kropeczka_ns Napisano 2 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 2 listopada 2009 Upiekłam sama chlebek czosnkowy! I dam wam przepis. Zaznaczam że piec nie umiem a czasu nie mam:) Chlebek jest najprostszy na świecie i nie wymaga żadnych umiejętności, trzeba tylko być w domu bo musi przez jakiś czas rosnąć. Samej roboty jest przy nim na 20 minut:)składnikimąka- 2,5 szklankidrożdze- pół kostkimleko- 1 szklanka (ciepłe)cukier- 1 łyzeczkasól- mocno czubata łyżeczkaczosnek- zależnie od upodobań, ja dałam kilka ząbków ( 1/2 głowki) i było baardzo czosnkowe1/2 dużej cebuli lub 1 mała (posiekana)1 jajkoDrożdze rozprowadzamy ciepłym mlekiem i cukrem w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrosną- ja odstawiłam na długo, gdzies na 2 godziny, zrobiło mi się tego ze 3 razy tyle napewno Dodajemy potem mąkę, jajko, sól, czosnek (wyciśniety) i cebulkę (posiekaną) i wyrabiamy gęste, lepiące się ciasto. Mąki można dać ciut więcej jeśli potrzeba. Wylewamy na podłużną blaszkę i jeszcze raz odstawiamy żeby wyrosło- tez conajmniej godzina. Pieczemy w 200 stopniach (grzałka dolna i górna, jak ciasto, bez termoobiegu) około 40 minut. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 3 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 3 listopada 2009 Dziękuję za przepis. Uwielbiam chleb posmarowany masłem z czosnkiem, więc chlebek z Twojego przepisu będzie pyszny... Link do komentarza
Kamassia Napisano 4 listopada 2009 Udostępnij #3 Napisano 4 listopada 2009 Pięknie mi zapachniało!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kiedys taki upiekę!Dzięki za przepis. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 5 listopada 2009 Kolejna pokusa kulinarna. Ale bardzo dziękuję Link do komentarza
Mathir Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 6 listopada 2009 Cytat Kolejna pokusa kulinarna. Ale bardzo dziękuję Przyłączam się! Link do komentarza
Draagon Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 6 kwietnia 2011 Jak ktoś jest zainteresowany robieniem naturalnego chleba razowego albo pszennego to mogę dać przepis Tylko to sie robi dość długo - minimum 3 dni na sam zaczyn ( takie cuś z czego chleb wyrasta.. ) Potem idzie szybciej - chleb co dwa tygodnie się piecze - można w zwykłym piekarniku gazowym.Dodam tylko że razowy to moze nawet tydzień leżeć i będzie ciągle wilgotny a nie sypiący sie suchar Pszenny około 4 dni wytrzymuje - potem się robi twardziel Link do komentarza
elutek Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 6 kwietnia 2011 Cytat Jak ktoś jest zainteresowany robieniem naturalnego chleba razowego albo pszennego to mogę dać przepis bardzo proszę Link do komentarza
Dagmara1 Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 6 kwietnia 2011 Dzieki za przepis. Coś w sam raz dla mnie, ostatnio mam zajawkę na robienie wszystkiego sama, zrobiłam pizzę na spodzie z maki pełnoziarnistej, lavash (czyli takie placki do tortilli) i bagietki. Teraz pora na chlebek czosnkowy. Mniam, już się nie mogę doczekać.Pozdrawiam Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 7 kwietnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 7 kwietnia 2011 Ale czemu ten przepis tajny jest? Link do komentarza
