Kamassia Napisano 7 kwietnia 2010 Udostępnij #51 Napisano 7 kwietnia 2010 To było pytanie do Tukaja Link do komentarza
tukaj Napisano 30 kwietnia 2010 Udostępnij #52 Napisano 30 kwietnia 2010 Cytat a ja poprosze o wskazowke : CO TO ZA KAMIEN !??? jest piekny ale nie wyglada mi na granit... please -pomozcie !!! Witam,Według mnie ten kamień to marmur Brecia Sarda ( może pisownia jest inna , nie jestem pewny). Mam taki kamień na obudowie kominka:https://forum.budujemydom.pl/static/gallery/122942...3_99_246460.jpgpozdrawiam:Darek Link do komentarza
tukaj Napisano 30 kwietnia 2010 Udostępnij #53 Napisano 30 kwietnia 2010 Cytat Czy mogę zapytać il ekosztuje taki blat? W jaki sposób jest nakładany? Gdzie został zakupiony. Bardzo mi się podoba i pasowałby idelanie ten kolor do mojej kuchni. Witam,Materiał z którego mam wykonane blaty to konglomerat granitowo kwarcowy Solid Surface - Staron. Blaty wykonywała firma Acrea, podaję link:http://www.acrea.pl/kolory-i-surowce/Ceny do negocjacji , ostatecznie końcowy koszt podobny do blatu z granitu.pozdrawiam:Darek 1 Link do komentarza
budownicza1 Napisano 9 maja 2010 Udostępnij #54 Napisano 9 maja 2010 Po przeczytaniu tego wątku rezygnuje jednak z pomysłu na blat marmurowy na wyspie i na drewniany w ciągu roboczym . Link do komentarza
Konfi Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #55 Napisano 12 maja 2010 Cytat Po przeczytaniu tego wątku rezygnuje jednak z pomysłu na blat marmurowy na wyspie i na drewniany w ciągu roboczym . To jeszcze napisz na co się decydujesz Link do komentarza
budownicza1 Napisano 15 maja 2010 Udostępnij #56 Napisano 15 maja 2010 Właśnie w bólach zdecydowaliśmy , ze jednak drewniany . Lite drewno , olejowane . Raz się żyje. Szukam teraz gdzie to kupić w niezłej cenie , no ale żeby było dobrze zrobione . Jakie te decyzje są trudne potwornie. Link do komentarza
Dzulka Napisano 13 czerwca 2010 Udostępnij #57 Napisano 13 czerwca 2010 (edytowany) akurat tez jestem na etapie remontu kuchni, więc trochę poszukałam ofert o blatach drewnianych - u nas tylko taki wchodzi w grę. I na przyklad merbau można kupić już za 100zł: 3x300x1000cm. Edytowano 13 czerwca 2010 przez Dzulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Dzulka Napisano 13 czerwca 2010 Udostępnij #58 Napisano 13 czerwca 2010 Oczywiście to cena za lite drewno. Link do komentarza
budowniczy72 Napisano 14 czerwca 2010 Udostępnij #59 Napisano 14 czerwca 2010 przecież warstwowe też jest ok. I nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba jest tańszy. Link do komentarza
Dzulka Napisano 20 czerwca 2010 Udostępnij #60 Napisano 20 czerwca 2010 Poszukałam troszkę o tych warstwowych blatach. I rzeczywiście masz rację, są lepsze: "Drewno o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha. Jednak nawet najlepsze pod tym względem drewno zacznie się wypaczać, jeśli będzie w jednym, litym kawałku. By temu zapobiec, na blaty przeznacza się drewno klejone warstwowo o grubości 2-4 cm i długości 250 cm. Proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie odkształca tak jak lite." - cyt. z gazety Ładny Dom. Już nawet upatrzyłam sobie parę w internecie:) 1 Link do komentarza
ezs Napisano 20 czerwca 2010 Udostępnij #61 Napisano 20 czerwca 2010 mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy , jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo... Link do komentarza
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor Udostępnij #62 Napisano 21 czerwca 2010 A ja na swoim kroję (czasami) stawiam gorące (zawsze), wylewam wodę (nie specjalnie) i nic się z nim nie dzieje chociaż to laminat i wygląda fajnie, mi się podoba i jestem z niego zadowolona - jak na razie Link do komentarza
jimt Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #63 Napisano 21 czerwca 2010 A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da? Link do komentarza
