racer Napisano 11 września 2010 Udostępnij #51 Napisano 11 września 2010 W kominku nie można zmieniać kanałów. Ale są kominki na pilota. Link do komentarza
majka_87 Napisano 12 września 2010 Udostępnij #52 Napisano 12 września 2010 Ja nie mam telewizji więc mam problem z głowy <cwaniak> Ale kominek kontra telewizor jest to rzeczywiscie problem - także w domu moich rodziców. Najlepszym rozwiązaniem sa osobne pokoje, gdy nie ejst to możliwe radze ustawienie telewizora na ścianie przeciwległej do kominka - najlepiej delikatnie po skosie by nie stanowił bezposredniej konkurencji i przeciwagi.Dobrym rozwizaniem jest też ukrycie telewizora - w szafce, za obrazem itp. Jeste teraz sporo rozwiązań i pomysłów na takie problemy. Wtedy korzystamy z niego tylko wtedy, gdy musimy, chcemy. A w sytaucji, gdy jest on niepotrzebny, nikt nawet nie zauwazy jego obecności w salonie. )) Link do komentarza
racer Napisano 13 września 2010 Udostępnij #53 Napisano 13 września 2010 Cytat Dobrym rozwizaniem jest też ukrycie telewizora - w szafce, za obrazem itp. Mam tv 55 cali, czyli co? Zasłonić Panoramą Racławicką? Link do komentarza
Barbossa Napisano 13 września 2010 Udostępnij #54 Napisano 13 września 2010 podobno jak się gapić ciągle w ogień to się zejszczać można, więc wybór albo gapienie się w kominek albo w tv nie jest dobrym rozwiązaniemja mam jedno obok drugiego, więc dla przeciwwagi mogę puścić w tv motyw z wodąmoim zdaniem jest git, tv na godzinie 12, kominek w narożniku - godz 13 (albo 1 jak kto woli)nic ni trzeba ukrywać, ani dobudowywać dodatkowych sal projekcyjnycho właśnie, jeszcze to zostało do zrobienia (ekran znad tv, coby dołożyć cali w razie potrzeby) Link do komentarza
retrofood Napisano 13 września 2010 Udostępnij #55 Napisano 13 września 2010 Nie ma co się gapić w ogień, tylko rozesłać wokół skóry i pchnąć na te skóry koleżankę małżonkę, (albo inną koleżankę). Nawet TV nie trzeba, aby jej tylko rzyć nie zmarzła. Pilot wnet się sam zmaterializuje. Link do komentarza
Barbossa Napisano 13 września 2010 Udostępnij #56 Napisano 13 września 2010 toć ba, a można jeszcze w tv fikołki puścić Link do komentarza
an-bud Napisano 9 października 2010 Udostępnij #57 Napisano 9 października 2010 może się komuś przyda takie rozwiązaniei od tyłu 1 Link do komentarza
daggulka Napisano 9 października 2010 Udostępnij #58 Napisano 9 października 2010 an-bud .... rewelacja ten kominek dwustronny .... Link do komentarza
autorushd Napisano 9 października 2010 Udostępnij #59 Napisano 9 października 2010 Cytat To co myślicie o takim rozwiązaniu? Po lewej telewizor a na wprost kominek. Mi tam się podoba. Grunt żebyś z domciu nie zrobił kotłowni to wszystko będzie ok. Link do komentarza
an-bud Napisano 9 października 2010 Udostępnij #60 Napisano 9 października 2010 Cytat an-bud .... rewelacja ten kominek dwustronny .... mój tylko projekt i wykonanie Cytat Mi tam się podoba. Grunt żebyś z domciu nie zrobił kotłowni to wszystko będzie ok. Z kotłownią to zależy od domu i wykonania kominka, można zrobić kominek kilka razy wydajniejszy w takim samym domu. w "zwykłym" tzn. normowo ocieplonym byle co będzie kotłownią (jako jedyne ogrzewanie), w energooszczędnym będzie prawie wygodnym ogrzewaniem, a w pasywnym dobrze zrobiony kominek..... cięzko będzie się Ci doczekać palenia. Link do komentarza
racer Napisano 9 października 2010 Udostępnij #61 Napisano 9 października 2010 Cytat Grunt żebyś z domciu nie zrobił kotłowni Frazes. Link do komentarza
autorushd Napisano 10 października 2010 Udostępnij #62 Napisano 10 października 2010 Widać kolega nigdy w takiej sytuacji nie był. Kiedyś postanowiłem palić przez całą zimę w kominku, i ogrzewać cały dom. Nie powiem dało sie ale to był horror. I z jednego pokoju sobie zrobiłem dosłownie kotłownie. Tych doświadczeń nie proponowałbym nikomu powtarzać Link do komentarza
