Draagon Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #51 Napisano 6 kwietnia 2011 Cytat "tylko" ? wg mnie to duża umiejętność Draagon, jeśli masz sprawdzony przepis na zakwas do wypieku chleba/bułek - to proszę o podzielenie się najlepiej tutaj: https://forum.budujemydom.pl/domek-chlebkie...nacy-t9364.html Rozwiń Ale ja robie na naturalnym zakwasie - nie stosuję drożdży z paczki Link do komentarza
elutek Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #52 Napisano 6 kwietnia 2011 Cytat Ale ja robie na naturalnym zakwasie - nie stosuję drożdży z paczki Rozwiń toż ja właśnie proszę o przepis na ten zakwas... /bo do tej pory to tylko na drożdżach / Link do komentarza
kajaok Napisano 7 kwietnia 2011 Udostępnij #53 Napisano 7 kwietnia 2011 Shrek mnie zachwycił My ostatnio zasmakowaliśmy w BŁYSKAWICY słodkie, coś dla łasuchów:)1. Z litra mleka odlać 2/3 szkl i rozrobić w niej 10 łyżek od zupy kaszy mannej.2. Pozostałe mleko zagotować z 3/4 szkl cukry oraz 1 kos margaryny.3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana kaszę manna.4. Gotować na malutkim ogniu ok 10minut często mieszając.5. Pod koniec gotowania wsypać 100gr wiórków kokosowych.6. Na blachę wyłożyć herbatniki BEBE, gorąca masę kaszkową i na wierzch herbatniki. Gdy ostygnie polać polewą.7. Robię na blaszce 23x28cm i zużywam do tego niepełne 5 podwójnych paczek herbatników BEBE.Smacznego Link do komentarza
elutek Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #54 Napisano 8 kwietnia 2011 Cytat Shrek mnie zachwycił Rozwiń robiłam kiedyś, w smaku o.k. tylko te kolory... Link do komentarza
Draagon Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #55 Napisano 8 kwietnia 2011 Ja przepadam za "krówką" - wiem że sie daje biszkopty pettitki i jakieś masy do tego - normalnie w nocy potrafię wstać i wciąć ( żonka śpi to nie opier.. ) a jak już do weekendowej porannej kawy z zapażarki... po prostu odlot i miły początek dnia Cytat Może ktoś zaproponuje dobry, sprawdzony przepis na faworki? Rozwiń Kurde robiłem faworki niedawno - ale jak to się robiło :/ Muszę zacząć zapisywać gdzieś przepisy :/Wiem, że ciasto trzeba było na paski kilkucentymetrowe pociąć - i te paski jeszcze raz rozwałkowywać. Całego ciasta od razu rozwałkować - nie sposób - ręce by odpadły. potem było nacinanie w poprzek paska i przekładanie - ale to juz żonka robiła Link do komentarza
kajaok Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #56 Napisano 8 kwietnia 2011 Dzięki za fotkę. Dorzucę jeszcze przepis w 5 minut ciasta na zimno. Tzw CIASTO PRZEDSZKOLAKA 3 galaretki czerwone1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego20 dag biszkoptówjakieś owoce ( banany, pomarańcze, co kto lubi)2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Przestudzone( już tężejące)dodać do zimnego miksowanego już mleka. Całość miksować do gęstejstruktury razem miksować jeszcze przez 2-3 minuty).Blachę wyłożyć biszkoptami, potem piana, owoce i zalać galaretką. Link do komentarza
daggulka Napisano 23 kwietnia 2011 Udostępnij #57 Napisano 23 kwietnia 2011 Mogę z czystym sumieniem polecić przepis na muffinki .... właśnie zrobiłam 2 rodzaje - wyszły pyszne .... bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu - skoro takiemu beztalenciu kulinarnemu jak mnie się udały , to nie ma opcji żeby nie wyszły - idealne dla niezapowiedzianych gości - 10 minut przygotowanie , 25 minut pieczenie , a składniki ? przeważnie każdy ma je w domu .... MUFFINKI Z DOWOLNYMI OWOCAMI ( można z puszki) – piszą , że powinno wyjść 14 muffinek - wyszło mi 20 (może mam za