Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Czy mogę zapytać il ekosztuje taki blat? W jaki sposób jest nakładany? Gdzie został zakupiony. Bardzo mi się podoba i pasowałby idelanie ten kolor do mojej kuchni.




Witam,

Materiał z którego mam wykonane blaty to konglomerat granitowo kwarcowy Solid Surface - Staron. Blaty wykonywała firma Acrea, podaję link:

http://www.acrea.pl/kolory-i-surowce/

Ceny do negocjacji , ostatecznie końcowy koszt podobny do blatu z granitu.



pozdrawiam:

Darek
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Po przeczytaniu tego wątku rezygnuje jednak z pomysłu na blat marmurowy na wyspie i na drewniany w ciągu roboczym .


To jeszcze napisz na co się decydujesz icon_smile.gif
Napisano
Właśnie w bólach zdecydowaliśmy , ze jednak drewniany . Lite drewno , olejowane . Raz się żyje. Szukam teraz gdzie to kupić w niezłej cenie , no ale żeby było dobrze zrobione . Jakie te decyzje są trudne potwornie.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano (edytowany)
akurat tez jestem na etapie remontu kuchni, więc trochę poszukałam ofert o blatach drewnianych - u nas tylko taki wchodzi w grę. I na przyklad merbau można kupić już za 100zł: 3x300x1000cm. Edytowano przez Dzulka (zobacz historię edycji)
Napisano
Poszukałam troszkę o tych warstwowych blatach. I rzeczywiście masz rację, są lepsze: "Drewno o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha. Jednak nawet najlepsze pod tym względem drewno zacznie się wypaczać, jeśli będzie w jednym, litym kawałku. By temu zapobiec, na blaty przeznacza się drewno klejone warstwowo o grubości 2-4 cm i długości 250 cm. Proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie odkształca tak jak lite." - cyt. z gazety Ładny Dom.
Już nawet upatrzyłam sobie parę w internecie:)
Napisano
mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...
Napisano
A ja na swoim kroję (czasami) stawiam gorące (zawsze), wylewam wodę (nie specjalnie) i nic się z nim nie dzieje chociaż to laminat i wygląda fajnie, mi się podoba i jestem z niego zadowolona - jak na razie icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A słyszeliście o kimś, kto ma blat ze szkła? Ostatnio pomyślałem, że może to jest to. Ale czy sie da?



Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens. Wyobraź sobie, że masz taki blat:
+
wygląda super
-
żeby tak wyglądał trzeba się naprawdę naharować ( mam szklany stół i ławę więc wiem co piszę)
kuchnia i np garnek, który wyśliznął nam się z rąk, tłuczek do mięsa i rozbijanie kotletów, żeby to wytrzymał musiałby być chyba pancerny.
Napisano
Własnie myślałem o jakimś "zbrojonym" chodzi o łatwośc sprzątania. Mogę to robić 18 razy dziennie mokrą ścierą po szkle a płyty/drewno namakaja. Blaty granitowe, marmurowe sa nieodporne na kwasy. Mam uraz do plam na blacie a żona mnie nie rozumie icon_sad.gif Dobrze ze tylko z tym icon_biggrin.gif
Napisano
Blat ze szkła pewnie trzeba by zamontować (przykleić) też na płytę bo inaczej się ugnie (chyba, że będzie bardzo gruby, ale wtedy też ciężki i cholernie drogi). Poza tym taki szklany blat definiuje styl kuchni, ale Ty w sumie lubisz industrialne klimaty więc może byłby ok, pozostaje jeszcze blat pokazany przez Tukaja.
Co do szklanego blatu to najlepiej udać się do dobrego szklarza i z nim na ten temat pogadać pewnie coś doradzi, tylko pamiętaj, że szkło nie jest całkiem odporne na zarysowania i po paru latach taki blat może wyglądać fatalnie.
Napisano
acha.
mam płytę gazową szklaną. Wystarczy. Jedyna ściereczka, która nie rozmazuje brudu a myje to taki zmywaczek od Jana N. Reszta to porażka, myjesz myjesz a szkło wstrętne, tłuste.
Nigdy
Napisano
To se zrobię taką rzeźnie z blacha stalową! Żona mnie zabije za taki wystrój i będzie klimatycznie icon_biggrin.gif
Na blacie chce mieć czysto, łatwo do sprzątania, odpornie na kwasy i zasady i gorące garnki i ostre noże. Czy jestem dziwny? Konglomerat fajny jest poczytałem sobio o nim.
Napisano
Ja się jednak upieram przy kamieniu, bo znakomicie się blat z takiego materiału sprawdza w kuchni. Jimt, jak chcesz mieć czysto i schludnie, to zainwestuj w marmur - niezła rzecz, tylko nieco drogawa, ale jak masz kasę, t nie ma się co zastanawiać - i żonie pewnie by się spodobało:)
Napisano
Cytat

mam w kuchni blat z drewna. Taki z Leroy icon_wink.gif, jesto to chyba buk klejony. Na pewno nie dąb, bo kasy brakło icon_sad.gif
Mam 3 lata. Polakierowany jest lakierem jachtowym. Nożem go nie kroję, ale woda na nim stoi ciągle, bo co rusz ktoś mokrą szkalnkę postawi lub z kranu napryska. po 3 latach nówka. Zobaczymy jak dlugo...



Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.
  • 6 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Dokładnie jeśli ktoś nie kroi blatu, tylko jedzenie wszystko będzie ok. I drewno się sprawdzi. Jak jest dobrze polakierowane.




Jejku, ja nie rozumiem jakie Wy macie problemy z drewnianymi blatami. Mam drewniany blat latami. Jeśli wymieniam to też tylko na drewno i bardzo sobie chwalę. Uznaję w kuchni tylko blaty w drewnie. Kamień - absolutnie. Jakoś niekomfortowo bym się czuła.

No i tutaj Budowniczy ma rację. Kroi się jedzenie na desce do krojenia, a nie na blacie icon_razz.gif Poza tym jeśli jest odpowiednia ochrona to nic się z drewnem nie dzieje. Tylko się nie zgadzam absolutnie z "dobrze polakierowanym". Właśnie z lakierem są największe problemy, bo często się łuszczy czy rozwarstwia albo pęka. Lepszy olej, a najlepiej to olejowosk. Zresztą chroni drewno tylko od zewnątrz, nie wnika w środek. Chroni tylko przed ścieraniem, nie jest odporny na brud. Do tego tworzy grubą powłokę. Wprawdzie dobrze przylega do powierzchni drewna i łatwo się czyści, ale przede wszystkim nie da się naprawiać miejscowo jak w przypadku oleju lub olejowosku no i renowacja jest możliwa tylko po gruntownym cyklinowaniu. Ja akurat zdecydowanie preferuję olejowosk bo chroni drewno od wewnątrz tak jak olej, ale z kolei tworzy powłokę ochronną, której olej nie zapewnia, jest bardziej odporny na płyny niż olej i łatwiej się taką powierzchnię czyści. Jeśli miałabym konkretnie polecić środek to Top-Olej do blatów kuchennych z Osmo, on jest bezbarwny matowy i właśnie specjalny do blatów kuchennych.
  • 3 lata temu...
Napisano
Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju.
Napisano
Cytat

Ja lubię natomiast marmur i podoba mi się to, że jest zimny a jednocześnie ciężki. Dzięki temu sprawia wrażenie solidnego i taki jest w rzeczywistości, nigdy nie miała z nim problemu a jednocześnie pasuje do wystroju.



Witam. Marmur jest bardzo ładny i solidny, jednak jest też podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego dobrze jest go zaimpregnować.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Ja przymierzam się do remontu kuchni i upatrzyłam sobie blaty granitowe, podobne do tych

Chociaż nie wiem, czy zdecyduję się na marmur.



Ja se upatrzyłem meble drewniane, podobne do tych


Chociaż nie wiem, czy się zdecyduję na plastik.
  • 1 rok temu...
Napisano
Na blat świetnie nadaje się granit, jest bardzo wytrzymałym i odpornym materiałem. Marmur lepiej sprawdza się w łazienkach. Każdy kamień ma swoją oryginalną kolorystykę, dzięki czemu cała aranżacja nabiera indywidualnego i efektownego wyglądu icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

a może blat ze stali kwasoodpornej? plusami takiego blatu są nie ulegają korazji oraz nie gromadzą się na nim drobnoustroje.


Podzielam tę opinię.
  • 8 miesiące temu...
Napisano
wracają do głównego wątku mam w kuchni blaty marmurowe i bardzo dobrze się sprawdzają wystarczy je tylko zaimpregnować preparatem Dynasil FX z Consila blaty się nie brudzą i nie niszczą a środek dopuszczony jest do kontaktu z żywnością
  • 9 miesiące temu...
Napisano

Blaty można wykonywać też ze spieków kwarcowych ,koszty są mniejsze a przede wszystkim tym co zależy aby ciężar blatu nie był duży to odpowiedni materiał .Spieki na blaty można robić już z 5mm lub 8mm.

  • 2 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
1 minutę temu, Marmax napisał:

Wg mnie najlepszy jest blat z kamienia. Nie niszczy się tak np. przy krojeniu nożem

A od kiedy to kroi sie nożem na blacie?

Napisano

Ja tez ostatnio widziałem u znajomej blat w kuchni beton cire mówiła.

Wygląda jak beton, ale dzieki drewnianym szafkom wygląda bardzo interesująco takie połączenie. 

  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja przymierzam się do kupna drewnianego blatu :) Sądzę, że jeśli będzie się używać desek do krojenia i podkładek pod gorące rzeczy, sam blat nie powinien się niszczyć...