Draagon Napisano 7 kwietnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 7 kwietnia 2011 (edytowany) Nie jest tajny ino poufny ( nie wiem komu Dagmara dziękowała - bo ja nie dawałem jeszcze przepisu )- ja go wyrabiam, ale zaczyn żonka robi - a wczoraj do nocy wierzbę sadziłem i zmordowani oboje byliśmy.. jak tylko dam radę to go tutaj damy Wiem, że sie daje mąkę pszenną lub razową, zalewa chyba ciepłą wodą i potem co 8h dwie duże łyżki stołowe mąki i wodę do uznania ( by taka "galareta" była)I robi się ten zaczyn tak by potem tylko 50% mąki dodać.. ale tak jak mówię dam od A do Z wieczorkiem. Edytowano 7 kwietnia 2011 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 7 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 7 kwietnia 2011 OK, to czekamy. Link do komentarza
Draagon Napisano 7 kwietnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 7 kwietnia 2011 (edytowany) No więc to jest tak Zakwas:Robimy tak: 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej najlepiej + letnia woda - odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce ( u mnie stoi przy kuchence w kuchni ) - konsytencja po rozrobieniu z wodą to takie gęste ciasto naleśnikowe. Po 12h dodać 100gram mąki + wodę - zamieszać - i tak kolejne 3-4 dni - aż zakwas zacznie bąbelkować i będzie miał taki kwaśny zapach - I MAMY ZAKWASZaczyn:Bierzemy zakwas, dodajemy szklankę mąki żytniej dodajemy wodę letnią i odstawiamy w miejsce w temp 22-23'c w miejscu nieprzewiewnym ( np środek piekarnika ) po 6-8 godzinach powtarzamy - szklanka mąki i tak samo robimy z wodą - powtarzamy to samo po 8h i jeszcze raz po 8h - potem na 2-3h i odstawiamy do wyrośnięcia aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość. CIASTO WŁAŚCIWE - PIECZYWO BIAŁE/Chleb wiejskiPo tym wszystkim.. do zaczynu dodajemy 2 szklanki mąki pszennej dwie żytniej ( UWAGA! przy pierwszym zaczynie dodajemy TYLKO JEDNĄ szklankę mąki żytniej ) łyżkę soli, łyżeczkę cukru, trzy łyżki oliwy + wodę letnią - i wyrabiamy( TO ROBIĘ JA ) Możemy robić to do foremek - wtedy ma być mniej gęste ( by mogło swobodnie wyrastać w foremce - foremkę smarujemy olejem, obsypujemy mąką i dajemy ciasto tak do 60% pojemności formy )Jak chcemy okrągły bochen chleba to robimy bardziej gęste by można je było uformować ręcznie(ale też można włożyć do durszlaka ściereczkę bawełnianą albo pieluchę tetrową podsypać mąką i włożyć ciasto do wyrośnięcia w ten durszlak na 2 godziny do wyrośnięcia )Chleb ciemny razowy - robimy tak samo poczynając od zaczynu tylko zamiast mąki żytniej zwykłej dajemy żytnią razową - przy wyrabianiu ciasta do pieczenia dajemy zdecydowanie mniej wody - bo inaczej wyjdzie plucha Acha przed pieczeniem odrywamy do ciasta tak z dwie łyżki stołowe pełne - to nam posłuży później jako początek zaczynu - wkładamy do słoika i do lodówki - może stać 2 tygodnie - wtedy omija nas robienie zakwasu a i zaczyn jest mocniejszy - przed procedurą zaczyn wyjmujemy na kilka godzin przed wdrażaniem "procedury mąka/woda ) A fotki dam jutro bo aparat mi szwankuje - znaczy się baterie słabe A i to wszystko potem delikatnie do piekarnika ( nie rzucać bo opadnie ! ) i pieczemy 40-45 minut - chyba ok 200-230 stopni ( moją AMIC-ę gazową ustawiam na 7 ( w skali 8 max) ( chleb okrągły z durszlaka - odwracamy durszlak wywalamy chleb na podstawione dłonie - na blachę dajemy mąkę - lekko formujemy i do pieca.. można naciąć wierzch na X - to nie będzie tak pękać Troche chaotycznie to wygląda. Generalnie dokarmiamy zaczyn co 8h - jak 12h to też nic się nie stanie - my to robimy w garnku kamionkowym i przykrywamy ściereczką. "karmimy" chlebek rano przed pracą - po przyjściu z pracy i wieczorkiem przed snem - a potem bach wyrabiamy i po 3h mam świeżutki chlebek. Edytowano 7 kwietnia 2011 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