duże szklanki )składniki 2 szklanki maki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 pełna szklanka drobno pokrojonych owoców np. z brzoskwiń lub ananasów z puszki (ja robiłam z ananasami)2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka do posypania 6 łyżeczek cukru - powoduje , że na muffince robi się słodka skorupka 1/4 łyżeczki cynamonu (można , ja nie dawałam) sposób przygotowania W misce połączyć suche składniki, w drugiej rozbełtać jajka, doda mleko i olej. Wymieszać, wlać do suchych składników, szybko wymieszać, dodać owoce, zamieszać. Rozłożyć do foremek (ja dawałem dodatkowo papierowe w metalowe , żeby łatwiej się muffinki wyciągało) , posypać każdą muffinkę 1/2 łyżeczki cukru. Piec 20-25 min w 200 stopni C, sprawdzając patyczkiem czy są upieczone.Czekoladowo bananowe muffiny z kawalkami czekolady: 2 szklanki maki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki ciemnego kakao 1 lyzeczka sody 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu 2 banany pokruszona czekolada Banany rozgnieść na papke, dodać płynne składniki i wymieszać . W drugiej misce wymieszać składniki suche,wsypać do płynnych,wymieszać i dodać pokruszona czekoladę. Przełożyć do foremek, piec ok 25 minut w 180C. Piszą, że powinno wyjść 15 muffinów- mnie wyszło 18- na zdjęciu tylko 15, bośmy 3 od razu na ciepło pożarli SMACZNEGO !!!!!!!!!!!! Link do komentarza
elutek Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #58 Napisano 26 kwietnia 2011 pewnie skuszę się kiedyś na te mufinki bo super wyglądają, ale to dopiero kiedyś... na razie śni mi się świąteczne jedzenie... Daga - a ta czekolada po upieczeniu była w kawałkach, czy się jednak rozpuściła? Link do komentarza
daggulka Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #59 Napisano 26 kwietnia 2011 Wszystkim bardziej smakowały te jasne z owocami , mnie też A w czekoladowych czekolada się rozpuściła , ja ją pokroiłam w małe kawałeczki Jeszcze ciepłe są najsmaczniejsze - i jedne i drugie Link do komentarza
magpie101 Napisano 29 kwietnia 2011 Udostępnij #60 Napisano 29 kwietnia 2011 SERNIK JAK PUSZEKSwój ulubiony kruchy spod podpiec 10-15 minut, a na to masa serowa:-8 jajek-1 kg sera wiaderkowego-sok z 1 cytryny-1 i 1/2 budyniu śmietankowego-2 niepełne szklanki cukru-530 ml kremówkiŻółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń - suchy, na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i ubitą kremówkę i to też wymieszać. Jest to masa delikatna. położyć na spód podpieczony. Pieczemy 1 godz. 180 stopni.Nie dodaję żadnych bakalii, na wierzch co kto lubi, my lubimy z polewa.Podam jeszcze przepis znaleziony na cinie na genijalna polewe, ktore jest plastyczna i nie peka dzieki zelatynie. Dotychczas zawsze topilam czekolade z dodatkiem masla i smietany i wylewalam na ciasto ale krojac musialam noz moczyc w goracej wodzie aby polewa nie pekala. Ta nie peka nigdy, ma ladny polysk i dobrze smakuje, a dowod powyzej na fotce..Polewa kakaowa z żelatyną:-4 łyżki cukru-2 łyżki śmietany-3 łyżki kakao-6 dkg masła-1 łyżeczka żelatynyŻelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.Resztę składników zagotować.Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - kilka sekund) i dodać do reszty masy.Wymieszać dobrze i wystudzić mase.Polać ciasto letnia polewą. Link do komentarza
elutek Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #61 Napisano 1 maja 2011 Cytat Ja dzisiaj robie drozdzowke z ogrodkowym rabarbarem, drozdzowke ktora zawsze sie udaje Rozwiń czy mogę prosić o przepis? łącznie z instrukcją kiedy wyjąć z piekarnika - bo jakoś ostatniowszystkie drożdżówki /oprócz bab/ mi siadają... mimo że wyrastają przepięknie... a sernik - imponujący Link do komentarza
