pomieszanie z poplątaniem, w sypialni drewniane żaluzje, salonie firany z zasłonami i w kuchni roletki. Dodam, że również mieszkam na parterze, ale nie mam manii ukrywania się za grubymi firanami i zazdrostkami.
Napisano
Ja w ostatnim czasie jestem przekonany co do zalet rolet,które mogą się prezentować bardzo fajnie jeśli dobierzemy odpowiedni kolor,to w zasadzie główny wyznacznik.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
witam
ja mam rolety jedynie zdaja egzamin kiedy jest słonce i tyle , firanki zwykłe( gładkie) zdają egzamin jak chce otworzyć okno zadne muchy, i inne robactwo nie lata po całym domu , po mimo to ze mam moskitiery to w 100% nie wlatuje tak powietrze jak przez normalnie otwarte okno, firanek sznurkowych nie polecam, zaczepiają okno przy otwieraniu , plączą się , przy starych roletach zaczepiają o haczyki , po prostu nie są funkcjonalne.
Napisano
dla mnie firanki nadają się do sypialni (jeśli jest od strony ulicy), jeśli mowa o pokoju dziennym czy pokojach, gdzie nikt nie będzie zaglądał, to nikt mnie nie namówi na firanki
Napisano
Osobiście wybrałabym bez wahania firanki - zawsze można je zmienić, z roletami niestety jest już większy problem, a i więcej kosztują, a firankę ściągniesz, wypierzesz i założysz na nowo.
Napisano
Choć jedne i drugie stworzono by osłonić okno, to firanki spełniają inne zadanie niż rolety. Rolety mają przede wszystkim zacienić/zaciemnić pomieszczenie, a firanki wręcz przeciwnie - mają przepuszczać światło. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie by występowały razem, wzajemnie się uzupełniając.
Napisano
Zdecydowanie jasne, przepuszczające słońce rolety, ale zasłaniające wnętrze przed oczami sąsiadów i do tego lekkie firanki i zasłony. Same rolety to za mało, weług mnie okno wtedy wygląda tak... pusto.
W roletach Gardinii znalazłam nawet serię rolety plus zasłony, z jednakowym wzorem, niestety miałam już kupione gładkie, zwykłe rolety. Ale oni też mają fajne napinacze do łańcuszków do rolet więc jeśli ktoś poszukuje nowej aranżacji okna, to polecam.
Napisano
Nie lubię firanek, a rolety materiałowe mają swoje wady i zalety. Natomiast rolety rzymskie są całkiem ładną i wygodną alternartywą dla obu rozwiązań. Ale wszystko zależy od wielkości okien i stylu pomieszczeń.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Nie lubię firanek, a rolety materiałowe mają swoje wady i zalety. Natomiast rolety rzymskie są całkiem ładną i wygodną alternartywą dla obu rozwiązań. Ale wszystko zależy od wielkości okien i stylu pomieszczeń.

Firanki do ZŁO - jako alergiczka wiem co mówię/piszę. Musiałabym je prać codziennie. A rolety potraktuje z odkurzacza i jest ok.
Napisano
Cytat

Firanki do ZŁO - jako alergiczka wiem co mówię/piszę. Musiałabym je prać codziennie. A rolety potraktuje z odkurzacza i jest ok.

Oczywiście tez codziennie, bo inaczej to syf, kiła i mogiła żyć w tak zapuszczonym mieszkaniu.
Napisano
Jeśli komuś się gusta często zmieniają, to zdecydowanie lepiej firanki, bo można co tydzień sobie montować inne - jedne się znudzą - zawieszamy drugie. Jeśli ktoś jeszcze lubi samemu coś kobinować i szyć, to też się bardziej uzewnętrzni firankami icon_smile.gif Z roletami już nie jest tak elastycznie. Swoją drogą do surowych wnętrz bardzo atrakcyjnie wyglądają vericale, np. stylizowane na drewno.
Napisano
Tylko kto zmienia firanki co tydzień? Trzyma się je na ogół od jednego mycia okien do drugiego, bo tylko kłopot z zawieszaniem. Z roletami jest ten problem, że nie ma aż tak dużego wyboru jak w przypadku firan i trzeba się trochę naszukać, żeby znaleźć coś ciekawego i oryginalnego. I oczywiście rolety to jedyno z 2 rozwiazań dla alergików. Drugim jest nie zawieszanie niczego. ;)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja mam w domu rolety rzymskie. Są fajną alternatywą dla firanek takie 2w1:) Firan po prostu nie znoszę a mąż chciał mieć w domu żaluzje. Musiałam znaleźć coś co Nam się spodoba i padło na rolety:)
Napisano
Cytat