Supersaxo Napisano 10 października 2010 Udostępnij #63 Napisano 10 października 2010 Cytat Z kotłownią to zależy od domu i wykonania kominka, można zrobić kominek kilka razy wydajniejszy w takim samym domu. w "zwykłym" tzn. normowo ocieplonym byle co będzie kotłownią (jako jedyne ogrzewanie), w energooszczędnym będzie prawie wygodnym ogrzewaniem, a w pasywnym dobrze zrobiony kominek..... cięzko będzie się Ci doczekać palenia. ...w pasynym domku mam zamiar prawie cala zime uzywac kominek - ale taki ,ktory nie bedzie za bardzo ogrzewal wnetza Link do komentarza
racer Napisano 10 października 2010 Udostępnij #64 Napisano 10 października 2010 nie wiem co miałeś za gufno. My kominkiem palimy już dwa sezony. Zero stresu.żadnych nieprzyjemności. Link do komentarza
autorushd Napisano 11 października 2010 Udostępnij #65 Napisano 11 października 2010 Jako główne źródło ciepła w domu? Ja nie pisałem ze mam jakieś problemy, kominek sprawuje się ok. Co nie zmienia faktu ze jest uciążliwy. Chyba ze ktoś nie pracuje to się może bawić. Poza tym wolę systemy bezobsługowe. Kominek używam od ok 10 lat , najpierw z otwartą komora spalania a teraz z zamknięta. Nie ma to jak w jesienne wieczorki popatrzeć na żywy ogień Ale nie jako główne źródło ciepła w domu. To uważam za masochizm. Link do komentarza
racer Napisano 11 października 2010 Udostępnij #66 Napisano 11 października 2010 Tak, jako główne źródło ciepła. W innym urządzeniu nie rozpalamy. Dom nie jest ocieplony, jednak temperaturę utrzymuje całkiem nieźle. Kominek ma kratki na dwa pomieszczenie i nakładkę wodną na 4 grzejniki. Nie odczuwam w związku z tym żadnych uciążliwości. Wkład ma dobrą sprawność i zużywa niewiele drzewa by ogrzać dom. Ale to tylko dowód na to, że są kominkarze i kominkarze, jeden potrafi dobrać urządzenie ale się ceni, innemu płaci się mniej na pozór oszczędzając. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 11 października 2010 Udostępnij #67 Napisano 11 października 2010 Cytat Kominek używam od ok 10 lat , najpierw z otwartą komora spalania a teraz z zamknięta. Nie ma to jak w jesienne wieczorki popatrzeć na żywy ogień Ale nie jako główne źródło ciepła w domu. To uważam za masochizm. no ja tez troche...... ... dlatego kominek ma sluzyc u mnie w domu bardziej jako dekoracja ...(jakos nie wyobrazam sobie romantycznej kolacji ze spoconymi goscmi przy stole- bo kominek mam w jadalni , naprzeciwko otwartej kuchni ) Link do komentarza
racer Napisano 11 października 2010 Udostępnij #68 Napisano 11 października 2010 Cytat no ja tez troche...... ... dlatego kominek ma sluzyc u mnie w domu bardziej jako dekoracja ...(jakos nie wyobrazam sobie romantycznej kolacji ze spoconymi goscmi przy stole- bo kominek mam w jadalni , naprzeciwko otwartej kuchni ) A mi się salon nie przegrzewa, a kominek mam w salonie. Ani na górze nie jest za zimno. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 2 listopada 2010 Udostępnij #69 Napisano 2 listopada 2010 Wnetrze piękne brawo! Wyjątkowo mi się spodobało. Ale to chyba bardzo duży salon prawda?Ja korzystam z kominka drugi sezon i do dziś nie mam pojęcia co to znaczy zrobić kotłownie z salonu. Jasne, jak nie mam czasu palić albo mi się nie chce to nie palę i grzeje gaz, ale kominek bardzo często i jako jedyne grzanie cały okres przejściowy. Korzystanie z kominka u nas wygląda tak- przynosimy specjany odkurzacz do kominka, w 5 minut czyścimy popiół, przynosimy jeden kosz drewna (jest na niego miejsce pod komnikiem), układamy, zapalamy, potem dorzucamy co jakiś czas po jednym. I tyle. Pod kominkiem stoi sobie schowany we wnęcie kosz drewna. Obok ładne estetyczne akcesoria na stojaczku. TYle tej kotłowni. Link do komentarza