daggulka Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #62 Napisano 1 maja 2011 idę stąd, bo zaślinię monitor - i jak tu się odchudzać w takich warunkach? Link do komentarza
basia102 Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #63 Napisano 1 maja 2011 Cytat http://www.wielkiezarcie.com/recipe22719.html Robię to ciasto co jakiś czas, znika w jeden dzień. Polecam - pycha!! Chcąc jednak "powalić gości na kolana" dodałem parę razy zamiast 200 ml. wódki , 300 ml. spirytusu... To jest to, ale nie dla dzieci Rozwiń Wczoraj upiekłam na niedziele,ale niestety ciasto nie doczekalo znikło natychmiast. polecam ten przepis! Link do komentarza
elutek Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #64 Napisano 1 maja 2011 Cytat Wczoraj upiekłam na niedziele,ale niestety ciasto nie doczekalo znikło natychmiast. polecam ten przepis! Rozwiń znam ten przepis jako "Delicje śliwkowe Marii Włodarczyk", kilka lat temu w Kaliszu organizowany byłkonkurs na najsmaczniejsze ciasto i p. Włodarczyk wygrała piekłam kilka razy, rzeczywiście ma coś w sobie... pewnie ten spirytus... i najlepsze jest po 2-3 dniacha, i czasem daję na górę bitą śmietanę, tak jak na tym zdjęciu /wkleję, bo widzę, że niektórzy lubią oglądać zdjęcia... / Link do komentarza
magpie101 Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #65 Napisano 4 maja 2011 Elutku tutaj jest ten przepis. Ja wyjmuja ciasto zaraz po wylaczeniu piekarnika (delikatnie). Pieke do zarumienienia kruszonki, a najlepszy wychodzi ten placek z maki tortowej z kraszewic. Z innej maki tez wyjdzie ok ale konsystencja ciasta jest juz inna. Link do komentarza
elutek Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #66 Napisano 4 maja 2011 Cytat Elutku tutaj jest ten przepis. Ja wyjmuja ciasto zaraz po wylaczeniu piekarnika (delikatnie). Pieke do zarumienienia kruszonki, a najlepszy wychodzi ten placek z maki tortowej z kraszewic. Z innej maki tez wyjdzie ok ale konsystencja ciasta jest juz inna. Rozwiń dzięki widzę, że przepis robi furorę w internetowym świecie- gratuluję /a do kruszonki na pewno nie dodawać cukru pudru? i zamiast margaryny można masło?/ Link do komentarza
bajbaga Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #67 Napisano 4 maja 2011 Kruszonka lepsza będzie, jak („zimny”) tłuszcz posiekamy z mąką (tak jak na klasyczne kruche ciasto).Cukier do kruszonki, to zdecydowanie gruby kryształ – ja posypuję jeszcze cukrem (kryształem) całość placka, przed włożeniem do piekarnika.Klasyczny drożdżak, to zdecydowanie na maśle – a ortodoksi (ja też ), zamiast oliwy dodają smalcu (do kruszonki też). Link do komentarza
magpie101 Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #68 Napisano 4 maja 2011 W przepisie jest margaryna ale ja daje zawsze maslo (raczej do wszystkiego dodaje maslo ). Co do cukru to nigdy nie daje do kruszonki, lukruje potem albo posypuje cukrem pudrem (u mnie wola lukier).Co do posypywania ciasta cukrem to nie robie tego, bo u mnie nie toleruja jak im cos zgrzyta podczas jedzenia.A do kruszonki to obojetnie czy to makowiec, ciasto maslane czy drozdzowe zawsze maslo topie, kruszonka jest wtedy miekka i rozplywa sie w ustach. Ta z siekanego masla jest duzo twardsza i do niej daje sie wlasnie cukier. Link do komentarza
elutek Napisano 8 maja 2011 Udostępnij #69 Napisano 8 maja 2011 Majka, napisz jeszcze proszę, jak robisz lukier Link do komentarza