Tylko kto zmienia firanki co tydzień? Trzyma się je na ogół od jednego mycia okien do drugiego, bo tylko kłopot z zawieszaniem. Z roletami jest ten problem, że nie ma aż tak dużego wyboru jak w przypadku firan i trzeba się trochę naszukać, żeby znaleźć coś ciekawego i oryginalnego. I oczywiście rolety to jedyno z 2 rozwiazań dla alergików. Drugim jest nie zawieszanie niczego. ;)

Tak się mówi "co tydzień" ale np. raz na miesiąc już mi się zdarza, ale masz rację - rolety to najczęściej jeden kolor i basta, a przy firankach można bardziej się uzewnętrznić kreatywnie icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Tak się mówi "co tydzień" ale np. raz na miesiąc już mi się zdarza, ale masz rację - rolety to najczęściej jeden kolor i basta, a przy firankach można bardziej się uzewnętrznić kreatywnie icon_smile.gif

W sumie też wole firany, ze względu na ciekawe często wzory w jakich są szyte.
Napisano
Dobra a pytanie w temacie ale nieco inne: a jak zasłaniacie okna trójkątne? Zakładam, że co poniektórzy z Was mają takowe w łazienkach i co wtedy? Puki co mam takie pomysły: szkło mleczne lub folia elektrostatyczna (czy jak to się zowie). Podpowiedzcie coś bo nie znalazłem innych alternatyw. Okno w lukarnie jak z mojego awiatora.
Napisano
Zdecydowanie same rolety, nie przepadam za firanami. Niestety w tym względzie mam nie za wiele do gadania, moja druga połowa lubi firany. Dopóki są w miarę proste i nie utrudniają dostępu do okna to nie jest źle, ale jak już są warstwowo plus jakoś poupinane i długie to gorzej.

Cytat

a jak zasłaniacie okna trójkątne?

Do okien trójkątnych też są specjalne rolety:

DSC01446.jpg

Tylko nie wiem jak to wychodzi cenowo.
Napisano
Cytat

[attachment=17166:roleta.jpg]

O nie znałem, dziękuję za podpowiedź. Poszukam w necie informacji.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Mnie już nikt raczej nie namówi na rolety czy żaluzje :-) Oczywiście nic do niech nie ma, bo uważam, że dobrany odpowiednio materiał i motyw - może wyglądać pięknie, ale jestem zwolenniczką lekkich, długich i gładkich firan , bo dzięki temu pomieszczenie jest przytulne i chce się w nim przebywać. Rolety mam wrażenie "wypychają" swoim surowym wyglądem. Taka jest moja opinia i mówię to każdemu - najlepiej jednak samemu sprawdzić i gwarantuję, że większość osób z czasem powróci do domowych firaneczek ...
Napisano
Zdecydowanie materiałowe rolety,firanki moim zdaniem powoli wychodzą już z mody,chociaż to także zależy od tego w jakim stylu chcesz zaaranżować swój pokój. Ja osobiście skłaniam się ku roletom.
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Firany to już mimo wszystko obiekt przeszłości,teraz królują modne rolety lub żaluzje i moim zdaniem to właśnie na tym warto się skupić.

Moda jak wiadomo jest zmienna i wraca co jakiś czas.
A skupić to się wolę w WC icon_lol.gif
Napisano
Mieszkając u rodziców, łączyłam firanki z roletami w intensywnym kolorze i dobrze czułam się z takim rozwiązaniem. Teraz jednak postawiłam na same rolety i mam wrażenie, że wygląda to zdecydowanie lepiej.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
[attachment=17166:roleta.jpg]
[/quote]

A do okien półokrągłych?
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
z tą praktycznością to jest różnie, ponieważ przy odsłoniętych roletach bez firanek nie mogę sobie na samych "majtach" po mieszkaniu połazić bo naprzeciwko wredna sąsiadka wciąż w oknie siedzi

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...