omeggo Napisano 15 listopada 2010 Udostępnij #70 Napisano 15 listopada 2010 A czy rzeczywiście jest tu jakiś problem? Faktycznie słabym rozwiązaniem jest telewizor obok kominka. Ale w sporym salonie chyba nie będzie z ich pogodzeniem żadnego problemu. Ja sugeruję, aby kominek i telewizor stał naprzeciwko kominka, oczywiście do tego jest potrzebne kilka ładnych metrów odstępu. Kominek to swietna sprawa i wobec alternatywy zdecydowałbym się na niego. Link do komentarza
turbotoster Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #71 Napisano 18 listopada 2010 (edytowany) Witam!jak dla mnie wybór jest prosty - kominek!Chyba nic tak nie podkreśla ciepła naszego salonu jak kominek. Problem może się pojawić jedna w momencie, w którym robiąc aranżacje wnętrz nie przewidzieliśmy miejsca na kominek Trzeba zadać sobie pytanie - co nas bardziej relaksuje i odpręża: siedzenie na kanapie przed telewizorem czy lampka wina przy kominku pozdrawiam! Edytowano 27 grudnia 2010 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Pasjonatka feng shui Napisano 30 listopada 2010 Udostępnij #72 Napisano 30 listopada 2010 Zdecydowanie kominek Według zasad feng shui najlepiej gdyby stał na południowej ścianie, albo północno-wschodniej, będzie zapewniona harmonia i pozytywny przepływ energii. Salon ma być przecież miejscem odpoczynku po ciężkim dniu jak również miejscem spotkań i rozmów. Link do komentarza
Barbossa Napisano 30 listopada 2010 Udostępnij #73 Napisano 30 listopada 2010 a ja mam na pn-zach to ci klops Link do komentarza
an-bud Napisano 30 listopada 2010 Udostępnij #74 Napisano 30 listopada 2010 Cytat Zdecydowanie kominek Według zasad feng shui najlepiej gdyby stał na południowej ścianie, albo północno-wschodniej, będzie zapewniona harmonia i pozytywny przepływ energii. Salon ma być przecież miejscem odpoczynku po ciężkim dniu jak również miejscem spotkań i rozmów. Najlepiej dla kominka jest jak stoi w centralnej części domu, a komin wychodzi prawie w kalenicy Link do komentarza
Draagon Napisano 6 grudnia 2010 Udostępnij #75 Napisano 6 grudnia 2010 chcecie mieć kominek a nie chcecie rezygnować z TV ?? A prosze bardzo - zgrać na pendriva i do TV załadowac Tu macie wygaszacz do pobrania w HD Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij #76 Napisano 8 grudnia 2010 to u nas jak się pali w kominku gorąco jest ale na górze! BO tam są małe pokoje i nawiewy. Na dole jest chłodniej zdecydowanie:) Link do komentarza
an-bud Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij #77 Napisano 8 grudnia 2010 Cytat to u nas jak się pali w kominku gorąco jest ale na górze! BO tam są małe pokoje i nawiewy. Na dole jest chłodniej zdecydowanie:) źle zrobione rozprowadzenie ciepła ??: Opisz jak zrobione, może zdjęcia ? Coś się może wymyśli Link do komentarza
acia Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij #78 Napisano 8 grudnia 2010 A mój kominek wygląda tak i nic się tam oprócz drzwiczek nie nagrzewa: Link do komentarza
Moose Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij #79 Napisano 8 grudnia 2010 Cytat a ja mam na pn-zach to ci klops Toż to katastrofa... Link do komentarza
JacekW81 Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij #80 Napisano 9 grudnia 2010 Cytat Czy waszym zdaniem telewizor powinien stać w salonie, gdzie jest kominek? A może ze sobą "konkurują" i źle by to wyglądało? Trzeba by jeden z pokoi przeznaczyć wyłącznie do oglądania telewizji. Jeden pokój przeznaczyć do oglądania telewizji to tak jakby Donalda zadomowić u siebie w domu. Ja już na niego patrzeć nie mogę, co włączę telewizor to Donald z przystawką. Link do komentarza
Draagon Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij #81 Napisano 9 grudnia 2010 To Miki i Donaldy jeszcze puszczają ? U mnie króluje Disney i ... Reklamy.. - mała głowy od reklam oderwać nie moze.. Link do komentarza