magpie101 Napisano 9 maja 2011 Udostępnij #70 Napisano 9 maja 2011 Do miseczki wsypuje cukier puder, wyciskam troche soku z cytryny i wlewam troszke wrzatku, dobrze mieszam. Lukier musi byc gesty, bo rzadki wsiaknie w ciasto. Link do komentarza
elutek Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #71 Napisano 31 maja 2011 Cytat Elutku tutaj jest ten przepis. Rozwiń zrobiłam - z rabarbarem był... ładnie wyrósł i nie opadł Link do komentarza
retrofood Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #72 Napisano 31 maja 2011 Cytat zrobiłam - z rabarbarem był... ładnie wyrósł i nie opadł Rozwiń z... rabarbarem... nie opada??? Link do komentarza
ewiq0 Napisano 15 czerwca 2011 Udostępnij #73 Napisano 15 czerwca 2011 Cytat SHREKSMACZNEGO Rozwiń takie coś?? wiem wiem galaretka miała być na górze ale następnym razem się poprawię Link do komentarza
elutek Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #74 Napisano 20 czerwca 2011 PIJAKspód: szklanka maku, 7 białek, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 15 dkg wiórków kokosowych,krem: 7 żółtek, szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, 2 budynie śmietankowe, 2 szkl. mleka, masłona górę: herbatniki lub biszkopty nasączone /porządnie/rumem, polewa, posiekane orzechy /u mnie brakło/ Link do komentarza
Gość gawel Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #75 Napisano 20 czerwca 2011 Ela w wersji zapolewowanej z wisienka to sie nazywa "cycki murzynki" Link do komentarza
elutek Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #76 Napisano 20 czerwca 2011 Cytat Ela w wersji zapolewowanej z wisienka to sie nazywa "cycki murzynki" Rozwiń ciekawe, czy istnieje "męska wersja" cycków murzynki... ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #77 Napisano 20 czerwca 2011 Oj wiele, np.: http://kreatywnycukier.pl/tortydladoroslych/tag/penis/ Link do komentarza
acia Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #78 Napisano 20 czerwca 2011 Cytat toż ja właśnie proszę o przepis na ten zakwas... /bo do tej pory to tylko na drożdżach :| / Rozwiń Nie wiem czy już masz przepis na ten zakwas ja znalazłam coś takiego http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/...akwas-na-chleb/właśnie nastawiłam i czekam. Cytat Oj wiele, np.: http://kreatywnycukier.pl/tortydladoroslych/tag/penis/ Rozwiń kurde teraz to chyba długo torta do ust nie wezmę Link do komentarza
elutek Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #79 Napisano 20 czerwca 2011 Cytat Nie wiem czy już masz przepis na ten zakwas ja znalazłam coś takiego http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/...akwas-na-chleb/właśnie nastawiłam i czekam. Rozwiń mam od Draagona, stąd:https://forum.budujemydom.pl/domek-chlebkie...nacy-t9364.htmlacia, napisz jak Ci wyjdzie Rysiu, widzę, że żaden temat nie jest Ci obcy... Link do komentarza
ewiq0 Napisano 20 czerwca 2011 Udostępnij #80 Napisano 20 czerwca 2011 Cytat PIJAKspód: szklanka maku, 7 białek, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 15 dkg wiórków kokosowych,krem: 7 żółtek, szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, 2 budynie śmietankowe, 2 szkl. mleka, masłona górę: herbatniki lub biszkopty nasączone /porządnie/rumem, polewa, posiekane orzechy /u mnie brakło/ Rozwiń Eluś, a jak to pieczemy?? Link do komentarza