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor Udostępnij #64 Napisano 21 czerwca 2010 Cytat A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da? Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens. Wyobraź sobie, że masz taki blat:+wygląda super-żeby tak wyglądał trzeba się naprawdę naharować ( mam szklany stół i ławę więc wiem co piszę)kuchnia i np garnek, który wyśliznął nam się z rąk, tłuczek do mięsa i rozbijanie kotletów, żeby to wytrzymał musiałby być chyba pancerny. Link do komentarza
jimt Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #65 Napisano 21 czerwca 2010 Własnie myślałem o jakimś "zbrojonym" chodzi o łatwośc sprzątania. Mogę to robić 18 razy dziennie mokrą ścierą po szkle a płyty/drewno namakaja. Blaty granitowe, marmurowe sa nieodporne na kwasy. Mam uraz do plam na blacie a żona mnie nie rozumie Dobrze ze tylko z tym Link do komentarza
acia Napisano 21 czerwca 2010 Autor Udostępnij #66 Napisano 21 czerwca 2010 Blat ze szkła pewnie trzeba by zamontować (przykleić) też na płytę bo inaczej się ugnie (chyba, że będzie bardzo gruby, ale wtedy też ciężki i cholernie drogi). Poza tym taki szklany blat definiuje styl kuchni, ale Ty w sumie lubisz industrialne klimaty więc może byłby ok, pozostaje jeszcze blat pokazany przez Tukaja.Co do szklanego blatu to najlepiej udać się do dobrego szklarza i z nim na ten temat pogadać pewnie coś doradzi, tylko pamiętaj, że szkło nie jest całkiem odporne na zarysowania i po paru latach taki blat może wyglądać fatalnie. Link do komentarza
ezs Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #67 Napisano 21 czerwca 2010 acha.mam płytę gazową szklaną. Wystarczy. Jedyna ściereczka, która nie rozmazuje brudu a myje to taki zmywaczek od Jana N. Reszta to porażka, myjesz myjesz a szkło wstrętne, tłuste.Nigdy Link do komentarza
jimt Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #68 Napisano 21 czerwca 2010 To se zrobię taką rzeźnie z blacha stalową! Żona mnie zabije za taki wystrój i będzie klimatycznie Na blacie chce mieć czysto, łatwo do sprzątania, odpornie na kwasy i zasady i gorące garnki i ostre noże. Czy jestem dziwny? Konglomerat fajny jest poczytałem sobio o nim. Link do komentarza
kunga12 Napisano 22 czerwca 2010 Udostępnij #69 Napisano 22 czerwca 2010 Ja się jednak upieram przy kamieniu, bo znakomicie się blat z takiego materiału sprawdza w kuchni. Jimt, jak chcesz mieć czysto i schludnie, to zainwestuj w marmur - niezła rzecz, tylko nieco drogawa, ale jak masz kasę, t nie ma się co zastanawiać - i żonie pewnie by się spodobało:) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 czerwca 2010 Udostępnij #70 Napisano 22 czerwca 2010 Też niektóre konglomeraty są piękne ( niekoniecznie te najbardziej znane białe) Link do komentarza
budowniczy72 Napisano 23 czerwca 2010 Udostępnij #71 Napisano 23 czerwca 2010 Cytat mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy , jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo... Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane. Link do komentarza
Sfana Napisano 21 stycznia 2011 Udostępnij #72 Napisano 21 stycznia 2011 Cytat Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane. Jejku, ja nie rozumiem jakie Wy macie problemy z drewnianymi blatami. Mam drewniany blat latami. Jeśli wymieniam to też tylko na drewno i bardzo sobie chwalę. Uznaję w kuchni tylko blaty w drewnie. Kamień - absolutnie. Jakoś niekomfortowo bym się czuła. No i tutaj Budowniczy ma rację. Kroi się jedzenie na desce do krojenia, a nie na blacie Poza tym jeśli jest odpowiednia ochrona to nic się z drewnem nie dzieje. Tylko się nie zgadzam absolutnie z "dobrze polakierowanym". Właśnie z lakierem są największe problemy, bo często się łuszczy czy rozwarstwia albo pęka. Lepszy olej, a najlepiej to olejowosk. Zresztą