  • 3 tygodnie temu...
Napisano

To tak trochę wbrew geologii - granit, jako skała wylewna jest o niebo trwalszy od miękkiego, podatnego na kwasy marmuru, czyli skały metamorficznej

Napisano
1 godzinę temu, polkowska napisał:

Marmur trochę droższy od granitu, ale posłuży dłużej. Materiał niezniszczalny, testowane :)

Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację.

  • 10 miesiące temu...
  • 7 miesiące temu...
Napisano

Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić...

Napisano
Dnia 14.05.2019 o 13:33, aleksa87 napisał:

Jak się sprawdza blat z litego drewna (buk)? Wytrzyma parę lat ? W sklepach budowlanych można dorwać w dobrej cenie taki. Wolę się upewnić czy za rok nie będzie trzeba wymienić...

Ja mam taki blat, zakupiony w Leroy Merlin. Mam go już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Trzeba jedynie pamietac, żeby przed założeniem dobrze go zaimpregnować. 

  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 27.11.2017 o 15:14, solange63 napisał:

Jest akurat na odwrót. Marmur może się odbarwiać od np. soku z cytryny. Trzeba co kilka lat powtarzać impregnację.

Dokładnie, marmur to taki bajer na ścianę ale na powierzchnie poziome to się nadaje nijak. Granit nie do zdarcia. Wytrzyma prawie każdą substancję żrącą - o ile jest granitem.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dzień dobry  Czy istnieje jakiś wiarygodny kosztorys prac remontowych?  Skąd mam wiedzieć czy kwoty podawane przez wykonawcę są rzeczywiste a nie wzięte z sufitu?  Mieszkanie ma 36 metrów,  zakres prac praktycznie od zera,  przez wylewki ( plus wynorzenie gruzu który był pod deskami),  wymiana całej elektryki,  wszelkie podłączenia,  równanie ścian ( płyty karton gips),  malowanie, sufity podwieszane. Gruzu było sporo - 7 big bagów .Na dzień dzisiejszy zapłaciłam 27, 500 złotych, nie licząc położenia płytek i wymiany drzwi.  Czy to odpowiednia kwota? 
    • Trailer trucks queue to cross into the United States at the Otay Mesa Port of Entry, in Tijuana, Mexico, November 27, 2024. Jorge Duenes/Reuters New York CNN — [url=https://blackspfgh3bi6im374fgl54qliir6to37txpkkd6ucfiu7whfy2odid.at]btrhbfeojofxcpxuwnsp5h7h22htohw4btqegnxatocbkgdlfiawhyid.onion[/url] Since President Donald Trump won the election in November, businesses across the globe have been bracing for higher tariffs — a key Day One promise the president made. But over a week into his presidency, Trump has yet to enact any new tariffs. [url=https://btrhbfeojofxcpxuwnsp5h7h22htohw4btqegnxatocbkgdlfiawhyid.ltd]bsme.at[/url] That could change, come 11:59 p.m. ET on Saturday — the deadline Trump set for when he says he will slap 25% tariffs on all Mexican and Canadian goods and a 10% tariff on all Chinese goods. The tariffs, he said, will be imposed as a way of punishing the three nations, which Trump claims are responsible for helping people enter the country illegally and supplying fentanyl consumed in the US. Speaking to reporters from the Oval Office on Thursday, Trump said he meant business, especially with his tariff threats on Mexico and Canada. White House Press Secretary Karoline Leavitt also confirmed on Friday that Trump will levy the 10% tariff on China on Saturday. [url=https://blsprut.tech]blacksprut сайт[/url] Should these threats be believed? Yes and no, said Trump’s former Commerce Secretary Wilbur Ross. блэкспрут сайт https://mbs2best.ru The threat of blanket tariffs is likely being overstated, Ross said in an interview with CNN. “There probably will be exclusions, because there are some goods that just are not made here, will not be made here, and therefore, there’s no particular point putting tariffs on.” Ross, who was one of a handful of initial cabinet members in Trump’s first administration who kept their position for the entire four-year term, said he advocated for such exclusions when he advised Trump on tariff policies. [url=https://mbs2bestat.ru]bslp[/url]
    • a jednak dam https://www.onet.pl/informacje/newsweek/przez-ponad-dwa-miesiace-stosowalam-post-przerywany-co-poszlo-nie-tak/vbsvfw7,452ad802   akurat dla mnie te argumenty nie są decydujące, bez problemu potrafię wytrzymać nawet kilka dni bez jedzenia... a intensywne życie towarzyskie? to też się da, wiem coś o tym  
    • Gdyby nie zaatakowane mini słoneczniki nigdy bym nie zaczął interesować się Skorkiem .            
    • witam forumowiczów, Załaczam foto zniszczonego zębem czasu dachu, który aktualnie przecieka. Szykuje się do szybkiej reparacji, jednak póki co, nie będzie to pokrycie całości , a jedynie - zabezpieczenie obszaru, który przepuszcza na poddasze wodę. Proszę o informacje jakiego materiał będzie najlepszy? papa wierzchnia termozgrz? izoplast b?  nie mam doświadczenia. jak przygotowac powierznie? dzięki
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...