elutek Napisano 21 czerwca 2011 Udostępnij #81 Napisano 21 czerwca 2011 Cytat Eluś, a jak to pieczemy?? Rozwiń z białek ubić pianę, dodać cukier + cukier wanil., znowu ubić, dodać mak, wiórki i wymieszać delikatnie łyżkąupiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, 180st. ok. 30 minżółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil., dodać budynie i 1/2 szkl. mleka, wymieszać i wlać na gotujące siępozostałe mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, wystudzić połączyć z utartym miękkim masłem, wyłożyć na upieczony i ostudzony spódherbatniki maczać w rumie /najlepiej 80%/, ułożyć na cieście, polać polewą, posypać posiekanymi orzechami,odstawić w chłodne miejsce - najlepszy jest na drugi dzień... Link do komentarza
ewiq0 Napisano 21 czerwca 2011 Udostępnij #82 Napisano 21 czerwca 2011 dzięki Eluś....ale na razie chyba nie mogę....ten rum Link do komentarza
elutek Napisano 21 czerwca 2011 Udostępnij #83 Napisano 21 czerwca 2011 Cytat dzięki Eluś....ale na razie chyba nie mogę....ten rum Rozwiń Ewa, zrób bez rumu - zamiast Pijaka będzie Trzeźwiak ;)/możesz skropić ponczem z jakimś aromatem lub po prostu zwykłym sokiem/ Link do komentarza
elutek Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #84 Napisano 29 czerwca 2011 Karpatkaciasto:10 dkg mąki, 4 jaja, 12,5 dkg margaryny, 250 ml wodyzagotować wodę z tłuszczem, wsypać mąkę, mieszając podgrzewać ok. 1 minuty, przełożyć do miski,wbijać kolejno po 1 jajku i ubijać, podzielić na 2 części, każdą upiec na blaszce wyłożonej papieremdo pieczenia - ok. 30 minut w 180 st.krem:1/2 l mleka, pół kostki masła, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 jaja, pół szkl. cukru,1 duży cukier wanilinowysypkie składniki kremu zmiksować z jajami i połową szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować,dodać roztarte składniki i ugotować budyń - jeszcze gorący połączyć z miękkim masłemostudzonym kremem przełożyć placki ciasta, posypać cukrem pudrem, smacznego Link do komentarza
ewiq0 Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #85 Napisano 29 czerwca 2011 a już się bałam co tu Ela znowu dała.....uffff karpatkę znam, dawno nie miałam, ale u mnie teraz na topie shrek...... Link do komentarza
daggulka Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #86 Napisano 29 czerwca 2011 ja tu w ogóle rzadko zaglądam, bo zaśliniam monitor ... Link do komentarza
Mathir Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #87 Napisano 31 lipca 2011 Cytat znam ten przepis jako "Delicje śliwkowe Marii Włodarczyk", kilka lat temu w Kaliszu organizowany byłkonkurs na najsmaczniejsze ciasto i p. Włodarczyk wygrała piekłam kilka razy, rzeczywiście ma coś w sobie... pewnie ten spirytus... ;)i najlepsze jest po 2-3 dniacha, i czasem daję na górę bitą śmietanę, tak jak na tym zdjęciu /wkleję, bo widzę, że niektórzy lubią oglądać zdjęcia... ;) / Rozwiń To wygląda REWELACYJNIE! Chyba poproszę żonę o wykonanie kopii Link do komentarza
KAROI Napisano 7 sierpnia 2011 Udostępnij #88 Napisano 7 sierpnia 2011 Cytat To wygląda REWELACYJNIE! Chyba poproszę żonę o wykonanie kopii Rozwiń Fakt. Ale ja, kopię będę musiał wykonać samodzielnie. Link do komentarza
Humbak Napisano 15 sierpnia 2011 Udostępnij #89 Napisano 15 sierpnia 2011 Ech! Jeżeli smakuje, tak jak wygląda... to delicje Po prostu Link do komentarza
elutek Napisano 26 października 2011 Udostępnij #90 Napisano 26 października 2011 baby drożdżowe dziś piekłam, zawsze pięknie wyrastają i są takie puszyste i delikatne... /jak ktoś chciałby przepis to jutro wkleję/ Link do komentarza
Gość gawel Napisano 26 października 2011 Udostępnij #91 Napisano 26 października 2011 (edytowany) E tam Ela Gratuluje, i sie tak nie bawie mnie zasze wychodzą jak mina przeciwpiechotna po jej wybuchu nie można chodzić piechotą O mam 2800 na liczniku okrąglutka liczba Edytowano 26 października 2011 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