chroni drewno tylko od zewnątrz, nie wnika w środek. Chroni tylko przed ścieraniem, nie jest odporny na brud. Do tego tworzy grubą powłokę. Wprawdzie dobrze przylega do powierzchni drewna i łatwo się czyści, ale przede wszystkim nie da się naprawiać miejscowo jak w przypadku oleju lub olejowosku no i renowacja jest możliwa tylko po gruntownym cyklinowaniu. Ja akurat zdecydowanie preferuję olejowosk bo chroni drewno od wewnątrz tak jak olej, ale z kolei tworzy powłokę ochronną, której olej nie zapewnia, jest bardziej odporny na płyny niż olej i łatwiej się taką powierzchnię czyści. Jeśli miałabym konkretnie polecić środek to Top-Olej do blatów kuchennych z Osmo, on jest bezbarwny matowy i właśnie specjalny do blatów kuchennych. 1 Link do komentarza
qwepo Napisano 20 października 2014 Udostępnij #73 Napisano 20 października 2014 Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju. Link do komentarza
amca Napisano 21 października 2014 Udostępnij #74 Napisano 21 października 2014 Cytat Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju. Witam. Marmur jest bardzo ładny i solidny, jednak jest też podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego dobrze jest go zaimpregnować. Link do komentarza
Olszaaa Napisano 9 grudnia 2014 Udostępnij #75 Napisano 9 grudnia 2014 Ja przymierzam się do remontu kuchni i upatrzyłam sobie blaty granitowe, podobne do tych Chociaż nie wiem, czy zdecyduję się na marmur. Link do komentarza
retrofood Napisano 9 grudnia 2014 Udostępnij #76 Napisano 9 grudnia 2014 Cytat Ja przymierzam się do remontu kuchni i upatrzyłam sobie blaty granitowe, podobne do tych Chociaż nie wiem, czy zdecyduję się na marmur. Ja se upatrzyłem meble drewniane, podobne do tychChociaż nie wiem, czy się zdecyduję na plastik. Link do komentarza
KAMEX Napisano 19 stycznia 2016 Udostępnij #77 Napisano 19 stycznia 2016 Na blat świetnie nadaje się granit, jest bardzo wytrzymałym i odpornym materiałem. Marmur lepiej sprawdza się w łazienkach. Każdy kamień ma swoją oryginalną kolorystykę, dzięki czemu cała aranżacja nabiera indywidualnego i efektownego wyglądu Link do komentarza
budokan1 Napisano 3 lutego 2016 Udostępnij #78 Napisano 3 lutego 2016 Ja jednak postawiłbym na drewno. Jest solidne i ma duże walory estetyczne, jeśli jest dobrze zabezpieczone lakierem. Link do komentarza
malfred Napisano 3 lutego 2016 Udostępnij #79 Napisano 3 lutego 2016 a może blat ze stali kwasoodpornej? plusami takiego blatu są nie ulegają korazji oraz nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Link do komentarza
PeZet Napisano 3 lutego 2016 Udostępnij #80 Napisano 3 lutego 2016 Cytat a może blat ze stali kwasoodpornej? plusami takiego blatu są nie ulegają korazji oraz nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Podzielam tę opinię. Link do komentarza
solange63 Napisano 3 lutego 2016 Udostępnij #81 Napisano 3 lutego 2016 Cytat Podzielam tę opinię. Mam taki... podzielam średnio.Następnym razem chyba będę uderzać w konglomerat albo beton. Link do komentarza
KDanK Napisano 13 października 2016 Udostępnij #82 Napisano 13 października 2016 wracają do głównego wątku mam w kuchni blaty marmurowe i bardzo dobrze się sprawdzają wystarczy je tylko zaimpregnować preparatem Dynasil FX z Consila blaty się nie brudzą i nie niszczą a środek dopuszczony jest do kontaktu z żywnością Link do komentarza
Mateo1 Napisano 13 października 2016 Udostępnij #83 Napisano 13 października 2016 Ja u siebie mam blat z marmuru, fakt droższa sprawa, ale warto nie dość że pięknie wygląda to jeszcze posłuży długo Link do komentarza
Grażyna123 Napisano 12 sierpnia 2017 Udostępnij #84 Napisano 12 sierpnia 2017 Blaty można wykonywać też ze spieków kwarcowych ,koszty są mniejsze a przede wszystkim tym co zależy aby ciężar blatu nie był duży to odpowiedni materiał .Spieki na blaty można robić już z 5mm lub 8mm. Link do komentarza