elutek Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 8 kwietnia 2011 Draagon - dzięki takie przepisy najbardziej lubię - własnoręcznie sprawdzone teraz muszę poszukać gdzieś mąki żytniej i razowej... Link do komentarza
Draagon Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 8 kwietnia 2011 Obiecane fotki - dwa wiejskie chlebki - jeden formowany ręcznie - drugi z "durszlaka"To moje "rękodzieło"Razowe pieczemy w formie. Link do komentarza
Dagmara1 Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 8 kwietnia 2011 Cytat Nie jest tajny ino poufny ( nie wiem komu Dagmara dziękowała - bo ja nie dawałem jeszcze przepisu )- ja go wyrabiam, ale zaczyn żonka robi - a wczoraj do nocy wierzbę sadziłem i zmordowani oboje byliśmy.. jak tylko dam radę to go tutaj damy Wiem, że sie daje mąkę pszenną lub razową, zalewa chyba ciepłą wodą i potem co 8h dwie duże łyżki stołowe mąki i wodę do uznania ( by taka "galareta" była)I robi się ten zaczyn tak by potem tylko 50% mąki dodać.. ale tak jak mówię dam od A do Z wieczorkiem. A ja jak zwykle zyje w innej przestrzeni czasowej Ja myslałam, że ten przepis na chlebek czosnkowy to jest jakiś nowy i dziekowałam własnie za ten przepis...ehh...Dagmara, Dagmara....Ten na zakwasie to musi być smaczny. Tym razem dzieki za ten przepis...chyba... Link do komentarza
daggulka Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 8 kwietnia 2011 Moja mama zakupiła sobie niedawno przyrząd do pieczenia chlebka . Z zewnątrz wygląda jak gofrownica. Byłam przekonana , że to kolejny gadżet do zagracenia kuchni - co jest ulubionym zajęciem mojej mamy . Kiedy już się nie mieści , to pada frustrujące bardziej dla mnie pytanie : "nie chcesz nowej sokowirówki? bo ja mam już trzy" Wracając do tematu: mama piecze wytrwale codziennie chlebek eksperymentując ze składnikami . Tylko naturalne składniki - dodaje czasem słonecznik, albo pestki z dyni tudzież inne dziwne rzeczy - i za każdym razem wychodzi Jej inny . Fajna sprawa dla ludzi , którzy lubią pieczywko . Link do komentarza
Draagon Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 8 kwietnia 2011 Cytat Dzieki za przepis. Coś w sam raz dla mnie, ostatnio mam zajawkę na robienie wszystkiego sama, zrobiłam pizzę na spodzie z maki pełnoziarnistej, lavash (czyli takie placki do tortilli) i bagietki. Teraz pora na chlebek czosnkowy. Mniam, już się nie mogę doczekać.Pozdrawiam Ja pizzę z mąki żytniej razowej też robię żonce - smaczna może i jest.. ale co to za pizza co ma z 5 milimetrów spód ? Link do komentarza
Barbossa Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #18 Napisano 8 kwietnia 2011 najlepsza Link do komentarza
coolibeer Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #19 Napisano 8 kwietnia 2011 Dragon ale mi ślinka leci jak patrze na te chlebki Dzięki za przepis Link do komentarza