sylunia133 Napisano 26 października 2011 Udostępnij #92 Napisano 26 października 2011 ja baaaaaaaardzo proszę o ten przepis,bo co jak co ale baby to mi nie wychodzą,żaden przepis na mnie nie działa,może ten... Link do komentarza
TINEK Napisano 26 października 2011 Udostępnij #93 Napisano 26 października 2011 ja też chcę Babę Link do komentarza
elutek Napisano 27 października 2011 Udostępnij #94 Napisano 27 października 2011 Cytat ja też chcę Babę Rozwiń Tinku, masz mój numer, dzwonisz, zamawiasz i już jest - baba na telefon... przepis na babkę drożdżową:1/2 kg mąki250 ml mleka10-15 dkg cukru pudru15 dkg masła lub margaryny4 dkg drożdży5 jaj10 dkg rodzynków /jak kto lubi/olejek wanilinowytłuszcz i bułka do formyw ciepło-letnim mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia /ok. 15 minut/, w tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić /wymieszać mikserem/, dodać roztopiony, letni tłuszcz i kilkanaście kropel olejku, wyrobićdodać ubitą pianę z białek i delikatnie/krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotachdodać opłukane, osączone i otaczane w mące rodzynkidelikatnie wymieszać łyżkąprzełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy /ja rozdzielam do dwóch, do połowy wysokości, bo sporo wyrasta/gdy podrośnie /po ok. pół. godz./ wstawić do nagrzanego piekarnika, ok. 150 st., na ok. 30 minutpo upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posypać pudrem lub polukrować - smacznego Link do komentarza
sylunia133 Napisano 27 października 2011 Udostępnij #95 Napisano 27 października 2011 no to bendziem próbować ,może się udo Link do komentarza
Skoczek Napisano 28 października 2011 Udostępnij #96 Napisano 28 października 2011 Elutek tak przeglądam temat i stwierdzam, że Ty to chyba szkołe cukierniczą skończyłaś Link do komentarza
elutek Napisano 28 października 2011 Udostępnij #97 Napisano 28 października 2011 Cytat Elutek tak przeglądam temat i stwierdzam, że Ty to chyba szkołe cukierniczą skończyłaś Rozwiń no niezupełnie... ale bardzo, bardzo dziękuję Link do komentarza
elutek Napisano 29 października 2011 Udostępnij #98 Napisano 29 października 2011 dzisiaj tak już z rozpędu upiekłam ciasteczka półfrancuskie - córcia bardzo je lubi, a że ma jutro urodziny,więc nie było wyboru... przepis:250g mąki, 225g masła, 1 jajo, 1 żółtko, ok. 100g gęstej kwaśnej śmietany, szczypta solimąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło, dobrze posiekać nożem, dodać sól, śmietanę, jajo i żółtko, nożem wymieszać wszystkie składniki, a rękami tylko zlepić ciasto - nie wygniatać!włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć talerzykiem i odstawić w chłodne miejsce na 8-10 godzinrozwałkować na grubość ok. 4mm, pociąć radełkiem na dowolne kształty, posmarować białkiem,posypać cukrem/ewent. nałożyć trochę dżemupiec w temp. 200st. ok. 15 minut Link do komentarza
molytek Napisano 9 listopada 2011 Udostępnij #99 Napisano 9 listopada 2011 Cytat dzisiaj tak już z rozpędu upiekłam ciasteczka półfrancuskie.. Rozwiń Elu, ile mniej więcej tych ciastek wychodzi z proporcji, które podałaś? tyle, co na talerzu? Link do komentarza
elutek Napisano 9 listopada 2011 Udostępnij #100 Napisano 9 listopada 2011 Cytat Elu, ile mniej więcej tych ciastek wychodzi z proporcji, które podałaś? tyle, co na talerzu? Rozwiń mi wychodzą niecałe 3 blaszki, czyli tak ok. 40-45 sztuk, wszystko zależy od wielkości ciasteczek... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się