KingaM Napisano 23 sierpnia 2017 Udostępnij #85 Napisano 23 sierpnia 2017 Ostatnio u znajomej widziałam beton cire. Spodobało mi sie. Link do komentarza
Marmax Napisano 13 września 2017 Udostępnij #86 Napisano 13 września 2017 Wg mnie najlepszy jest blat z kamienia. Nie niszczy się tak np. przy krojeniu nożem Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 września 2017 Udostępnij #87 Napisano 13 września 2017 1 minutę temu, Marmax napisał: Wg mnie najlepszy jest blat z kamienia. Nie niszczy się tak np. przy krojeniu nożem A od kiedy to kroi sie nożem na blacie? Link do komentarza
TINEK Napisano 13 września 2017 Udostępnij #88 Napisano 13 września 2017 1 godzinę temu, mhtyl napisał: A od kiedy to kroi sie nożem na blacie? od czasu jak się ma blat z kamienia ? 1 Link do komentarza
Edward00 Napisano 18 września 2017 Udostępnij #89 Napisano 18 września 2017 Ja tez ostatnio widziałem u znajomej blat w kuchni beton cire mówiła. Wygląda jak beton, ale dzieki drewnianym szafkom wygląda bardzo interesująco takie połączenie. Link do komentarza
Kamiś001 Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij #90 Napisano 2 listopada 2017 Ja przymierzam się do kupna drewnianego blatu Sądzę, że jeśli będzie się używać desek do krojenia i podkładek pod gorące rzeczy, sam blat nie powinien się niszczyć... Link do komentarza
Elfir Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij #91 Napisano 6 listopada 2017 ja mam granit. Drogie ale niezniszczalne. Bez jakiejkolwiek chemii - olejów, lakierów, impregnatów. Czysta natura. Link do komentarza
polkowska Napisano 27 listopada 2017 Udostępnij #92 Napisano 27 listopada 2017 Marmur trochę droższy od granitu, ale posłuży dłużej. Materiał niezniszczalny, testowane Link do komentarza
Elfir Napisano 27 listopada 2017 Udostępnij #93 Napisano 27 listopada 2017 To tak trochę wbrew geologii - granit, jako skała wylewna jest o niebo trwalszy od miękkiego, podatnego na kwasy marmuru, czyli skały metamorficznej Link do komentarza
solange63 Napisano 27 listopada 2017 Udostępnij #94 Napisano 27 listopada 2017 1 godzinę temu, polkowska napisał: Marmur trochę droższy od granitu, ale posłuży dłużej. Materiał niezniszczalny, testowane Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację. 1 Link do komentarza
polkowska Napisano 29 listopada 2017 Udostępnij #95 Napisano 29 listopada 2017 (edytowany) Auć, to coś pomieszałam.. Edytowano 29 listopada 2017 przez polkowska (zobacz historię edycji) Link do komentarza
TV BudujemyDom Napisano 10 października 2018 Udostępnij #96 Napisano 10 października 2018 Zobaczcie blaty, które wyglądają jk drewno, beton, miedź lub kamień... Produkty firmy Swiss Krono Link do komentarza
SLABB Napisano 12 października 2018 Udostępnij #97 Napisano 12 października 2018 Polecam bardzo modny beton architektoniczny jako materiał na blat. Link do komentarza
aleksa87 Napisano 14 maja 2019 Udostępnij #98 Napisano 14 maja 2019 Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić... Link do komentarza
monko92 Napisano 22 maja 2019 Udostępnij #99 Napisano 22 maja 2019 Dnia 14.05.2019 o 13:33, aleksa87 napisał: Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić... Ja mam taki blat, zakupiony w Leroy Merlin. Mam go już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Trzeba jedynie pamietac, żeby przed założeniem dobrze go zaimpregnować. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 czerwca 2019 Udostępnij #100 Napisano 4 czerwca 2019 Dnia 27.11.2017 o 15:14, solange63 napisał: Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację. Dokładnie, marmur to taki bajer na ścianę ale na powierzchnie poziome to się nadaje nijak. Granit nie do zdarcia. Wytrzyma prawie każdą substancję żrącą - o ile jest granitem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się