Draagon Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 8 kwietnia 2011 Dagga moja przygoda z chlebkiem zaczęła się własnie od tego do wypieku chleba - mam taki i to prawie nówka może z 5 miesięcy ma.. ale jak mam czekać na chleb 2h... i albo wyrośnie albo się zapadnie , najfajniej było robić tak jak na rano był gotowy, tuż przed pracą - mój ulubiony to na maślance - ale jego trzeba w trybie szybkim 50 minut..Nie mozna zostawic by sie na rano upiekł.. Mam ze 100 przepisów na chlebki z tej maszynki Dlatego co się da to robię ręcznie - 5 minut i ciasto zrobione - taka focciatta np Jak mam czekac jak mi maszynka wyrobi... zbyt niecierpliwy jestem Mam taki sprzęt Zelmer 43Z010 - niby fajnie ale tak jak mówię wszystko co do grama dokładnie.. w dodatku jak robiłem ze słonecznikiem chleb to się jeden pod mieszalnik zakleszczył i zdarła się farba w tym opiekaczu. no i wyciągać później mieszalnik z upieczonego chleba - głuuupota! Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 8 kwietnia 2011 (edytowany) Takie tam, moje trzy grosze. Pierwszy zakwas, dobrze jest zrobić w „sterylnych” warunkach – wygotowany (wyparzony) słoik, destylowana lub przegotowana woda, mąka przesiana i lekko podgrzana na patelni (suchej).A by przyspieszyć „zakwaszanie” lub (i) mieć „dobra kulturę” można do zakwasu wrzucić skórkę od chleba razowego (takiego, który nam smakuje).Jak ktoś lubi można dodać do zakwasu mały ząbek czosnku.W celu „kontynuacji” zostawić trochę tego zakwasu na nowy – szybciej się kisi niż na bazie zaczynu.Jeśli mamy zaprzyjaźnioną piekarnię, można od nich wziąć (kupić) zakwas. Niektóre maja zakwasy „100” letnie.Idą Święta Wielkanocne, a te bez porządnego żurku, jak dziopa bez kuciapki . A jak żurek (porządny) to tylko na zakwasie.Ps. Mąkę zawsze należy przesiewać (zwłaszcza do wypieków) – nie ze względu (choć też) na „robale”, ale w ten sposób ją napowietrzamyPs2. Draagon – latem spróbuj upiec chlebuś na liściu łopianu, chrzanu, kapusty. Edytowano 8 kwietnia 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 9 kwietnia 2011 To wprawdzie nie chlebek - ale mąka jest - eksperymentalna pizza Na podwójnym cieście ala ufo No i bułki ( ale nie pamietam z jakiego przepisu :/ ) Generalnie robię 3 rodzaje bułek - "nocne" ( w lodówce dojrzewają i rano się piecze ) bostonskie bułeczki, i naturalne. Wszystkie przepisy z netu. A daga - dla ciebie przepisy poszukaj mirjam beile - tam są do maszynki przepisyhttps://forum.budujemydom.pl/static/gallery/129667..._679_123671.jpg Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 12 kwietnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 12 kwietnia 2011 Jak tylko dorobie sie piekarnika robie chlebek. Bez maszynki. Link do komentarza
elutek Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #24 Napisano 18 maja 2011 Draagon - jak by to powiedzieć... tak delikatnie, żeby bana nie dostać... no nie udał mi się ten chleb... i nie wiem dlaczego... Link do komentarza
Draagon Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #25 Napisano 18 maja 2011 Tak na pierwszy rzut oka to zdecydowanie za gęsty był i nie miał siły wyrosnąć.Nie wiem co powiedzieć, zaczyn robi żonka, ja wyrabiam i robię to na "czuja" czasami trzeba dosypać mąki lub dolać wody.A zakwas dobry wyszedł ? Powinien rosnąć w słoiczku na początku.Jak nie to na zlot przywiozę zakwasy zainteresowanym I nie poddawać się - nie od razu Kraków zbudowano Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #26 Napisano 18 maja 2011 Takie (tam) „zasady chlebowe” – może się przydadzą - na 1kg mąki, 0,5 do 0,6 litra płynu,- temperatura pieczenia 200 stopni (pszenny), 220 stopni (żytni),- czas pieczenia 0,75 kg – około 50min, 1 kg około 60min, - chleb zawsze wkładać do w pełni nagrzanego piekarnika, a wyciągać przy niższej temp. (kiedyś piece chlebowe miały dwie „komory” pieczenia o różnych temperaturach i chleb przekładano z wyższej do niższej). Link do komentarza