autorushd Napisano 30 stycznia 2011 Udostępnij #82 Napisano 30 stycznia 2011 Temat ogólnie wydawał mi się śmieszny, do momentu jak dziś po zmianach projektowych mam właśnie taka akcję Jakie życie jest przekorne Link do komentarza
kingaj Napisano 31 stycznia 2011 Udostępnij #83 Napisano 31 stycznia 2011 po co zestawiać ze sobą coś co siłą rzeczy ze sobą konkuruje: telewizor + kominek ZDECYDOWANIE ROZDZIELIć! Link do komentarza
ewiq0 Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #84 Napisano 3 lipca 2011 ja też mam zaplanowany telewizor koło kominka....tak wyszło i nie widzę w tym jakiegoś strasznego problemu Link do komentarza
Jani_63 Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #85 Napisano 3 lipca 2011 Jeśli masz to dopiero w planach... to kombinuj jak to zmienić.Obraz palącego się ognia i obraz na ekranie TV będą się kłócić i męczyć wzrok.Nie na darmo się mówi - magia ognia... palące się szczapy absorbują wzrok i uwagę.No chyba że kominek będzie używany od wielkie dzwonu... to co innego Link do komentarza
retrofood Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #86 Napisano 3 lipca 2011 Cytat ja też mam zaplanowany telewizor koło kominka....tak wyszło i nie widzę w tym jakiegoś strasznego problemu Popieram, zmień plany! Link do komentarza
ashantess Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #87 Napisano 3 lipca 2011 U nas jak przyjechali montowac kominek, pytali czy zrobic dodatkowe zabezpieczenie, zeby mozna bylo blisko uzywac telewizora. Pytalam czemu o to pytaja, a oni wprost - bo jest taniej, jak zrobia tak normalnie.Ja sie zdziwilam, ze to nie jest norma, takie zabezpieczenie i dla pewnosci wzielismy ją za te 100 zł :P Link do komentarza
coolibeer Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #88 Napisano 3 lipca 2011 Wybieram telewizor bo kominkiem dywanu nie odkurzysz Link do komentarza
coolibeer Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #90 Napisano 3 lipca 2011 Cytat U nas jak przyjechali montowac kominek, pytali czy zrobic dodatkowe zabezpieczenie, zeby mozna bylo blisko uzywac telewizora. Pytalam czemu o to pytaja, a oni wprost - bo jest taniej, jak zrobia tak normalnie.Ja sie zdziwilam, ze to nie jest norma, takie zabezpieczenie i dla pewnosci wzielismy ją za te 100 zł :P Jak wyglądało to zabezpieczenie? Płyta KG koloru różowego? Link do komentarza
ashantess Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #91 Napisano 4 lipca 2011 Zabij, a nie powiem. Nie wiem jak wyglada normalne zabezpieczenie, to skad mam wiedziec, ktoro bylo inne? Mąż w pracy, to nie zapytam. Zreszta pewnie tez nie pamieta, bo to w styczniu montowali.Ale gwarantowali, ze moge plazmę chociazby na tym wieszac :P Link do komentarza
ewiq0 Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #92 Napisano 4 lipca 2011 Cytat No chyba że kominek będzie używany od wielkie dzwonu... to co innego no właśnie i jednego i drugiego używam od wielkiego dzwonu, więc mało kiedy się zdarzy razem......dlatego tego telewizora jeszcze nie ma, bo nie jest aż tak konieczny Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #93 Napisano 4 lipca 2011 miejsce na TV jest niedaleko kominka, ale jak znam życie, to jeszcze trochę poczeka.... Link do komentarza
meryy Napisano 18 sierpnia 2011 Udostępnij #94 Napisano 18 sierpnia 2011 ja mialam w zamiarze osobny pokoj telewizyjny i rzeczywiscie tak jest, ale domownicy uparli sie, zeby byl tez "podreczny" telewizor w salonie. no i zrobilsmy tak, ze bedzie on rzeczywiscie w salonie, ale na innej scianie nic kominek i do tego nieduzy, bialy - nierzucajacy sie w oczy i pasujacy do reszty otoczenia. mysle, ze mozesz rozwazyc taka opcje polaczemia telewizora z kominkiem. w takim ustawiemiu nie konkuruje on z kominkiem, bo glowne miejsce zajmuje wlasnie kominek (tak tez sa ustawione sofy) a delikatny telewizor to nawet dodatek. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się