Trzylwy Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #27 Napisano 18 maja 2011 Cytat Draagon - jak by to powiedzieć... tak delikatnie, żeby bana nie dostać... no nie udał mi się ten chleb... i nie wiem dlaczego... Ny ny ny nynyy nyyy ... cofam wszystko co napisałem o braku sprawiedliwości na tym forum.I oczywiście bardzo Ci elutku współczuję. Bardzo. Link do komentarza
elutek Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #28 Napisano 18 maja 2011 Cytat Ny ny ny nynyy nyyy ... cofam wszystko co napisałem o braku sprawiedliwości na tym forum.I oczywiście bardzo Ci elutku współczuję. Bardzo. nie no 3/4 zmarszczek które mam to od śmiechu na tym forum... wyrazy współczucia przyjmuję, ale się nie poddam - będę próbować dalej z pieczeniem chleba wszystko robiłam wg Dragoonowej instrukcji - zastanawia mnie tylko konsystencja ciasta przy wkładaniu do foremki -jaka prawidłowo powinna być? jak ciasto na pizzę, czy rzadsza? /zakwas mam w lodówce w słoiczku, bo trochę odłożyłam/ Link do komentarza
Draagon Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #29 Napisano 18 maja 2011 Heh ciasto na pizze Ja swoje robie tak że rozwałkowywuję je jeszcze i rośnie, a siostra wg. tego samego przepisu miesza wszystko w misce i ma taką pulpę którą rozmarowywuje łyżką po tacy i ma płaską. A te same składniki - tylko inny piekarnik. a zupełnie inne ciasto wychodzi.Co do pieczenia:Bajbaga to ujął porządnie chyba , mniej więcej tak to wychodzi. Ciasto jak robię rękoma to mi się klei do rąk, ale nie spływa, anie też nie odpada - tak sie rozciąga i ma pory a nie zbitą masę. Przedwczoraj piekłem w foremkach chleb - następnym razem moze filmik nagram co i jak. Bo nie umiem wytłumaczyć.Może za gorąca woda, moze za krótko stało, może było rzucone na blachę i sie zapadło, dużo tych może Link do komentarza
elutek Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #30 Napisano 18 maja 2011 Cytat Ja swoje robie tak że rozwałkowywuję je jeszcze i rośnie, a siostra wg. tego samego przepisu miesza wszystko w misce i ma taką pulpę którą rozmarowywuje łyżką po tacy i ma płaską. A te same składniki skoro te same składniki, a konsystencja inna, to pozostaje tylko kwestia proporcji - innego wyjścia nie widzę... cóż, będę próbować aż do skutku - dzięki za rady Link do komentarza
Chef Paul Napisano 21 maja 2011 Udostępnij #31 Napisano 21 maja 2011 ... wprawdzie sam chleba nie wypiekam ale mój Przyjaciel Zdzisio jak najbardziejhttp://mysandyhome.wordpress.com/2009/08/1...hleba-domowego/http://mysandyhome.wordpress.com/2009/07/1...ia-z-maja-2008/... może komuś przydadzą się Jego doświadczenia Link do komentarza
Draagon Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #32 Napisano 24 maja 2011 Ale przepisy Znowu głodny jestem Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 maja 2011 Udostępnij #33 Napisano 24 maja 2011 Cytat skoro te same składniki, a konsystencja inna, to pozostaje tylko kwestia proporcji - innego wyjścia nie widzę... cóż, będę próbować aż do skutku - dzięki za rady Musisz dodać szczyptę zmielonego ogona dragoona Link do komentarza
elutek Napisano 25 maja 2011 Udostępnij #34 Napisano 25 maja 2011 jest zdecydowanie lepiej... teraz trzeba popracować nad wysokością... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #36 Napisano 31 maja 2011 Fiuuu fiuuu .... no udał Ci się. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #37 Napisano 31 maja 2011 Cytat jest zdecydowanie lepiej... teraz trzeba popracować nad wysokością... I nad długością!!! Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #38 Napisano 31 maja 2011 Od kilku lat zapach świeżo wypiekanego chleba jest "łapikiem" na klientów dla pośredników nieruchomości. Tak na marginesie kiedyś "modnym" zapachem był aromat waniliowy. Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #39 Napisano 6 listopada 2012 watek troche umarniety, ale, ze jestem fanka domowego chlebka, to odswierzam zakwas posiadam. oczywiscie wlasnej produkcji, zaopatrzylam sie tez w kamien do pieczenia i kosze do wyrastania. jak odkopie fotki, to sie podziele.do wszystkich "zlotych" rad dotyczacych zakwasu, dodam jedna: zakwas (a dokladniej drozdze) uwielbiaja serwatke, wiec jesli ktos produkuje wlasny twarog (no ja na przyklad ) to mozna podlac nia zakwasik, wtedy buja jak szalony.to bulki na drozdzach, przed...... i po upieczeniu Link do komentarza
solange63 Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #40 Napisano 7 listopada 2012 Jesli znajdzie sie ktos zainteresowany, to sluze rada i przepisami (chociaz chlebki na zakwasie, robie juz "na oko"). Link do komentarza
elutek Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #41 Napisano 11 listopada 2012 Cytat Jesli znajdzie sie ktos zainteresowany, to sluze rada i przepisami (chociaz chlebki na zakwasie, robie juz "na oko"). ja bardzo proszę tak smakowicie to wszystko wygląda - podziwiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #42 Napisano 11 listopada 2012 Cytat Jesli znajdzie sie ktos zainteresowany, to sluze rada i przepisami (chociaz chlebki na zakwasie, robie juz "na oko"). Ja to tam bym wolał degustacje przeprowadzić aniżeli pichcić Link do komentarza
solange63 Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #43 Napisano 11 listopada 2012 Cytat Ja to tam bym wolał degustacje przeprowadzić aniżeli pichcić Nooooo w mysl zasady, ze jak ktos przygotuje to smakuje lepiej nie ma problemu, jak bedziesz sie kiedys wybieral do Danii, daj znac, costam przypale Elutku jutro podrzuce jakies tajemne receptury Link do komentarza
Draagon Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #44 Napisano 11 listopada 2012 Ja też poprosze o przepis na bułeczki A chleb ma śliczny kolorek Jak go formowałaś ? Link do komentarza
solange63 Napisano 12 listopada 2012 Udostępnij #45 Napisano 12 listopada 2012 (edytowany) Cytat Ja też poprosze o przepis na bułeczki A chleb ma śliczny kolorek Jak go formowałaś ? To zaczne od konca. Chleb jest formowany recznie i wyrasta w koszu. Generalnie jesli chodzi o kolor i strukture, to najwazniejsza jest maka dobrej jakosci, wysokoproteinowa (minimum 12%), by miec ladny, okragly bochenek przebijam ciasto kilkukrotnie, w trakcie wyrastania. Przed samym pieczeniem nacinam je zyletka (zeby bochenek nie popekal), wrzucam do sparowanego piekarnika, na mocno rozgrzany kamien. Gdy czas pieczenia dobiega konca, spryskuje chleb woda (zraszaczem do kwiatow), dzieki temu robi sie blyszczacy i ma chrupiaca skorke a teraz przepis BULKI Z PLATKAMI OWSIANYMI1/2 szklanki drobnych platkow owsianych1 lyzka miodu1 lyzka masla 1/2 lyzeczki soli 1 szklanka wrzacej wody w/w skladniki wymieszac, zostawic do ostygnieciaoprocz tego:25 gram drozdzy3 lyzki letniej wody1,5 szklanki maki pszennej3/4 szklanki maki pszennej razowej (mozna zastapic zwykla)1 jajko do posmarowania i ulubione ziarnia (ja akurat uzylam maku i sezamu)z drozdzy, wody, szczypty cukru i lyzki maki zrobic zaczyn. make przesiac, dodac mase owsiana, zaczyn i wyrobic ciasto. Odstawic do wyrosniecia. Formowac bulki, ulozyc na blasze, ponownie odstawic do wyrosniecia. Przed pieczeniem posmarowac jajem i posypac ulubionymi ziarnami (slonecznik, pestki dyni, sezam, itp.) Piec w 200 stopniach okolo 15 minut.P.S. Ja zawsze staram sie redukowac ilosc drozdzy do minimum. Wole dac ciastu dluzej wyrastac, ale nie czuc posmaku drozdzy. niecierpliwi moga zwiekszyc ich ilosc Buleczki dzieki platkom sa dosc syte. Proporcje maki zwyklej i razowej mozna zmieniac, w zaleznosci od gustu. Edytowano 12 listopada 2012 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
elutek Napisano 15 listopada 2012 Udostępnij #46 Napisano 15 listopada 2012 Solange, przymierzam się upiec te bułeczki w weekend - a mogę prosić jeszcze o Twój przepis na chleb na zakwasie? Link do komentarza
solange63 Napisano 15 listopada 2012 Udostępnij #47 Napisano 15 listopada 2012 (edytowany) Elutku a masz zakwas, czy bedziesz dopiero robic? moj zakwasior ma moc i dzwiga bochenki bez problemu, jesli masz mlody zakwas, to dla pewnosci polecam dodac do maki 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy (taka doslownie ociupinke, na koncu lyzeczki) Przepis na chlebek, ktory jest na 1 zdjeciu:Składniki na zaczyn 130g:20 g zakwasu żytniego70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialkaok. 40g wodyskladniki na ciasto chlebowe 900g:130g zaczynu jw.440g mąki pszennej300g wody10g soli15g cukru1 lyżka oliwy Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie. W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.Zaczyn dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.to przepis na chlebek grecki. o tyle latwy, ze wyrasta juz w formie, w ktorej bedzie pieczony. ja na poczatku pieklam chleby w formach, a dopiero gdy nabralam wprawy, odwazylam sie na przekladanie ciasta z kosza do wyrastania na lopatke i dopiero do piekarnika. oczywiscie bez kilku "nalesnikow" sie nie obylo, ale trzeba bylo sie wprawic polecam strone http://www.chleb.info.pl/ ja wiekszosc inspiracji zaczerpnelam wlasnie z niej. Edytowano 15 listopada 2012 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
elutek Napisano 16 listopada 2012 Udostępnij #48 Napisano 16 listopada 2012 Cytat Elutku a masz zakwas, czy bedziesz dopiero robic? nie mam - i jeśli to nie kłopot /wiem, że chora jesteś/ to napisz proszę jak Ty robisz i to już będą wszystkie moje prośby /na razie /... i oczywiście bardzo dziękuję Link do komentarza
elutek Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #49 Napisano 18 listopada 2012 Cytat Solange, przymierzam się upiec te bułeczki w weekend - a mogę prosić jeszcze o Twój przepis na chleb na zakwasie? no to wimieojcaisyna ;) wkładam buły do pieca... solange /Ewa?/ - Twoje bułeczki takie równiutkie, masz jakąś formę na nie? Link do komentarza
elutek Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij #50 Napisano 18 listopada 2012 z lekka niekształtne... ale smaczne... /może jak dla mnie odrobinę za słodkie/bevore:after: Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się